Turski izvoz u Rusiju skoro udvostručen

Turski izvoz
5 komentara

Obim turskog izvoza u Rusiju nastavio je da raste, premašivši 738 miliona dolara samo u avgustu, izvijestio je u četvrtak TASS, pozivajući se na podatke Skupštine turskih izvoznika.

“Ovo je 87,2 % više nego u istom mjesecu prošle godine”, rekli su medijima iz trgovinskog udruženja, dodajući da je “Turska u avgustu postavila apsolutni rekord u izvozu u Rusiju”.

Izvoz ubrzano raste otkako je Ankara dozvolila kompanijama da popune prazninu koju je ostavio egzodus zapadnih kompanija iz Rusije.

Prošlog mjeseca Turska i Rusija potpisale su mapu puta za ekonomsku saradnju koja predviđa povećanje bilateralnog trgovinskog prometa na 100 milijardi dolara godišnje. Dvije zemlje su se takođe dogovorile da uvedu rusku rublju kao valutu za bilateralnu trgovinu, uključujući isporuku ruskog prirodnog gasa.

Na sastanku s turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom u avgustu, ruski predsjednik Vladimir Putin je primijetio da se obim trgovine između Moskve i Ankare širi, skočivši za skoro 60 posto prošle godine i udvostručivši se u prvih pet mjeseci 2022. godine.

Izvozrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragan bumbar
1 godina prije

Dolar ode u neku stvar, samo je pitanje gdje pomaknuti novac prije nego sto puste vodu i spuste poklopac. U potpunosti su svjesni ovoga, zato ga stancanju i djele medju sobom i ulazu u tvrdu imovinu dok ce ostali da ostanu suha k****. Amerika i Kanada ne proizvode nista osim dolara, novinari bi trebali ispravku napraviti i staviti zapadnu robu iz Kine a ne zapadnu robu. Stroga preporuka svim roditeljima je ne-dajte djeci da idu, nek se strpe par godina i otvorit ce se nova trzista a onda nek im je sretno sta god odluce. Ovdje je to isto plan. Veliki pozdrav iz fasisticke Kanade.

Max
1 godina prije

Logičan slijed.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Izvoz ubrzano raste otkako je Ankara dozvolila kompanijama da popune prazninu koju je ostavio egzodus zapadnih kompanija iz Rusije.”

…”ekonomsku saradnju koja predviđa povećanje bilateralnog trgovinskog prometa na 100 milijardi dolara godišnje.”

Ovako se gube tržišta za jako dugo vrijeme – htjet će se zapadne firme vratiti u Rusiju, ali Turci i drugi će popuniti praznine.
Uostalom, Rusi više neće ni htjeti kupovati robu široke potrošnje od zapadnih zemalja.

Teško je probiti se na strano tržište, trebaju godine truda i rada, ali ga je lako izgubiti. Pogotovo kada te političkim odlukama natjeraju na to.

Inače, standard po kupovnoj moći (PPP) je nešto veći u Turskoj nego u Grčkoj ili Hrvatskoj. Čak je i Rumunjska iznad Hrvatske po tom kriteriju.

Weteran
1 godina prije

Prema nekim podacima, Kolektivni Zapad je Rusima prodavao Proizvode i Robu u vrednosti cca 150 (stotinu pedeset) milijardi Dolara!
Koje alternativno tržište postoji da to apsorbuje?

1 godina prije

Počela ganjuga turskih biznismena po ukrajini…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI