Turski mediji tvrde da je egipatska vojska koristila lažnu fotografiju za izvještavanje o zajedničkim mornaričkim vježbama sa Francuskom

Francuska i Egipatska vojska
15 komentara

Ministarstvo odbrane Egipta koristilo je staru fotografiju francuskog ratnog broda za izvještavanje o zajedničkim vježbama sa Francuskom, dok je egipatska korveta dodata na sliku, navela je turska novinska agencija Anadolu.

Izjava o vježbama u Sredozemnom moru, u kojima su učestvovali egipatska korveta Tahya Misr i njen francuski par, F713 Aconit, objavljena je u subotu na web lokaciji i društvenim medijima Ministarstva odbrane.

Zajednička obuka sa Francuskom fokusirana je na “saradnju u izvođenju borbenih misija na moru protiv mornaričkih snaga neprijatelja koristeći bojevu municiju.” Vježbe su pokazale da su i Kairo i Pariz opredijeljeni za “pomorsku sigurnost i stabilnost u Sredozemnom moru”, navedeno je u izjavi, koju je popratila fotografija dva broda u akciji.

Vijest su objavili mediji u inostranstvu i kod kuće, a mnogi su u egipatskim agencijama takođe koristili sliku Ministarstva odbrane u svojim člancima. Ali Anadolu je insistirao da egipatska vojska širi “lažne fotografije” u vezi sa vježbama sa Francuskom mornaricom.

„Utvrđeno je da je fotografija egipatskog vojnog broda dodata na fotografiju francuske korvete F713 uređivanjem fotografija“, saopšteno je.
Turski novinari su čak pronašli i izvornu fotografiju Aconita, rekavši da je uzeta sa web stranice američke mornarice, a napravljena je tokom američko-francuske mornaričke vježbe 2013. godine.

Nije bilo komentara ni iz Kaira ni iz Pariza.

Odnosi Turske sa Egiptom i Francuskom i dalje su napeti zbog Libije. Ankara aktivno podržava Libijsku vladu nacionalnog sporazuma (GNA) u sukobima u ovoj zemlji bogatoj naftom, dok optužuje Kairo i Pariz da su na strani rivalske Libijske nacionalne armije (LNA) Halife Haftara.

Prošlog mjeseca Francuska je optužila tursku mornaricu da se ponašala agresivno i spriječila francuski brod da primjenjuje embargo na oružje za Libiju inspekcijom plovila preko Sredozemlja.

القوات البحرية المصرية والفرنسية تنفذان تدريباً بحرياً عابراً فى نطاق البحر المتوسط…

Gepostet von ‎الصفحة الرسمية للمتحدث العسكري للقوات المسلحة‎ am Samstag, 25. Juli 2020

EgipatfrancuskaLažna fotografijaturskazajedničke vojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abopl
3 godine prije

Turska ce biti regionalna sila, zahvaljujuci podrski Amerike-Engleske-EU.

Sparkling
3 godine prije

E moji jadni Francuzi, ako je embargo na uvoz oružja proglašen i odobren od strane UN-a to znači da su ga odobrile i sve stalne članice VS imate potpuno pravo zaustaviti svako plovilo radi inspekcije i provjere tereta. Ali vi ste drek a ne vojna sila koja ne može protiv Turske. A nisam siguran da je to provedeno i usvojeno kao rezolucija. Uostalom tko više “šiša” UN. Kad mogu “izuzetni” kršiti sve povelje UN i njihov miljenik Izrahell, zašto to ne bi mogla Turska. Koliko god ne volim politiku (expanzionističku) koju provodi Erdoan, dajem mu za pravo da i on ne poštuje međunarodno pravo kao što ga i drugi ne poštuju. A svi dobro znamo da se sileđije mogu zaustaviti jedino silom. I kad dobiju porciju sile koja im kaže da ne mogu dalje, onda se povuku. A vi Francuzi ili nećete ili ne možete spriječiti Erdoana da i dalje… Čitaj više »

Pero
3 godine prije

Kazu ako ne lazu a vise ni sam ne znas kome vjerovati da je Americki nosac aviona kod Grcke da imaju zajedno vojne vjezbe.
Sta li to znaci?

Erdogan
3 godine prije

bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/hagia-sophia-zur-moschee-gemacht-erdogan-blatt-ruft-das-kalifat-aus-72083380

Max
3 godine prije

Mislim da Turke boli to što se Francuzi i Egipćani udružuju protiv njih i čine znatnu protutežu u Sredozemlju a ako je snimka prava onda i Egipat i Francuska mogu to potvrditi. A Turci snimke iz filmova i serija koriste kao snimke vojnih akcija..

jbg
3 godine prije

Jedino relevantno pitanje je samo: DALI su vježbe bile ili ne????
A fotografija je nebitna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI