Turski vojni i obavještajni vrh jučer pozvan u Rusiju na konzultacije

39 komentara

Jučer su na pregovore ruski grad Soči doputovali turski ministar obrane general Hulusi Akar i čelnik Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan. Na već tradicionalnim zatvorenim pregovorima je ruski stranu predstavljao ministar obrane general Šojgu i zapovjednik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov.

Nije teško pogoditi da je glavna tema razgovora bila situaciji u Idlibu i neuspjeh Turske da u potpunosti ispuni svoje obveze iz sporazuma kojeg su o pitanju Idliba 17. rujna sklopili ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Prema turskoj strani, delegacija je hitno letjela u Rusiji kako bi spasila zonu de-eskalacije sukoba u Idlibu, jer Damasku i njegovim saveznicima ponestaje strpljenja, a sukobi i bombardiranja dž cijele crte razgraničenja se nikako ne mogu nazvati primirjem.

Libanonski izvori su danas izvijestili kako su sirijske elitne “Tigar” snage i NDF milicije spremane za pokretanje napada na islamističke militantne zapadno od Aleppa, ali stručnjaci tvrde kako početak ove operacije ne treba očekivati prije pregovora između Rusije i Turske o Siriji, koji će se održati 28. studenog.

Nije teško pretpostaviti da će Rusija i Iran od Turske zahtijevati da konačno ispuni svoje obveze ili da se ne upliće u Assadove planove, koji je nakon pobjede na jugu zemlje izrazio namjeru da problem Idliba riješi vojnim putem.

Prema turskoj agenciji Anadolu, ruska delegacija je od turskih kolega tražila da ubrzaju posao i da “imaju u vidu nužnost ispunjenja obveza Turske u okviru sporazuma iz Sočija”. No, Turska će najvjerojatnije tražiti još jednu odgodu, iako su prošla već dva roka za uklanjanje islamističkih skupina i njihovog teškog oružja iz područja u Idlibu koje je predviđeno da bude “demilitarizirana zona”.

Erdogan do sada nije bio u stanju ispuniti većinu svojih obveza i malo je vjerojatno da će to učiniti do 28. studenog. Moguće je da se za sada pokrene ograničena vojna operaciju u južnom Idlibu i sjeveroistočnoj Latakiji, gdje su koncentrirane jake snage Al-Nusra Fronta i saveznika sirijske Al-Qaede.

Također treba napomenuti da je prije puta u Rusiju general Hulusi Akar dao intervju za BBC i javno demantirao da je Turska prisluškivala konzulat Saudijske Arabije u kojem je ubijen saudijski novinar i disident Jamal Khashoggi. Turski ministar obrane je rekao da su Amerikanci podcijenili mogućnosti turske obavještajne službe, čime je misli ona ulogu koji MIT ima u iznošenju dokaza o sudjelovanju u likvidaciji Saudijaca višeg ranga, iako nije spomenuo ime krunskog princa Mohammada bin Salmana.

General Hulusi Akar o odnosima Turske i Zapada

rusija turska
FOTO: Šojgu i Hulusi Akar

“Turska se nije okrenula od Zapada. Upravo suprotno, Zapad je taj koji gura Tursku daleko od sebe”, izjavio je general Akar turskim novinarima uoči leta za Rusiju.

Prema Akaru, ako Turska ima problema s nekoliko zapadnih država, to ne znači da se Ankara okrenula od Zapada kao cjeline.

“Turska ima niz problema s istočnim državama”, rekao je General Akar, prije svega misleći na Kurde na sjeveru Sirije i Iraka, ali i na sporove oko primata u sunitskom svijetu, poput onog koje trenutno u tijeku sa Saudijskom Arabijom.

Proturski “umjereni islamisti” u sukobu sa suparničkim skupinama u Afrinu

Turci zauzeli Afrin
FOTO: arhiva, Afrin

U međuvremenu, što nije slučajno, proturske islamističke skupine u Afrinu su potvrdile kako su pokrenule operacije protiv jedne “neumjerene skupine”, koju su potpuno razoružali, a nekoliko njenih pripadnika je ubijeno, dok je zapovjednik uhićen.

Uoči put u Soči je Turska htjela pokazati kako se zalaže za mir i red na teritoriju kojeg naziru islamističke skupine pod kontrolom Ankare.

Formalni razlog za “likvidaciju skupine” su bile pljačke, ubojstva, otmice, silovanja i druge “demokratske aktivnosti sirijske oporbe”.

Riječ je o skupini Ahrar Al-Sharqiya, koja je na svojoj stranici potvrdila da je u sukobima u Afrinu ubila 25 boraca snaga koje djeluju pod pokroviteljstvom Turske, dok je u svojim redovima imala 13 poginulih militanata, a cijelim su gradom tekle “rijeke krvi civila”. Nije poznata sudbina ostatka skupine, koju je u Afrinu, po nalogu Ankare, napala skupina Jaysh Al-Islam, budući da su obje dio šire proturske koalicije koja se bori na sjeveru zemlje protiv kurdskih snaga.

Stoga tvrdnje turskih vlasti u Afrinu kako neće tolerirati nikakvo nasilje protiv lokalnog stanovništva i prijetnje neposlušnim militantima različitim vrstama kazni treba uzeti s rezervom, a jučerašnji sukob kao akcije koje bi se u Sočiju ruskom vojnom vrhu mogle prikazati kao napori Turske u uspostavi reda i mira na teritorijima pod kontrolom Ankare.

Poraz jedne od “neumjerene skupine”,  skupina, ako je uopće rasformirana, jer je Ahrar Al-Sharqiya kao borbena skupina nastala 2016. od ostataka raznih drugih poraženih ili rasformiranih islamističkih frakcija, trebao bi biti neka vrsta “poruke” ostalima da se ponašaju u skladu s vojnim pravilima i poštuju zakone.

Sa svoje strane, a ovaj put su u pravu, Kurdi kažu da je sve to fikcija i da oni koji su razoružali “tvrdoglave” nisu ništa bolji od njih, samo bolje prikrivaju svoje zločine. Kurdske YPG snage su poručile da neće zaustaviti gerilski rat u planinama Afrinau kojem svakog tjedna diljem regije uspijevaju likvidirati manje skupine proturuskih islamista i postavljaju im zasjede u kojima im uništavaju ratnu tehniku.

General Šojgu: Situacija u Siriji traži hitno rješenje

Rusija turska sastanak
FOTO: sastanak Rusija-Turska

O detaljima razgovora predstavnika ruske i turske vojske iza zatvorenih vrata se, kao i obično, ne zna ništa. Čak je i ruski vojni portal “Crvena zvijezda” objavio samo kratko priopćenje general Šojgua novinarima, koji je rekao da je s turskim kolegom, generalom Hulusijem Akarom razgovarao o daljnjem radu na uspostavi područja demilitarizirane zone u Idlibu i situaciji u Siriji.

“Bili smo prisiljeni pozvati vas jer situacija koja se razvija u Siriji traži naše trenutno rješenje i raspravu o ključnim pitanjima”, rekao je general Sergej Šojgu na početku sastanka s turskim kolegom u Sočiju.

“Dinamika kojom radimo nakon potpisivanja dokumenata u Sočiju o Idlibu zahtijeva podršku kako bi se preostali problemi riješili bez zastoja”, rekao je ruski ministar obrane.

Prema riječima ruskog ministra obrane se da zaključiti da je turska delegacija u Soči došla na iznenadni poziv ruskih kolega, a kako će se situacija dalje razvijati, to je za javnost nepoznanica.

Dogovor o uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu je dio rusko-turskog memoranduma potpisanog 17. rujna u Sočiju, nakon razgovora predsjednika Rusije i Turske. Do danas je turska strana u tom smislu napravila malo, gotovo ništa, stoga postoji velika vjerojatnost pokretanja vojnih operacija na nekim dijelovima fronte.

U međuvremenu je sirijska vojska iz oslobođenog područja Al-Safe jučer počela povlačiti tešku vojnu opremu i dijelove postrojbi, među kojima je teren s opremom prva napustila Palestinska oslobodilačka armija (PLA), provladina milicija koja se od početka rata bori uz sirijsku vojsku. Za pretpostaviti je da će oprema i ljudstvo biti poslani u granično područje Idliba.

Turska i dalje pokušava odgoditi ofenzivu sirijske vojske, ali ima sve manje manevarskog prostora, obzirom da ni turska vojska ni Ankari odane milicije ne mogu prisiliti Al-Nusra Front i saveznike sirijske Al-Qaede na bilo što, a svaka uporaba sile protiv ove islamističke koalicije bi značila enormne gubitke u ljudstvu za proturske islamističke milicije i tursku vojsku. Ipak, sigurno je da ova pat pozicija ne može trajati vječno i prije ili kasnije će se nekako morati riješiti.

Hakan FidanHulusi Akar
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Znaci filmske ekipe ce morati nastaviti s novom sezonom serije Otrovani Kozoje*ac .

njonjo
5 godine prije

Jedan drugi pogled. Zašto bi se Asadu žurilo? Pa može čekati “mirnu reintegraciju”, dok se kozoprćilisti međusobno istrebljuju,Ima malo mira za obnovu zemlje, da odmori i popuni vojsku. Sve će doć na svoje. Ne treba srljati, pogotovo nakon sedamgodišnjeg krvavog rata.

Teofilo
5 godine prije

“Kurdske YPG snage su poručile da neće zaustaviti gerilski rat u planinama Afričkim u kojem…..”

Vlastimir
5 godine prije

Turcima nikada ne treba verovati,Njihova težnja za uspostavljanje stare carevine nije zaboravljena.

rodoljub
5 godine prije

Turci su nepouzdan partner i njima se ne sme bezrezervno verovati. Saradnja sa Turcima je potrebna, ali uz obazrivost i spremnost na iznenadjenja. Turci su, dokazano, dvolicni .

Tupko Glupko
5 godine prije

Sigurno se na sastanku pricalo i o planiranoj NATO bazi u Gruziji, obzirom da se nalazi izmedju Turske i Rusije.

Maja
5 godine prije

kako to, da i u ovom mediju niti rijeci o dolazecoj globalnoj izmjeni pucanstva: un-pakt o migracijama, un- pakt o izbjeglicama, te dolazeci – global compact for safe, orderly and regular migration. ??? sve u redu? radije se bavimo tracevima, ko u seoskom dvoristu?

5 godine prije

Nego, nema Riddicka, prođe 17. 11. eto četvrti dan , a Burt je izmislio novu teoriju za Siriju 🙂

5 godine prije

Točno je napisao @Njonjo Zašto bi se Assadu uopće žurilo? neka se tamane međusobno, neka rade što hoće, jer svaki dan što prođe su sve slabiji. Na kraju se bodovi broje. Sada opći napad za SAA i saveznike znači barem nekoliko tisuća mrtvih. Dosta su krvarili i iskrvarili. Sada sjede po brdima oko Idliba i gledaju što se događa, a tamo je kaos. Neće ni Turska vječno bacati pare da ih hrani, a ništa od njih. Idlib je pretežno poljoprivredna pokrajina i ekonomski ima vrlo male ili nikakve koristi od nje. Turci čuvaju svoje milicije za Kurde, mislim, tako da je sve ovo bolje prepustiti Rusiji i Iranu i njihovim misliocima i stratezima.

Zlatko
5 godine prije

Zamisli ti naslova Turci “pozvani” na “konzultacije”
Kao da su rusi neka sila, šerifi pa se njima mora dolaziti na noge kad oni pozovu.
Pa jeste li vi prespavali kad su Turci obarali ruske avione…????
A rusi ni mjauknuti nisu smjeli, nego podvili rep ko stara kuja…..ha ha vi ste smiješni.
P.s. u prošlosti su Turci već nekoliko puta dali rusima po njušci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI