Bidenov kandidat za državnog tajnika razmatra nove sankcije protiv Turske zbog sklopljenog sporazuma s Rusijom u vezi s S-400

s-400 triumf
17 komentara

Kandidat novog američkog predsjednika Joea Bidena za državnog tajnika Antony Blinken obrušio se na Ankaru zbog kupnje ruskog obrambenog sustava S-400, rekavši da bi Washington mogao razmotriti dodatne sankcije protiv Turske.

“Ideja da bi naš strateški, takozvani strateški partner, zapravo bio u dogovoru s jednim od naših najvećih strateških konkurenata, Rusijom, nije prihvatljiva”, rekao je Blinken američkom Odboru za vanjske odnose Senata, tijekom saslušanja za potvrdu.

Čovjek, kojeg je Biden izabrao za sljedećeg američkog diplomata, rekao je da će Washington morati “pregledati utjecaj koji su postojeće sankcije imale” na Tursku, kako bi utvrdio trebaju li se poduzeti neke dodatne mjere.

Blinken je potom krivnju za zategnute odnose između SAD-a i Turske svalio na Ankaru, rekavši da je Turska prekršila duh partnerstva s Amerikom, sklapajući takve dogovore s američkim protivnicima.

“Turska je saveznik koji se na mnoštvo načina ne ponaša kao saveznik, a ovo je za nas vrlo, vrlo značajan izazov i vrlo smo jasni oko toga”, rekao je.

SAD je nametnuo sankcije turskoj obrambenoj industriji u prosincu 2020. godine, prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA). Bilo je to prvi put da se zakoni koriste protiv američkog saveznika u NATO-u. U to je vrijeme Washington također zahtijevao od Ankare da “odmah riješi problem S-400.”

Turski ministar obrane Hulusi Akar pozvao je SAD početkom siječnja da odustanu od retorike prijetnji i sankcija, jer se sva pitanja mogu riješiti dijalogom.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izrazio je nadu da bi mogao razgovarati s Bidenom i da bi njih dvojica mogli “poduzeti puno pozitivnijih koraka”, kako bi odnose dviju nacija “vratili na pravi put.”

2017. godine Turska je s Rusijom potpisala sporazum vrijedan 2,5 milijarde dolara za isporuku više jedinica sustava S-400, namijenjenog protuzračnoj obrani. Taj je sporazum bio kamen spoticanja između Ankare i NATO-a, kao i SAD-a, a Trumpova administracija isključila je Tursku iz programa borbenih zrakoplova F-35, pozivajući se na sigurnosne rizike.

Antony BlinkenHulusi Akar
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vrtolet
3 godine prije

Podržajem svaku sankciju protiv Turaka! Ni jedna kazna nije preteška. Agresivni su, krvoločni, prepotentni i to samo što su nabasali na važnu geistratešku poziciju.

Kažun
3 godine prije

@POTUS Biden: “Ameriku možemo još jednom učiniti vodećom snagom dobra na svijetu.”

 @ABlinken i @SenatorMenendez jasno su dali do znanja da to uključuje i okončanje “maženja” Turske. #BidenAdministration AND Congress su “jasnih očiju” u vezi s #Turkey.

bwe
3 godine prije

Nema bolje stvari nego kad Natovci jedan drugom uvodu sankcije.

Kažun
3 godine prije

Ispitivanje Blinkena

The ministerial approval process in the United States is as follows:

– Is Iran a sponsor of terrorism?
– Yes, sir.
– Is there racism in Israel?
– No.
– Well, thanks. You are approved.

Pero
3 godine prije

Bosnje se veselile Bidenu.
Slijedi gorka istina.

Max
3 godine prije

Turska je sustav kupila i neće od njega odustati a SAD neka se usudi učinti im nešto Turska će postati saveznik Rusije i Kine a NATO će ostati bez druge najjače vojske u svom sastavu. Turci su svjesni važnosti svoje uloge i dobro iskorištavaju situaciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI