Washington traži od Kine puštanje na slobodu Kanađanina osuđenog na 11 godina zatvora zbog špijuniranja

Antony Blinken
9 komentara

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je trenutno i bezuvjetno puštanje iz kineskog zatvora kineskog državljanina Michaela Spavora, uhićenog u Kini zbog navodnog špijuniranja, nakon što je u srijedu osuđen na 11 godina zatvora.

U izjavi od danas, Blinken je optužio Kinu da je “proizvoljno” uhitila Spavora kako bi “izvršila utjecaj na strane vlade”.

“Ljudi se nikada ne smiju koristiti za pregovaranje”, rekao je državni tajnik.

Spavor je osuđen na 11 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu. U izjavi o presudi sud je rekao da je Spavor “nezakonito odavao državne tajne”.

Kanadski premijer Justin Trudeau prethodno je osudio uhićenje i suđenje za koje tvrdi da “nisu zadovoljili ni minimalne standarde koje zahtijeva međunarodno pravo”. Kanada radi na oslobađanju Spavora, kao i Michaela Kovriga, još jednog biznismena uhićenog zbog špijuniranja u Kini.

Uhićenje dvojice muškaraca 2018. uslijedilo je nakon što je pritvorena izvršna direktorica kineske tvrtke Huawei, Meng Wanzhou, za koju dužnosnici tvrde da kovala urotu kako bi izazvala kršenje sankcija koje su SAD nametnule Iranu.

Wanzhou je sve porekla, ali Kanada je istaknula nova uhićenja kao vjerojatnu odmazdu za pravne probleme izvršne vlasti; SAD trenutno traže njezino izručenje.

Spavorova jedanaestogodišnja kazna uslijedila je nakon što je kineski sud potvrdio smrtnu kaznu za Roberta Schellenberga, kanadskog državljanina optuženog za trgovinu drogom 2014. godine. Prvotno je dobio 15-godišnju zatvorsku kaznu, no Schellengeru sada prijeti smrtna kazna, koja je određena u siječnju 2019., što je nešto u vezi s čim kritičari mogu reći da se možda radi o osveti za Wanzhou. Kanadska vlada proglasila je smrtnu kaznu “okrutnom i nehumanom”.

“Mislim da nije slučajnost što se to događa u vrijeme događanja ovih stvari u Vancouveru”, rekao je ovaj tjedan novinarima.

Sa svoje strane, Blinken je kritizirao Kinu zbog “nedostatka transparentnosti” kada su u pitanju slučajevi i ustvrdio da nitko od optuženih nije dobio “minimalnu proceduralnu zaštitu”.

Službenica Huaweija trebala bi se u idućim tjednima suočiti s odlukom suca o potencijalnom izručenju SAD-u, što je nešto za što su njezini odvjetnici tvrdili da se ne bi trebalo dogoditi, nazivajući uhićenje i optužbe politički motiviranima.

Dominic Barton, kanadski veleposlanik u Kini, povezao je slučajeve sva tri kanadska državljana u izjavama za javnost, rekavši da su uhićenja “dio geopolitičkog procesa”.

Antony Blinkenjustin trudeauMichael Spavor
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
2 godine prije

I šta će da urade ako Kinezi ne odustanu od presude?
Imaju li USrAnci rezervni plan ili im je licemjerje jedini način komunikacije sa drugima a one kanadske gnjide da ne spominjem. Poslije svega što su učinili domorocima a i diljem svijeta, oni se našli da traže bilo šta bezuslovno…

preseren3
2 godine prije

Meng Wenzhou….. Tri godine…. Sedi za ništa. Bez optužbe….

Suze Roni
2 godine prije

USA su u fazi terminalnog tumora i sluzi jedino kao baza globalnim Zidovima za osvajanje svijeta.

Stara kuka
2 godine prije

Kako su samo brižne ove nove američke vlasti. Ne samo da štite svoje građane nego i savezničke. Samo ne znam zašto mi je samo odmah na pamet pao Julian Assange?

Max
2 godine prije

Uzalud

jupiter
2 godine prije

traze li i snouden-a?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI