Turski zamjenik premijera: “Mir u Siriji je nemoguć bez Assada”

Mehmet Şimşek
13 komentara

Visoki turski dužnosnik je rekao da njegova zemlja više ne može inzistirati na dugotrajnom sirijskom sukobu i tražit će mirno rješenje, čak i ako ono bude uključivalo sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Govoreći na konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj, potpredsjednik turske vlade Mehmet Şimşek je izjavio kako krivnju za gotovo šest godina rata, koji je odnio stotine tisuća života u Siriji, u potpunosti snosi Assad”.

“Međutim, Turska u ovom trenutku treba biti realna, jer su se činjenice na terenu dramatično promijenile”, rekao je Mehmet Şimşek, prenosi novinska agencija Associated Press.

Potpredsjednik turske vlade je dodao da njegova zemlja ima “velike nade” za planirane razgovore o sirijskom pitanju sljedećeg tjedna, koji će se, uz sudjelovanje Rusije, Turske i Irana, održati u Astani, u Kazahstanu.

“Turska ne može inzistirati na nagodbi bez Assada, jer to nije realno, tako da mislim da moramo raditi s onim što imamo”, rekao je Şimşek na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Do sada je Ankara inzistirala na tome da se rješenje sirijskog sukoba može postići samo odlaskom Assada.

Važno je napomenuti da je još prije dva mjeseca turski predsjednik Erdogan rekao da je poslao trupe u Siriju da uništite ISIL i svrgnu Bashara Al-Assada.

U međuvremenu je Assad u razgovoru s japanskim novinarima rekao “da još uvijek u potpunosti ne vjeruje Turskoj, jer je pomagala teroristima”.

Pregovori u Astani, koje su inicirali predsjednicima Rusije i Turske, Vladimir Putin i Reccep Tayyip Erdogan, počet će 23. siječnja i na njima će sudjelovati predstavnici Damaska i jedinstveno izaslanstvo takozvane “naoružane oporbe” u Siriji.

associated pressMehmet ŞimşekSvjetski ekonomski forum
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Q-90651
7 godine prije

Rusija je dobila ugovor na 49 godina da koristi sirijsku luku Tartus. Posljedica ce biti vise slavenskog utjecaja u Siriji i na cijelom Bliskom Istoku. To je dobra vijest za Hrvate. Svaki put kad udaru Rusiju nogom u guzicu ona ojaca svoj polozaj. Tako je bilo u Ukrajini, Gruziji i sad u Siriji. Tako je bilo i s njemackim napadajom na Rusiju 1941. Ruski utjecaj raste u svijetu, nece nikad dostici kao sto je anglosaxonski ali nece vise Rusija biti u klececem polozaju u blatu. Rusija ce izboriti pravednije mjesto pod ovim suncem a to je dobro za sve slavenske narode. Sto je Rusija postivanija i sto je ruski utjecaj jaci bolje i za Hrvate…i Hrvati ce biti postivaniji. ****************8 Cestitke Trumpu i americkom narodu na izboru valjanog covjeka. Sad Trump mora pomesti govna i smece sto je ostavio iza sebe Obama. Cestitke Melaniji. Melani je Slovenka i Slavenka. Sve… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

I Turci mijenjaju priču. Svakim danom ovaj svijet postaje sve ljepše mjesto za život.

Zvrk
7 godine prije

Nije dotični bilo tko. Riječ je o etničkom Kurdu, faktički glavnom rizničaru i gospodaru turskih financija. Istinabog, nema pretjeran utjecaj na vojno-obavještajne strukture, ali je dovoljno visok kadar da se skuži promjena smjera turske vlasti.

mali pas
7 godine prije

Malo puse na zapad pa se okrenem prema zapadu, odjednom okrene na istocnjak i ja se okrenem prema istoku. Tako se ja vrtim na vjetru a otvoren mi zub i s propuha ne bjezim.
Nekako imam osjecaj da me sutra ceka upala, da sam bio pametan otisao bih kod zubara i popravio zub, ne bih po vjetrometini setao nego mislio na svoje zdravlje. Turcin bi zajebo sve al na kraju ce zajebat samog sebe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI