Tužioci pokrenuli postupak za korupciju protiv najbogatijeg čovjeka Rusije

Andrej Meljičenko
9 komentara

Ured glavnog tužioca podnio je tužbu protiv najbogatijeg ruskog čovjeka Andreja Meljničenka zbog optužbi za korupciju, navodi se u dokumentima sudova u sibirskom gradu Krasnojarsku.

Tužilaštvo se po tom pitanju obratilo sudu u četvrtak, iako su ruski mediji tek u subotu izvijestili o razvoju događaja.

Meljičenko, koji je zaradio bogatstvo u preduzećima kao što su proizvodnja đubriva i eksploatacija uglja, trenutno je na vrhu ruske Forbsove liste, sa procenjenim bogatstvom od 25,2 milijarde dolara.

RBK, pozivajući se na informirani izvor, javio je da se tužba odnosi na imovinu energetskog sektora koju je, kako smatraju tužioci, Meljičenko stekao od kompanija povezanih s Mihailom Abyzovim, poduzetnikom i bivšim ministrom u ruskoj vladi koji je nadgledao projekat Otvorene vlade između 2012. i 2018. Abyzov je priveden 2019. i trenutno čeka suđenje po optužbama za pronevjeru više od 62 miliona dolara 2011. od dioničara dvije energetske kompanije u ruskoj Novosibirskoj oblasti.

Prema tekstu tužbe, koji je objavljen na Telegram kanalu SovetBezRynka, tužioci traže povrat imovine novosibirske Sibirske energetske kompanije (SIBEKO) od Melničenka, u korist ruske države.

U okviru istrage u slučaju Abyzova, dobijeni su podaci koji upućuju na to da je Meljičenko i pravna lica pod njegovom kontrolom prekršili antikorupcijske zakone tokom transakcije sticanja dionica SIBEKO-a, navodi se u tužbi.

Meljičenko je sa Abyzovim dogovorio kupovinu kontrolnog paketa akcija kompanije SIBEKO tokom sastanka koji su imali na Kipru u februaru 2018.

Prema tužbi, dvojica muškaraca, za koje se navodi da su održavali “neformalne prijateljske odnose”, smislili su šemu kako bi Abyzov mogao prikriti svoju umiješanost u prodaju SIBEKO-a.

Tužioci smatraju da je taj posao predstavljao „nepošteno ponašanje” ugovornih strana, što daje osnov da država oduzme svu imovinu umešanu u „antidruštvenu transakciju” .

Meljičenkov predstavnik potvrdio je ruskim medijima da je tužba podignuta protiv milijardera, ali se uzdržao od bilo kakvog daljeg komentara. Prethodno ročište u Sudu u Krasnojarsku zakazano je za 7. septembar.

Andrej MeljičenkoKorupcijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Prilično iznenađujuće.

Ivan
8 mjeseci prije

A Biden i sinek mu u milosti ovih usranaca od tuzioca 🙂

Most B.P
8 mjeseci prije

Što se čudite od zemlje koja liči na benzinsku crpku?
Zatrebalo novca pa otimaju od koga mogu.
Cveta cveće u rusko preduzeće?

Garo
8 mjeseci prije

Debilcicu, vrati napljackano.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Sirota , ona njegova Beograđanka , Aleksandra Nikolić ( udata Melnichenko ) , sada će morati prodati obe jahte , svaka u vrijednosti okolo 350 miljuna $ … Dobro … Biti će za burek barem 😁

mmne
8 mjeseci prije

a joj a sta ce biti sa sandrom ziv nisam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI