Twitter najavljuje veću cenzuru zbog ”javnog interesa”

Twitter telefon smartphone
13 komentara

Twitter je ažurirao svoju politiku o osobnim podacima kako bi pokrio videozapise i fotografije privatnih osoba koje se dijele bez njihovog pristanka, osim ako to čine naslijeđeni mediji, u “javnom interesu” ili drugom kontekstu koji oni odobravaju.

“Dijeljenje osobnih medija, poput slika ili videa, može potencijalno narušiti privatnost osobe i može dovesti do emocionalne ili fizičke ozljede. Zloupotreba privatnih medija može utjecati na sve, ali može imati nerazmjeran učinak na žene, aktiviste, disidente i pripadnike manjinskih zajednica”, priopćio je u utorak Odjel za sigurnost Twittera.

Tvrtka je stoga odlučila dodati “medije privatnih osoba bez dopuštenja prikazanih osoba u kategoriju “osobnih podataka” koji nisu dopušteni na platformi. Adrese, identifikacijski dokumenti, telefonski brojevi, e-mailovi i bankovni podaci privatnih osoba već su zabranjeni Twitterovom politikom doxinga.

Ovo ažuriranje pravila “omogućit će nam poduzimanje radnji na medijima koji se dijele bez eksplicitnog uvredljivog sadržaja, pod uvjetom da je objavljen bez pristanka prikazane osobe”, objavio je Twitter.

Međutim, to se ne odnosi na medije u kojima se pojavljuju javne osobe ili kada se mediji dijele “u javnom interesu ili dodaju vrijednost javnom diskursu”. Čini se da se posebno izdvaja dijeljenje slika ili video zapisa privatnih osoba „u nastojanju pružanja pomoći nekome tko je uključen u kriznu situaciju, kao što je nakon nasilnog događaja, ili kao dio događaja vrijednog vijesti zbog vrijednosti od javnog interesa”, što bi “moglo nadmašiti sigurnosne rizike za osobu”.

Twitter će “uvijek pokušati procijeniti kontekst u kojem se sadržaj dijeli”, uključujući je li ga “pokrivaju mainstream/tradicionalni mediji” ili “dodaje vrijednost javnom diskursu, dijeli li se u javnom interesu ili je relevantan za zajednica.”

Reakcije na ažuriranje pravila bile su uglavnom negativne. “Twitter implementira novo pravilo tako da može selektivno zabraniti meme, ruganje demokratima” je način na koji je konzervativno naklonjen Federalist izvijestio o promjeni politike.

Konzervativna stručnjakinja Dana Loesch rekla je da će to omogućiti Twitteru da “zaguši” nezavisne novinare, dopustiti da “korporacijski tisak” postavlja naracije i ušutkati tajno izvještavanje poput Project Veritasa. Nezavisni novinar Tim PoolTweetao je da je “novinarstvo uglavnom zabranjeno na Twitteru”.

Novo pravilo izgleda “loše promišljeno”, Tweetao je zagovornik digitalnih prava Evan Greer, pitajući “koliko dugo prije nego što policajci pokušaju to zloupotrijebiti da bi uklonili snimke brutalnosti?”

Kao što je napisano, ažuriranje je “ne samo nejasno, već i doslovno neprovedivo”, tvrdi BBC-jev izvjestitelj o ”dezinformacijama” Shayan Sardarizadeh. “Kako definirate privatnu osobu u različitim jurisdikcijama? Što je zapravo javno okruženje, a što je u javnom interesu? Što su tradicionalni mediji? Ovo je minsko polje.”

Ažuriranje politike dolazi manje od dan nakon što je suosnivač Jack Dorsey odstupio s mjesta izvršnog direktora Twittera, imenovavši Paraga Agrawala za svog nasljednika. Agrawal je najpoznatiji po intervjuu u studenom 2020. u kojem je rekao da uloga Twittera “nije biti vezan prvim amandmanom”.

“Dakle, mnogo smo se manje usredotočili na ono što je istina, a što laž. Više se usredotočujemo na mogućnost štete kao rezultat širenja određenog sadržaja na platformi bez odgovarajućeg konteksta”, također je tada rekao Agrawal.

CenzuraDruštvene mreže
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Javni interes je uvijek bio istina.
Kad se uvede cenzura, to znači, da se istina mora ukloniti.
Nije to javni interes.
To je interes onih, koji imaju para….

Brk Adolfa H
2 godine prije

Uzalud vam trud svirači

tuf
2 godine prije

Ovo je samo prirodna evolucija Twittera a zbog čega je čak ovih dana kre*ten Jack Dorsey napustio brod. Istu sudbinu žele i Facebooku koji se još zadnjim snagama malo trza dok se ne riješe Zuckerberga. Cilj? Potpuna kontrola narativa na mainstream društvenim mrežama. Svjesni su da one alternativne ne uspijevaju dobiti kritičnu masu široke populacije.

Max
2 godine prije

Rat protiv istine.

Nema labavo
2 godine prije

Konzervativna stručnjakinja Dana Loesch rekla je da će to omogućiti Twitteru da “zaguši” nezavisne novinare, dopustiti da “korporacijski tisak” postavlja naracije i ušutkati tajno izvještavanje poput Project Veritasa.”
Ljubim te Bože da se napokon neko spametovao pa da ušutka vijesti za lude, glupe i naivne. Još se nazivaju” nezavisni”?

Mačeta
2 godine prije

Logično. Onaj ko širi laži putem medija mora biti ušutkan to se svi slažemo? Lažne vijesti su opasne.
E sada ko širi takve vijesti i ko odlučuje šta je laž a šta istina, to je drugi par opanaka.
Znamo ko je većina, ko donosi odluke i u kojem smijeru to ide.

Ante
2 godine prije

@Mačeta
Znači za očekivati je da i Logično ode u lockdown?

Poznavalac prilika
2 godine prije

Zanimljivo e gledati razvoj tih društvenih mreža kroz slučaj Jacka Dorseya. Bijeli muškarac Dorsey koji je karijeru započeo prepun entuzijazma i dobrih namjera, pokrenuo je uspješnu firmu da bi s vremenom počeo sve više, vjerojatno pod pritiskom, tonuti u “woke” vode a istovremeno počeo gubiti kontrolu nad vlastitom firmom i nad realnošću pa i fizički se mijenjati od normalnog mladića u čudnovatog kljunaša sa ridikuloznom bradom koji postaje budist jer je to tako “in”. Pred kraj on je samo figurirao kao šef Tviterra, ali se po njegovim intervjuima vidjelo (naročito onaj sa Joe Roganom) da on više praktično nema pojma što se događa i u kakvo čudovište se njegovo čedo Tvitter stvarno pretvorilo. A sada kada su ga potpuno uništili, sažvakali su ga i ispljunuli i postavili umjesto njega garavog imigrantsog poslušnika bez imalo morala i savjesti da privede posao kraju. I nije Dorsey jedini. Slično prolazi i Linus Thorvalds… Čitaj više »

The Beatles
2 godine prije

Sta mi nije jasno, pa zar nema na ovome jebenom svijetu druge sile pametnih ljudi, pametnih ljudi koji ovoj gluposti mogu stati za vrat, nevjerojatno, iz dana u dan gluposti čitam za ne povjerovati koje gluposti, na rangu 1. osnovne i niko ništa, nevjerojatno

Hagar
2 godine prije

A eto ,a bas sam se pitao što slijedi kad je odstupio. Cezura opcenito ide u novu dimenziju, sud pojedinih zemalja zabranjuje iznosenje misli protiv cenzure i covid narativa.

Malomorgen
2 godine prije

na logično je cenzura još gora.. 😃

apa khabar
2 godine prije

youtube od početka 2022. počinje s novim uvjetima, kredibilitet dobijaju tehnomarksistička,
i sva moguća prenemaganja o nekakvoj korektnosti. ako algoritmi izdrže. imat ćemo brave new internet što u kombinaciji sa našom kvalitetom infrastrukture i teleoperaterima tipa “mi najbolji,mi najbrži,mi naj ovo,mi naj ono čini jednu konfuziju.

Boba Lazarević
2 godine prije

Twitter će se samoubiti, kao i Facebook. Konkurencija dolazi i dat će ljudima ono što žele ljudi, a ne ono što žele “odijela”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI