U Češkoj u do kraja neizvjesnim izborima potvrđen predsjednik Miloš Zeman

Milos Zeman
8 komentara

U subotu poslijepodne je češki predsjednik Miloš Zeman nakon 85% prebrojanih glasačkih listića u drugom krugu predsjedničkih izbora vodio s 53% glasova, dok je njegov protivnik, akademik Jiří Drahoš imao 47% glasova potpore.

Nakon toga se prednost Miloša Zemana počela topiti, ali nedovoljno da ga Jiří Drahoš pobjedi i na kraju je aktualni predsjednik Češke Republike potvrdio još jedan mandat s 51,8%  glasova potpore.

U prvom krugu glasanja je Miloš Zeman dobio 38,5 posto glasova, njegov suparnik 26,5%. Četvorica kandidata koji su izašli iz utrke nakon prvog kruga su odmah pozvali svoje biračko tijelo da glasa protiv Miloša Zemana. Statističari su izračunali da će, ako se ovaj apel poslušaju sve njihove pristaše, novi predsjednik Češke bit će Jiří Drahoš. Međutim to se nije dogodilo. Situacija otprilike podsjeća na ujedinjenje francuskih stranaka različitih političkih stavova samo kako bi se oduzeli glasovi Marine Le Pen.

Češki predsjednik, Miloš Zeman, izabran je na drugi petogodišnji mandat nakon što je pobijedio na izbjeglicama.

The Guardian javlja kako je prema rezultatima Češkog statističkog ureda Zeman dobio 51,8% glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora, uz gotovo sve prebrojane glasačke listiće, dok je njegov protivnik, bivši ravnatelj Akademije znanosti, Jiří Drahoš, dobio 48,2% glasova.

Drahoš je priznao poraz i čestitao Zemanu.

jiri drahos
FOTO: Jiří Drahoš

“Želio bih čestitati na pobjedi na izborima Milošu Zemanu”, kazao je Jiří Drahoš pred mnoštvom pristaša.

Zeman je, nakon Václava Havela i Václava Klausa, treći predsjednik zemlje od kada je Čehoslovačka podijeljena 1993. godine. Bivši premijer je za predsjednika prvi put izabran tijekom 2013. godine, tijekom prvih predsjedničkih izbora u Češkoj na kojima su čelnika zemlje birali građani, a ne parlament.

Za Miloša Zemana tvrde da je podijelio zemlju sa svojim proruskim stajalištem i potpori za bližim vezama s Kinom.

Jiří Drahoš (68), smatra se za političkog pridošlicu prozapadne orijentacije.

U listopadu prošle godine su u Češkoj održani i parlamentarni izbori, na kojima je pobijedio takozvani populistički kandidat Andrej Babiš, čelnik stranke ANO, tajkun prehrambene industrije i medijski magnat.

Međutim, Babiševa vlada je kratko trajala i početkom ovog mjeseca je pristala na raspuštanje, nakon što je manjinski kabinet izgubio povjerenje u parlamentarnom glasanju.

No, sada se kalkulira da će Andrej Babiš ipak uspjeti sastaviti vladu i voditi zemlju, obzirom da su on i Zeman riješili sporove iz prošlosti i postali politički saveznici.

Zeman je i tijekom kampanje redovito kontaktirao sve stranke u zemlji i tražio da surađuju s Babiševim pokretom kako bi se stvorila nova koalicija.

Miloš Zeman je obećao da će, čak i ako izgubi izbore, ostatak vremena kao predsjednik još jednom iskoristiti da da mandat Babišu za sastavljanje vlade, što sada, nakon pobjede na izborima, neće biti potrebno.

Andrej Babiš je izrazio nadu da će suparničke stranke biti otvorenije za kompromis pri njegovom drugom pokušaju da oformi vladu. Neke stranke su nagovijestile da su spremne za pregovore, a samo je Komunistička partija češke, koja se otvoreno protivi članstvu zemlje u NATO paktu, priopćila kako nema problem s prihvaćanjem Babiša za premijera. Babiš je imao kontakte i s krajnje desničarskom partijom SPD, koja se također protivi NATO paktu i EU.

Bivša vladajuća Socijaldemokratska stranka lijevog centra, koja je pretrpjela poraz na izborima u listopadu, idućeg mjeseca će održati kongres i odlučiti hoće li udruži snage s Babiševim pokretom ANO.

Pobjeda Miloša Zemana na predsjedničkim izborima će sigurno imati veliki utjecaj na sastavljanje nove koalicije i njegova je potpora Andreju Babišu neupitna.

Češki premijer poziva Zemana da se zbog pobjede na izborima okrene Zapadu

Izbori u Českoj – Propast političke elite i dokaz da je taj proces nepovratan

 

Jiří DrahošMiloš Zeman
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Cestitam,Cesi su dobro izabrali.

Kajzer Soze
6 godine prije

,,U Češkoj u do kraja neizvjesnim izborima”
Izbori su bili ,,neizvjesni” samo u namještenim anketama i istraživanjima javnosti od strane Berlinsko-Briselskih poltrona,pobjeda sa razlikom od 6% je i više nego uvjerljiva na svakim normalnim izborima a ako se na to još doda i činjenica da su se svi kandidati iz prvog kruga udružili u podršci Zemanovom protivkandidatu onda je ova razlika još uvjerljivija i pretstavlja šamarčinu Briselu !

Zvrk
6 godine prije

protivnik je bio na šoroševoj platnoj listi. mislim da ćemo kroz par godina biti svjesni ove pobjede.
inače uskoro su izbori u mađarskoj i mislim da su čak i bitniji nego češki jer neposredno ovise o statusu migranata i ukrajinskom pitanju.

samo ćaća
6 godine prije

čovjek na slici je Tillerson pobogu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI