U ime mira Pentagon i Bundeswehr tajno nadogradili 20 nuklearnih bombi B61

Nuklearna bomba B61
19 komentara

SAD su nadogradile nuklearne bojeve glave tipa B61, koje se nalaze u Njemačkoj, izvijestili su njemački mediji.

Der Spiegel piše da je ova tajna operacija izvedena u jesen. U sklopu operacije je iz Njemačke dva puta u Sjedinjene Države isporučeno oko 20 bojevih glava za ažuriranje softvera .

Njemačka vlada, koju su Amerikanci upozorili malo prije početka operacije, postavila je Bundeswehr u stanje najviše razine pripravnosti u slučaju „nepredviđenih prometnih nezgoda“.

Der Spiegel je napomenuo da je zemlja na 48 sati bila zona bez nuklearnog oružja, ali da to nitko nije znao, ni razumio.

Podsjetimo, Njemačka se odrekla vlastitog nuklearnog oružja. 1991. je SSSR povukao sve vojne nuklearne komponente s područja bivše Demokratske Republike Njemačke, ali američko nuklearno oružje ostalo u Njemačkoj.

Ove su bombe već nadograđene 2012. i to je koštalo 6 milijardi dolara. Agencija DPA navodi kako su njemačke zračne snage sudjelovale u tajnim vježbama s partnerima iz NATO pakta, a vježbe su uključivale scenarij početka nuklearnog rata. U to vrijeme je Bundeswehr lansirao svoje borbene avione Tornado.

Iako jačanje vojnih i nuklearnih kapaciteta nikako ne može biti dobra vijest, posebno ako je poligon mogućeg sukoba teritorij EU, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je u studenom, tijekom posjeta japanskom gradu Hirošimi, govorio protiv jednostranog povlačenja nuklearnog oružja iz Njemačke.

Maas je naglasio kako ne može biti koristi od transporta nuklearnog oružja iz jedne zemlje u drugu i rekao da su, kada je u pitanju nuklearno razoružanje, potrebni “široko utemeljeni sporazumi, a ne samo s pojedinim zemljama”, piše Deutsche Welle.

Njemački ministar je tada stigao u Japan uoči dvodnevnog summita ministara vanjskih poslova zemalja članica G20 u Nagoyi. U Hirošimi je Maas je posjetio Memorijalni muzej mira, položio vijenac u spomen na desetine tisuća žrtava američkih nuklearnih bombi u japanskim gradovima, a susreo se i s ljudima koji su preživjeli ove tragične događaje.

“Sjećanje na ljudsku tugu u Hirošimi i Nagasakiju ne bi trebalo izblijediti. Zajednička je odgovornost svih nas  da se ovo više nikada ne ponovi”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

Atomska bombardiranja Hirošime i Nagasakija postala su jedini primjer borbene upotrebe nuklearnog oružja u povijesti čovječanstva. Sjedinjene Države i dalje ne priznaju svoju moralnu odgovornost, pravdajući takve akcije „vojnom potrebom“. Osim toga, na informacijskom polju, kako je Japan i dalje zemlja ograničenog suvereniteta, a sada vidimo da je to i Njemačka, nemoguće je dati pravnu procjenu atomskog bombardiranja Sjedinjenih Država u japanskim gradovima.

njemačkanuklearni arsenalSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milanče
4 godine prije

Moraju zastiti svoje interest a nedozvoliti kinezima i rusima dá šíře svoj interes.Sto novinari nenapíšu sto se dogadja u Rusiji ,nesto zasutili sví redom..Putin se sakrio u misju rupu jer zná dobro sto mu se sprema

Sonja
4 godine prije

Drzava bez bar 150 nuklearnih raketa nije nikakva drzava. Promuckaj i prolij drzava.

Savonarola
4 godine prije

Dali su Švabe Englezi i ostali svijesni da bi u slučaju nečega bili prvi sprženi.

American_dream
4 godine prije

A sta ste cekivali da ce na agresiju u ukrajini i okupaciju krima od strane,te bjesomucno naoruzavanje rusa,NATO i amerikanci reagirati na nacin da stave puske u soske,podignu bjelu zastavu predaju se?
Taj film rusofilici nebute gledali.
Sto se tice japana,pomahnitali diktator hirohito,prijatelj i saveznik hitlera,napao je ameriku i toliko indoktrinirao japance da su se avionima zabijali u americke brodove.
Amerikanci su izracunali da bi fasisticki rezim japana,odnosno japanci, konvencionalnim ratom kapitulirali tek kada bi imali preko milijun zrtava,jer je car hirohito bio veci psihopata cak i od hitlera.
Zbog toga su ameri odlucili zavrsiti rat nuklearkama,i koliko god to morbidno zvucalo,spasili milijune zivota.

Lucija
4 godine prije

“…Ove su bombe već nadograđene 2012. i to je koštalo 6 milijardi dolara…”
O, pa treba svako malo nadograđivati…vrti se lovica…srećom da nije lako “zaribat”, ono odjednom radijacije na sve strane…

Alex
4 godine prije

Ovakve igrarije sa atomskim naoružanjem samo daju vjetra u jedra raznim Kimovima, a s druge strane opravdavaju legitimne želje svake nacije da posjeduje slično naoružanje. Jer kako se obraniti od batine, ako je i ti nemaš u ruci.

Venator
4 godine prije

Toliko o tajnosti.

Švabo
4 godine prije

Zna se što SAD i Rusiju čini nedodirljivima. Nuklearne podmornice naoružane nuklearnim raketama. A one plove svjetskim morima i u svakom trenutku mogu ispaliti nekoliko stotina . Zato oni nikada neće međusobno zaratiti. Sada će po piksi dobiti Venecuela i Maduro. Zato je Trump prepustio bliski istok Rusima. Veliki se uvijek dogovore. Što će biti Sirija kad rat stane. Hrpa ruševina. vraćeni su u srednji vijek.

politicki nekorektan
4 godine prije

…prosli put je , nad rajhstagom, bila crvena zastava….sljedeci put to ce biti ogromna gljiva….jbg , tupi svabe nikako da nauce dvije stvari : 1. ne idi u rat za interese londona i vasingtona….2. ne cackaj ruse, na kraju dobijes po labrnji…..ali svaba je to, dupe i povrh toga kocka..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI