U Iraku počelo povlačenje američkih trupa iz zemlje

Irak - Konvoj američke vojske
28 komentara

Ali Al-Ghanimi, član iračkog Odbora za obranu i sigurnost, objavio je da se američka vojska “de facto počela povlačiti iz 15 vojnih baza u zemlji”, javlja Sky News Arabia.

Al-Ghanimi je dodao da su “Sjedinjene Države počele napuštati Irak, ograničavajući svoju prisutnost na dvije velike baze”. Također je precizirao da su to zračne baze Ain Al-Asad u zapadnoj pokrajini Anbar i baza u Erbilu i takozvanom „iračkom Kurdistanu“.

“SAD se žele učvrstiti u ove dvije baze, ali parlament zemlje i irački narod insistiraju na tome da se američke trupe povuku iz svih baza”, naglasio je irački dužnosnik.

Na njegovu izjavu još nije bilo reakcija ni od Bijele kuće ni službenog Bagdada, gdje je u tijeku prijenos ovlast na vladu novog premijera Mohammeda Tawfiqa Allawija.

Također primjećujemo da s obzirom na raznovrstan sastav iračke zakonodavne skupštine takve najave nemaju službenu vrijednost i Al-Ghanimi bi mogao iznijeti vlastito mišljenje.

No, imenovanje novog premijera Mohammeda Allawija, što je plod osmotjednih pregovora klerika Moqtada Al-Sadra i čelnika frakcije Fatah Hadija Al-Amirija, koji su se vodili u iranskom svetom gradu Qom, sugerira da će politika nove vlade biti i protjerivanje stranih trupa iz zemlje, bez obzira na poruke Washingtona kako američka vojska neće napustiti arapsku zemlju.

Podsjetimo, rasprava o mogućnosti povlačenja američke vojske iz Iraka u lokalnom parlamentu je pokrenuta nakon što su SAD u činu državnog terorizma u zračnom udaru u Bagdadu 3. siječnja ubile zapovjednika Quds snaga IRGC, generala Qassema Sulejmanija i dozapovjednika iračke šiitske Hashd Al-Shaabi armije, Abu Mahdija Al-Muhandisa. Iran je zauzvrat pokrenuo osvetničke raketne udare na dvije glavne američke baze u Iraku.

Više tekstova o Irak-u

povlačenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

Dok ih oružjem ne istjeraju oni sami otići neće.

erigtwonegtjuwengfrneiurfnue3rf3erf
4 godine prije

Kad budu tiskali svoj novac neovisan o fed-u tad su ih se oslobodili a ovo prešetavanje ovih plačenika je priča za malu djecu.

nije bitno tko
4 godine prije

Kolac u ruke pa po leđima…. Sami od sebe neče otiči.

Dopizdilomi
4 godine prije

Možda i Irak uskoro postane slobodan.

Tony
4 godine prije

To Nermine slatka je ako je tacno ali daj boze ameri ne izlaze tako lako vidimo u siriji izlaze pa ulaze i obrnuto 🙂 🙂 …

Red Dog
4 godine prije

Povlacili su se oni i ranije.
A zapravo su vojnici samo dali zvanicni otkaz u vojsci i presli u privatnike.
4 puta bolje placeno, nisu pod zakonima rata i nema uvida jer vlada tajnost.

Ahmadinedžat
4 godine prije

Gubite se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alex
4 godine prije

Neće okupatori i agresori sami otić…trebat će im pomoć sa malo raketa i bombi…

Mojsije
4 godine prije

A gdje se povlače? Mislim u čiju zemlju?

Max
4 godine prije

Ako se zaista ipovlače bilo im je i vrijeme.

Kažun
4 godine prije

Ma,ova baza, Ain Al-Asad je pravi Trojanski konj.Provincija Anbar
južno se naslanja na S.Barbariju,zapadno je Jemen,ima kontakt
sa Al Tanfom -zabranjenom zonom prema Siriji,te jednim manjim
dijelom graniči sa istočnim DEZ.Pošto usranci imaju više xy planova,a
jedna od njih je podjela Iraka na tri države : šijitsku,sunitsku i kurdsku,
ovo baš i nije dobra vijest,.Kontrolom Anbara usranci sjeku šijitski
polumjesec,tj. pravac Iran-Bagdad- Ramadi-Al Tanf – Damask
odnosno Bagdad- Ramadi- Al Qaim – DEZ- Palmyra -Damask.
Dobro,budimo optimisti,nadajmo se da će Sotona otići iz Iraka.
Ipak,puno je lakše braniti 2 baze nego 20.

Davor drugi
4 godine prije

Kako je i očekivano, USA nema niti najmanju namjeru povlačenja trupa iz Iraka, naprotiv pristupili su njihovom utvrđivanju jer će u svakom slučaju bolje braniti dvije nego petnaestak baza na terenu. Smanjenjem broja baza na samo dvije, uveliko umanjuju razvučenost snaga i time dobivaju daleko bolju, sigurniju i učinkovitiju logističku i svaku drugu potporu potrebnu za obranu pozicija. Koncentracijom velikog broja ljudstva na malom teritoriju se ujedno i povećava osjetljivost na raketne udare koje mogu polučiti teške gubitke u ljudstvu i tehnici, ali se ujedno time šalje i jasno upzorenje svim snagama koje raspolažu takvim resursima, a u prvom redu Iranu, da neće više biti moguće bilo kakvo raketiranje baza bez velikih ljudskih gubitaka, a u tom slučaju će zasigurno nastupiti teški napadi odmazde od strane USA. Mislim da je vrijeme sitnih provokacija i prepucavanja prošlo, i da stvari dobivaju pravu ratnu i ozbiljnu dimenziju. S jedne strane imamo obvezujuću… Čitaj više »

Emiliano Zapata
4 godine prije

laz

Lucija
4 godine prije

Sad se vidi kako fali Sulejmani i Mohandis.
Zašto ih ne ‘čvrknu’ malo dok se premještaju?
Te dvije baze, Anbar sigurno imaju neki proturaketni štit…? Malo isprobati koji je i kako djeluje?

Ive
4 godine prije

Ako se nece povuci u komadu, treba ih sitno nasjeckati pa tako slati za USA vise ce ihg stati u jedan avion nasjeckanih nego u komadu.

PiriReis
4 godine prije

Ne budite smiješni! Kad će strane iranske trupe otići iz Iraka? Nikad. Neće ni Ameri. Iran i USA su partneri u komadanju Iraka…neometano pljačkaju, a Iran dovršava davno započeti genocid nad sunijama Iraka. Povampireni Pentagon i povampireni ajotolasi zajedno na gozbi!

Corona
4 godine prije

Gamad kamatarska

ALBION
4 godine prije

Vojne efektive 🇺🇲 U.S. Army se nikad neće skroz povući iz Republike Irak 🇮🇶 iz geostrateških razloga. Sva naklapanja u svezi toga su u stilu ‘trla baba lan, da joj prođe dan’. Lako provjerljivo‼

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI