fbpx

U Iraku počelo povlačenje američkih trupa iz zemlje

Irak - Konvoj američke vojske

Ali Al-Ghanimi, član iračkog Odbora za obranu i sigurnost, objavio je da se američka vojska “de facto počela povlačiti iz 15 vojnih baza u zemlji”, javlja Sky News Arabia.

Al-Ghanimi je dodao da su “Sjedinjene Države počele napuštati Irak, ograničavajući svoju prisutnost na dvije velike baze”. Također je precizirao da su to zračne baze Ain Al-Asad u zapadnoj pokrajini Anbar i baza u Erbilu i takozvanom „iračkom Kurdistanu“.

“SAD se žele učvrstiti u ove dvije baze, ali parlament zemlje i irački narod insistiraju na tome da se američke trupe povuku iz svih baza”, naglasio je irački dužnosnik.

Na njegovu izjavu još nije bilo reakcija ni od Bijele kuće ni službenog Bagdada, gdje je u tijeku prijenos ovlast na vladu novog premijera Mohammeda Tawfiqa Allawija.

Također primjećujemo da s obzirom na raznovrstan sastav iračke zakonodavne skupštine takve najave nemaju službenu vrijednost i Al-Ghanimi bi mogao iznijeti vlastito mišljenje.

No, imenovanje novog premijera Mohammeda Allawija, što je plod osmotjednih pregovora klerika Moqtada Al-Sadra i čelnika frakcije Fatah Hadija Al-Amirija, koji su se vodili u iranskom svetom gradu Qom, sugerira da će politika nove vlade biti i protjerivanje stranih trupa iz zemlje, bez obzira na poruke Washingtona kako američka vojska neće napustiti arapsku zemlju.

Podsjetimo, rasprava o mogućnosti povlačenja američke vojske iz Iraka u lokalnom parlamentu je pokrenuta nakon što su SAD u činu državnog terorizma u zračnom udaru u Bagdadu 3. siječnja ubile zapovjednika Quds snaga IRGC, generala Qassema Sulejmanija i dozapovjednika iračke šiitske Hashd Al-Shaabi armije, Abu Mahdija Al-Muhandisa. Iran je zauzvrat pokrenuo osvetničke raketne udare na dvije glavne američke baze u Iraku.

Više tekstova o Irak-u

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

Dok ih oružjem ne istjeraju oni sami otići neće.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
9 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Oce oce……zatvoris vodu, elektriku…..ma sve, sami ce pakovati….

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Ove dvije baze sigurno imaju agregate i zalihe. I dopremu iz zraka. Ipak, …😊

Ora
Gost
Ora
9 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Bitno da je počelo, kad će završiti, zna samo svemogući. Onda dolazi sljedeća tura.

erigtwonegtjuwengfrneiurfnue3rf3erf
Gost
erigtwonegtjuwengfrneiurfnue3rf3erf
9 mjeseci prije

Kad budu tiskali svoj novac neovisan o fed-u tad su ih se oslobodili a ovo prešetavanje ovih plačenika je priča za malu djecu.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Kolac u ruke pa po leđima…. Sami od sebe neče otiči.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
9 mjeseci prije

Možda i Irak uskoro postane slobodan.

Tony
Gost
Tony
9 mjeseci prije

To Nermine slatka je ako je tacno ali daj boze ameri ne izlaze tako lako vidimo u siriji izlaze pa ulaze i obrnuto 🙂 🙂 …

Red Dog
Gost
Red Dog
9 mjeseci prije

Povlacili su se oni i ranije.
A zapravo su vojnici samo dali zvanicni otkaz u vojsci i presli u privatnike.
4 puta bolje placeno, nisu pod zakonima rata i nema uvida jer vlada tajnost.

Ahmadinedžat
Gost
Ahmadinedžat
9 mjeseci prije

Gubite se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

Neće okupatori i agresori sami otić…trebat će im pomoć sa malo raketa i bombi…

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  Alex

Neki su i sa lovačkim puškama to…

Mojsije
Gost
Mojsije
9 mjeseci prije

A gdje se povlače? Mislim u čiju zemlju?

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije
Reply to  Mojsije

Možda na Kosovo. Odande ih sigurno nitko ne može potjerati.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
9 mjeseci prije
Reply to  Mojsije

Privremeno sigurno u Kwt, jer tamo imaju svu infrastruktura za naglo povlačenje, a i cestu sa tri trake su napravili od granice Iračke do baza u Kwt, jedini problem je kaj su na dometu Iranskih raketa.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Ako se zaista ipovlače bilo im je i vrijeme.

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Ma,ova baza, Ain Al-Asad je pravi Trojanski konj.Provincija Anbar
južno se naslanja na S.Barbariju,zapadno je Jemen,ima kontakt
sa Al Tanfom -zabranjenom zonom prema Siriji,te jednim manjim
dijelom graniči sa istočnim DEZ.Pošto usranci imaju više xy planova,a
jedna od njih je podjela Iraka na tri države : šijitsku,sunitsku i kurdsku,
ovo baš i nije dobra vijest,.Kontrolom Anbara usranci sjeku šijitski
polumjesec,tj. pravac Iran-Bagdad- Ramadi-Al Tanf – Damask
odnosno Bagdad- Ramadi- Al Qaim – DEZ- Palmyra -Damask.
Dobro,budimo optimisti,nadajmo se da će Sotona otići iz Iraka.
Ipak,puno je lakše braniti 2 baze nego 20.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kažune, dobro si to primjetio. Nije USA onako bez veze i na slijepo odabrali Anbar, pravi klin.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kazun tvoje konstatacije nisu bez utemeljenja , ali ipak ce morati otici , nekazem da ce se to desiti za mjesec dva ali nece ni trajati predugo . Igranje na kartu sunita to je pomeni greska u koracima .Suniti (Iracki)nemaju ama bas nikakvu simpatiju prema njima. Pa smaknuli su njihovog (Sadama)koji je vladao Irakom . Podjelu koju nastoje da urade (podjela Iraka)najmanje ide u korist sunita jer ce biti liseni svih prirodnih bogastava Iraka. Sva ova desavanja u Iraku i Siriji su neodvojiva i sve ide svojim tokom ko pobjedi u Siriji ili Iraku taj ce vladati sa obje zemlje . Prije dolaska Rusije u Siriju ova koalicija (Sirija < Irak <Iran <Hezbolah) nije bas sjajno stajala ali sa dolaskom Rusije sve se je promjenilo. Ovde nece biti pat pozicije jednostavno bit ce i pobjednika a i porazenih a porazeni ce morati otici .Po meni ovaj blok sa Rusijom na celu ce dobiti ovu bitku jer bolje stoje na terenu imaju i vojsku a imaju i cime odgovorit. Terorista je sve manje i nema vise priliva svjezih snaga ko prije a na suprotnoj strani su vojske Iraka sa sitskim milicijama , sirijska armija , iranske vojne snage , Hezbolah Libanonski. i Rusija sa svojim trupama. Da bi se ova koalicija obuzdala trebalo bi animinirati vojne snage SA , Izraela , Turske , SAD i da oni ginu a jeli to bas realno i na koji nacin objasniti svojim gradjanima zasto ratujemo sa jednom Rusijom i Iranom.Rusija ovdje vodi bitku da nebi ratovala na svojim granicama i bila opkoljena i ugusena radi izolacije od ostatka svijeta.

PiriReis
Gost
PiriReis
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Nije tu Jemen ništa zapadno! Jemen je daleko majstore! Geografija ti je na aparatima?

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Kako je i očekivano, USA nema niti najmanju namjeru povlačenja trupa iz Iraka, naprotiv pristupili su njihovom utvrđivanju jer će u svakom slučaju bolje braniti dvije nego petnaestak baza na terenu. Smanjenjem broja baza na samo dvije, uveliko umanjuju razvučenost snaga i time dobivaju daleko bolju, sigurniju i učinkovitiju logističku i svaku drugu potporu potrebnu za obranu pozicija. Koncentracijom velikog broja ljudstva na malom teritoriju se ujedno i povećava osjetljivost na raketne udare koje mogu polučiti teške gubitke u ljudstvu i tehnici, ali se ujedno time šalje i jasno upzorenje svim snagama koje raspolažu takvim resursima, a u prvom redu Iranu, da neće više biti moguće bilo kakvo raketiranje baza bez velikih ljudskih gubitaka, a u tom slučaju će zasigurno nastupiti teški napadi odmazde od strane USA. Mislim da je vrijeme sitnih provokacija i prepucavanja prošlo, i da stvari dobivaju pravu ratnu i ozbiljnu dimenziju. S jedne strane imamo obvezujuću odluku iračkog parlamenta o napuštanju Irana svih USA snaga i s druge strane USA koji tim činom gube u potpunosti sve moguće povlastice koji su tu stekli, kako u Iraku tako i cijelom regionu, i na kraju možda ono što najviše boli kompletnom diskreditacijom USA kao vodeće svjetske političke, vojne i ekonomske sile. Ulog je ogroman, mislim da USA bez vojnog poraza nikada neće pristati provesti odluku iračkog parlamneta. Da li je Irak skupa sa Iranom moćan odpočeti i provesti jedan takav sukob, sa za njih povoljnim krajnjim rezultatom, odnosno vojnom pobjedom nad USA i cijenom koja će za to morati biti plaćena?

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@Davore ,vjerovatno je ovo pregrupiranje snaga.
I,ne zaboravi, provincija Anbar je večinom nastanjena sunitima,
tako da se ovdje cilja na sektaške sukobe unutar Iraka.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kažune, nije to vjerojatno, to je očito strateško pregrupiranje snaga. I sigurno si u pravu da se cilja ne samo na sektaške sukobe, nego na sve što može poslužiti za političku destabilizaciju Iraka da bi se time dovelo u pitanje odluku iračkog parlamenta.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

laz

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Sad se vidi kako fali Sulejmani i Mohandis.
Zašto ih ne ‘čvrknu’ malo dok se premještaju?
Te dvije baze, Anbar sigurno imaju neki proturaketni štit…? Malo isprobati koji je i kako djeluje?

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Ako se nece povuci u komadu, treba ih sitno nasjeckati pa tako slati za USA vise ce ihg stati u jedan avion nasjeckanih nego u komadu.

PiriReis
Gost
PiriReis
9 mjeseci prije

Ne budite smiješni! Kad će strane iranske trupe otići iz Iraka? Nikad. Neće ni Ameri. Iran i USA su partneri u komadanju Iraka…neometano pljačkaju, a Iran dovršava davno započeti genocid nad sunijama Iraka. Povampireni Pentagon i povampireni ajotolasi zajedno na gozbi!

Corona
Gost
Corona
9 mjeseci prije

Gamad kamatarska

ALBION
Gost
ALBION
9 mjeseci prije

Vojne efektive 🇺🇲 U.S. Army se nikad neće skroz povući iz Republike Irak 🇮🇶 iz geostrateških razloga. Sva naklapanja u svezi toga su u stilu ‘trla baba lan, da joj prođe dan’. Lako provjerljivo‼

POVEZANE VIJESTI

Izbornik