U limbu: Kingmaker Lieberman odbija podržati i Netanyahua i Gantza za premijera

Benjamin Netanjahu
5 komentara

U Izraelu raste nesigurnost nakon neodlučnih parlamentarnih izbora, jer Avigdor Lieberman, koji vodi stranku koja ima ključni položaj u formiranju koalicije, odbija podržati bilo kojeg vodećeg kandidata za premijera.

Dvodnevne konzultacije između izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i čelnika političkih stranaka započele su u nedjelju. Predsjednik će morati odlučiti kome će povjeriti mandat za formiranje vladajuće koalicije.

Ipak, dva čelnika izbora za Knesset, sadašnji premijer Benjamin Netanyahu i čelnik saveza Plavo-bijelih Benny Gantz, nemaju čist put za postizanje većine. Njihove stranke osvojile su 31, odnosno 33 mandata, što je daleko ispod potrebne većine od 61 mandata, a Gantz je već odbijao pozive Netanyahua za “ujedinjenje vlade.”

Izgledi za postizanje većine postali su još sumnjiviji nakon što je bivši ministar obrane Avigdor Lieberman rekao kako njegova stranka, koja je osigurala 8 od 120 mjesta u Knessetu, neće podržati ni Netanyahua ni Rivlina zbog njihovog izbora saveznika za parlamentarnu koaliciju.

“Obećanja koja smo dali našim biračima su čvrsta i nećemo od njih odustati”, rekao je Lieberman. “Čim su Benjamin Netanyahu i Likud odlučili uspostaviti blok s ultra-pravoslavnim strankama i vjerskim fanaticima, mi ne možemo biti dio tog bloka.”

Liebermanova pozicija u vezi s Gantzom još je jača jer je razbio potencijalnu koaliciju između Plavo-bijele liste i saveza Zajedničke liste kojom dominiraju Arapi, nazivajući ih izravnim „neprijateljima“.

„[Gantz] zadržava mogućnost formiranja vlade s ultra-pravoslavnom i Zajedničkom listom. Ultra-pravoslavne stranke nisu neprijatelji, već politički suparnici. Članovi Zajedničke liste sigurno su nam neprijatelji, ma gdje bili, “rekao je Lieberman.

Savez kojim dominiraju Arapi, a koji je osigurao 13 mjesta u Knessetu, najavio je kako će dati svoju podršku Gantzu. Ostaje nejasno hoće li doista ući u koaliciju s njim, ali čak i ako to učini, Gantz bi imao samo 57 mjesta u parlamentu, što još uvijek nije većina. Značajno više Arapa izašlo je na birališta na ovim izborima nakon što je Netanyahu obećao aneksirati dijelove Zapadne obale i instalirati kamere u glasačke stanice, koje se nalaze u arapskim četvrtima.

Čini se kako Netanyahu ima 55 zastupnika, pa vjerojatno neće dobiti mandat za formiranje vlade. Međutim, možda postoji kvaka, jer su izraelski mediji objavili da Bibijin Likud ne želi nikoga odobriti za premijera.

Trajni limbo u velikoj je mjeri rezultat Netanyahuovog stila kampanje, smatra politički komentator Neil Lazarus. Uznemiravanje njegovih političkih protivnika, okupljanje njegovih pristaša protiv izraelskih Arapa  i njihovo vrijeđanje s odlukom o postavljanju kamera na biračka mjesta u područjima s Arapskim stanovništvom – obili su mu se o glavu.

“Posljednjih dana uoči izbora vidjeli smo Netanyahua kako pokušava privući svoju matičnu bazu. Već smo to vidjeli kada kaže da Arapi izlaze, lijevi izlaze i optužuje novinare i tako dalje “, rekao je Lazarus za RT.

Prosvjedno glasanje očito je osobno usmjereno na premijera, a ne na njegovu politiku, budući da program plavo-bijelog bloka izgleda potpuno isto kao Likudov. U isto vrijeme, Lazarus vjeruje kako je malo vjerojatno da će se dogoditi jedno od glavnih Netanyahuovih obećanja u kampanji, aneksija Zapadne obale, ako ne postane premijer.

Pokušaji predsjednika da i Netanyahu i Gantz formiraju vladu izgledaju kao sljedeći nemogući podvig, također je istaknuo Lazarus.

Izraelski izboriKnesset
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
4 godine prije

U drzavnim poslovima i izborima nema mjesta za cionizam….Drzava a sto je to , zvuci cinicno i cinjenicno a ne cionisticki ,pitanje svih pitanja ..

Suze Roni
4 godine prije

Poštovani čitatelju, daj svoj obol izboru novog izraelskog premijera. Zaokruzi jedno od 3 imena koje se nudi : 1) Bibi 2) Libi 3) Benny

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ovo samo govori koliko je velika podijeljenost u izraelskom društvu.
A radi se o zemlji koja je od svog osnivanja u permanentnom ratnom stanju.
Izgleda da ulaze u političku fazu koja je nalik talijanskoj političkoj sceni.

Vu Le
4 godine prije

Ne kaze se ultra-pravoslavan nego ultrakonzervativan ili ultraortodoksan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI