U Izraelu uhićen bivši ministar koji je navodno špijunirao za Iran

Osuđeni špijun Mossada u Iranu
5 komentara

U Jeruzalemu je sud naredio uhićenje bivšeg ministra energetike i infrastrukture Izraela, Gonena Segeva, piše Times of Israel, citirajući  izraelske sigurnosne službe Shin Bet i policiju.

Istraga o Gonenu Segevu je završena 15. lipnja. Tužiteljstvo regije Jeruzalem je Okružnom sudu podnijelo optužbu prema  kojoj je bivši ministar optužen za “pomaganje neprijatelju u vrijeme rata, kao i za prijenos informacija neprijatelju”, odnosno Iranu.

Posljednjih godina je bivši ministar živio u Nigeriji. Sredinom svibnja je pokušao ući u Ekvatorijalnu Gvineju, gdje je uhićen i izručen Izraelu. Nakon izručenja su ga ispitivale izraelske obavještajne službe.

Istražitelji vjeruju da je Segev bio vrbovan od strane iranskih tajnih službi u Nigeriji 2012. i od tada je iransku stranu izvještavao o lokacijama tajnih objekata izraelske energetske infrastrukture.

Gonen Segev: “Želio sam zavarati Irance i vratiti se u Izrael kao heroj”

Bivši ministar optužen za špijuniranje za Iran je rekao kako je samo htio pomoći Izraelu. Dok je živio u dragovoljnom egzilu u Nigeriji, Gonen Segev se nadao da će vratiti ugled narušen nakon što je 2004. godine uhićen zbog pokušaja krijumčarenja 32 000 pilula ekstazija iz Nizozemske u Izrael.

Bivši ministar Gonen Segev je navodno priznao istražiteljima Shin Beta (glavne sigurnosne agencije u Izraelu) da je bio u kontaktu s iranskim obavještajnim dužnosnicima, ali je tvrdio da je njegova navodna špijunaža za Islamsku Republiku zapravo bila nastojanje da pomogne Izraelu.

Jučer je služba sigurnosti Shin Bet priopćila kako je Segev, bivši ministar energetike, koji je prethodno bio zatvoru zbog krijumčarenja droge, izručen Izraelu i optužen je za špijuniranje za Iran.

Gonen Segev
FOTO – Gonen Segev na sudu 2006. tijekom postupka za trgovinu drogom

Prema izraelskim medijima, Segev je tijekom ispitivanja kazao istražiteljima da nema ideološke ili financijske motivacije da radi za Iran i da nije imao nikakvih povjerljivih informacija.

U izvješćima se navodi da je Segev, dok je živio u Nigeriji, redovito služio kao liječnik lokalnoj židovskoj zajednici i izraelskim diplomatima u glavnom gradu Abuji.

Segev je bio iranskom veleposlanstvu 2012. godine pod izgovorom liječenja djece diplomatskog osoblja, izvijestio je izraelski Channel 10.

Odlazeći na posao kod Iranaca, Gonen se navodno nadao da će ih dovesti u zabludu i na kraju povratiti ugled kojeg je droga uništila prije više od jednog desetljeća.

“Želio sam zavarati Irance i vratiti se u Izrael kao heroj”, izjavio je Gonen tijekom ispitivanja.

Gonen je istražiteljima napomenuo da je tijekom svog boravka u zatvoru za krijumčarenje droge 2007. godine bio smješten u izoliranom krilu, kao ostali zatvoreni izraelski dužnosnici koji su poznavali tajne informacije, dok mediji navode kako je bio u redovitom krilu zatvora.

Channel 10 navodi kako je Segev držan u samici devet dana, nakon što je prošlog mjeseca doveden u Izrael i tijekom tog vremena mu je bilo zabranjeno kontaktirati s odvjetnicima. Navodno je držan u pritvoru službe Shin Bet u središnjem Izraelu.

Iako su neki izraelski dužnosnici izjavili kako su sigurni da Gonen nije dao nikakve osjetljive podatke Teheranu, izraelske službe su ovaj slučaj uzele izuzetno ozbiljno.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak je Shin Bet naveo da je Segev dao podatke o izraelskom energetskom sektoru, diplomatskim operacijama i specifičnim objektima.

Iran - reakcija na Američke sankcije

Navodno je Segev čak dva puta posjetio Iran, kako bi se osobno upoznao s iranskim operativcima koji su bili zaduženi za kontakte s njim.

Shin Bet navodi kako se Segev sastajao s iranskim obavještajcima u hotelima i sigurnim kućama širom svijeta, a koristio je i posebnu šifriranu napravu za slanje tajnih poruka.

Kao što smo spomenuli, sredinom svibnja je Segev putovao iz Nigerije u Ekvatorijalnu Gvineju, gdje ga je uhapsila lokalna policija i poslala u Izrael.

U petak je Segev optužen na sudu u Jeruzalemu zbog optužbi za pomoć neprijatelju u ratnim vremenima, špijuniranje i niz drugih zločina, a neki su detalji pod oznakom tajne.

Gonen Segev, inače po struci pedijatar, izabran je u Knesset 1992. godine. 1995. Raskida sa strankom s kojom je ušao u parlamenti i pridružuje se koaliciji Yitzhaka Rabina, koji ga je imenovao ministrom energetike i infrastrukture.

Njegov glas u Knessetu je bio presudan u donošenju Sporazuma iz Osla II kasnije iste godine. Segev je napustio politiku nakon što je izgubio mjesto na izborima 1996. godine i postao biznismen. Kasnije je slijedila afera s narkoticima i nezakonito produženje njegove diplomatske dozvole.

Bivši ministar je 2005. godine osuđen za krijumčarenje droge, krivotvorenje i prijevaru. Dobio je pet godina zatvorske kazne, ali je oslobođen 2007. godine, nakon što je odležao trećinu kazne.

Međutim, Segev se nije mogao vratiti na rad kao liječnik, jer mu je oduzeta liječnička dozvola. Tada je napustio zemlju i radio kao liječnik i poslovni čovjek u Nigeriji.

Godine 2016. mu je izraelsko Ministarstvo zdravstva odbilo ponovno izdati dozvolu za obavljanje liječničke prakse, a Segeva je tada za Hadashot News rekao “kako će ostati u Nigeriji, sve dok se u Izrael ne bude mogao vratiti  uzdignute glave”.

Vratio se, bolje rečeno, vratili su ga, iako ne baš uzdignute glave, a optužbe za špijuniranje za Iran će morati opovrgnuti na sudu. U svakom slučaju, zanimljiv životopis, od političara, ministra, čiji je glas bio presudan da Knesset ratificira “Sporazum iz Osla II”, do trgovca drogom i navodnog iranskog špijuna.

Gonen SegevKnessetShin Bet
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Uhapsi uslikaj pusti……Ah ja mislio na Balkanu uhapšen 🙂

Riddick
5 godine prije

Hapšenje ovog “Gospodina” ima za cilj konstanstno skretanje pažnje na Iran i održavanje napetosti prema njima , ovu taktiku koriste da ne bi vremenom mržnja prema Iranu opala u Izraelu , a uhapšeni je mutan tip , tako da ga nije teško i za to optužiti , pored toga u Izraelu se vodi još jedna istraga o uključenosti Netanjahua u korupcijsku aferu , pa se i na taj način skreće pažnja.
Priča oko špijuniranja mi ne deluje uverljivo …
Segev je vagabundo i avanturista , želim mu da što pre izadje iz zatvora na slobodu i nastavi “Living da Vida Loca” 🙂

Naravno bez droge i drugih ilegalnosti ….

Laki Topalović
5 godine prije

Nije isključeno da mu je zafalilo, a iran je nekada bio poznat po dobrom “dopu”. Vjerojatno i danas uzgajaju za farmaceutsku industriju, kila gore – kila dolje, šta je to za Iran. Ko će ga znat.?

Bobi
5 godine prije

Propade party u izrahellu kad nije dofurao sve te silne ekstazije… šta ti je lječnička etika ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI