SAD nude Palestincima konfederaciju s Jordanom

izrael i palestina zastava
17 komentara

Kako prenosi Times of Israel, Washington je predložio Palestincima da odustanu od ideje stvaranja samostalne države i da stvore konfederaciju s Jordanom.

Izraelski list je o tome izvijestio citirajući predstavnike izraelskih nevladinih organizacija koji su se susreli s predsjednikom Palestine Mahmudom Abbasom.

Izraelska televizija Channel 10 javlja kako su viši savjetnik američkog predsjednika Jared Kushner i specijalni predstavnik Bijele kuće Jason Greenblatt ponudili Abbasu da odustane od ideje uspostave nezavisne palestinske države.

Televizija Al-Mayadin izvještava kako je Abbas odgovorio da će se složiti s tim samo ako se i Izrael pridruži i konfederaciji, dok je Jordan rekao da konfederacija za njih “nije tema za raspravu”.

Podsjetimo, prijedlog za stvaranje konfederacije je Abbasu ponuđen “nakon formiranja neovisne palestinske države”.

Abbas podražava konfederaciju, ali tripartitnu s Izraelom i Jordanom

Times of Israel piše kako je palestinski čelnik prihvatio ideju Bijele kuće, ali pod uvjetom da to bude tripartitna konfederacija, znajući reakciju izraelskog režima na takav prijedlog.

Za izraelske mirovne aktiviste je ovo dramatično odstupanje palestinskog čelnika od rješenja s dvije države. Prema grupi Peace Now, viši izaslanik koji se u nedjelju u Ramali sastao s Abbasom, palestinski čelnik je izjavio kako su ga Jared Kushner i Jason Greenblatt nedavno upozorili na njihovo mišljenje o “konfederaciji s Jordanom”.

“Rekao sam Kushneru i Greenblattu da, ali želim tripartitnu konfederaciju s Jordanom i Izraelom. Pitao sam ih hoće li se Izraelci složiti s takvim prijedlogom?”, izjavio je Abbas.

Netanyahu i jordanski kralj Abdullah II
FOTO: Netanyahu i jordanski kralj Abdullah II

Mahmud Abbas je rekao kako su američki predsjednik Donald Trump i njegovi bliskoistočni mirovni izaslanici “neprijateljski prema palestinskom narodu”, podsjećajući na odluku Washingtona da dramatično smanji izdvajanja za agenciju Ujedinjenih naroda koja skrbi o palestinskim izbjeglicama.

Trump je ranije Palestincima predložio stvaranje neovisne države koju će čuvati NATO snage i da podržava rješenje s dvije susjedne države – Palestinom i Izraelom. Abbas je rekao kako bi čak podržao demilitariziranu palestinsku državu koju bi u skladu s posebnim sporazumom čuvao NATO, tvrde aktivisti izraelske udruge Peace Now.

Dok se neki Izraelci protive nezavisnoj palestinskoj državi, mnogi podržavaju neku vrstu konfederacije sa ili bez Jordana. Palestinske vlasti su se dosad držale svog zahtjeva za suverenitetom s dvije države.

Ni palestinske vlasti, ni američka administracija nisu odmah komentirali izvješće.

Mahmoud Al-Habash, savjetnik Abbasa za vjerske poslove koji je bio prisutan na sastanku, potvrdio je za Times of Israel vjerodostojnost izjave aktivista skupine Peace Now.

Službeni palestinski izvor je za Times of Israel izjavio da se Abbas susreo s čelnikom izraelske obavještajne službe Shin Bet više puta u posljednjih nekoliko mjeseci.

Abbas je na sastancima kritizirao SAD zbog svoje odluke Trumpa “da u potpunosti uništi UNRWA”, međunarodnu agenciju koja se bavi stotinama tisuća protjeranih Palestinaca i koju financira većina zemalja svijeta.

Tijekom vikenda je američki State Department priopćio kako će uprava prestati financirati agenciju, za što je Bijela kuća dobila buran pljesak u Izraelu, ali je osuđena u mnogim drugim zemljama.

Grafit na "izraelskoj sigurnosnoj ogradi"
FOTO: Ilustracija, Grafit na “izraelskoj sigurnosnoj ogradi”

Sedamdeset posto stanovnika Gaze su izbjeglice. Većina njih živi od pomoći koju im dostavlja UNRWA. Onda predsjednik Trump kaže kako će ukinuti UNRWA i da će pružati humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze. Kako je moguće da s jedne strane uništi UNRWA, a s druge strane pomažete Palestincima?”, rekao je Abbas izraelskim dužnosnicima.

Shaqued Morag, glavna tajnica udruge Peace Now, rekla je Abbasu da se u Izraelu održava “veliki mirovni skup” i da će njezina organizacija tražiti od političkih stranaka i izraelske javnosti da se obvežu postići sporazum između dviju strana.

“Ruka mira palestinske strane je uvijek ispružena, ako će se postići pravedan i sveobuhvatan mir na legitimnim međunarodnim rezolucijama i uspostaviti neovisna palestinska država s istočnim Jeruzalemom kao svojom glavom”, rekao je Abbas.

Dužnosnici Trumpa su rekli kako završavaju svoj “mirovni plan” i rade na tome da ga objave, ali nisu odredili rokove. Pojedinosti plana ostao su strogo tajne.

Palestinski dužnosnici bojkotiraju Bijelu kuću od kada je Trump 6. prosinca priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Trump je rekao da ne mora nužno podržati dvostruko rješenje, čime je udario u temelje višedesetljetne američke politike.

Jordanski kralj Abdullah je nedavno je upozorio Trumpa na mogućnost rješenja s jednom državom, prenosi izraelski Channel 10, navodeći francuske izvore.

“Mnogi mladi Palestinci više ne žele dvostruko rješenje, već bi radije živjeli zajedno s Izraelcima u jednoj državi s jednakim pravima za sve. Rezultat bi bio da će Izrael izgubiti svoj židovski karakter“, rekao je jordanski kralj Abdullah Trumpu.

Trump je, prema izraelskoj televiziji tada odgovorio: “Ono što kažete ima smisla. U scenariju jedne države bi se premijer Izraelova za nekoliko godina mogao zvati Mohammed.”

Međutim, ovaj je scenarij nemoguć, budući da je Knesset prošlog mjeseca usvojio zakon kojim se Izrael definira kao “državu-nacija židovskog naroda”, jedini službeni jezik je hebrejski, a nitko, osim Židova, nema pravo na samoodređenje, a Izrael će poticati izgradnju novih naselja na okupiranim teritorijima i braniti Židove u zemlji, ali i izvan njezinih granica i dijaspori.

Times of Israel

Izraelski Knesset usvojio rasne zakone i pravo na teritorijalnu ekspanziju

Mahmoud AbbasShin BetUNRWA
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Pa da se svi Palestinci izsele u Jordan?

preseren3
5 godine prije

Kako se riješiš napasti?
“Ein volk ein reich ein führer”…
Ostat če Izraelu “tabula rasa”….

Alen
5 godine prije

Da , to je stari plan koji je cekao da bude pokrenut u odgovarajuce vrijeme.. Stvar je u tajmingu i posljedicama istog..

Kurjaca
5 godine prije

Evo ja nudim Usa da udje u konfederaciju sa kalifornijom i texasom .zasto ne

Wehrmacht
5 godine prije

Kushner ugovara konfederaciju. Pa on ni ne zna sta znaci konfederacija.

Kajzer Soze
5 godine prije

Imam bolju ideju ponudite im konfederaciju sa Iranom ali prije toga da Židovstan vrati Golansku visoravan Siriji !

Zoran
5 godine prije

Najbolje sto Arapi u Izraelu mogu dobiti jeste autonomija, slično sto su Kosovo i Vojvodina imali u bivšoj Jugoslaviji.

Fatih
5 godine prije

A ZASTO CIONISTI NE UDJU U KONFEDERACIJU SA PALESTINOM.A PRIJE TOGA NEK VRATE ZEMLJU PALESTINCIMA.BEZ POSREDOVANJA SLUGA OZ LONDONA I VOSINGTONA.

Zvrk
5 godine prije

Pa to je Transjordanija! Oni doslovno oživljavaju planove stare 70 godina!

nije bitno tko
5 godine prije

SAD i Izrael rade sve, da zadrže Palestinu pod punom kontrolom i nikad joj neče dozvoliti stvaranje vlastite države. Sa SAD upravljaju židovi-cionisti, koji je upotrebljavaju kao svoje oruđe za stvaranje svetske dominacije in židovske korpo-globalizacije. Židovski fašizam se neče zaustaviti sve do tad, dok mu neko ne stane na rep i odrubi glavu.

nije bitno tko
5 godine prije

Izraelu je plan stvoriti što veči i što jači Izrael, koji če da vlada kompletnim bliskim istoku. Pošto cionisti več financijski i čak vojno vladaju Evropom, SAD, SA in VB, cilj ostaje jedino još Iran.

njonjo
5 godine prije

Kada je stvorena i zašto hašemitska kraljvina Jordan?. Neka autor malo progugla. Mnogima će biti jasno.Biće mi izuzetno drago čuti odgovor, kao i mišljenje uvaženih komentatora.

tobia quantrill
5 godine prije

bravo abbas….na glupu ponudu u fino im kazi da je glupa da gluplja ne moze bit tako sto pristojno ponudis jos gluplju kontraponudu.

svaka cast.

ma da bi se ijedna arapska drzava zauzela za palestinu.

bolja kontra-ponuda bi bila, ‘da, ako izrael udje u konfederaciju s amerikom’.

bravo abbas, ne dopust da te prave majmunom,al il u fino kazi da su majmuni.

RAJKO
5 godine prije

eto ma nema jos mira u svetoj zemlji koja je izgleda ukleta zemlja a nikako sveta jer njom upravljaju pljackasi megalomani svjetskih razmjera

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI