SAD ukidaju svu “pomoć” Pakistanu za borbu protiv terorizma

Vojska terorizam
14 komentara

SAD su donijele konačnu odluku o obustavi isplate 300 milijuna dolara Pakistanu, koji su bili namijenjeni za pomoć zemlji za provođenju antiterorističkih operacija, za Reuters je rekao glasnogovornik Pentagona, pukovnik Kone Faulkner.

Prema agenciji, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa i njegove nove strategije u Jugoistočnoj Aziji, Pakistanu je ukupno zamrznuto 800 milijuna dolara pomoći koju je dobivao od američkog ministarstva obrane.

Ranije ove godine je američka vlada odbila dodijeliti više od 500 milijuna dolara Islamabadu, a sada je odlučila učiniti isto s još 300 milijuna previđene pomoći.

Prema Faulkneru, odluka je donesena zbog nedostatka uvjerljivih akcija pakistanskih vlasti koje pokazuju predanost borbi protiv militanata.

“Zbog nedostatka odlučnih akcija Pakistana u potpori našoj strategiji u Južnoj Aziji, reprogramirat ćemo i preostalih 300 milijuna”, najavio je Faulkner, dodajući da će se ta sredstva koristiti za druge “izvanredne prioritetne zadaće”, ako to odobri Kongres.

Ovaj petak je američki State Department također je najavio da Washington više neće uplaćivati dodatne doprinose Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice Palestine (UNRWA).

“Kada smo u siječnju uplatili 60 milijuna dolara, bilo nam je jasno da Washington više ne želi nerazmjerno sudjelovati u teretu troškova UNRWA, što smo činili mnogo godina”, stoji u službenom dokumentu koji je poslan Ujedinjenim narodima.

Prije toga, 17. kolovoza, američki State Department je objavio svoju odluku o preusmjeravanju 230 milijuna dolara, prethodno namijenjenih sredstvima za stabilizaciju Sirije. Ovaj će se novac potrošiti za druge “ključne vanjskopolitičke prioritete”.

Prema izvješću, ova je odluka donesena “uzimajući u obzir već značajne vojne i financijske doprinose koje su SAD dodijelile za Siriju”.

Američka odluka za Islamabad nije nikakva novost, jer se nakon zamrzavanja prvih 500 milijuna dolara takozvane američke pomoći mogla očekivati odluka o obustavi isplate ukupnog iznosa. Pakistan će u borbi protiv terorizma dalje djelovati kroz Šangajsku organizaciju za suradnju, uz sve bolje veze s tradicionalnim saveznikom Kinom. Vlada novog pakistanskog premijera je prihvatila poziv za suradnju s Indijom, kojeg je Imranu Khanu osobno uputio indijski premijer Narendra Modi. Naravno, tu je  suradnja s Rusijom i Iranom, koje Islamabad vidi kao nezaobilazne čimbenike za rješavanje krize u Afganistanu.

Pakistanski dnevni list Dawn je oštro komentirao odluku Washingtona, podsjećajući da se Pakistan žestoko borio protiv domaćih militantnih skupina i u toj je borbi izgubio tisuće života i potrošio milijarde dolara.

“Međutim, američki dužnosnici optužuju Islamabad da ignorira ili da čak surađuje s grupama koje napadaju Afganistan iz navodno sigurnih utočišta duž granice između dviju zemalja. Bijela kuća vjeruje da bi povećana pakistanska represija mogla biti ključna za pozitivan ishod dugogodišnjeg rata kojeg NATO bez uspjeha vodi u Afganistanu”, piše pakistanski list Dawn.

Predsjednik Obama je prije predsjednika Donalda Trumpa odobrio gađanje ciljeva na pakistanskom teritoriju i poslao je američke komandose da ubiju Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu Abbottabadu. Kako su sve akcije provođene bez konzultacije s vlastima Pakistana, za Islamabad je to kršenje suvereniteta zemlje.

Ako su čak oprostili Obami njegove zločine, Pakistanci su posebno osjetljivi na Trumpov agresivni jezik koji je posebno ljutio pakistanske dužnosnike.

“Sjedinjene Države su Pakistanu dale više od 33 milijarde dolara pomoći tijekom proteklih 15 godina, a oni nam nisu dali ništa osim laži i prijevara, gledajući naše vođe kao budale”, napisao je Trump na Twitteru početkom godine.

“Oni pružaju sigurna utočišta teroristima koje lovimo u Afganistanu, uz malu pomoć. Ne više!”, dodao je Trump.

Pakistanski čelnici su osporili iznos 33 milijarde dolara, jer je polovica od tog novca otišla na isplatu naknada obiteljima nevinih žrtava američkih zračnih udara, što je uobičajena praksa u Pakistanu i Afganistanu.

Premijer je optužio Trumpa da ignorira velike žrtve Pakistana borbi protiv ekstremizma.

U ožujku je visoki američki dužnosnik izjavio da je Pakistan “učinio najmanje da reagira na zahtjeve Pentagona”, a zabrinutost zbog nedostatka akcija Islamabada protiv militantnih skupina je još uvijek prisutna.

“Mi nastavljamo s pritiskom na Pakistan kako bi se, bez iznimke, uništile sve terorističke skupine”, rekao je pukovnik Kone Faulkner.

U ovom ozračju sljedećeg tjedna u Islamabad putuju državni tajnik Mike Pompeo i zapovjednik Glavnog stožera američke vojske general Joseph Dunford. Njih dvojica će o svemu razgovarati s novim premijerom Imranom Khanom, koji je ranije rekao kako želi dobre odnose sa Sjedinjenim Državama, ali te odnose “treba uravnotežiti” i oni moraju biti temeljeni na odlukama korisnima i prihvatljivima za obje strane.

Trump protiv Pakistana – Islamabad: Ne treba nam pomoć poraženog SAD-a u Afganistanu

Pakistan suspendira vojnu i obavještajnu suradnju sa SAD-om

Nova vlada Pakistana se u vojnoj suradnji okreće Rusiji

antiterorizamSankcijeState DepartmentUNRWA
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cogo
5 godine prije

pa u ovom primjeru bi se moglo reci da je tramp u pravu ,,pakistan je jako cudna drzava ,,,njima stvarno niko pametan ne moze vjerovati od kad su se rastali sa indijom sami problemu ,,ratoborna drzava koja maximalno podrzava terorizam ,,,jos su gori od avganistanaca ,,tamo barem znas ko je ko tu su svi isti ,posebno vlast ,,

Trubadur
5 godine prije

Eurazijski hartland, je sa “Kaspijskim paktom” izgubljen, pa je logično, da se USrA polako povlači iz Pakistana… Pakistan je sa novom infrastukturom, lukom u Gwadaru i vojnom bazom poleg nje več na strani Kine… A sa nedavnom objavom, da se prvi pakistanski oficiri več usposabljaju u Rusiji i na ruskoj strani…. USrAnci če se polako povuči i iz Afganistana, gdje Talibi i Vlada u Kabulu več polako sa posredništvom Rusa pregovaraju….. Za mene je jedino što je još interesantno u toj cijeloj priči, gdje če, da se okrene Turska…. Pored Pakistana je i za Iran i za “Stanove”, več jasko gdje če….

Istina
5 godine prije

Odlično, Trumpe, jer vjerujem da bi i Obama slijedio ovaj trag, možda ne potpuno, ali svakako velikim dijelom.
Sada može, kroz Šangajsku organizaciju za suradnju, Pakistan i dalje naoružavati teroriste i slati ih u Indiju i Afganistan, dok će SAD i dalje pružati bezbjednosno-vojnu pomoć Indiji i Afganistanu.
Tek Pakistan očekuje da vidi šta su to kin.-bankarske investicije kroz ”pranje” novca i kompletni ”know-how” koji uspješno služi ekonomskom podjarmljivanju..
Balkan, tj. Crna Gora i Srbija, je najbolji primjer prijespomenutog.
Zahvaljujući spletu sretnih okolnosti, koje su dovele do ”izbacivanja ‘iz igre”’ balkansko-korumpiranog Strabaga, je Pelješki most postao sjajni egzemplar spajanja Zapada (EU-a) i Istoka (NRK), u kojem domicilna zemlja nije oštećena (šteta jer će BiH, nakon izgradnje mosta, potpuno biti pomorsko-teritorijski blokirana na tom dijelu Jadranskog mora).
😉

Miki
5 godine prije

Pakistan je razsadnik terorizma.

Rokokoko
5 godine prije

Lako je njima nudit pomoc sa gomilom odstampanih derivata bez pokrica.Tome se uskoro blizi kraj,a njihova arogancija,bahatost i ucjene su se popele na glavu,ne samo neprijateljima,nego i takozvanim saveznicima.

Zvrk
5 godine prije

znači, neće više mimo znanja pakistanske vlade upadati s dronovima ili sa tuljanima ili beretkama usred zemlje i obaviti prljavi posao koji se službeno nije dogodio.

Tupko Glupko
5 godine prije

Jos jedan veliki poraz americke vanjske politike, kada se pogleda izuzetno bitna geostrateska pozicija Pakistana.
Uostalom, sto im izuzetni mogu? Nuklearna sila i 280 milijuna stanovnika.
Mogla bi ih samo kostati glave neka “obojena revolucija”, ali ova taktika je odavno svima postala providna.

Fatih
5 godine prije

UKLJUCITE SE U BRIKS.USPOSTAVI TE DOBRE ODNOSE SA INDIJOM.KUPITE S-400 A POSLIJE I S-500.IMATE A.BOMBICU I SKINITE JENKIJE SKU**A I OKRENITE SE AZIJSKOM SAVEZU.

Siniša
5 godine prije

USA stvarno nema prijatelja u svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI