SAD više ne mogu biti posrednik u palestinsko-izraelskom procesu

5 komentara

Danas se u Istanbulu održava izvanredna konferencija šefova država Organizacije islamske suradnje, koja je u cijelosti posvećena Trumpovoj odluci o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

“Sjedinjene Američke Države su izgubile status posrednika u palestinsko-izraelskom mirovnom procesu”, izjavio je čelnik Palestine Mahmud Abbas na izvanrednom summitu Organizacije islamske suradnje u Istanbulu.

Abbas je obećao kako Palestina više neće dopustiti sudjelovanje Sjedinjenih Američkih Država u budućem mirovnom procesu.

“Moramo svim svojim snagama težiti da se prizna okupirana palestinska država”, kazao je Abbas.

Upozorio da, ako Jeruzalem ne bude priznat kao prijestolnica Palestine, neće biti mira i stabilnosti u regiji.

Mahmoud Abbas
FOTO: Mahmoud Abbas

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o službenom priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela nazvao ilegalnom.

“Ovaj korak američkog predsjednika je pokušaj kažnjavanja palestinskog naroda koji se već desetljećima suprotstavlja politici okupacije Izraela. Izrael je država koja provodi politiku terora. U razdoblju aktivne borbe protiv terorizma Trumpova odluka ide na ruku fanaticima“, rekao je Erdogan, izvještava agencija Anadolu.

Turski predsjednik je naglasio da je odluka šefa Bijele kuće zapravo nagrada  Izraelu za politiku terora.

“Ovim je Trump samo nagradio Izraelce. Jednostranom odlukom SAD podržavaju Izrael, koji nastavlja okupaciju Jeruzalema. Zahvaljujemo svim zemljama koje nisu priznale ovu nelegitimnu odluku. Tijekom razgovora s mnogim svjetskim čelnicima, uključujući i papu iz Rima, pokazao se odlučan pristup temi Jeruzalema”, dodao je turski čelnik.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je govorio o američkom posredovanju u palestinsko-izraelskom sukobu.

FOTO: Jeruzalem

“Nedavna odluka američke administracije je pokazala da SAD samo pokušavaju jamčiti interese cionista i da ne poštuju legitimna prava Palestinaca. SAD nikada nisu bili pošten posrednik i nikada to neće biti”, napisao je iranski vođa na Twitteru.

Rohani trenutno sudjeluje na summitu Organizacije islamske suradnje u Istanbulu, nakon čega će, kao odgovor na američku odluku o statusu Jeruzalema, biti objavljena zajednička deklaracija.

U međuvremenu u Palestini snage sigurnosti cionističke tvorevine provode teror nad Palestincima. Izraelska vojska je provela noćni napad na područja Zapadne obale i uhitila 32 Palestinaca. Među njima je i jedan od vođa pokreta Hamas, šeik Hasan Yusuf.

Svi zatvoreni “zbog sumnje da su uključeni u terorističke aktivnosti i nasilne akcije protiv civila i vojnika”.

Podsjetimo da je čelnik Hamasa u nekoliko godina od strane izraelskih snaga sigurnosti bio uhićen dva puta.

Hasan Rohani
FOTO: Hasan Rohani

Očekuje se kako će zemlje članice Organizacije islamske suradnje (OIC) danas pozvati svijet da prizna Istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestine.

Prema službenom izvoru, očekuje se da će u konačnoj deklaraciji 57 članica skupine zatražiti međunarodno priznanje Istočnog Jeruzalema kao glavnog Palestine

Tijekom obraćanja čelnicima zemalja Organizacije islamske suradnje, turski predsjednik Erdogan je pozvao svijet da prizna sveti grad kao glavni grad Palestine.

Zemlje članice skupine očekuju pozitivan odgovor međunarodne zajednice po pitanju Jeruzalema, bez obzira na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

OIC je drugo po veličini međuvladino tijelo nakon Ujedinjenih naroda i objedinjuje 57 država članica s četiri kontinenta.

Organizacije islamske suradnje je osnovana tijekom povijesnog summita u Rabatu u Maroku 1969. godine, nakon paleža džamije Al-Aqsa u okupiranom Jeruzalemu.

Džamiju Al-Aqsa je zapalio australski kršćanin Michael Denis Rohan 21. kolovoza 1969. godine. Svetište i tisućljetna propovjedaonica su bili potpuno uništeni, kao i nekoliko drugih povijesnih lokaliteta.

Michael Denis Rohan se pridružio američkoj sekti naziva “Božja crkva” u kojoj se vjerovalo da bi vatra u džamijii Al-Aqsa potaknula dolazak Mesije. Kasnije je M. D. Rohan proglašen mentalno nestabilnim i navodi se da je umro u psihijatrijskoj ustanovi 1995. godine.

Mahmoud AbbasOIC
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Na svim frontovima sotonisti i neokolonijalni cionisti gube. Ne valja im biznis. Zanima me što su za nas priredili za 2018-u, koju će novu državu napasti i pokušati opljačkati i rasčerečiti i isisati im krv i koju će novu babarogu izmisliti, da li će opet ići na stare staze organiziranja novog Černobila, rušenja putničkih aviona u čemu su se specijalizirali, organiziranja krvavih pireva po pustinjama, rokanja po Kirkuku, financijske malverzacije ili za nas imaju potpuno novi redateljski projekt u novoj godini ili jednostavno više nemaju ništa? Možda i Izrael lansira jednu od svojih 80 nuklearki ko zna…

Janez
6 godine prije

To je logično.

Perun
6 godine prije

SAD kojim upravljaju cionisti i koji financira Izrael te ga smatra saveznikom nikad i nije bio podoban za posrednika. Ako su ih Palestinci prihvaćali samo su im davali legitimitet pomalo i naivno. Sada je svaki legitimitet izgubljen. Da im je bio cilj mir mogli su ga odavno imati, poslati vojsku da provede razgraničenje i držati vojne baze kao što drže širom svijeta ali ne kao saveznik Izraela već kao garancija mira. Ali nije to interes nego destabilizacija Bliskog Istoka i održavanje nekakvog statusa quo uz očiglednu naklonjenost Izraelu. Zato se valjda i ne preispituje uloga Mossada u napadima na WTC i rušenju onih tornjeva u New Yorku. Čim netko u SAD pisne o tome poklope ga jer “službena istina” bila je pripremljena davno prije samog izvođenja najuspješnije false flag operacije. Jeste da je priča šuplja ali kad ih bombardiraš preko svih medija dogmatskom “istinom” dostojnom samog Goebbelsa onda ne preispituju,… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

SAD je u svijetskim razmijerima sto je HDZ u Hrvatskim, sve cega se dotaknu pretvaraju u kaljuzu i gnoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI