Putin poručio kako je za mir na Bliskom istoku nužna neovisnost Palestine

Mahmoud Abbas - Vladimir Putin
20 komentara

Kako javlja The Times of Israel, ruski predsjednik Vladimir Putin će se u svibnju u Moskvi sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Nekoliko tjedana nakon najavljenog susreta Abbasa s američkim predsjednikom Trumpom u travnju u Washingtonu, dvojica lidera će raspravljati o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, koji su ušli u fazu zastoja, te o regionalnoj situaciji na Bliskom istoku.

Bit će govora i o zaključcima s godišnjeg summita Arapske lige, koji će održava u Jordanu ovog tjedna. Sastanak je zakazan za 11. svibnja, priopćili su iz Kremlja.

Mahmoud Abbas će Washington posjetiti sredinom travnja, što će biti njegov prvi sastanak s Donaldom Trumpom, nakon što mu je američki predsjednik poziv uputio u telefonskom razgovoru ranije ovog mjeseca.

Mahmoud Abbas i Vladimir Putin se zadnji put susreli u Moskvi u travnju 2015. Tada su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku, te o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima.

“Vi ste za palestinskog vođu izabrani prije deset godina. Učinili ste mnogo da stabilizirate situaciju u domaćoj politici i ekonomiji”, palestinskom čelniku je tada rekao Putin.

Tijekom tadašnje trodnevne posjete je najavljeno i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma između Palestine i Rusije.

Ruski patrijarh Kiril je predsjednika Abbasa za doprinos razvoju odnosa Ruske pravoslavne crkve i Palestine odlikovao ordenom “Slave i časti“.

Primajući odlikovanje, palestinski lider je naglasio kako mu je ukazana velika čast, što sa sobom nosi “veći stupanj odgovornosti za postizanje mira na Bliskom istoku i izgradnju politike mira u državi”.

Abbas je tada najavio kako će i palestinski vrh sudjelovati u proslavi 70. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu u Moskvi.

Putin potvrdio legitimnost palestinskih težnji za neovisnošću

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako je jedan od glavnih uvjeta za stabilno okruženje na Bliskom istoku rješenje palestinskog pitanja, što je prilično neobična izjava, obzirom da se  mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine do sada uglavnom upravljalo iz Washingtona, nedavno najviše tijekom mandata državnog tajnika Johna Kerrya, ali bez ikakvih rezultata.

Putin je u svojoj poruci liderima koji sudjeluju na Panarapskom summitu koji se održava u Ammanu, u Jordanu, uz naglasak na nužnost rješenja kriza u Siriji, Libiji i Jemenu na temelju načela međunarodnog prava, kroz široki dijalog i nacionalni konsenzus, naveo jedan od najvažnijih uvjeta za normalizaciju stanja na Bliskom istoku.

“Vjerujemo da je ključ za dugoročnu stabilizaciju regionalnog okruženja dugoročno rješenje palestinskog problema. Vrlo je bitno u tom pogledu da ono bude odobreno od strane Arapske lige i Arapske mirovne inicijative, koja stvara dobre preduvjete za promociju procesa palestinsko-izraelskih pregovora”, naveo je ruski predsjednik.

Ruski lider je također izrazio uvjerenje da će se razvoj suradnje između Moskve i Arapske lige odvijati u skladu s jačanjem međunarodne stabilnosti i sigurnosti.

U svom službenom obraćanju na panarapskom summitu, objavljenom na službenim stranicama Kremlja, ruski čelnik je dao izjavu koja se vjerojatno neće svidjeti izraelskom državnom vrhu.

“Od posebne važnosti je donijeti odluku o problemu Palestine, koja je ključna za ostvarivanje legitimnih prava palestinskog naroda u uspostavi samostalne i održive države, s granicama i glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu.

Rusija će nastaviti davati svoj doprinos tom cilju, djelujući kako kroz bilateralne kanale, tako i na multilateralnim forumima, uključujući i “kvartet” međunarodnih posrednika.

Moramo uzeti u obzir potrebu za užom interakcijom između “kvarteta” i Arapske lige. Također bi želio potvrditi našu spremnost da izgradimo cijeli sustav partnerskih odnosa s Arapskom ligom u duhu odluka donesenih u Moskvi i na ministarskom sastanku Foruma rusko-arapske suradnje iz Khartouma”, poručio je Vladimir Putin.

Znakovito je da Putin nije koristio termin “Palestinska samouprava”, nego je spomenuo Palestinu, kao zemlju palestinskog naroda koji mora ostvariti svoja legitimna prava u uspostavi samostalne i održive države, s granicama i glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu.

Naravno, ova izjava neće bez odgovora židovske države, ali je i ujedno i poruka da se Rusija misli aktivnije angažirati u rješenju palestinskog pitanja, svidjeli se ruski prijedlozi Izraelu ili ne.

Izvor: Kremlin.ru

IzjavaMahmoud AbbasThe Times of Israel
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Putine ne foliraj, tu su te poslali da budeš učesnik sljedečeg bobrok rata a ne da praviš Palestinu. Inače pripremaju se vas udare tvoji nalogodavci sa zapada, traže još jednu oklopnu diviziju ciokaubojsku u jewropi. Ovo je sve zagrijavanje, medijski se pučanima uglavljuje želja za ratom sa rusima i kinezima i irancima. Čekaju da naprave dovoljno dronova da mogu neutralizirati rusku protuzračnu odbranu, da naprave dovoljno protubalističkih raketa jer im treba toliko koliko rusi imaju uopće nuks bojevih glava na svim nosačima. Do 2022 će imati 1000 raketa, kad dostignu broj identičan broju ruskih nuks bojevih glava na nosačima kreću pripreme za otvoreni rat jer im se rat najviše isplati. Stvor je željan krvi a u povjesnim knjigama onaj tko najviše pobije, to jest prinese više ljudskih žrtava, ima počasno mjesto u stvorovoj povjesti i zato se svi koji rade za njega trude iz petnih žila da teku rijeke krvi.

davor
7 godine prije

To su svojevremeno govorili i Obama i Kerry kako podupiru dvije države Izrael i Palestinu ali s obzirom kolika je u SAD-u politička snaga opcije koja podupire Veliki Izrael to je neostvarivo, također je i u ruskoj politici slična situacija. Izrael je hakirao čitavu palestinsku društveno-političko-geografsku povijest tako da s te strane nikad neće ništa dobro doći za Palestince

Laki Topalović
7 godine prije

Osobno mislim da je ovo pouka Izraelu, a ne nikakva odluka da će Rusija priznati Palestinu u svakom sislu, ali sama “Palestina”, a ne “palestinska samouprava” ide na živce Izraelu, da je to neopisivo,a to nije slučajno u poruci. Ovo je u kontekstu šire situacije ulaska na Blaiski istok

Baba Vanga
7 godine prije

Vidim sve kljuca od komentara te Vucic te Palestina ovo te ono a nitko nemoze dva dana u naprjed da pogodi sta ce se dogoditi,ali ako Nato i USA donesu odluku da ce krenuti na Rusiju,bice tako porazeni da nece ni znati sta im se dogodilo☺

subaru
7 godine prije

Inače Putin je odgovorio na ovu novu pancer diviziju ciokaubojsku, povečao je brojno stanje ruske nepobjedive vojske za 12.000 vojnika.

Osoba C
7 godine prije

”Za razliku od balističkih projektila koji do cilja putuju paraboličnim i predvidljivim putem, hipersonični glajderi klize kroz stratosferu nakon što su lansirani iz raketnih potisnika. Faza klizanja omogućuje glajderima da postignu brzinu od 11.000 km/h ili više i da aerodinamički manevriraju kako bi izbjegli presretanje.
Hipersonični glajderi su jako destabilizirajuće oružje jer bi im, za razliku od interkontinentanih balističkih raketa kojima bi do cilja na drugom kraju svijeta trebalo do 30 minuta, do cilja trebao tek djelić tog vremena. To drugoj strani daje jako malo vrmena za upozorenje. Primjerice, ako se radi o lažnoj
uzbuni, netko će biti suočen s dilemom, lansirati ili umrijeti
SAD je trenutno lider u tehnologiji svemirskog oružja. Ruski program hipersoničnog glajdera je zamišljen kao ključna komponenta ruskog globalnog munjevitog udara, čiji je cilj pogoditi bilo koji cilj na zemlji u što kraćem vremenu.”
Prenešeno iz jednog izvora koji se bavi takvom tematikom.
.

Grozni
7 godine prije

Izrael je dovoljno jak tako da nemari previse za izjave Putka i Poglavice iz Rezervata, svidjelo se nama ili ne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI