U ultimatumu Rusiji, Njemačka se svrstala na stranu SAD-a

njemacka
58 komentara

Jučer smo u analizi ”novog” pristupa američke administracije prema Rusiji o pitanju Donbasa i Krima pojasnili kako je posebni izaslanik Bijele kuće za Ukrajinu, Kurt Volker, zapravo dao ultimatum Moskvi prema kojem mora povući svoje trupe iz Donbasa i vratiti Krim ili će snositi ”teške posljedice diplomatske i ekonomske izolacije od strane Washingtona i europskih saveznika, jer se izborom Trumpa i Macrona nije promijenilo ništa, kako su se nadali u Kremlju”.

Kurt Volker nije spomenuo Njemačku, ali se zato oglasila njemačka kancelarka Angela Merkel, koju svi vide kao pobjednicu za još jedan mandat u uredu kancelarke.

Njemačka čelnica je rekla uvjete pod kojima mogu biti ukinute sankcije Rusiji, što bi značilo i diplomatsko zatopljenje odnosa.

Njezina je izjava savršeno usklađena s nedavnim izjavama Kurta Volkera, odlikama američkog Kongresa i generalskog krila američke administracije.

Uvjet Angele Merkel za ukidanje sankcija Rusiji

”Sankcije protiv Rusije će prestati kada ne bude uzroka zbog kojeg su nametnute”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na godišnjoj konferenciji za novinare.

Njemačka kancelarka je naglasila kako se može govoriti o ukidanju sankcija samo kada u potpunosti budu provedene odredbe Sporazuma iz Minska.

Prema Angeli Merkel, od ukidanja sankcija protiv Rusije će imati koristi i Moskva i Berlin.

”Kao što sam rekla, to će biti dobro za rusko gospodarstvo, ali i za njemačko”, dodala je njemačka kancelarka.

Podsjetimo da je Europska unija  4. kolovoza  proširila sankcije  protiv Rusije zbog opskrbe Krima turbinama kompanije Siemens. Na crnu listu EU su dodani zamjenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov, direktor Odjela za operativnu kontrolu i upravljanje u električnom energijom Evgenij Grabčak, generalni direktor tvrtke Tehnopromexport Sergej Topol-Gilka i konzorcij Interavtomatika. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odluku EU nazvalo neozbiljnom, uz napomenu da je politizacija tog pitanja dosegla apsurd.

Unatoč svemu, njemački  ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavljuje kako Njemačka i Europska unija žele izbjeći da nove američke sankcije protiv Rusije stvore novo “ledeno doba” u odnosima Moskve i Zapada.

“Mi Europljani vrlo smo zabrinuti da bi to moglo imati nenamjerne posljedice  za Europu. Ne želimo u potpunosti razoriti naše poslovne odnose s Rusijom, posebice u sektoru energetike”, rekao je Sigmar Gabriel.

Istovremeno su Angela Merkel i Emmanuel Macron pozvali i Rusiju i Kijev da se posvete provedbi Sporazuma iz Minska. Međutim, odlukom Kijeva, koja je najavljena neposredno nakon odlaska američkog ministra obrane iz službene posjete Ukrajini, taj je sporazum de facto mrtav i nemoguće ga je provesti. To je njemačka kancelarka dobro znala, kada je govorila o uvjetima ukidanja sankcija i potrebi ekonomskih, posebno energetskih veza s Rusijom.

”Zakonom o reintegraciji Donbasa” je Kijev minirao Sporazum iz Minska

Izjave o potrebi provedbe Sporazuma iz Minska, predanosti vladavini prava i demokraciji, ”uvjeti” Angele Merkel, Macrona i američkih dužnosnika nisu ništa više od puke retorike kojom se pravda nastavak novog Hladnog rata i svako novi korak sve više produbljuje jaz između Europske unije i Rusije, iako postoje izuzeci kao što su Mađarska, Slovačka, dijelom Češka i neki političari, koji uglavnom nisu dio izvršne vlasti.

Naime, radi se o tome da je Kijev po pitanju Donbasa završio dokument koji sadrži niz originalnih inovacija i zagovaranja oštrije politike prema Rusiji. Međutim, ključna stvar koju bi europska javnost trebala znati je da će ovaj dokument minirati Sporazum iz Minska, a Kijev tvrdi da je dobio suglasnost Europe.

Sada je izjava Angele Merkel puno jasnija i potvrđuje činjenicu u koju su mnogi počeli sumnjati – Njemačka je američka kolonija i ništa ne smije učiniti protiv gospodara s one strane Atlantika.

Sudeći po ”ponosnom” govoru predstavnice predsjednika Ukrajine Petra Porošenka u Vrhovnoj Radi, Irine Lucenko, Kijev u ”reintegraciji Donbasa” neće uzeti u obzir ruske zahtjeve.

Time su prevratničke vlasti u Kijevu potvrdile kako ne namjeravaju provesti Sporazum iz Minska, ustavne reforme, decentralizaciju, davanje posebnog statusa odcijepljenim pokrajinama, nakon čega bi se održali izbori i smirila situacija na istoku zemlje.

Čini se kako su se neuspjehom Sporazuma iz Minska pomirili Njemačka i Francuska, koji su o ovom pitanju jasno zauzeli stav Washingtona.

Dakle, imamo paradoks u kojem Rusija, da bi normalizirala odnose sa Zapadom,  ”mora” provesti sporazum kojeg je Kijev odbacio, a da ranije nije učinio ništa. Sve što je ukrajinska strana učinila je bilo privremeno povlačenje vojnika i vojne tehnike dalje od dogovorene linije razdvajanja. To je ukrajinskoj vojsci u tom trenutku odgovaralo, jer je nakon brojnih poraza ionako bila prisiljena na bijeg iza linije fronte koju su uspostavili branitelji narodnih republika.

Irina Lucensko je novi zakon o reintegraciji počela pojašnjavati s ”fundamentalnim novitetom”.

”Koja je najvažnija stvar koju smo unijeli u ovaj zakon? Na prvom mjestu, po prvi put će na zakonodavnoj razini Rusija biti proglašena zemljom agresorom”, rekla je Lucenko.

Ali ovo nije nikakva novost, jer je ranije parlament u Kijevu službeno proglasio Rusiju ”agresorskom zemljom, još 27. siječnja 2015. na inicijativu Julije Timošenko, Olega Ljaška i niz drugih zastupnika.

Zakon također uvodi pojam ”kako Ukrajina nije odgovorna za ono što je učinjeno na privremeno okupiranom području”. Prema ovoj formulaciji su se tisuće stanovnika Donbasa poubijali međusobno ili su počinili masovno kolektivno samoubojstvo, a drugi su okrenuli artiljeriju prema svojim četvrtima i razorili što su uspjeli.

Ovo je već određena vrsta inovacije, posebno kada uzmemo u obzir mirovine, ušteđevine ili druge vrste blokada, od kada je Kijev prestao ispunjavati svoje obveze prema civilnom stanovništvu, što na zakonodavnoj razini nije učinjeno ni tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ni sada u Siriji, kao ni u Rusiji, kada je Čečeniji de facto bila neovisna, ali je Moskva i dalje ispunjavala svoje obveze i isplaćivala mirovine čečenskim umirovljenicima. Za kršenje ljudskih prava na teritoriju kojeg kontrolira Kijev je također kriva Rusija.

Zanimljiva je i formulacija da Kijev nije napao Donbas, nego je na temelju članka 51. Povelje UN-a sukob proglasio svojim pravom na ”samoobranu”.

”To ne znači da ćemo objaviti rat Rusiji, ali ovdje imamo rat i zemlju agresora. Postoje jasno definirane točke međunarodnog prava koje nam omogućuju da formuliramo kako Ukrajina ima pravo na samoobranu, a za to su nam sredstva dali Međunarodni monetarni fond i drugi investitori”, rekla je predstavnica Porošenka.

Dakle, postoji, agresor, postoji samoobrana, ali rat protiv agresora ne. Pri kraju svog govora, Lucenko je rekla kako je Kijev već održala konzultacije sa zemljama ”Normandijskog formata” i Sjedinjenim Američkim Državama, te da oni, a to su SAD, Njemačka i Francuska, nisu imali prigovora na dokument.

Sada je više nego jasno da je održavanje sukoba u Donbasu za Zapad korisno u svakom pogledu, jer služi kao sredstvo za obuzdavanje Rusije i način da se osujeti bilo kakav pokušaj pomirenja između Moskve i Kijeva. Ovo je ujedno način da se vazalsku Europsku uniju odvrati od drugih svjetskih problema.

Međutim, navedeno odobrenje Francuske i Njemačke će otvoriti ozbiljna pitanja u tim zemljama. Zakon prema kojem je država članica ”Normandijskog formata” agresor, koji napad ukrajinskih snaga na Donbas pravda odredbama međunarodnog prava, koji s Ukrajine skida svu odgovornost za ono što se događa u regiji, ne samo da je u suprotnosti sa Sporazumom iz Minska, nego ga doslovno minira i sve sjednice mirovnog ”Normandijskog formata” su od sada obična farsa.

Postoje dvije opcije za daljnji razvoj situacije. Ili će se Francuska i Njemačka jasno ograditi od usvajanja zakona koji potpuno negira proces iz Minska, ili će ukrajinski parlament usvojiti zakon, predsjednik će ga potpisati, a nakon toga strane više neće biti obvezane ugovorima koji su potpisani u Minsku.

U drugom scenariju, koji je vjerojatniji, iznova će eskalirati sukobi, a blokada od strane Ukrajine na Donjeck i Lugansk će se povećati.

Sudeći po ranijim ”primirjima”, Kijev je otvoreno zainteresiran za novo  pogoršanje sukoba, jer će time dobiti priliku da još jednom traži pomoć od Zapada i odvratiti pozornost vlastitih građana od pogoršanja gospodarske situacije u zemlji.

No, ”Zakon o reintegraciji Donbasa”, koji neodoljivo podsjeća, ali samo po imenu, ne i sadržaju, zakon kojeg je hrvatski premijer Plenković pojašnjavao ukrajinskom kolegi Grojsmanu, zapravo se ne razlikuje od ostalih ukrajinskih zakona koji se odnose na ruski Krim i nepriznate republike. On po tom pitanju ne mijenja ništa i potvrđuje ono što je očito, a to je da Kijev ne namjerava učiniti ništa od dogovorenog u Minsku i nije spreman prihvatiti posljedice poraza u ratu u Donbasu.

Stoga se o njemu može raspravljati kao i čisto propagandnom dokumentu, ali samo s jedne točke gledišta. Naime, ako je zakon inicijativa Kijeva, može ga se zanemariti. Ali ako zakon podrže i njegovo usvajanju se ne usprotive Washington i Bruxelles, budući da je Sporazum iz Minska jedini dokument kojega je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, to znači da su SAD i EU pokrovitelji ove inicijative i da im je cilj sučeljavanje s Rusijom na teritoriju Ukrajine.

Iako u jeku predizborne kampanje, Angela Merkel se nije oglasila o ovom dokumentu. Ona i dalje ponavlja kako Rusija samo treba ispuniti odredbe miniranog Sporazuma iz Minska, ”nakon čega će, na obostranu korist, sve biti kao i prije”.

Ultimatum SAD-a Rusiji: ”Idite iz Donbasa ili ćemo vas potpuno izolirati”

donbasKurt Volkernove sankcije rusijiSankcijeSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

moze li mi neki strucnjak za geopolitiku objasniti zasto se u ukrajini stuje etnicki princip, a na kosovu teritorijalni.
nije li to malo licemjerno?

Koča Popović
6 godine prije

Nema mjesta čuďenju. Njemačka nema vlastitu vanjsku politiku, vec funkcionira kao SAD kolonija. Veci je problem sto vladajuce zemlje krupnog kapitala, poput Njemacke i Francuske, se ne moraju pridrzavati sankcija, a firme iz zemalja poput Hrvatske, Grcke…moraju. Mora firma zbog uvodjenja sankcija Rusiji gubi godisnje oko 40 milijuna kuna. Iste proizvode Rusima prodaju njemacke kompanije.

Tomica
6 godine prije

Pa šta trubim još otkad su potpisali sporazum? Nisu Njemačka i Francuska sad zauzele stav SAD, od početka su ga provodile. Još od prvih razmicanja teškog naoružanja Ukrajina nije dozvoljavala kontrolu svojih položaja i skladišta. Povučeno je ustvari samo prebačeno na drugu lokaciju ili pokazano u skladištu pa vraćeno nazad. Niti jednu stavku iz sporazuma nisu ispunili a redovito su pokušavali probiti linije. Na sve to Merkel i (tada) Hollande prozivaju Rusiju (koja je ustvari isto što i oni, garant provedbe sporazuma) i pobunjenike te pojačavaju sankcije Rusiji zbog neprovođenja sporazuma. Kod najžešćih provokacija fokus je prebacivan na sasvim druga mjesta a vraćan kad treba nova osuda Rusije i pravdanje uvođenja novih sankcija. Gadarija neviđena, i iskreno nemam želudac za diplomatske (raz)govore u UN i na drugim mjestima. Mora neko stvari nazvati pravim imenom i prozvati one koji stoje iza tih prese*avanja.

rodoljub
6 godine prije

A sta je tu novo ? Svi znamo da Nemci ne smeju ni prdnuti bez dozvole vladara Amerike .

Izrajil
6 godine prije

” …. kako su se nadali u Kremlju . ” – srz svega! Kremlj vodi ad-hoc politiku i nema apsolutno nikakav plan i viziju sta i Kako , nista ne planira na duzi rok ( oni nista i ne planiraju ) , sudejstvuje i sledi u dubokoj defanzivi svaki americki i zapadni potez ! Dokaz tome su i sankcije , pad aviona , kriza u Ukrajini …. Citamo vec trecu godinu zaredom kako ce sankcije ojacati Rusiju , rusku proizvodnju itd. , a onda pre koji dan na ” РускаРеч ” ( portala za Srbiju ) tekst u kome se kaze da je RF uvecala udeo uvoza iz odredjenih zemalja ( uglavnom voce i povrce ) i to zamenila evropske dobavljace dobre proizvodnju za dobavljace sumljivog kvaliteta . Znaci nikakva proizvodnja i ojacanje , a naprotiv ! Ali pitanje je Zasto od 2004 do 2013 ( zlatno doba u vezi… Čitaj više »

Tedi
6 godine prije

Ma kakve nove sankcije?Rusija je drzava kontinent,sve sto treba ima,od strucnjaka novih tehnologija,minerala, pitke vode,poljoprivredno zemljiste najvece na svjetu,zabranila GMO jer te kulture sa potrebnim herbicidima unistavaju sve zivo na zemlji i zemlja za par godina postaje pustinja.Posle uvodenja sankcija Rusija je postala najveci proizvodac zita.O kakvim oni novim sankcijama govore? Strucnjaci i firme sa zapada ce preci u Rusiju ako nebudu mogli izvoziti sa zapada,pa zar nisu njemacke i americke tvornice kompletno prebacene u Kinu radi zarade na jeftinoj radnoj snazi Kine.Zapad sam sebi puca u noge,narod nema gdje da radi,i kome da izvoze?Najmnogoljudnije zemlje na svjetu su na istoku,koji kreteni.zapad nemoze nametanjem svojih zakona da ih sve porobi pa bi bombama.Koji kreteni ti zapadni generali i onaj Tilerson pa Volker sta ce preko Ukrajine poraziti i raskomadati Rusiju,pa onda kreniti na Kinu,pa to je suludo razmisljanje ili su oni totalni ludaci.Kijev nije nista mogao u prvim napadima na… Čitaj više »

stefano
6 godine prije

Izrajil vidim da si razočaran i pun gorčine ali se nadam da ipak nemisliš tako , ako i misliš griješiš jer situacija uopće nije takva kakva misliš da je. Uskoro ćeš se isam uvjeriti da si bio pogrešno informiran . Nemoj da te zbuni naslov g. BABIĆA kao njemačka je konačno odabrala stranu a dosada je bila kao u dvojbi . Tamnu stranu sve više hvata panika i uskoro će u rupe uteći

antun comb
6 godine prije

Eno kazu I Sharapova bjezi iz Californije nazad za Rusiju, a i Abramovic, kaze prodaje Chelsa i kupuje klub u Sibiru. ahahaaa e rusoljubi rusoljubi….

beligorod
6 godine prije

Sve što treba Rusija učiniti u smislu sankcija, je zabrana uvoza automobila iz Njemačke (40% proizvodnje). Za pola godine u Njemačkoj bi zavladala glad.

koks
6 godine prije

“Tamani ih kao tekut…”hahahahahahahha, Tedi kralju!!! Ugl, vidim da i dalje ima “velikih” umova geopolitike i nadasve trazenih geostrateskih velemajstora, koji nikako da prihvate unosne ponude od raznih zapadnih think-thankova nego ode na portalu iznose svoje veleumne analize situacije u rusiji. Da jos jednom ponovim, VRIME je kljuc svega, a igra u korist rusije, kome nije jasno, neka malo razmisli i saznat ce. A iman jos jednu primjedbu – sta vi veliki umovi mislite, da na celu rusije stoju napaljene pubertetlije i masturbiraju po cile dane? Nemojte biti blesavi, budite sigurni da se ekipa iz vrhuske nebi petljala sa vodstvom zemlje da nema strategiju i dugorocne planove! Vjerojatno bi odstupili i pobigli na zapad!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI