fbpx

U ultimatumu Rusiji, Njemačka se svrstala na stranu SAD-a

njemacka

Jučer smo u analizi ”novog” pristupa američke administracije prema Rusiji o pitanju Donbasa i Krima pojasnili kako je posebni izaslanik Bijele kuće za Ukrajinu, Kurt Volker, zapravo dao ultimatum Moskvi prema kojem mora povući svoje trupe iz Donbasa i vratiti Krim ili će snositi ”teške posljedice diplomatske i ekonomske izolacije od strane Washingtona i europskih saveznika, jer se izborom Trumpa i Macrona nije promijenilo ništa, kako su se nadali u Kremlju”.

Kurt Volker nije spomenuo Njemačku, ali se zato oglasila njemačka kancelarka Angela Merkel, koju svi vide kao pobjednicu za još jedan mandat u uredu kancelarke.

Njemačka čelnica je rekla uvjete pod kojima mogu biti ukinute sankcije Rusiji, što bi značilo i diplomatsko zatopljenje odnosa.

Njezina je izjava savršeno usklađena s nedavnim izjavama Kurta Volkera, odlikama američkog Kongresa i generalskog krila američke administracije.

Uvjet Angele Merkel za ukidanje sankcija Rusiji

”Sankcije protiv Rusije će prestati kada ne bude uzroka zbog kojeg su nametnute”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na godišnjoj konferenciji za novinare.

Njemačka kancelarka je naglasila kako se može govoriti o ukidanju sankcija samo kada u potpunosti budu provedene odredbe Sporazuma iz Minska.

Prema Angeli Merkel, od ukidanja sankcija protiv Rusije će imati koristi i Moskva i Berlin.

”Kao što sam rekla, to će biti dobro za rusko gospodarstvo, ali i za njemačko”, dodala je njemačka kancelarka.

Podsjetimo da je Europska unija  4. kolovoza  proširila sankcije  protiv Rusije zbog opskrbe Krima turbinama kompanije Siemens. Na crnu listu EU su dodani zamjenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov, direktor Odjela za operativnu kontrolu i upravljanje u električnom energijom Evgenij Grabčak, generalni direktor tvrtke Tehnopromexport Sergej Topol-Gilka i konzorcij Interavtomatika. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odluku EU nazvalo neozbiljnom, uz napomenu da je politizacija tog pitanja dosegla apsurd.

Unatoč svemu, njemački  ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavljuje kako Njemačka i Europska unija žele izbjeći da nove američke sankcije protiv Rusije stvore novo “ledeno doba” u odnosima Moskve i Zapada.

“Mi Europljani vrlo smo zabrinuti da bi to moglo imati nenamjerne posljedice  za Europu. Ne želimo u potpunosti razoriti naše poslovne odnose s Rusijom, posebice u sektoru energetike”, rekao je Sigmar Gabriel.

Istovremeno su Angela Merkel i Emmanuel Macron pozvali i Rusiju i Kijev da se posvete provedbi Sporazuma iz Minska. Međutim, odlukom Kijeva, koja je najavljena neposredno nakon odlaska američkog ministra obrane iz službene posjete Ukrajini, taj je sporazum de facto mrtav i nemoguće ga je provesti. To je njemačka kancelarka dobro znala, kada je govorila o uvjetima ukidanja sankcija i potrebi ekonomskih, posebno energetskih veza s Rusijom.

”Zakonom o reintegraciji Donbasa” je Kijev minirao Sporazum iz Minska

Izjave o potrebi provedbe Sporazuma iz Minska, predanosti vladavini prava i demokraciji, ”uvjeti” Angele Merkel, Macrona i američkih dužnosnika nisu ništa više od puke retorike kojom se pravda nastavak novog Hladnog rata i svako novi korak sve više produbljuje jaz između Europske unije i Rusije, iako postoje izuzeci kao što su Mađarska, Slovačka, dijelom Češka i neki političari, koji uglavnom nisu dio izvršne vlasti.

Naime, radi se o tome da je Kijev po pitanju Donbasa završio dokument koji sadrži niz originalnih inovacija i zagovaranja oštrije politike prema Rusiji. Međutim, ključna stvar koju bi europska javnost trebala znati je da će ovaj dokument minirati Sporazum iz Minska, a Kijev tvrdi da je dobio suglasnost Europe.

Sada je izjava Angele Merkel puno jasnija i potvrđuje činjenicu u koju su mnogi počeli sumnjati – Njemačka je američka kolonija i ništa ne smije učiniti protiv gospodara s one strane Atlantika.

Sudeći po ”ponosnom” govoru predstavnice predsjednika Ukrajine Petra Porošenka u Vrhovnoj Radi, Irine Lucenko, Kijev u ”reintegraciji Donbasa” neće uzeti u obzir ruske zahtjeve.

Time su prevratničke vlasti u Kijevu potvrdile kako ne namjeravaju provesti Sporazum iz Minska, ustavne reforme, decentralizaciju, davanje posebnog statusa odcijepljenim pokrajinama, nakon čega bi se održali izbori i smirila situacija na istoku zemlje.

Čini se kako su se neuspjehom Sporazuma iz Minska pomirili Njemačka i Francuska, koji su o ovom pitanju jasno zauzeli stav Washingtona.

Dakle, imamo paradoks u kojem Rusija, da bi normalizirala odnose sa Zapadom,  ”mora” provesti sporazum kojeg je Kijev odbacio, a da ranije nije učinio ništa. Sve što je ukrajinska strana učinila je bilo privremeno povlačenje vojnika i vojne tehnike dalje od dogovorene linije razdvajanja. To je ukrajinskoj vojsci u tom trenutku odgovaralo, jer je nakon brojnih poraza ionako bila prisiljena na bijeg iza linije fronte koju su uspostavili branitelji narodnih republika.

Irina Lucensko je novi zakon o reintegraciji počela pojašnjavati s ”fundamentalnim novitetom”.

”Koja je najvažnija stvar koju smo unijeli u ovaj zakon? Na prvom mjestu, po prvi put će na zakonodavnoj razini Rusija biti proglašena zemljom agresorom”, rekla je Lucenko.

Ali ovo nije nikakva novost, jer je ranije parlament u Kijevu službeno proglasio Rusiju ”agresorskom zemljom, još 27. siječnja 2015. na inicijativu Julije Timošenko, Olega Ljaška i niz drugih zastupnika.

Zakon također uvodi pojam ”kako Ukrajina nije odgovorna za ono što je učinjeno na privremeno okupiranom području”. Prema ovoj formulaciji su se tisuće stanovnika Donbasa poubijali međusobno ili su počinili masovno kolektivno samoubojstvo, a drugi su okrenuli artiljeriju prema svojim četvrtima i razorili što su uspjeli.

Ovo je već određena vrsta inovacije, posebno kada uzmemo u obzir mirovine, ušteđevine ili druge vrste blokada, od kada je Kijev prestao ispunjavati svoje obveze prema civilnom stanovništvu, što na zakonodavnoj razini nije učinjeno ni tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ni sada u Siriji, kao ni u Rusiji, kada je Čečeniji de facto bila neovisna, ali je Moskva i dalje ispunjavala svoje obveze i isplaćivala mirovine čečenskim umirovljenicima. Za kršenje ljudskih prava na teritoriju kojeg kontrolira Kijev je također kriva Rusija.

Zanimljiva je i formulacija da Kijev nije napao Donbas, nego je na temelju članka 51. Povelje UN-a sukob proglasio svojim pravom na ”samoobranu”.

”To ne znači da ćemo objaviti rat Rusiji, ali ovdje imamo rat i zemlju agresora. Postoje jasno definirane točke međunarodnog prava koje nam omogućuju da formuliramo kako Ukrajina ima pravo na samoobranu, a za to su nam sredstva dali Međunarodni monetarni fond i drugi investitori”, rekla je predstavnica Porošenka.

Dakle, postoji, agresor, postoji samoobrana, ali rat protiv agresora ne. Pri kraju svog govora, Lucenko je rekla kako je Kijev već održala konzultacije sa zemljama ”Normandijskog formata” i Sjedinjenim Američkim Državama, te da oni, a to su SAD, Njemačka i Francuska, nisu imali prigovora na dokument.

Sada je više nego jasno da je održavanje sukoba u Donbasu za Zapad korisno u svakom pogledu, jer služi kao sredstvo za obuzdavanje Rusije i način da se osujeti bilo kakav pokušaj pomirenja između Moskve i Kijeva. Ovo je ujedno način da se vazalsku Europsku uniju odvrati od drugih svjetskih problema.

Međutim, navedeno odobrenje Francuske i Njemačke će otvoriti ozbiljna pitanja u tim zemljama. Zakon prema kojem je država članica ”Normandijskog formata” agresor, koji napad ukrajinskih snaga na Donbas pravda odredbama međunarodnog prava, koji s Ukrajine skida svu odgovornost za ono što se događa u regiji, ne samo da je u suprotnosti sa Sporazumom iz Minska, nego ga doslovno minira i sve sjednice mirovnog ”Normandijskog formata” su od sada obična farsa.

Postoje dvije opcije za daljnji razvoj situacije. Ili će se Francuska i Njemačka jasno ograditi od usvajanja zakona koji potpuno negira proces iz Minska, ili će ukrajinski parlament usvojiti zakon, predsjednik će ga potpisati, a nakon toga strane više neće biti obvezane ugovorima koji su potpisani u Minsku.

U drugom scenariju, koji je vjerojatniji, iznova će eskalirati sukobi, a blokada od strane Ukrajine na Donjeck i Lugansk će se povećati.

Sudeći po ranijim ”primirjima”, Kijev je otvoreno zainteresiran za novo  pogoršanje sukoba, jer će time dobiti priliku da još jednom traži pomoć od Zapada i odvratiti pozornost vlastitih građana od pogoršanja gospodarske situacije u zemlji.

No, ”Zakon o reintegraciji Donbasa”, koji neodoljivo podsjeća, ali samo po imenu, ne i sadržaju, zakon kojeg je hrvatski premijer Plenković pojašnjavao ukrajinskom kolegi Grojsmanu, zapravo se ne razlikuje od ostalih ukrajinskih zakona koji se odnose na ruski Krim i nepriznate republike. On po tom pitanju ne mijenja ništa i potvrđuje ono što je očito, a to je da Kijev ne namjerava učiniti ništa od dogovorenog u Minsku i nije spreman prihvatiti posljedice poraza u ratu u Donbasu.

Stoga se o njemu može raspravljati kao i čisto propagandnom dokumentu, ali samo s jedne točke gledišta. Naime, ako je zakon inicijativa Kijeva, može ga se zanemariti. Ali ako zakon podrže i njegovo usvajanju se ne usprotive Washington i Bruxelles, budući da je Sporazum iz Minska jedini dokument kojega je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, to znači da su SAD i EU pokrovitelji ove inicijative i da im je cilj sučeljavanje s Rusijom na teritoriju Ukrajine.

Iako u jeku predizborne kampanje, Angela Merkel se nije oglasila o ovom dokumentu. Ona i dalje ponavlja kako Rusija samo treba ispuniti odredbe miniranog Sporazuma iz Minska, ”nakon čega će, na obostranu korist, sve biti kao i prije”.

Ultimatum SAD-a Rusiji: ”Idite iz Donbasa ili ćemo vas potpuno izolirati”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
58 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije

moze li mi neki strucnjak za geopolitiku objasniti zasto se u ukrajini stuje etnicki princip, a na kosovu teritorijalni.
nije li to malo licemjerno?

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

Nisam strucnjak , ali da probam – vlada zakon sile , a ne sila zakona !
Kosovo i Krim su isti slucajevi ( ovo ti kazem kao ponosan Srbin! ) ! Na KiM je vecinsko stanovnistvo ( uz pomoc amera , njihove mafije , korumpirane srpske vlasti , jake demogragije , slabe demografije kod Srba , prodaja kuca i raseljavanje ) albansko , a na Krimu rusko . A tek smehotres oko regerenduma – Pa stvarno neko misli da ne bi 90 odsto Albanaca na KiM izaslo i glasalo za otcepljenje !? Stvar tehnike i Nista vise !
Ako cemo postovati granice u bivsu SFRJ , trebalo bi u bivseg SSSR , a realnost je da je KiM albansko ( nazalost ! ) , a Krim ruski !
Licimeri su i jedni i drugi . Inace pre koji dan KiM je dobio clanatvo u neku organizaciju , a za su glasali i Kina i Rusija .

Rade
Gost
Rade
3 godine prije

K…. si ti moj ponosni Srbin. Samo lupetas. Po tebi je cije ovce toga i planina.

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Kolega Izrajil KiM i Krim nikako nisu isti slučajevi, iako imena izgledaju slično.
1. Ajmo prvo od sukoba na jednoj i drugoj teritoriji. Na području KiM je bio organiziran terorizam od strane zapadnih obavještajnih agencija, albanski teroriste su samo poslužili svrsi. Pa kako taj terorizam nije prošao (vojska tašnje SRJ i policija Srbije su bile pred pobjedom nad tz. UCK), isceniran je navodni genocid u selu Račak, pa masovni odlazak (a ne progon kako se prikazivao) albanskog stanovništva. Srbiju, odnosno tadašnju SRJ se pokušalo prisiliti na kapitulaciju u Rambouillet-u što nije urodilo plodom. Nakon toga je krenula vazdušna kapanja uništavanja prije svega Srbije i njezine privrede. Uništeno je podosta svega. Milošević je radi kalkulacija o očuvanju svoje vlasti pristao na kapitulaciju iako vojska tadašnje SRJ nije bila ni blizu porazu i vojska i policija su se morali povući s KiM. Tim činom je Srbija de facto izgubila svoju suverenost nad KiM. De iure stanje pokušavaju i pokušavaju nametnuti zapadne “sile” i možda im pod sadašnjom izdajničkom vlašću Srbije i uspije (priznanje od sadašnje vlasti RS, da KiM nije više dio RS). Dok na području Krima nije bilo oružanih sukoba i terorizma. Vojska RF je u sjajno isplaniranoj i sjajno provedenoj akciji neutralizirala ukrajinske snage na poluostrvu bez žrtava. Bilo je pokušaja ukrajinskih (i/ili stranih) diverzanata destabilizirati situaciju i isprovocirati sukobe ali je to sve brzo neutralizirano.
2. Status KiM i Krima su bili slični u nekom vremenskom okviru, no Krim je barem u vrijeme odvajanja imao široku zvaničnu autonomiju i pravnu mogućnost samoopredeljenja, dok je KiM nije imao (raspadom bivše YU je i SRJ, odnosno Srbija unutar nje ukinula autonomiju KiM).
3. (Barem novija) povijest Krima je drugačija od povijesti KiM. Krim je bio odlukom Hruščova (porijeklom iz bivše soc. rep. Ukrajine, kao i većina najviših funkcionara bivšeg Sovjetskog saveza – Ss) priključen republici Ukrajini 1954 godine. Prije toga je bio dio republike Rusije u okviru bivšeg Ss (još ranije dio Ruskog imperija, prije toga krimski khanat, prije područje nad kojim su se borili razni – i narod Rus – prethodnik današnjih Rusa, Ukrajinaca i Bjelorusa …). Od priključenja Ukrajini (koja je formirana nakon oktobarske revolucije – povijesno postoji nekih 100 godina, prije je ime okraina označavalo granično područje prostora naseljenih narodom Rus prema zapadnim zemljama) su težnje većinskog stanovništva bile po povratku u sastav Rusije, što se i 2014 obistinilo.
4. Referendum na Krimu je održan i velika većina stanovništva je glasala za povratak Rusiji. Sigurnost glasanja su održavale snage vojske RF, jer pučistički fašisti, koji su htjeli napraviti prevrat kao u Kijevu ne bi ni dali održavanje istog (a sam referendum se smatra najvišim instrumentom direktne demokracije po zapadno demokratskim standardima). Dok referendum u KiM nikada nije ni održan, a da je održan sada, kada je nelegalna vlast (suprotno odlukama UN, odnosno rezoluciji SB UN) više godina u sedlu ne bi bio ni legitiman (većina Srba se odselilo iz KiM), ne legalan (suprotan rezoluciji SB UN).
5. Sastav stanovništva na Krimu se od progona krimskih Tartara nakon 2. svjetskog rata (odluka Staljina) nije mijenjao nasilnim putem i demografskom eksplozijom te preseljavanjem, kao što je to bio slučaj na KiM, gdje se je demografska slika neproporcionalno promijenila u korist albanskog stanovništva.
6. Privreda Krima se od reintegracije u RF intenzivno razvija, dok se privreda KiM ne razvija (osim nekoliko velikih infrastrukturnih projekta, koje izvode firme nekadašnjih agresora na SRJ). KiM je postao država u kojoj cvijeta preprodaja oružja, droge, ljudi, organa i ostala najteža krivična dijela…
7. Stanovništvo Krima je u blagom porastu, jer su stvoreni uvjeti za naseljavanje i budućnost, dok stanovništvo KiM odlazi na zapad u potrazi za normalnim životnim uvjetima…

Ima još podosta razlika, no nabrojio sam najočitije.

Za kraj slažem se da u međunarodnoj areni vlada zakon sile ali iz napisanog se može zaključiti kako je RF uz sukob bez razaranja i ljudskih stradanja uspjela organizirati referendum i ljudskom voljom u okviru svojih i međunarodnih zakona integrirala poluostrvo u svoj državni sustav. Kako im “zapadne demokrate” to ne priznaju, samo potkopavaju silu zakona i primjenjuju zakon sile. No istim tim “demokratima”, odnosno pravim imenom siledžijama to nije uspjelo sa KiM i to može biti jasno i njihovim funkcionalno nepismenom stanovništvu, pa ih to jako jako boli (ali i ukazuje na njihovu ograničenost u inteligenciji). Zato smišljaju svakojake podlosti u vidu novih i novih sankcija, demonizacije Rusije i njenih institucija (posebno predsjednika i vojske) te na žalost spremaju neki novi “Drang nach Osten”, koji može završiti uništenjem civilizacije koju poznajemo (ako se uopće možemo smatrati civiliziranim u svemu što radimo jedni drugima).

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije

meni to nisu argumenti da kad ti paše primjenjuješ etnički, a kada ne – teritorijalni princip. Meni je ovo na Krimu i KiM-u gotovo ista situacija, finese ju razlikuju. Jel može netko od novinara portala napraviti analitički članak o tome.

milan
Gost
milan
3 godine prije

Imenjak….izvinjavam se ali, nisam te svatio i to samo sa “point of view”, da pises komentare razumno, razumljivo!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Nema mjesta čuďenju. Njemačka nema vlastitu vanjsku politiku, vec funkcionira kao SAD kolonija. Veci je problem sto vladajuce zemlje krupnog kapitala, poput Njemacke i Francuske, se ne moraju pridrzavati sankcija, a firme iz zemalja poput Hrvatske, Grcke…moraju. Mora firma zbog uvodjenja sankcija Rusiji gubi godisnje oko 40 milijuna kuna. Iste proizvode Rusima prodaju njemacke kompanije.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Njemacka.je sankcijama izbila sebi konkurenciju na.ruskom trzistu.. Koja prevara u evropi kao i sve do sad…
A kad se nakupi ode evropa u K. jer ne ide to vise tako..

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Pa šta trubim još otkad su potpisali sporazum? Nisu Njemačka i Francuska sad zauzele stav SAD, od početka su ga provodile. Još od prvih razmicanja teškog naoružanja Ukrajina nije dozvoljavala kontrolu svojih položaja i skladišta. Povučeno je ustvari samo prebačeno na drugu lokaciju ili pokazano u skladištu pa vraćeno nazad. Niti jednu stavku iz sporazuma nisu ispunili a redovito su pokušavali probiti linije. Na sve to Merkel i (tada) Hollande prozivaju Rusiju (koja je ustvari isto što i oni, garant provedbe sporazuma) i pobunjenike te pojačavaju sankcije Rusiji zbog neprovođenja sporazuma. Kod najžešćih provokacija fokus je prebacivan na sasvim druga mjesta a vraćan kad treba nova osuda Rusije i pravdanje uvođenja novih sankcija. Gadarija neviđena, i iskreno nemam želudac za diplomatske (raz)govore u UN i na drugim mjestima. Mora neko stvari nazvati pravim imenom i prozvati one koji stoje iza tih prese*avanja.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

A sta je tu novo ? Svi znamo da Nemci ne smeju ni prdnuti bez dozvole vladara Amerike .

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

@rodoljub: tacno! Nemacki narod MISLI da oni biraju predsednika (kancelara) svoje drzave! Bez dozvole Vasingtona ne moze! Postoji tkz. “Kancelar akt” koji je Nemacka potpisala sa US odmah posle Drugog Svetskog rata, u kome stoji da oni odredjuju nemackog kancelara i mislim da taj ugovor ima jos dosta godina do isteka. Nemacka je okupirana drzava kao i Japan. Puno vojnih baza, puno americke vojske, puno nuklearnog oruzja i ne smeju ni da zucnu niti da prdnu. Takodje moraju da snose troskove za americku vojsku, svake godine im povecavaju procenat! I stalno im guslaju da su krivi za Drugi Svetski rat (sto je tacno, stradalo je 62 miliona evropljana) i sviraju na tu zicu. A oni uopste nisu stradali, a imaju najvecu korist od tog rata (obogatili se!).

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Istine radi, nije baš posve tako. Njemačka je spriječila 2008. ulazak Ukrajine i Gruzije u Nato jer je znala što će se dogoditi, pa je postignut neki truli kompromis oko budućeg statusa tih zemalja. Američki jastrebi to trljaju Nijemcima na nos, iako bi bilo jako intersantno vidjeti bi li 2014. stvarno amerikanci i europljani išli euforično u Ukrajinu. Meni se prije čini da ne bi, i da bi se pokazalo da je članak 5. Nato-a mrtvo slovo na papiru, kao što će se to pokazati ako dođe do frke oko Kalinjingrada ili baltičkih zemalja. Nema šanse da natjerate europljane da ratuju zbog Baltika, Ukrajine s Rusima, generali mogu raditi planove kakve žele. Zapravo, podsjećaju me se više na Generale Jna iz 1991 zaostale u prostoru i vremenu.

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

@zrec: NATO nece “naterati” Nemacku da salje svoje nemce da ratuju protiv Rusa bilo u Kalinjingradu (tu ne moze, jer su Rusi to tvrdo obezbedili), ili bilo gde, vec je PLAN NAPRAVLJEN da vojnici iz istocnih drzava, koje su njene clanice, daju vojnike u napad na Rusiju! To su rumuni, bugari, hrvati, cnogorci, slovenci, litvanci i ostali liliputanci, poljaci, bosanci, siptari, albanci. Ako do takvih sukoba uopste dodje. Nemci dobro pamte kako su prosli u borbi sa Rusima. U stvari, ni ne trebaju nemce, posto te buranije koje sam nabrojala ima dosta! TO JE TOPOVSKO MESO!

gost
Gost
gost
3 godine prije

Angela kako mislis da ce mene neko iz Bosne natjerati da ratujem u Ukrajini ili bilo gdje po svijetu za Nato?to je nemoguca misija!

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

” …. kako su se nadali u Kremlju . ” – srz svega!
Kremlj vodi ad-hoc politiku i nema apsolutno nikakav plan i viziju sta i Kako , nista ne planira na duzi rok ( oni nista i ne planiraju ) , sudejstvuje i sledi u dubokoj defanzivi svaki americki i zapadni potez !
Dokaz tome su i sankcije , pad aviona , kriza u Ukrajini ….
Citamo vec trecu godinu zaredom kako ce sankcije ojacati Rusiju , rusku proizvodnju itd. , a onda pre koji dan na ” РускаРеч ” ( portala za Srbiju ) tekst u kome se kaze da je RF uvecala udeo uvoza iz odredjenih zemalja ( uglavnom voce i povrce ) i to zamenila evropske dobavljace dobre proizvodnju za dobavljace sumljivog kvaliteta . Znaci nikakva proizvodnja i ojacanje , a naprotiv ! Ali pitanje je Zasto od 2004 do 2013 ( zlatno doba u vezi cene energenata i ruskog budzeta , sa preko 2025 milijardi ) nije se planski ulagalo ili uticalo preko raznih mera na svoju sopstvenu proizvodnju i nezavisnost od dobavljaca sa zapada!? Naprotiv u tom periodu Kremlj je podsticao uvozni lobi , izvrsio deindustralizaciju zemlje i postao potpuno zavistan od zapada. Umesto toga ulagalo se u preskupu olimpijadu , svetski kap u fudbalu ( najveci deo stadiona je projektovan od strane nemackih i americkih biroa , a izvodjaci su najcesci nemacke i turske gradezne holdinge ! Jedino jeftina radna snaga je ruska !) .
Turci im oborise dva aviona , a ruski generali izjave da nisu to ocekivali – na alpima u Januaru ne ocekuju sneg …. U ratnu zonu , a nisu ocekivali da ce im neko srusiti avion , a doveli s400 samo za slikanje ( Asadove snage bombarduje ko kada i Kako hoce ! ) .
U gubitku Ukrajine ne bi , sve je receno sa americkom zastavu juce ili pre koji dan….
Pitam se sta rade toliko hvalene ruske tajne sluzbe – Ceceni orgijaju po Moskvi i ubivaju koga oni hoce , Ukrajina je pala za tricavih 5 milijardi , avioni im ruse ko Kako stigne…..
A tek o korupciji – arena u San Petersburgu je drugi najskuplji stadion na svetu ( posle Vemblija u Londonu ) , a ima puno manji kapacitet , nije tako spektakularan i lep , a ako uzmemo cenu po stolicu arena u SP je puno skyplja nego Vembli – radnici u Rusiji kostaju 3-4 puta manje, imaju sve od resursa i opet…. – korupcija i lopovluk!

Sve ovo dovodi do zakljucak da iza zidina Kremlju su nekompetentni , korumpirani , bez ikakvog plana i strategiju i nadasve liberali i zapadno orijentisani ljudi ! ( pocevsi od botoksiranog predsednika pa sve do Peskova i njegove docke ! ) .
A najgore je sto tone Rusija sve dublje i dublje u blato i ne vidi se kraj ( ma koliko to neko nas ubedjivao u suprotno ! ) …. Jednoatavno matematika je Jasna…. 2+2 su 4 i tacka!

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Lažu nas, bezočno. Rublja je skroz propala, zlatne rezerve potrošene, izvoze samo jeftinu naftu i plin – u ogromnim količinama, Turci im rade šta hoće poslije obaranja aviona. Rusi se povlače iz Sirije, prodaju jeftino naoružanje u milijardama. Organiziraju skupa takmičenja jer nemaju novca. Nesposobni su čak i da propadnu iako je cijeli svijet potvrdio da imaju sve uvjete da propadnu za 2 mjeseca. Stvarno ne znam šta s njima, kao da nikad nisu čuli za matematiku.

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

U 2013 mogao si promeniti 1 evro za 40 rubalja , a juce isto to evro za 70.79 rubalja !
Rezerve RF u 2014 – 91,7 milijardi , a u 2016/2017 32,3 milijardi – za samo 3 godine potrosene 59,4 milijardi !
U 2013 BDP 2230 milijardi , a u 2017 1283 milijardi! – 947 milijardi u samo nepunih 4 godina !
Zeznuta stvar ova matematika..

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

@Izrajil: ako su toliko losi i slabi, zasto se US toliko upinje iz sve snage da ih okupira i da od Rusije stvori svoju koloniju?! Odakle ti ta “tvoja” matematika?! To je apsolutno netacno! Rusija je zemlja koja NEMA dugova! Dolaskom Putina na vlast, ne samo da su isplatili dugove zapadnoj finansijskoj mafiji, vec i sve dugove bivsih SSSR republika! Kad je Putin dosao na vlast prvi put, odmah na pocetku svoje vladavine je pozvao MMF i pitao koliko je Rusija duzna: oni su rekli nekakvu cifru, on je na to odgovorio:lazete! Ali cemo vam sve isplatiti i napolje iz Rusije! Tako je pocelo. Dalje, prosle sedmice je bila ova vest na americkom mediju: Rusija kupuje tone zlata kao odgovor na Zapadne sankcije. Samo u julu su kupili 10 tona zlata. Oni i Kina to vec rade odavno jer razvijaju sistem odbacivanja dolara. Kina je u tom procesu veoma agresivna i predvodi mnoge drzave. To je posebna tema. Iako je pod strasnim sankcijama njena privreda raste cak vise od Americke. Americka privreda raste 1,2%-1,5% (ako je to uopste rast?) sto je vec dug proces stagnacije (10 godina). Pozajmljuju na svakih 6 meseci $1 trilion i stampaju $2 triliona! Na svakih 6 meseci!!! Kineska privreda raste 6,5% sto nema ni jedna drzava na Svetu cak ni u najludjem snu!

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Mozda Indija?

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Ma nisam ti ja stručnjak za ekonomiju ni neki pametnjaković. Ne može u moju glavu da uđe kad mi natrpaš podatke, Boga pitaj čije i s kojim ciljem napravljene, a stvarnost sasvim drugačija. Priča ti je kao onaj vic:

Doktor: “Fato, Mujo ti je umro”.
Mujo se jadan koprca: “Ali doktore, ja sam živ”
Na to se Fata brecne na njega: “Šuti ti, valjda doktor zna bolje”

Ne kažem da je u Rusiji sjajno. Ne može ni biti kad čitav Zapad i drugi pokušavaju da joj naštete ali poslije 2 godine, kada su ostali pokazatelji totalno u suprotnosti s tvojim izlaganjem i najavljene totalne propasti počinjem da sumnjam u tvoju matematiku.

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

Nisi ekspert i pojma nemas o ekonomiji , a ” znas ” kakvo je stanje u RF!? Nisi pametnjakovic , a sve ” znas ” i jos uporno tvrdis i insistiras….Interesantno!
Cije podatke!? Oficijalne podatke koje izdaje vlada RF i koje su lako proverljive ( ali ko ce sada da trazi , razmislja , uporedjuje , analizira…. lakse je kada ti kazu o cemu da mislis i sta je ” istina ”
) .
U ovom slucaj u ti si i doktor i Fata…
U jednom se slazemo : ” Ne može u moju glavu da uđe …. ” – ne ulazi ti u glavu , nikako , to je istina!

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Možemo se složiti i da je tebi glatko ušlo. Insistiraš ti, a ja bi sad trebao da vjerujem tebi a ne svojim očima. Nije matematika samo 2+2, pogotovu ekonomija. Uhvatio si se samo nekih podataka i držiš predavanja. Po tvojoj priči, Rusije ne bi više ni bilo. Ja bih ti sad trebao vjerovati da jedna propala država može da radi to što radi Rusija jer ti “znaš matematiku”. Isto si tako mogao da nađeš podatke da su sankcije više naštetile EU nego Rusiji, da je Rusija oborila rekorde u proizvodnji žita i izvozu, da je oprostila milijarde dugova. Da je za par mjeseci, više promijenila situaciju u Siriji nego SAD za sve godine svoje “borbe” protiv ISIL-a. Neki dan je bio članak, kao što je Angela napomenula, da su isplatili sve dugove, …….
Najinteresantnije je da neki pored očigledne urote čitavog Zapada i šire, pokretanja svih mogućih mehanizama za siromašenje i slabljenje Rusije, financiranja i organiziranja terorističkih akcija na njihovom tlu, a bez nekih ozbiljnih rezultata, nalaze slabost Rusije i njoj pripisuju krivicu.

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

@Tomice: vi ste dali dobar podatak, vrlo logican. Ako je Rusija u tako losem stanju, kako onda finansiraju rat u Siriji skoro vec DVE godine. Rusija SAMA snosi sve troskove, dok US kad napadne neku zemlju onda ona to NAPLATI sojim saveznicima! Moraju da daju svoje vojnike, svoje oruzje, svoju logistiku, da placaju americku vojsku i snose njene troskove, moraju da ispunjavaju SVE zahteve a kad osvoje drzavu, Ameri zgrabe plen sebi! Podseticu na primer Libije. Francuska sa Sarkozijem je bomarovala Libiju, te je on uvredjen povisenim tonom rekao Obami: i nama treba poneki izvor nafte, jer smo i mi ucestvovali u tom “biznisu”. Pre dva dana Ruska humanitarna pomoc je stigla u sirijsku provinciju Hasaka: 3,5 tona brasna, 2,5 tona pirinca, 1,5 tona secera, higijenske potrebe…Rusija STALNO od pocetka rata u Siriji salje humanitarnu pomoc na TONE. Ja gledam Sirijske medije. Drugo, Rusija stalno salje humanitarnu (i drugu naravno!) Donbasu i Lughansku, zatim pocela je da salje na tone hrane Venecueli. Da li ste ikad igde procitali, videli, culi na ikakvom mediju da je US nekoj drzavi poslala humanitarnu pomoc?!? NIKAD! Americke vlasti ne daju SVOM vlastitom narodu pomoc. Sta i kako oni rade: sad su te poplave i narod je sve izgubio. Dosao je Tramp na ta podrucja, bomasto objavio pomoc, svakom gradjaninu, tu su slikanja, tu su svakodnevna medijaska izvestavanja 24 sata, samo bruji…Taj narod nece nista dobiti. Ja znam da mi mnogi nece verovati, ali objasnicu drugom prilikom njihov sistem.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Izrajil, Ova stranica prije svega kontrira mainstream medijima čija su izvješća da Rusija samo što ne pomre od gladi, itd. Ipak, istina je da mnogi ovdje pretjerano glorificiraju Rusiju, osobito što se ekonomije tiče. Ja isto mislim da se tako velika zemlja sa ogromnim ljudskim potencijalom nije smjela dovesti ni u kakvu ovisnost o zapadu. Ok, ne mogu u Rusiji rasti banane i naranče, ali uvoziti meso i mlijeko? Sramotno je da Rusija uopće mora tražiti i želiti ukidanje sankcija, umjesto da im pokažu srednji prst. Također, da je vlast korumpirana to je opće poznata stvar osobito u provinciji. Nisi spomenuo koliko ih je Soči koštao, tu su čak i ruski mediji bili ogorčeni koliko je novaca evidentno pokradeno. Previše toga je propušetno učiniti. Zbog čega Rusi nisu uspjeli napraviti alternative googlu, microsoftu, i na drugim poljima, a iste firme su prepune ruskih informatičara. Isto tako, ruska elita je globalistička i mislim da ne bi puno brinuli kada ne bi bilo Putina, prije mi se čini da bi odahnuli. Dobar dio te elite je zaljubljeno u zapad, i ne misli Azurnu obalu mijenjati Jaltom ili Sočijem, i radije su u penhousu na Mannahtnu nego u Moskvi. Također, Rusija aktivno ne čini ništa da se suprotstavi gay i lgbt lobiju, što smatram taktičkom greškom jer bi dobili puno saveznika među običnim ljudima u zapadnim zemljama kojima je pun kufer tog društvenog inžinjeringa isforsiranog kroz medije. Uf, mogao bih još puno redaka napisati o ruskim boljkama. Uglavnom, jako još puno posla imaju, i trebati će nekoliko Putina da se vrate na mjesto koje im po veličini pripada. I da se zna, nisam nikakav rusofob, samo pokušavam biti realan.

Ara
Gost
Ara
3 godine prije

“Rezerve RF u 2014 – 91,7 milijardi , a u 2016/2017 32,3 milijardi – za samo 3 godine potrosene 59,4 milijardi ”

Hahahahahahahahaha
Rezerve RF 32 milijarde !!!! Hahahhahahaha a 2014 bile 91 milijardu 🙂

Od kuda i koje podatke ti vučeš….veću glupost nisam davno pročitao
Brdo pametovanja a ni običan podatak nisi u stanju da nađeš…

heisenberg
Gost
heisenberg
3 godine prije

@Izrailj

Problem kod te matematike (sa 2230 milijardi bdp na 1283 milijarde) je da je to nastalo usled pada rublje, a ne pada proizvodnje ili zaposlenosti. Pre je firma X pravila nesto sto je vredelo 100 000 dolara u rubljama, sad pravi to isto ali zbog pada valute, kad bi se pretvorilo u dolare, vredelo bi 65 000 (recimo).

Ne gledaj apsolutne iznose BDPa, oni su mnogo manje bitni od GDP PP. Ne kosta isto nesto u USA i Rusiji, sto znaci da novac vise vredi u Rusiji. To se ovde da primetiti:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Rusija je 6. ekonomija sveta po tom,mnogo vaznijem kriterijumu

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

Po tom kriterijumu je rumunska ekonomija bolja od avstrijske , a ukrajinska od norveske ekonomije…. Ti to ozbiljno !?
I o promeni i kursa !?
Da nije da je To usled pada cena energenata !? Ili se varam….

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia

Pogledaj samo ” sectors ” tabelar i grafikon i bice TI jasno odakle toliki pad i sta puni ruski budzet!
A slazem se da nije opala proizvodnja , a naprotiv , sada se vise ispumpava nafte I gasa , a zaradjuje se puno manje – raj za EU , a narocito Nemacke !

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Kolega Izrajile, u kojim ti milijardama računaš – u USD ili Rubljama. Ako računaš u USD, sve si rekao samo promjenom kursa Rubalj/USD, koju navodiš u početku posta. Ili ne znaš ništa o ekonomiji ili namjerno trolaš ili ti osnovne operacije matematike baš i ne idu.
Upitno je i odakle uzimaš podatke, tako da molim uključi glavu i napravi malo osnovnoškolske matematike (sabiranje, oduzimanje i množenje odnosno dijeljenje) pa ćeš vidjeti, da pišeš gluposti. Nije glava za ravnotežu kolega!
Što se tiče Sirije, da oborili su rusima avion i par helikoptera i pobili nekoliko pripadnika vojske ali obrati malo pažnju na mape oslobođenog Sirije danas i krajem 2015, kada se RF uključila u taj sukob (velike zasluge idu i Iranu, Hesbollahu i ostalim pro državnim milicijama Sirije). I to uz minimalne snage na terenu (uz jako tešku logistiku) i na području koje opkoljeno neprijateljski raspoloženim zemljama (Izrael, Turska, Jordan, blizina SA i ostalih petro monarhija) – to ne samo da je uspjeh prve klase, nego takvog nečeg nema u novijoj povijesti.
Ali kako Riblja čorba pjeva – “kako je Lepo biti glup… – https://www.youtube.com/watch?v=s-UIOVAp75U

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

Ruska centralna banka i oficijalne podatke RF!
Ti to ozbiljno o promeni kursa!? Nadam se zbog tebe da me zavitlavas ….. Ozbiljno o kursu!? I jos mi kazes da nemam pojma o ekonomiji …, ae…

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
3 godine prije

Očigledno nemaš. Ostave se wikipedije i idi na Svetsku banku pa osim GDP PP pogledaj i svetske rezerve zlata i vanjski dug.

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije

@Izrajil, ti si klasični primjer tzv. zabrinutog trola. Tvoj post glumi zabrinutost za budućnost Rusije, ali je zapravo cilj popljuvati je. Na tvoju veliku žalost, Rusija (i Kina) su u korupciji i lopovluku obični amateri u usporedbi sa zapadnom “međunarodnom” zajednicom, počevši od kolonijalizma sve do današnjih financijskih malverzacija.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ruska.ekonomija je realna ekonomija , zdrava s tendencijom zdravg rasta i veoma optimisticnom buducnoscu..
Mozemo samo da im zavidimo…

Ara
Gost
Ara
3 godine prije

Btw čini mi se da su prošle godine zaradili više od izvoza hrane ( prvenstveno žita) nego od izvoza oružja…a hrana im GMO free …sve se bojim da ćemo u vrlo bliskoj budućnosti željeti imati takve proizvode na policama

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije

Ako Vam se pruži prilika probajte npr. čokoladu Aljonka”…kao nekad :)…ukus čokolade kakve su zaista ozbiqno pravili Kraš, Štark….

ralon
Gost
ralon
3 godine prije

nafta plin zito sirovine gdje je konacni prizvod za izvoz koji ima visu dodanu vrijednost izvoz oruzja nije za hvaliti gdje je pasta makaroni izvoziti zito suludo

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

@StarDam: Taj doticni citalac je uzeo zapadne izmanipulisane podatke u cilju demonizacije neke drzave. To svi vec znamo, za sve drzave koje se njima suprostavljaju. Ne treba o tome ni pisati. Ali, ovo je vazno. U Americi ne postoji korupcija, jedina zemlja na Svetu, navodno visoka “demokratija”, drustveni sistem sjajan kao sunce. Oni su to resili tako sto su korupciju proglasili: lobiranje! Na primer, na jednog senatora ima i do deset lobista. Ako neka korporacija, na primer, zeli da spreci donosenje nekog zakona koji njima ne odgovara, smanjuje im profit ili ih ugrozava, oni plate lobistickoj firmi (obicno su to bivsi politicari, bivsi generali..) pogode se sa njom i onda oni uplacuju pare senatorima i kongresmenima u njihove fondove za glasanje, ispod stola, kupuju im svasta, daju pare u njihove dobrotvorne organizacije (tu se peru pare, ne placaju porez)…citav dobro razradjen sistem i niko ne odgovara, jer to nije korupcija. Najveca korupcija je u US jer su u igri veliki interesi, velike pare, ali da bi skrenuli sa sebe bilo kakvu krivicu, onda grakcu, kreste, upiru prst na SVE zemlje koje su “ogrezle” u korupciji, pokrenu njihovu dobro razradjenu propagandnu masinu i krene halabuka i propaganda. Najcese se pise o korupciji u Kini i Rusiji. To je takodje deo njihovog propagandnog rata. Jos jedan primer: “Dorotvorni” fond Klintonovih. Imaju preko $500 miliona u tom fondu. To je prljavi novac, za vreme predsednicke trke malo su pokazali sta oni rade. Za 5 minuta razgovora sa Klintonom Katar je platio $5 miliona, da bi on lobirao za neke njihove interese u Senatu ili vec gde, taj novac je uplacen u njihov “dobrotvorni” fond! Arapi se pozdravili sa njim, i dali mu spisak “zelja” i dokaz da su uplatili te milione. Za to je bilo dovoljno samo 5 minuta. E, to je biznis a u Rusiji to je korupcija. Ne nasedajte na njihovu pokvarenu i prljavu propagandu. Svuda ima korupcije, i kad idete kod doktora pa mu gurnete koverat….

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Izrail- Sa dijelom, da RF nema plan i viziju što i kako, bih se mogao složiti. Moldavija, Gruzija i Ukrajina su odrađene traljavo i (niti) polovično. Nešto se napravilo pa stalo. I sada u Gruziji imamo antirusku vlast koja koketira sa NATO-om, navodno i program za biološki rat. U Ukrajini profašistički režim i zamrznuti sukob, američke zastave na mimohodu, a izgrađuje se i američka baza na Crnom moru (Očakovo).
Crvena armija je posao odrađivala temeljito i do kraja pa bi od nje trebalo učiti. A sankcije će zapad uvoditi bilo razloga ili ne.

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

Saglasan 100 odsto , osim u vezi Crvene Armije – i oni su delovali bez plana , u hodu i tek kada su Nemci bili pred Moskvom ( zasluga Staljina ! ) . Razlika je u tome sta u to vreme nisi generali i vrhuska skolovali deca na zapadu , nisu kupovali tamo imovinu , nije se Staljin botoksirao , a posao kad su vec bill primorani odradili do kraja !
Mada I njima zameram sto nisu jos ostrije i rigoroznije kaznili bar istocni deo Nemacke !

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Kolega Piretis, kao prvo RF nema neograničena sredstva kao imperija zla i ne štampa novac neograničeno. Nego sa sredstvima koje ima pravi ako ne maksimum, onda barem neki optimum. A svoje odrađuju dosta dobro. Ne može se RF simetrično i frontalno boriti protiv 8 najvećih ekonomija svijeta, gdje samo prva (vođa imperije zla) ima maltene neograničena sredstva. Hajde probaj ti ili tvoj istomišljenik Izrajil ući u ring sa jednim (ne treba ih biti više) amaterskim boksačem (ne treba ni biti profesionalac) u istoj kategoriji kao što si sam… Ako ćeš frontalno na njega, nećeš ustrajati u ringu više od par sekundi. RF je bila samo 15 godina unazad na koljenima i pred uništenjem. Danas je to puno drugačija država i da nije bilo pažljivog planiranja i postavljanja prioritetnih ciljeva, borbe protiv korupcije (koja je na žalost još uvijek velika ali opet puno manja od crnog doba kraja prošlog i početka ovog stoljeća), ne bi postigla toliko mnogo u tako kratkom periodu. Ima tu još puno za odraditi ali je pozitivan trend itekako vidljiv.
Što se tiče Gruzije, tamo je gruzijska vojska s američkim i ostalim instruktorima imperije zla ponižena u samo 5 dana i to s mladom generacijom nabornih vojnika RF. Da nije Putin zaustavio vojsku RF, komotno je mogla zauzeti Tbilisi, ali nije RF imperija zla, pa da porobljuje cijele nacije i države… Bez pažljivog planiranja sigurno ne bi u tako kratkom roku izvojevali pobjedu nad vojskom Gruzije, koja je bila opremana i pripremana od imperije zla više godina za sukob s vojskom RF.
Oko Ukrajine su stvari još jednostavnije. Bez žrtava reintegriran Krim, pa samim tim i prevlast nad Crnim morem i zaštita kontinentalne Rusije. Sponzoriranje opolčenaca u Donbasu, koji su ponizili UKR armiju i fašističko/nacističke bojne Kijeva i stranih instruktora/plaćenika/agenata. Uporkos propagandi u UKR, ljudi tamo shvaćaju (info iz prve ruke jer sam ti barem jednom godišnje u UKR i RF i imam tamo širu obitelj), da su ih prevarili i za nekoliko godina se lako može mijenjat vlast nekom novom “revolucijom”. Pa tebi oko 5 miliona Ukrajinaca radi još dan danas u RF i samim tim održavaju preko pola stanovništva UKR, jer u svojoj državi ne mogu dobiti posao i/ili ne mogu zaraditi minimum za golo preživljavanje.
U Moldaviji dolazi nova vlast, koja je pročitala imperiju zla, a i javno mnjenje se okreće prema RF, tako da će se to pitanje riješiti u korist RF u slijedećih par godina i to najvjerojatnije bez ljudskih žrtava i razaranja.
O Siriji i da ne pričamo, sa minimalnim kontingentom u jakom neprijateljskom okruženju postići toliko mnogo, uz minimalne gubitke.
Ima tu još puno primjera, samo treba čitati malo i šta nezavisni mediji pišu ali i šta druga strana (RF) ima da kaže, to su znali i antički Rimljani, a mi kao napredniji, pa zaboravljamo…
Svijet nije crno/bijeli kao što nam MS mediji žele prikazati (gdje imperiju zla prikazuju kao bijelu, odnosno pozitivnu), a mnogi zato što je to jednostavnije za razumjeti i prihvaćaju.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Ante- Mene, i ne samo mene, frustrira taj podvornički ruski stav. “Naši zapadni partneri” pa objašnjavanje svakog svog poteza, uporno insistiranje na popravljanju odnosa sa “partnerima”… Čemu? Zapad je svjestan da vojno ne može ništa Rusiji osim ako je spreman na samouništenje a nije. Zapad voli samo novac i ništa drugo. Ako želiš da te se respektira treba nekad pokazati i zube.

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Pa kolega razumi taj Ruski stav kao, izvini na izrazu, “podjebavanje”, pa će ti biti sve lakše… Ili razumi na način, da se time ide prema auditoriju običnih ljudi koji žive u imperiji zla na način mi njih partnere, a oni nas agresore…
A objašnjavanje i pridržavanje međunarodnog prava i normi, to u nekom kasnijem periodu može imat samo pozitivne posljedice, nikako ne negativne. Pa nije Putin doktor prava tek tako…
Znači Rusi o partnerima, a sprovode svoju politiku, koja daje rezultate, naravno uzimajući u obzir ograničena sredstva, s kojim raspolažu. A to se može nazvat i klasična ruska maskirovka…

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

@Ante odličan komentar, sve potpisujem. Nažalost, Izrajil je naparavio što je htio i sad sam siguran da je trol. Ja sam se naivno dao isprovocirati i upao u raspravu s njim. Tema je skroz zastranila i i mi sad raspravljamo o “slabostima” i “propustima” Putina i Rusije umjesto podaničkoj politici Njemačke i još prljavijoj politici SAD.
U Ukrajini niko nije spominjao pregovore i dogovore dok pobunjenici nisu preuzeli inicijativu u ratu. Tek tada su se pojavili europski mirotvorci. Nakon toliko vremena još uvijek niko ne osuđuje Kijev da opstruira provođenje sporazuma i to sve govori. Isto tako, u više navrata su postavljeni uvjeti koje RF ne može ili neće nikada ispuniti. Njemačka je uvijek prednjačila u zahtjevima za produženje i/ili pojačavanje sankcija. Ne tvrdim ali čini mi se uvijek sukladno sa pritiscima iz SAD, tako da se jedino s naslovom se ne slažem i mislim da je Njemačka od početka svrstana na strani SAD. Još od Majdana se igra prljava igra i ko god misli da su tu Ukrajina (vlast), EU, SAD dobronamjerni i rade za mir, duboko su u zabludi.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Ma kakve nove sankcije?Rusija je drzava kontinent,sve sto treba ima,od strucnjaka novih tehnologija,minerala, pitke vode,poljoprivredno zemljiste najvece na svjetu,zabranila GMO jer te kulture sa potrebnim herbicidima unistavaju sve zivo na zemlji i zemlja za par godina postaje pustinja.Posle uvodenja sankcija Rusija je postala najveci proizvodac zita.O kakvim oni novim sankcijama govore? Strucnjaci i firme sa zapada ce preci u Rusiju ako nebudu mogli izvoziti sa zapada,pa zar nisu njemacke i americke tvornice kompletno prebacene u Kinu radi zarade na jeftinoj radnoj snazi Kine.Zapad sam sebi puca u noge,narod nema gdje da radi,i kome da izvoze?Najmnogoljudnije zemlje na svjetu su na istoku,koji kreteni.zapad nemoze nametanjem svojih zakona da ih sve porobi pa bi bombama.Koji kreteni ti zapadni generali i onaj Tilerson pa Volker sta ce preko Ukrajine poraziti i raskomadati Rusiju,pa onda kreniti na Kinu,pa to je suludo razmisljanje ili su oni totalni ludaci.Kijev nije nista mogao u prvim napadima na odcjepljene Republike i tzv. aneksije Krima,Sta sami su ratovali,ma malo morgen,nato instruktori i placena zgadija je gurala Ukre na ratiste,a kada su popusili jednostavno su ovi huskaci nestali,a sada bi ponovo kao smislili su nesto bolje.Ma sta bolje eno u Siriji ona bugarska novinarka kaze 87 zemalja je slala oruzje i teroriste i sta Rusi ih tuku ko tekut,pa ovaj rat u Ukrajini su Rusi stavili u duboko zamrzavanje,vidi se golim okom koliko se zapad koprca na sve strane svjeta i sta nista,Eno Natanjahu cvili ko ranjena zvjer ode mu Golan.Samo treba pratiti sta se radi slike,a za price zapada zapusiti usi.I da, malo oduzih, Orban ladno gradi AE sa Rusima,a Merkelica se pokrila po usima,ma koje sankcije.POZ.

Ogi.cg
Gost
Ogi.cg
3 godine prije

Komentar je za desetku!Pozdrav.

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Izrajil vidim da si razočaran i pun gorčine ali se nadam da ipak nemisliš tako , ako i misliš griješiš jer situacija uopće nije takva kakva misliš da je. Uskoro ćeš se isam uvjeriti da si bio pogrešno informiran . Nemoj da te zbuni naslov g. BABIĆA kao njemačka je konačno odabrala stranu a dosada je bila kao u dvojbi . Tamnu stranu sve više hvata panika i uskoro će u rupe uteći

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

Eno kazu I Sharapova bjezi iz Californije nazad za Rusiju, a i Abramovic, kaze prodaje Chelsa i kupuje klub u Sibiru. ahahaaa e rusoljubi rusoljubi….

gost
Gost
gost
3 godine prije

dodje poneko ovde sa jutarnjeg kao npr. Antun comb

beligorod
Gost
beligorod
3 godine prije

Sve što treba Rusija učiniti u smislu sankcija, je zabrana uvoza automobila iz Njemačke (40% proizvodnje). Za pola godine u Njemačkoj bi zavladala glad.

koks
Gost
koks
3 godine prije

“Tamani ih kao tekut…”hahahahahahahha, Tedi kralju!!! Ugl, vidim da i dalje ima “velikih” umova geopolitike i nadasve trazenih geostrateskih velemajstora, koji nikako da prihvate unosne ponude od raznih zapadnih think-thankova nego ode na portalu iznose svoje veleumne analize situacije u rusiji. Da jos jednom ponovim, VRIME je kljuc svega, a igra u korist rusije, kome nije jasno, neka malo razmisli i saznat ce. A iman jos jednu primjedbu – sta vi veliki umovi mislite, da na celu rusije stoju napaljene pubertetlije i masturbiraju po cile dane? Nemojte biti blesavi, budite sigurni da se ekipa iz vrhuske nebi petljala sa vodstvom zemlje da nema strategiju i dugorocne planove! Vjerojatno bi odstupili i pobigli na zapad!

ralon
Gost
ralon
3 godine prije

rusija se malo konsolidirala otkad je putin preuzeo igru spasivsi je od potpune propasti ali ne treba zaboraviti silne tajkune kojima putin ne odgovara a niko ne spominje medvedeva koji je trenutno fikus i ne sudjeluje u vlasti ali su ocito strukture koje stoje iza njega premocne i onemogucuju putinu da ga makne

Hr ---------
Gost
Hr ---------
3 godine prije

Rusija se malo više konsolidirala! A gro tajkuna je uhvaćen za m..a i nemože nigdje jer ih FSB jako dobro pazi ( da im se nedaj bože nešto nebi dogodilo )

Najnoviji primjer je Samsonenko (vlasnik Vardar iz Skoplja ) koji ide nazad i počinje ulagati u jedan sibirski klub.Uostalom tako je i Roman Abramović uložio milijardu $ svoga privatnog novca u Čukotku,uz par milijardi korporativnog, da bi tek onda dobio dozvolu da kupi Chelsea i preseli se u Britaniju. To trošenje novca i kupovanje klubova je inače ruska verzija SOFT POWERA.

subotica
Gost
subotica
3 godine prije

Simpaticno mi je kako vi Hrvati volite Ruse posebno Dalmatinci.Budimo realni ,USA im je otvorila dva ratista.mozda I jos dva u Moldsviji I Gruziji.usli su u trku sa naoruzvanjem.to je I SSSR kostalo bankrota.tako da su krenuli na Rusiju I nece se zustaviti.Ja sam 1993 citao komentar naseg prof. PREDRAGA SIMICA.koji je napisao da ce Amerikanci bombardovati bosanske Srbe jer su se usprotivili Novom Sveckom Poretku.to mi je bilo I moguce I da ce bombardovati I Beograd. to mi je vec bilo neshvatljivo.Onda slag na torti.rekao je da ce krenuti I na Rusiju ne zna kad I kako jer imaju A-bombu.ali ce pokusati da je utuku da bude samo regionalna sila.kao sto su radili Turskoj krajem 19 veka Englezi I Francuzi.Slusaje kako americki kongresmeni govore kako Rusija nije svecka sila jer nema ekonomiju ni broj stanovnika.Jedino sto su Rusi drugaciji nece se dati pa sta kosta da kosta.nadam se….iskreno

ralon
Gost
ralon
3 godine prije

jedan vedio hrvata ne voliruse jer su pravoslavci do oni koji razmisljaju svojim mozgom ne mrze nikoga a cijene danasnju pozitivnu ulogu putinove rusije u svijetu

Angela
Gost
Angela
3 godine prije

@subotica: tacno, ameri sa potcenjivanjem kazu: ma, sta Rusija!?! To je samo benzinska pumpa! Izgleda da ameri hoce da otmu Rusiji benzinsku pumpu, ha, ha

dadi
Gost
dadi
3 godine prije

samo pogledati film ”Bush” Olivera Stona i bice vam jasno sto su ameri krenuli na irak i iran.naravno zbog nafte.ovo je trejler sa yotuba https://youtu.be/jhz6gjcUqog

Izrajil
Gost
Izrajil
3 godine prije

” To trošenje novca i kupovanje klubova je inače ruska verzija SOFT POWERA ” – Ako je to soft power Rusije…. mislim ….. posle ovakvog komentara covek ostane bez reci !
A Samsonenko ne odlazi ( bezi! ) iz Makedonije zbog toga sto je njega primorao , a zbog toga sto su se promenile vlasti i sta ne moze vise da radi mutne zdelke i pere novac !

Po tvome ok je biti lopov i iskoristavati ruske resurse I pritom Jos ulagati taj novac van svojih granica ( ti to zoves soft power ) i iznositi van zemlje , a Ako vratis 5 odsto onda si ok – za ovo kod druga Kobe ili bi te streljali ili na Sibir na minus 40 bi kujao gvozgze … – koliko Ja ne opravdavao njegove metode , on je bio za ove tata !!
Putin je samo legalizirao lopovluk oligarhije i dao im politicku podrsku ( u deindustralizaciju zemlje ! ) – svi likovi iz 90-ih vedre i oblace danas u Rusiji – Cubajs , Kudrin , Gref , Nibulina….. Jelcinova ekipa i danas vodi Rusiju , a pride tu je i ” ruski ” ” heroj ” Kadirov…. Ekipa snova!

p.s.: Sigurno za tebe je soft power i To sta deca ruske vrhuske studiraju i zive na zapadu , To sta tamo kupuju vile , nekretnine , letuju , zimuju , cuvaju pare u tamosnjim bankama , kupuju FED obveznice…,,

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije

Koks, Tedi, potpisujem hladne glave, a za tekut tamanit se biljezim sa stovanjem 🙂

Ogi.cg
Gost
Ogi.cg
3 godine prije

Zna Putin i ekipa oko njega sa kim imaju posla bolje nego iko na svijetu i ne sumnjam u njihove poteze za dobrobit Rusije ali i ostatka slobodnog svijeta.Zbog zapadne “demokratije” prostor bivse SFRJ i jeste u govnima u kakvim se sad nalazimo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik