fbpx

Ukrajinski mediji otkrivaju koliko su zemlju koštali bivši i predsjednik Porošenko

Ukrajinski predsjednici

Suprotno ustaljenih stereotipima, proračunski rashodi za aktivnosti bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča u usporedbi s troškovima administracije ostalih predsjednika Ukrajine nisu bili najveći.

Prema istrazi novinara lista Strana, najskuplji je predsjednik bio Viktor Juščenko, koji je porezne obveznice koštao oko 172 milijuna dolara godišnje.

Ukrajinski novinari su objavili troškove administracije za prošlu godinu i bivših predsjednika.

Petro Porošenko

Petro Porošenko

FOTO: Petro Porošenko

Proračunski rashodi za aktivnosti predsjednika Petra Porošenka i njegove administracije u 2018. će dosegnuti 1,12  milijardi ukrajinskih grivna. Po trenutnom tečaju je to oko 42 milijuna dolara.

Za održavanje predsjednika Porošenka i njegove administracije u 2017. se iz državnog proračuna i dokumenata državne uprave saznalo da je potrošeno gotovo 819,9 milijuna ukrajinskih grivna. U američkim dolarima je to iznos od 30,66 milijuna dolara.

Dakle, iduće godine će predsjednik proračun povećati za 12 milijuna dolara.

Viktor Janukovič

Viktor Janukovic

FOTO:Viktor Janukovič

Kao što piše Strana, suprotno stereotipima, Viktor Janukovič nije bio “najskuplji” predsjednik, iako je mnogo trošio. Od prebivališta, do izgradnje cestama do njih i na helikoptere.

Međutim, BDP tijekom njegove vladavine je u Ukrajini dosegao maksimum i zemlja je u posljednjoj “predrevolucionarnoj” godini dosegla maksimum od 183 milijardi dolara. Za usporedbu, ukrajinski BDP se za vrijeme Porošenka prepolovio i  iznosi 93 milijarde dolara.

U sad već davnoj 2012. je Janukovič uspio potrošiti 636 milijuna grivna poreznih obveznika godišnje. Tečaj dolara je bio oko 8,18 grivna, što znači da je njegova uprava potrošila 77,7 milijuna dolara.

Viktor Juščenko

Viktor Juschenko

FOTO: Viktor Juščenko

U 2007. je predsjednik Viktor Juščenko porezne obveznike koštao 860 milijuna grivna. Po stopi te godine, 1$ = 2UAH, to je oko 172 milijuna dolara.

U 2009. godini su troškovi održavanja predsjedničkog ureda povećani za još jednu trećinu. To je predsjednik objasnio činjenicom da treba uzeti u obzir rastu potrošnje, inflaciju i minimalni rast plaća.

Juščenko je kritiziran zbog visokih troškova na putovanja u inozemstvo. U prvoj godini njegovog predsjedništva je na putovanja potrošio 15,7 milijuna grivna, a 2009. je na putovanja otišlo 20,9 milijuna grivna. Prošle godine su mediji pisali da je Juščenko imao najveći broj povlastica od svih bivših dužnosnika.

Leonid Kučma

Leonid Kucma

FOTO: Leonid Kučma

Tijekom 1997. godine su predsjednika i njegove aktivnosti, zajedno s Vijećem za nacionalnu sigurnost i obranu, koštali državni proračun 25,8 milijuna grivna, što je po tadašnjem tečaju bilo 13,7 milijuna dolara.

Najskuplja godina za porezne obveznike je bila 2004., kada je iz riznice dobio 524 milijuna grivna ili 98,8 milijuna dolara.

Leonid Kravčuk 

Leonid Kravcuk

FOTO: Leonid Kravčuk

Proračun prvog predsjednika Ukrajine, Leonida Kravčuka, 1993. je državni proračun koštao astronomski iznos od 1 735 220 000 tadašnjih ukrajinskih kupona, karbovaneca, ali je po tečaju iz te godine to bilo oko 3,5 milijuna dolara.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
NSU
Gost
NSU
3 godine prije

Ma koga više išta boli za Ukrajinu!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Koliko Pantovčak troši? Dobro, naš BDP je , koliko ono, 50 milijardi dolara, to je dosta, a ovi jadnici deset puta veći i imali su industriju sad imaju 93 milijarde dolara.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik