“Dama s kolačićima” Victoria Nuland napušta State Department

Victoria Nuland
10 komentara

U moru vijesti koje o odlukama Donalda Trumpa stižu iz Washingtona stiže i jedna prilično dobra. Pomoćnica bivšeg čelnika američkog State Departmenta za europske i euroazijske, Victoria Nuland, napušta svoju dužnost, pozivajući se na Associated Press prenose agencije.

Uz Nuland s dužnosti odlazi i nekoliko drugih važnih diplomata. Na dan inauguracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa su ostavku podnijeli pomoćnik američkog državnog tajnika za diplomatsku sigurnosti Gregory Starr. State Department napuštaju i podtajnik Patrick Kennedy, te druga dva visoka dužnosnika, Joyce Barr i Michelle Bond.

Od 2011. do 2013. je Victoria Nuland obnašala visoku dužnosti u State Departmentu i bila zadužena za europske i euroazijske poslove. U prosincu 2013. godine je kao pomoćnica državnog tajnika posjetila takozvani “EuroMaidan” u Kijevu, te ostala nezaboravna po dijeljenju kolača prosvjednicima koji su rušili vladu Viktora Janukoviča.

U jednom od svojih obraćanja novinarima je priznala da je Washington na “demokratizaciju” Ukrajine potrošio 5 milijardi dolara, a nezaboravna je i njezina izjava u telefonskom razgovoru s američkim veleposlanikom Geoffreyem Pyattom u Kijevu, kada je na njegovu primjedbu o ulozi Europske unije pri sastavljanju nove ukrajinske vlade odgovorila: “Ma je*eš EU!

U telefonskom razgovoru Nuland i Pyatt su raspravljali tko bi trebao biti u vladi nakon svrgavanja Viktora Janukoviča i kako to postići?

Tada su Victora Nuland i Geoffrey Pyatt odlučivali koji bi “oporbeni” čelnici trebali doći na vlast. Arsenij Jacenjuk je određen za mjesto premijera Ukrajine, dok je bivšem boksaču Vitaliju Kličku, poslušniku Njemačke s vezama u Zakladi Konrad Adenauer, dodijeljeno utješno mjesto gradonačelnika Kijeva.

Nuland je rekla kako za posrednika u prijenosu vlasti umjesto Europske unije preferira Ujedinjene narode i rekla nezaboravnu rečenicu: “Ma je*eš EU!” Pyatt je odgovorio: “Oh, baš….”

U odlasku Victorije Nuland ne smijemo zaboraviti još jedan važan detalj. Naime, ona je supruga Roberta Kagana, američkog povjesničara i utjecajnog neokonzervativca iz klana Kagan, jednog od kreatora američke vanjske politike u nekoliko administracija, službeno zaposlenog na mjestu vanjskopolitičkog analitičara na Institutu Brookings.

Iako manje poznat od “ukrajinske ekskurzije”, važan je i njezin posjet Makedoniji tijekom razdoblja političke destabilizacije zemlje, koje traje od prvih dana 2015. sve do danas.

Trump je za novog državnog tajnika odabrao bivšeg šefa Exxon Mobila, Rexa Tillersona, kojeg je već potvrdio Odbor za međunarodne poslove američkog Senata. Ako njegova kandidatura bude odobrena na glavnoj sjednici Senata, on će postati novi čelnik američkog State Departmenta. Za nas, kao i za cijelu istočnu Europu i Euroaziju, posebno je važno tko će preuzeti ured kojeg je “vrlo uspješno” vodila bivša pomoćnica Johna Kerrya, Victoria Nuland.

Snimka razgovora između Victorie Nuland i Geoffreya Pyatta

State DepartmentVictoria NulandViktor Janukovič
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

A zato nema kolača učesnicima demonnstracija u Vašingtonu i ostalim SAD gradovima! Ništa, sada će Madona morati zasukati rukave, opasati kecelju, uzeti oklagiju u ruke i ud’ri po tjestu….. Ako joj prije toga ne stave lisice na ruke zbog “dizanja u vazduh” Bijele kuće.

Andrej
7 godine prije

Ta zenska nikada nije donosila odluke, pa je posve nebitno da li ostaje ili odlazi.

Ona je bila i glasnogovornica State departmenta, a to nikada nisu ljudi koji kreiraju politiku, vec je iskljucivo sprovode. Ako poslusate snimku i nacas zaboravite tko je tko, ocito jest da Nuland diktira veleposlaniku sto mu je ciniti, a isti pokusava (oh, uh, khm…) to povezati sa stvarnoscu na realnom politickom parketu, medjutim, ako potom pogledate njezin politicki rezime u kojem stoji da je kod Clintona radila kao sef osoblja, onda se zna da je njezin posao da prenosi direktive, a ne da iste kreira.

Drugim rijecima, novi direktor je izbacio tajnicu na ulicu.

PanSlaven
7 godine prije

zamijeniće je gori, ne bojte se. Možda bude u janjećoj koži neko vrijeme. Vijest izgubljenog dana:(

Georgij Žukov
7 godine prije

Gospodja je u svakom slucaju opravdala svoje prezime .

Osoba C
7 godine prije

Američka javnost nema pojma da je ulupala 5 milijardi dolara u slobodu i demokraciju Ukrajinaca. Kad dođu sebi, Ukrajinci će im doživotno biti zahvalni na tome.

USA exceptional
7 godine prije

SAD-isti se ne mijesaju u tudje izbore. LOL

An-je
7 godine prije

S Youtube

Copy&paste

Fapoleon Bonerfarte1 year ago
Fuck you America, you pathetic sorry excuse for a country.

Caught in the act of overthrowing governments and still the people of the US believe they are fighting for liberty.

Go fuck yourselves…

Spock
7 godine prije

Ja bi ipak riskirao jedan zalutali metak od “Janukovićevih” snajpera u Kijevu čisto da se ne šeću okolo ko po Washingtonu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI