Ukrajinski ministar poziva na suzbijanje Telegrama

Telegram
13 komentara

Ukrajina treba da uvede neku vrstu “regulatornog” mehanizma za Telegram, rekao je ministar kulture Aleksandar Tkačenko. Ministar je to rekao u intervjuu za Interfaks-Ukrajina objavljenom u petak.

Ukrajinski segment društvene mreže postao je „zajednica unutar sebe“, koja ostaje „zatvorena“ za ukrajinsko društvo, ustvrdio je Tkačenko. Ministar je priznao ulogu koju Telegram ima u brzom širenju informacija, ali je upozorio na rizike koje to navodno predstavlja. Također je požalio na neprozirnost mreže i nedostatak državnog nadzora.

“Postoje anonimni Telegram kanali i puno ruskih aktivnosti tamo. Štaviše, Telegram nema povratne informacije. Šta god da je na Facebooku ili Guglu… bar znamo kome da se obratimo. Kome se obratiti u Telegramu je teško pitanje – rekao je ministar.

Tkacheno je rekao da ne želi da zabrani Telegram, već da uvede određene “regulatorne” mehanizme za njega. Ali prvo, vladi je potrebno mišljenje neodređenih stručnjaka o tom pitanju, sugerisao je.

“Telegram kanali sprovode prikupljanje sredstava, a mi ne znamo da li plaćaju poreze – to je prvo pitanje. Drugi je opet u polju transparentnosti, vlasništva, saradnje sa društvom i razumijevanja kako takve interakcije funkcioniraju”, rekao je Tkačenko.

Poziv da se Telegram reguliše dolazi u trenutku kada ukrajinski parlament razmatra nacrt zakona koji kriminalizuje upotrebu lažnih naloga na društvenim mrežama koji objavljuju informacije koje vlasti smatraju štetnim.

Zakon je uveden prošle sedmice i predviđa kriminalizaciju “kreiranja, nabavke, korištenja ili prodaje naloga koji sadrže namjerno lažne informacije o korisniku”, ili širenja široko definisanih štetnih informacija. Ukoliko je krivično djelo počinjeno za vrijeme rata, prema predloženom zakonu, pojedincu prijeti kazna do sedam godina zatvora.

Tokom trenutnog sukoba s Rusijom, koji je počeo u februaru 2022., Kijev je sve više jačao kontrolu nad medijima, internetom i politikom, uvodeći niz vrlo restriktivnih zakona. Prošlog mjeseca, na primjer, Ukrajina je uvela automatizirani sistem sa navedenim ciljem da filtrira zlonamjerne web stranice koje koriste onlajn prevaranti. Kritičari platforme, međutim, navode da je pravi cilj vlasti da pooštre svoj stisak na internetu i upozorili su na sve gora onlajn cenzura u Kijevu.

CenzuraTelegramukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
11 mjeseci prije

Naporni su više ti Ukrajinci. Usrali skupa s Amerima cijelu Evropu kako to može narod Evrope više trpjeti i gutati njhova go..a stvarno mi nije jasno.

Antee
11 mjeseci prije

Kad ti temelji i konstrukt narativa i djelovanja počivaju na lažima i obmanama, cenzura i sprečavanje dijaloga je nužno!
Fašistička gamad!

Ante
11 mjeseci prije

Ukrajincima je krvo jer se vidi kako nasilno regrutiraju ljude po ulicama. To je jedna od razloga zašto žele zabraniti Telegram.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. treba ovim smrdljivim naci narko ološima razbiti lajave gubice jer su se razbahatili do nemogućih granica.. “Tipično” fašističko nadrogirano smeće 🚮 ljudsko bi htjelo, kao ’41., cijelom svijetu nametnuti svoju “istinu” i “pravdu” i “vladu”……… A “vođa” im je nadrogirana roktava svinja 🐽 Zeleni (ekran).. “Divna” ekipa…. Je ste li vidjeli u srbočetničkoj Slobodnoj Dalmaciji, poštovani G. Medvjedev im je poslao poruku na njihovo, kako je on rekao “lajanje”, iako im je time dao kompliment što se mene tiče, jer oni nisu psi nego svinje.. Prokleta sotonina svinja roktava Zeleni (ekran), ogavno rokće u mobitel 📱 pokušavajući ispasti što?……. Dobar glumac ili………….

Dux
11 mjeseci prije

Ovo Ukrainci ko i nacisti u Njemačkoj, zabrani i uništi sve što nije onako kako oni misle da treba biti, nije mi jasno kako ovo niko u europi jasno ne kaže, ili i europska politika misli isto.

Ivan
11 mjeseci prije

Popeli su mi se te ukrajinske budaletine na vrh kurca. Kad ce mi ih Rusi konacno skinuti?

goran
11 mjeseci prije

jadni ukrajinci smeta im istin a koja se govori na telegramu o njima,neka neka bar znamo kakva nacistička gamad stoluje u kijevu i koga guraju mainstream mediji

Filip
11 mjeseci prije

Zanimljivo kako svim tim “demokratima” smeta telegram…

Mark.
11 mjeseci prije

Kokainski se umslio da je mesija i da je samo usrajinsko evandjelje ispravno.

Henrik8
11 mjeseci prije

Koliko su se vladajući umislili da kontroliraju i da će kontrolirati internet duboko su u zabludi. Ista stvar je i sa vještačkom inteligencijom. Vjerovanje u vještačku inteligenciju može se usporediti s vjerovanjem u spasonosno cjepivo. Uglavnom radi se o bačenom novcu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI