Ulazak Makedonije u NATO se može riješiti u tri do četiri mjeseca

Makedonija NATO
26 komentara

“Problem s imenom i pristupanjem takozvane “Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije” u NATO može se riješiti u tri do četiri mjeseca”, izvijestio je u ponedjeljak izvor u europskoj diplomaciji i dodao “kako SAD ubrzavaju pregovore o tom pitanju”.

Pregovori su se ubrzali. Ako završe za tri ili četiri mjeseca, kako je planirano, istovremeno će se riješiti problem s prijemom Skopja u savez”, rekao je diplomat.

Ponedjeljak, 17. srpnja, je određen za dan sastanka ministra vanjskih poslova Grčke, Nikosa Kotziasa, koji u Bruxellesu treba razgovarati s Matthewom Nimetzom, specijalnim predstavnikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za rješavanje spora o imenu Makedonije.

U lipnju je oktroirani premijer Makedonije Zoran Zaev izrazio spremnost da se pridruži  NATO paktu pod “privremenom” imenom “Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija”, na kojem inzistira Grčka.

Zoran Zaev je tada rekao kako će ulaskom u NATO Makedonija nastaviti pregovore s Grčkom o imenu zemlje.

Dodao je kako očekuje da će u narednim mjesecima Skopje posjetiti glavni tajnik NATO pakta, Jens Stoltenberg, “koji će otvoriti vrata za punopravno članstvo zemlje u Sjevernoatlantskom savezu”.

Izvori upoznati s pregovorima o pristupanju Makedonije u NATO su tada rekli kako će proces pristupanja završiti u proljeća 2018. Sada se čini da će taj proces trajati puno kraće, što je bilo i očekivano, jer NATO nema “vremena za gubljenje”.

Prema riječima Zaeva, Sjedinjene Američke Države aktivno rade u tom smjeru, a istaknuo je i kako Grčka ne namjerava povući svoje zahtjeve.

Uoči izjave iz Bruxellesa se oglasio grčki premijer Alexis Tsipras, koji je izjavio da će Grčka nastaviti blokirati nade Makedonije da se pridruži NATO paktu i Europskoj uniji, sve dok se ne postigne konačno sporazum o imenu.

“To se mora se riješiti prije nego se ‘Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija’ priključi Europskoj uniji i NATO-u”, rekao je Tsipras.

Ne treba posebno podsjećati da je spor između Skopja i Atene o imenu države nastao nakon osamostaljenja Makedonije od Jugoslavije 1991. godine.

Alexis TsiprasNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Fascinantno..brzo i efikasno.

neko ime
6 godine prije

hocemo baciti kakvu opkladicu…
koliko ce Tsiprasu trebati da promijeni stav o primanju Makedonije u savez?

Berlusconi
6 godine prije

U ovom momentu jedina nada da Makedonija prezivi kao drzavu je ulaz prevashodno u NATO , a u EU nije tako primaran cilj ( Albanci su odavno vani , a Makedonaca ima oko 250 000 sa bugarskim pasosem! ) . Uci u NATO u bezbednosnom i politickom smislu za Makedoniju i etnicke Makedonce je biti ili ne biti i preziveti kao drzavu ! ( u Makedoniji postoji veliko albansko malcinstvo plus turci , bosnjaci , romi koji sacinjavaju oko 35 odsto stanovnistva i koji su u podem u demografskom smislu i svi zele u NATO i EU i nece cekati Makedonce da pregovaraju u nedogled u vezi imena sa grckom ! ) . Ulazak u EU je veoma bitan radi kontrole politicke ” elite ” i korupcije i Kako ne bi pola drzave uzelo bugarsko drzavjanstvo i jedan dan Bugarija svojatala taj narod ( ona ga vec svojata , ali… Čitaj više »

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Fuuujjjjjj… FYR Makedonija, nemam dodatnog komentara…

fb slo
6 godine prije

Svejedno, kako se sad zovete.
Prodali ste se, Makedonci, žao.
Prodali ste se Amerikancima i Šiptarima, koji če od jedne lijepe Makedonije napraviti razkomadenu i kaosnu državu !

fb slo
6 godine prije

Pa što vama Makedoncima uopšte treba Nato?
Šiptare, koji su vaš največi problem, neče Nato ni dirnuti…

Ko da je Nato ulaz u raj, pa onda ne treba ništa više..

dalmata
6 godine prije

Apsurdno je bilo sta komentirat o EU,NATO,USrA,Nezasita pocast guca sve jer(tako se zva,nekad)narod stenje i suti.neograncena arogancija zaslipljena pohlepom u podlim mozgovima tvoraca i slugu nakaradnih tvorevina,koje su stvorene da budu sta jesu,stvarno mislu da cu ja uzet njihovu pusku i pucat u drugi narod,jer bolesnici volu pljackat?Pusku koju uzmen pucat ce u njih injihove sluge,pa da su oni bogovi.Doc ce i prva zasjeda,tako uvik pocne.Da vidim jesan li dostojan onih mojih 19 partizani iz moje familije.I sva ta navedena govna imat ce samo jednu Zenevsku konvenciju.metak.Ili tako ili nas nema

Konstantin
6 godine prije

Ajmeeee … sto ste se navukli na provokativme komentare od doticnog Berluskonija? Ro je lik dobro poznat i Altera ….inace u razlicitim nickovima … “Srbin” poreklom iz Makedonije. Da je Makedonija popilusila to nije (odavno) nikakva tajna … uostalom kao i sveex YU drzave …. samo je pitanje kolki ce ceh platiti na kraju. I ovde u Makedoniji vladaju isti “patrioti” i “eu patrioti” u ostalim ex YU banana drzavicama! Cuj ti lika … Rusija kriva ha? Ista kukumjavka kao u Srba! Kukavice vicu: Drzte lopova (a oni najvece lopuzine)! Kush bagro! Rusi su svima u ex YU drzavama ponudili blanko podrsku (pise. za period zadnjih 10tak godina)! I sta od toga? “Nase” *izde sum im gace toliko us*rane da nemaju petlju za bilo sta osim “uzimanje kisika” i klimanje guzicom! A jadni trol Berluskoni tvoje baljezganje da su “nas” Rusi zajebali sa juznim tokom je patos neinteligentno! Ti si… Čitaj više »

Weteran
6 godine prije

Sintetičke nacije imaju kratak rok upotrebe !?

panSlaven
6 godine prije

Lijepo to ime.. Nikos (Nikola) Kočijaš . Njegovi su iz okoliće Soluna (gdje su Makedonci bili većina do 1930ih)?
Kako god, hvala Grcima. Još jedino zbog njih opstaje ime Jugoslavije! Živjela Buduća. Jugoslavenska. Republika. Makedonija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI