Ultimatum Litve, Latvije i Poljske Bjelorusiji: “Dopustite nam da sudjelujemo u izbornim razgovorima između Lukašenka i opozicije ili se suočite sa sankcijama”!

Aleksandar Lukasenko
95 komentara

Tri bjeloruska susjeda postavila su ultimatum predsjedniku Aleksandru Lukašenku, koji se suočava s uličnim prosvjedima zbog “krivotvorenih” izbornih rezultata: prihvaćanje litavske “demokratske” inicijative ili suočavanje sa sankcijama.

Lukašenko je obnašao dužnost predsjednika Bjelorusije od kada je taj ured stvoren 1994. Međutim, izborna pobjeda u nedjelju, zbog koje bi on mogao produžiti svoju vladavinu na još pet godina, proglašena je prijevarom od strane oporbe, no u autentičnost te pobjede sumnjaju i bjeloruski susjedi.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda objavio je u srijedu da je njegova zemlja, s Poljskom i Latvijom, spremna posredovati između Lukašenka i oporbe, pod uvjetom predsjednikovog prestanka s nasilnim suzbijanjem prosvjeda, puštanjem zatvorenih demonstranata i pod uvjetom da Lukašenko formira nacionalno vijeće za rad s političkim i građanski oporbenjacima.

Nauseda je predstavio svoj plan u tri točke. On uključuje okončavanje policijskog nasilja, puštanje svih privedenih prosvjednika i “dijalog s građanskim društvom”.

Ako Lukašenko odbije uvjete, Nauseda je Bjelorusiji zaprijetio sankcijama “koje će biti na europskoj i na nacionalnoj razini”.

U razgovoru za CNN, litavski ministar vanjskih poslova, Linas Linkevičijus stao je na stranu na bjeloruske oporbe, nazivajući rezultate nedjeljnih izbora, u kojima je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, “sumnjivim”.

“Proces nije bio demokratski”, rekao je Linkevičijus, dodavši kasnije da “demokratski svijet ima moralnu obvezu” nametnuti Lukašenku “političke sankcije”.

Za ulične prosvjede koji bjesne u Minsku, ali i šire, Lukašenko je već optužio inozemne sile, ponajprije Poljsku i Češku, za uzrokovanje nemira i njegova uklanjanja. Iako Varšava i Prag negiraju optužbe, Litva je dala utočište opozicijskoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja je Linkevičijusu u srijedu rekla da će protiv Lukašenka progovoriti iz njezinog samoproglašenog progonstva.

Baltičke zemlje prednjačit će u želji za nametanjem sankcija Bjelorusiji, no ministri vanjskih poslova EU-a sastat će se u petak kako bi razgovarali o adekvatnim reakcijama unutar EU u pogledu Lukašenkovog izbora. Početkom ovog tjedna, EU je osudila “nasilno suzbijanje mirnog prosvjeda od strane državnog” te je pozvala na “poštivanje ljudskih prava, demokracije kao i slobodu na pošten izbor” u Bjelorusiji.

Još uvijek nije jasno hoće li skup ministara odlučiti uvesti sankcije Minsku.

Dok se Tihanovskaja priprema iz Litve izjaviti kako ne priznaje vlast Lukašenka, jedan litavski zastupnik dobio je zamisao da se u Litvi okupe svi čelnici bjeloruske oporbe te da ondje formiraju “alternativni centar moći u progonstvu”. To bi se trebalo dogoditi u glavnom gradu, Vilniusu, što je izvijestio u srijedu lokalni informativni list Delfi. Litva već jest dom znatnog broja bjeloruskih prognanika, a razgovori u baltičkoj državi sada su preusmjereni na ponudu azila za još veći broj političara.

Latvija je također ponudila usluge primanja bjeloruskih političkih azilanata, dok je u Poljskoj gradonačelnik Varšave, Rafal Trzaskowski ponudio pomoć i “solidarnost” svim oporbenim, političkim osobama ili aktivistima koji se tamo pojave.

Izborirevolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zeus
3 godine prije

Nisam bog zna kakav fen Lukašenka ali kada ga mini banana pro zapadne enklave poput Litve itd. ultimatiraju – onda mora da je nešto pozitivnog u njemu .

Niks
3 godine prije

Eh a da je uveo stozer, maske, korona mjerice i ubijanje svaki dan mjerama te malo reality programa, doveo strane banke, pustio amere sad bi uzivao još dugo na vlasti i to bez oporbe, mogao bi se proglasiti kraljem kao arapski šeici, tamo je med i mlijeko i demokracija po zapadu.

Ringo10
3 godine prije

Eeee Luka budalo…

Sta si trazio to si i dobio

Umislio da je geostrateski genij i ucjenjivao Rusiju a koketirao sa Zapadom

A Zapad mu smjestio Majdan …

Mogla ga je spasiti samo puna integracija sa Rusijom ali on se izmotavao i pelivanio…i eto mu sad

Ali pitanje je treba li Moskvi sada ta nevolja …zemlja sa neprijateljski nastrojenom mladom populacijom koja je opsjednuta Zapadom I netrpeljiva spram Rusije nakon 30 godina prozapadnog brainwashinga.

Luka se ovaj put mozda i izvuce ali iduci put nece.

Bjelorusija izgleda mora proci kroz Ukrajinsku reprizu s tim sto ce biti jos gora od Ukrajine.

Izgleda da je to na dugi rok jedini nacin izljecenja od opsesije, zablude i iluzije zvane ZAPAD. Jer te zemlje nikad nece biti kao Zapad niti one Zapadu trebaju osim kao kolonije i ektremno antiruski nastrojene jadne marionetske prcvarnice i vukojebine

Bulog
3 godine prije

Upravo sam pročitao na Telegramu da je jedan od ” mirnih” prosvjednika poginuo kad mu je eksplodirala eksplozivna naprava u ruci.
Policija priznanje da je u jednom trenutku koristila bojeve metke i jedna osoba je ozljeđena, a pucali su u zrak. Da li netko zna što bi značio samo jedan rafal u grupu ljudi i koje bi bile posljedice.

Fenix
3 godine prije

Eto neka batko vidi sa kime je pokušavao da suradjuje neka mu bude za nauk. Samo se neslazem da ce Rusija dopustiti eventualni “pad Bjelorusije” jer je BJ u vojnom savezu sa Moskvom i zato sto je BJ strateški pravac za Rusiju sto su celnici Ruske i Vlade i vojske rekli jos prije ovoga da ce vojno intervenirati da zastite BJ. Drugo nevjerujem da je Bjeloruski stanovništvo u vecij mjeri antirusko raspoloženo(mozda se varam ali).

fonsi
3 godine prije

3 giganta 🙂 Zamisli, Litva ti uvede sankcije. Šta izvoze oni uopće, Blitvu? 🙂

Spartak
3 godine prije

“Demokrati” gadno nasrnuli na Bjelorusiju, još jedinu (osim RF) samostalnu istočnoeuropsku zemlju. Sve ostalo su prodane duše i dužničko roblje anglocionističkog kapitala. Izdrži Bjelorusijo Lukašenka, ne daj zapadnim poltronima vlast, sve je to banda politikantskog probisvijeta koja želi zavladati Bjelorusijom i time oslabjeti obranu RF, svoga pravoga cilja. Koriste u tu svrhu politčki neuk i zmedijijma zavedeen dio bjeloruske mladeži koja nije svjesna što radi. A kad se za 10-tak godina osvijeste, bit će prekasno.

Istrazuj
3 godine prije

“… “demokratski svijet ima moralnu obvezu” …” 🤣 🤣 🤣 🤣 Koji “demokratski svijet”??? 🤣 Onaj isti “demokratski svijet” – koji je BEZPOGOVORNO – izvrsavajuci NAREDJENJE zlocinca Bil Gatesa: – ukinuo tzv “demokratiju” za samo 2 dana u skoro cijelom Svijetu? – zabranio svako iznosenje slobodnog stava – cak i na DRZAVNIM (dakle “demokratskim” porezom gradjana fijetske nnnanciranim) medijima? – brisao/cenzurisao/gusio i sankcionisao – SVAKO drugacije misljenje od onog koje je izrazio “strucnjak” Bil Gates preko svog vlastitog WHO (inace “svjetske zdravstvene organizacije”) – prakticno dozvolivsi PRIVATNIM (sve u vlasti politickog zidovstva!) tzv “medijima i socijalnim mrezama” – da Gebelsovski guse i cenzurisu svako propitivanje Bil Gatesove naredbe! Cak cenzurisuci i POTUSa! … a njegovog sina cak (cionisti) – BANIRAJU – zato sto je prenio video sa 15 ljekara ispred Bijele Kce u SAD koji ODGOVORNO I STRUCNO (za razliku od Bil Gatesa i njegove WHO) tvrde da je Klorokin… Čitaj više »

Grom iz vedra neba
3 godine prije

Zanimljivo da nisu i SAD-u ponidili svoju pomoć u suzbijanju uličnih nemira, u protivnom zaprijetili sankcijama.

Stric
3 godine prije

Vidjela žaba da konju stavljaju potkovu pa digla i ona nogu!!!🤣😂🤠

fićo
3 godine prije

Vučiću niko nije spominjao sankcije,a ništa nežniji nije bio u istoj situaciji sa demonstrantima.Ali on je poslušna marioneta zapadnih gazda i dobio je dozvolu za ubijanje dok god im služi.

wpgvpewrviwenifvrnweifvniewnfvuwe
3 godine prije

Batko, ostao si sam, Nosferatu pokazao čiji je, dopušta kao i u hazariji cvaj zvanoj ukrociokorps da mu se braća sa zapada približe Moskvi na puškomet da se svete, kao i toliko puta do sada, za Svjatoslava. Batko radije onaj trg amen nego da daš Nsoferatuovoj braći Bjelorusiju jer narod je stoka sitnog zuba ne kuži što ga čeka sa demokurčijom gdje samo jedni imaju a ostali su stoka. Pozovi narod na ustanak protiv unutrašnjega i vanjskog neprijatelja………………….

fićo
3 godine prije

Gledam tu decu koja verujući u šarene laže kidišu na sve pozitivne tekovine društva u kojem žive.Mladosti jeste svojstvena pobuna,ali zapadna (ne)kultura stvara od njih fanatike i zombije.Šta misle,šta ih čeka u tom diznilendu?Klinci koje vidim oko sebe su skoro svi dezorijentisani,laki za manipulaciju,osim jednog starmalog koji opet sa 25 godina nije omirisao onu stvar.

Zuppa
3 godine prije

“Prijatelji Bjelorusije”

Ringo10
3 godine prije

Brko smeta jer nije dopustio tajkunizaciju i pljacku svoje zemlje od strane zapadnih “demokrata”.

Rusija ga mora i treba podrzati jer i Moskva je u mnogim stvarima kocila integraciju.

Ali sad je dogorilo i vrijeme je za promjenu strategije…I u Minsku i u Moskvi.

Ive
3 godine prije

Što radi netko preko ili iza ograde je njegov problem a ne moj, sve dok ne ugrožava mene kao susjeda.

nekoime
3 godine prije

Što ako Rusi zartaže ponovno sudjelovanje u izboru vlasti u ove tri zemlje?

Max
3 godine prije

To je miješanje u unutarnje stvari suverene države.

tihobl
3 godine prije

A zasto niko od opozicije ne zatrazi ponovno prebrojavanje glasova?

Stara kuka
3 godine prije

Kako izgleda ofanziva je počela u Bjelorusiji, ali izgleda paralelno s tim i u Poljskoj gdje su se “progresivci” silno ohrabrili dobrim rezultatom Dudinog protivnika na izborima i masivnom logističkom i financijskom potporom sa zapada.

Koristeći poljski panični strah od Rusa i potpuno moralnu i intelektualnu dezorijentiranost propagandom sluđenih mlađih generacija kabala je odlučila zauzeti sjeveroistok Europe i tako u potpunosti opkoliti Rusiju prije završnog napada.

Kao odskočne daske za te napade služe baltičke vazalske banana državice i same u stalnom strahu od velikog istočnog susjeda i idavno dekristijanizirana Češka sa svojim predsjednikom sumnjivim tajkunom Babišem.

A sve to je predigra za onaj pravi raspašoj koji slijedi za američke predsjedničke izbore. Ova i slijedeća godina bi zaista mogle biti povijesne prekretnice. Pitanje je samo u kojem smjeru. Trenutno ne izgleda dobro.

dr.Kica
3 godine prije

Rekao je istinu o ucjeni MMF-a i naglo postao neprijatelj demokracije.

Splitexpres
3 godine prije

Po vama bi demokratski izbori podrazumijevali brojenje izbornih listića u američkoj ambasadi,nadzor brojenja delegacija Slovenije na čelu sa Janšom a rezultat ce saopćiti Zelenski?

Sremac u Americi
3 godine prije

Nije Litva nego Litvanija i nije Latvija nego Letonija, boze ko sve pise tekstove i zove sebe novinarom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI