Umrla kraljica Elizabeta II ,Charles – bivši princ od Walesa, postaje kralj Ujedinjenog Kraljevstva

143 komentara

Kraljica Elizabeta II umrla je u 96. godini, objavila je Buckinghamska palata. Njena vladavina je trajala 70 godina, što ju je učinilo britanskom vladaricom sa najdužim stažom u istoriji.

“Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne”, navodi se u saopštenju Bakingemske palate u četvrtak uveče.

Ranije su je kraljičini doktori stavili pod “medicinski nadzor” u njenoj rezidenciji u dvorcu Balmoral u Škotskoj, ​nakon što su se zabrinuli za njeno zdravlje.

Rođena kao Elizabeta Aleksandra Marija 1926. godine, na tron ​​je stupila 1952. godine, sa 25 godina, nakon smrti njenog oca, kralja Džordža VI.

Rođena je u Mayfairu, u centru Londona, od tadašnjeg vojvode i vojvotkinje od Jorka (kasnije kralja Georgea VI i kraljice Elizabete). Elizabeta je postala druga u redu za prijestolje 1936. nakon smrti njenog djeda, kralja Georgea V, i abdikacije njenog ujaka, kralja Edvarda VIII te iste godine.

Buduća kraljica je na početku Drugog svetskog rata imala samo 13 godina i evakuisana je iz glavnog grada. Godine 1945., sa 18 godina, prijavila se u pomoćnu teritorijalnu službu (ATS), ženski ogranak britanske vojske tokom rata, i služila je do kraja sukoba.

Godine 1947. udala se za Filipa Mountbatena, bivšeg princa Grčke i Danske. Iza kraljice i njenog supruga princa Filipa, koji je preminuo u 99. godini u aprilu 2021., ostalo je četvero djece: Charles, princ od Walesa, Anne, princeza Royal, princ Andrew, vojvoda od Yorka, i princ Edward, grof od Wessexa. . Imali su osmoro unučadi.

Njeno krunisanje 2. juna 1953. gledalo je 27 miliona ljudi samo u Velikoj Britaniji i smatralo se da je ključna za povećanje popularnosti televizije u zemlji. Samo na tom događaju broj TV dozvola u Velikoj Britaniji popeo se na tri miliona. Bilo je to prvi put da je krunisanje prikazano na TV-u.

Nakon smrti svog oca, Elizabeta je postala monarhinja, ne samo Velike Britanije, već i šest drugih nezavisnih zemalja Commonwealtha: Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona (Šri Lanka), kao i šefica Commonwealth. Iako je naslijedila imperiju u opadanju, Britanija je i dalje vladala nad 70 prekomorskih teritorija. Godine 2022. kraljica je i dalje bila šef države za 15 nacija, uključujući Veliku Britaniju.

Njena vladavina je dovela do pristupanja Ujedinjenog Kraljevstva EU, njenog povlačenja iz EU i velikih političkih promena kao što su decentralizacija ovlasti unutar Britanije i nevolje u Severnoj Irskoj.

Kao šefica države, Elizabeth je služilo 15 premijera, prvi je bio Sir Winston Churchill, a posljednji Liz Truss. Tokom svojih sedam decenija kao monarh, ugostila je hiljade sedmičnih „audijencije“ sa šefom vlade.

Elizabeth je umrla samo nekoliko dana nakon što je ugostila Truss u svom odmaralištu Scottish Highland, gdje ju je službeno imenovala za novu premijerku.

Čarls, princ od Velsa, zvanično je imenovan za kralja Engleske nakon smrti kraljice Elizabete II u Škotskoj.
On preuzima monarhiju u dobi od 73 godine, preuzimajući vlasništvo nad njenom titulom i mjestom šefa Commonwealtha, kao i njenom zemljom i imovinom. Njegova dugogodišnja saputnica Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, postaje kraljica supruga.

Kraljica Elizabeta IIPrinc ČarlsUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
143 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
1 godina prije

Od kada se vec o tome prica. To mu dodje kao bajata vijest, samo je pitanje da li je to prva, druga, treca ili BogTePitoKoja dublerka izula opanke.
U stvari pitanje svih pitanja je ZASTO SU TO BAS U OVOM TRENUTKU OBJAVILI.

1 godina prije

pa da nazdravimo jednu..zivjeli mi,dobri ljudi.cheers.

Tupko Glupko
1 godina prije

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković:

“NJEZINO Veličanstvo kraljica Elizabeta II. naraštajima je bila izvor nadahnuća. Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština.”

AJeTo
1 godina prije

Nedavni događaji u njenoj omiljenoj Šri Lanki bili su prevelik udarac…

Valter
1 godina prije

Nasljeđe krepane britanske bitange – svi najveći britanski gradovi su postali ne-britanski za manje od 40 godina. Velika Britanija je postala afričko-islamska rupetina sa najgorom policijskom državom i rasponom verbalnih delikata.

1 godina prije

Brzo če i imperija za njom !

Tupko Glupko
1 godina prije

Elizabeta se udala za svog trećeg rođaka, princa Philipa, vojvodu od Edinburgha, u studenom 1947. godine. Princ Philip preminuo je u 99. godini u travnju 2021. godine. 

Eto, sada znate da je novopečeni britanski kralj Charles plod incestuozne veze.

gigi pinna
1 godina prije

Došao Vrag po svoje – nisu joj stigli promijeniti krv jer je redukcija struje? Opet taj Putko…

Siniša
1 godina prije

Ne mogu da verujem da umiru i reptili i vampiri?!?

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

sjaši kurta da uzjaši murta. a i lako je. na tuđi račun.

rade
1 godina prije

Hitler je ubijao 4 godine,a ova citavih 70.

Hobart
1 godina prije

A cijeli je život još bio pred njom ….

indy
1 godina prije

Interesantno,pokoj vječni i mir joj daruj, da nitko na dnevnoj bazi neobjavljuje koliko je djece umrlo na svjetu.Svaki život je bitan,i zašto su drugi manje vrjedni,pa barem empatije prema djeci.Gledam i nevjerujem idiotizmu,Libija,Jemen,ma di nema eee djeca na stotine na satnoj bazi umiru od gladi,žeđi,imperijalnih ratova,i zar su oni manje vrjedni kad ništa o djeci,a neču dalje večina shvača poantu,šmrc žalosno.

Antivax
1 godina prije

Da je pravde ovaj stari gmaz bi prdnuo na rosu odavno

1 godina prije

nas joza manolic je svima dignuo ljestvicu..go,joza,go. hvala.

1 godina prije

no eto ga….već napisah uz vijest da će biti oko ove smrti za izčitavat ali zanima me jako što će reći “pametni admin” iako je pitanje kraljice već obradio i nisam pokazivao – šokantnu istinu….naročito na našu rječ…..d j e c a……jer pitanje mu čući na forumu i napisano je :
Prihvaćeno, pitaju se mnogi. Učinit ću sutra rano.

nessy
1 godina prije

Evo suza, suzu goni. Sada kada Sarlo akrobata zasjedne, svijet ce carolijom postati bolje mjesto. Neka samo britanci uzivaju u svojoj tradiciji, kraljevima, princevima, lordovima i slicnom talogu, koji opcoj dobrobiti naroda nikada nisu pridonjeli, a tako ce biti i ubuduce.

Partizan
1 godina prije

Koliko je samo mrtvih na njenoj savjesti i krvi na njenim rukama!? Da je imala imalo savjesti umrla bi davno. Gospođa preminula je u istoj kategoriji kao Hitler.

onajnaglu...Dalton
1 godina prije

Ono, kad sa 73 godine dobiješ prvi stalni posao…

bruegel the elder
1 godina prije

Klempo novi kralj,a tras nova prem,a gotham city ostaje i dalje glavni grad…… 🙂
Odo ja gledati seriju Sherlock i Watson….admin pušta komentar za cca 5 sata,a
možda ni tada……….

Žvuž
1 godina prije

20:47 – Od kraljice Elizabete II. opraštaju se brojni svjetski političari i dužnosnici. Francuski predsjednik Emmanuel Macron naveo je: “Pamtim je kao prijateljicu Francuske, dobrodušnu kraljicu koja je ostavila trajan dojam na svoju zemlju i svoje stoljeće”. Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, na Twitteru je objavio: “Tijekom svoje izvanredne 70-godišnje vladavine, vodila je Britaniju kroz velike transformacije s nepogrešivom milošću, dostojanstvom i istinskom brigom za dobrobit svih njenih ljudi. Bila je izvor stabilnosti, vedrine i snage”. Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a, rekao je: “Michelle i ja smo imali sreću upoznati Njezino Veličanstvo i ona nam je mnogo značila. Naše misli su s njezinom obitelji i narodom Ujedinjenog Kraljevstva u ovom teškom trenutku”. Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden rekli su da je kraljica “odredila jedno doba”. – U svijetu stalnih promjena, bila je stalna prisutnost i izvor utjehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu upoznali svoju zemlju bez… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

…ma, samo u ime ispravne matematike – rođena 21.04.1926., tako da je 21.04. ove godine navršila 96 godina pa to znači da je umrla u 97.godini (a ne kako piše u 96….)

…a sve ostalo ionako nije važno, još da što prije riknu tamo neki švabi, soroši, fauči, bideni i slični !…

Babbage
1 godina prije

Zivili ljudi

BordoDNK
1 godina prije

Dočeka i grdoba Charles da postane kralj, sa devom… Ovaj, Kamilom pored sebe… Novi ” mlađahni” reptil na tronu, ista meta, isto odstojanje. Grdoba je dobio što je želio, majka ga nije nadživjela, zamalo… Nastaviti će tradiciju imperije sazdane na krvi nevinih, uključujući i Lady Di…. Britanski tron opet ima kralja kakvog i zaslužuje…. Poganog kao što im je i imperija vjekovima.

So baby talk to me
1 godina prije

Eto dočekao Čarls da bude kralj 🤣

tihobl
1 godina prije

Nisu “zajedno udružene” vec su okupirane od engleza.

tihobl
1 godina prije

Nisu “zajedno udružene” vec su okupirane od engleza.

rade iz niša
1 godina prije

umrla je u samom cvetu starosti

mel mor
1 godina prije

macolon i puntarolon

mikiyugo
1 godina prije

Ovo je simbolicno.Crkava stari nenormalni sistem a zajedno sa njim i stara vestica.

Realno
1 godina prije

Crkla baba. Nek joj je sa nesrećom.

Justin T.
1 godina prije

sada krece great reset punom parom, jer charles je idejni tvorac.

Ja to onako
1 godina prije

Steta mogla je jos koju deceniju da gura ali dobro sta je tu je.

pirat sa kariba
1 godina prije

meni se cini da su je drzali u skrinji dok nije odobrila lizulju ,sad kadd je odobrila ,,, sad moze i sluzbeno crknuti , a i harry napokon moze kuci nakon sto je stigao u englesku ….. neocekivano

Ja to onako
1 godina prije

Sto bi Charles III rekao: ,,Sad malo ja”

Гавран
1 godina prije

Bilo bi politički korektno prema većinskom stanovništvu UK da je uzeo titulu MAHARAJA.

Darko
1 godina prije

Šteta je samo što sva ta britanska gamad ne pokrepa pa da se svijet oslobodi zla..

Zmaj
1 godina prije

Počivala u miru.

veria
1 godina prije

Makron očajan (od udovištva pomenute kraljice mislio je da se odvoji od Brižit)

Jadranka S.
1 godina prije

Jadna djeca!
Dijete koje bjezi kroz prozor od nezamislivog uzasa koje je dozivjelo i stradava, je sokantno i prebolno.

Max
1 godina prije

Jako Puno zla je počinila.

Grdi
1 godina prije

Pratite sada kakvo ce rasulo nastati, …… ovaj je potpuno nesposoban sacuvati bogatstvo monarhije opljackano u zadnjih nekoliko stotina godina po svijetu …..

1 godina prije

ovako je procurilo;
10 Aug 2019 11:57:22 No.222510516
I work in British press and we’ve just got notice of what is called a “BRIDGE” event.Šifra za takvu situaciju je “Londonski most”, a prema reporteru BBC-ja na Internetu se spekulira da će se uskoro dogoditi događaj “Most” kraljica ili neka druga kraljevska osoba….neki komentari su nestali no pirat ima +……….malo je za klikerat a upitno je ‘oće li me admin ostavit ako napišem objašnjenje koje sam našao pa nek ide ovako no tajna je iskopana.

Antinwo HR
1 godina prije

Bitange engleske.Koliko ljudi umire dnevno u Svijetu a vama je bitna britanska babetina!Ko im jebe mater

nessy
1 godina prije

Kako god okrenes, svi zlocini Imperije u zadnjih cca 100 godina idu njoj na dusu, jer je imala moc da ih sprijeci, i promijeni svijet na bolje, ali, ona je bila “stabilna tocka britanskog Imperija”, koji je inace poznat po humanitarnom radu. Ima pjesma Rudyarda Kiplinga “The White Man’s Burden” (Breme bijelog covjeka), kojom pisac pokusava naci moralno opravdanje za sva zla koja je Imperija pocinila. Vrli pjesnik, pokusava prodati pricu, da su sva imperijalna, kolonizatorska i pljackaska politika i djela, napravljeni samo u interesu koloniziranih. Obavezno procitati.

nessy
1 godina prije

Ja sam danas u koroti. Gledam jutros na susilo, ali suha je jedino majica i radne hlace, oboje crne boje. Ja cu ovo shvatiti kao znak, nisam dovoljno paznje obratio na ovaj planetarno vazan dogadjaj, pa me bog Ariel (znate ga, to je onaj bog cije ime pise na svakoj kutiji praska za pranje rublja), upozorava da moram odati pocast. To se na smije zanemariti.

nessy
1 godina prije

Postoje pojedinci, koji svojim utjecajem, stecenim, ili naslijedjenim, imaju moc i priliku napraviti ovaj svijet boljim. Medju njih je pripadala i gore navedena. Koliko znam, nastavila je politiku predaka, svijet nije ostavila ni za dlaku boljim mjestom. Znam da je njen utjecaj bio ogranicen, ali, moze li se itko sjetiti necega po cemu bi ona usla u povijest, jer je popravila kvalitetu zivota ikome na planeti, osim sebi i obitelji? I ondea ce mi netko objasniti da je to gubitak za svijet? Ma daj. Stvarni gubitak je za njenu obitelj, a sve ostalo je farsa.

FATIH
1 godina prije

UMRO-PRESELIO JE I MOJ DEDO HUSO!
RAHMET MU DUSI!!

pirat sa kariba
1 godina prije

oshlo jedno zlo ,dolazi drugo

R M
1 godina prije

God save the queen, the fascist regime. They made you a moron…

She ain’t no human being…

No future for you…

Sex pistols 1977.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI