Uvođenje limita cijena može dovesti do smanjenja isporuke gasa u EU

olaf scholz
22 komentara

Politička odluka o ograničavanju cijena energije uvijek je puna rizika i može dovesti do smanjenja isporuka gasa Evropi, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz govoreći u četvrtak u Bundestagu.

“Vrlo pažljivo razmatramo prijedloge Evropske komisije. Politički postavljeno ograničenje cijena uvijek nosi rizik da će proizvođači prodavati svoj plin negdje drugdje, a mi, Evropljani, nećemo završiti s više plina, već s manje”, upozorio je.

“U tom smislu, EU bi trebalo da blisko koordinira svoje akcije sa drugim zemljama potrošačima gasa, kao što su Japan i Južna Koreja, kako ne bismo ulazili u međusobnu konkurenciju. Istovremeno, razgovaramo i sa drugim proizvođačima o cijeni – podudaranje”, rekao je Scholz.

“Uvjeren sam da su zemlje poput Sjedinjenih Država, Kanade i Norveške, koje zajedno s nama podržavaju Ukrajinu na bazi solidarnosti, zainteresirane da imaju pristupačnu energiju u Evropi.”

Projekat koji ima za cilj ograničavanje cijene gasa nalazi se na dnevnom redu sastanka Evropskog savjeta koji će se održati od 20. do 21. oktobra u Briselu.

Grupa od 15 zemalja pozvala je 25. septembra Evropsku komisiju da uvede ograničenje cijena za sav uvezeni plin. Međutim, Njemačka, Danska i Holandija tada su se protivile takvom ograničenju, tvrdeći da bi to štetilo naporima da se obuzda energetska kriza u Evropi. Belgijski ministar energetike Tinne van der Straeten predložio je razmatranje “koridora fleksibilnih cijena” kao moguće mjere za rješavanje rasta cijena gasa. Predsjednik Evropske komisije naveo je potrebu uvođenja ograničenja cijena samo za ruski gas.

eugasrusijaScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Bivši ministar financija, zamjenik kancelarke Merkel i sadašnji kancelar Njemačke iznjedrio je rečenicu u tekstu koju citiram:

“Vrlo pažljivo razmatramo prijedloge Evropske komisije. Politički postavljeno ograničenje cijena uvijek nosi rizik da će proizvođači prodavati svoj plin negdje drugdje, a mi, Evropljani, nećemo završiti s više plina, već s manje”

Na razini rada u višim razredima osnovne škole, ali ovi koji odlučuju nisu niti na toj razini da to shvate.

80% plina Njemačka troši na industriju, a prije rata im je Rusija pokrivala 55% potreba za plinom.

Što znači da slijedi gašenje njemačke industrije.
A onda slijedi egzodus njemačkih firmi u države koje nemaju probleme sa energentima.
Koliko će taj egzodus biti masovan, zavisi koliko dugo će “semafor” koalicija biti na vlasti.

Njihovi obožavani zapadni partneri su im pripomogli u tome sabotažom Sjevernih Tokova.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Kako uništiti gospodarstvo za 6 mjeseci!!!
Priručnik napisali Scholz & Co

P.S.
Scholz & Co Nijemcima uvode hibridne plaće…
Pola ide na benzin, a pola na struju.

Tupko Glupko
1 godina prije

Današnji Indexov članak naziva “EU upozorila Njemačku na kinesko ulaganje”, citat dijela teksta:
“Europska komisija upozorila je u proljeće njemačku vladu na moguće štetne posljedice ulaganja kineske brodarske kompanije COSCO u luku Hamburg, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt. Cosco je prošle godine dostavio ponudu za preuzimanje 35 posto udjela u jednom od tri terminala u najvećoj njemačkoj luci.”

“Čelnici Europske unije trebali bi danas, među ostalim temama, raspravljati i o smanjenju gospodarske ovisnosti EU-a o Kini.”

Današnje Nijemce svatko guzi i gazi kako hoće.
Ponos nestao.

Slično su ih prcali nakon I. Svjetskog rata, nabijajući im abnormalan dug da isplate kao ratnu reparaciju sa Versajskim ugovorom iz 1919. godine, tek 2010. su ga isplatili!
Što je pomoglo Hitleru i nacistima da dođu na vlast, poslije znamo što se desilo.

eks
1 godina prije

Idiotizam : uveli sankcije Rusiji i smanjuju kupovinu gasa od Rusije, traže od drugih država da ne kupuju gas od Rusije, Ameri im izbušili gasovod, a sad kmeče da neće imati gasa. Ovakve budaletine-imbecili nisu postojali tokom istorije .

Max
1 godina prije

Moglo je proći i bez toga.

borjana
1 godina prije

U prevedenom smislu to jednostavno znači da od sada cijene roba i usluga ne formiraju proizvođači i vlasnici, nego kupci. Ovo će zasigurno biti jedna od povjesne i najznačajnije ikada donesene odluke jedne politike, samo ako ikada zaživi i paragraf ugleda svitlo dana. Velika je i nedostižna mudrost eu politikanata. “Uvjeren sam da su zemlje poput Sjedinjenih Država, Kanade i Norveške, koje zajedno s nama podržavaju Ukrajinu na bazi solidarnosti, zainteresirane da imaju pristupačnu energiju u Evropi.” Ovim ih her šulc, “koje zajedno s nama podržavaju Ukrajinu na bazi solidarnosti” ponizno moli da ih se podrži jer su zbog te iste “solidarnosti” u situaciji u kojoj jesu, da im “malo” u narednim godinama guzice ozebu. Na velika kolina her šulc i moli, morte bit da se smiluju. Samo je pitanje, ćime kane milost platiti?!? Klećanje neće bit dostatno. Politička povjest, od prvoga poznatog pisanoga vladarevog ukaza pa sve do sada,… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Nego, gdje je zapela istraga o sabotaži Sjevernih Tokova?
Nije valjda da se Scholz ukakio i upiškio od straha reći narodu istinu.

tuf
1 godina prije

“Uvjeren sam da su zemlje poput Sjedinjenih Država, Kanade i Norveške, koje zajedno s nama podržavaju Ukrajinu na bazi solidarnosti, zainteresirane da imaju pristupačnu energiju u Evropi.” – ne, nisu i to su ti dali do znanja. Europi se LNG naplaćuje 6x više nego na domaćem američkom tržištu. Norvežani su dali do znanja da nemaju namjeru “iz solidarnosti” spuštati cijene. Kanada? Jel ste uopće povukli one turbine od njih? I što, više ne spominjete Katar koji vam je dobronamjerno već u par navrata rekao da bez ruskog plina kratkoročno i srednjeročno ne ide? Naljutili se nakon što su vam poslali samo jedan LNG tanker? Scholz, ti si jedno lažljivo smeće. Patološki lažljivac koji je glumio da uopće nema problema s turbinama, glumio prije par mjeseci (arhivirano) da će Njemačka imati dovoljno plina, sada i dalje glumiš i lažeš o uzrocima nedostatka plina. Takvo lažljivo smeće doslovno treba objesiti na ulici… Čitaj više »

Nekoime
1 godina prije

Nešto mi USA i Norveška nisu baš previše solidarne. Viču “Slava Ukrajini”, a kožu deru Europi. Rusi niti su uveli sankcije Europi, niti su sabotirali plinovode.

1 godina prije

Ksko je ovaj ćelavi majmum inteligentan 🤮

Nekoime
1 godina prije

Kada se raja prihvati vila i motika, urlikat ćeš Putin je kriv.

1 godina prije

Super ideja..Ja je podrzavam.. Go šolc , sjebi eu što prije ..

Adriana
1 godina prije

Europa je krava koju guzi preko-oceanski bik, a i tko stigne.

Darko
1 godina prije

Ovaj majmun je sjebao Njemačku u kratko vrijeme kao i ona glupača Trus Britaniju. Interesantno je kakve kretenčine EU dovodi na čelo a niti mi ne zaostajemo za njima..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI