Vašington odbija da pošalje napredne dronove u Ukrajinu

MQ-1C
16 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odbila je zahtjeve Kijeva da mu obezbijedi najsavremenije dronove zbog zabrinutosti da bi to moglo eskalirati sukob u Ukrajini, objavio je Wall Street Journal u srijedu, pozivajući se na izvore.

Prema američkim zvaničnicima i ljudima koji su upoznati sa stvarima koje su intervjuisale novine, SAD neće poslati dronove Grey Eagle MQ-1C u Ukrajinu koje su tražili već mjesecima. Ova vrsta vojne pomoći, kako su rekli, mogla bi “signalizirati Moskvi da SAD obezbjeđuju oružje koje može gađati položaje unutar Rusije”.

Američki zvaničnici također brinu da bi tehnologija korištena u dronovima, posebno u kamerama, mogla pasti u pogrešne ruke, navodi se u izvještaju.

U septembru je dvostranačka grupa članova američkog Kongresa insistirala da Bajdenova administracija pošalje u Ukrajinu dronove srednje visine i naoružane, koji mogu ostati u zraku više od 24 sata. U svom pismu tražili su da se ubrza proces revizije, što je podstaklo brifing na Kapitol Hilu, rekli su zvaničnici Kongresa za WSJ.

Bespilotni avionski sistemi MQ-1C Grey Eagle mogu letjeti na visini do 7.600 m više od 27 sati i nositi do četiri HELLFIRE projektila. Oni također imaju domet do 4.600 km putem satelitskih komunikacija, što bi potencijalno moglo omogućiti Ukrajini da pogodi ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, SAD isporučuju Ukrajini velike količine oružja, uključujući izviđačke i kamikaze dronove. Vašington se do sada opirao pozivima da Kijevu obezbijedi napredno naoružanje kao što su sistemi protivvazdušne odbrane Patriot i borbeni avioni F-16.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne “pumpa” Ukrajinu oružjem, rekavši da će to samo produžiti sukob.

KijevrusijaVašington
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Dosta ljudi voli priče o oružju. I ja.
Puno bitnije su, međutim, priče o ekonomiji.
Najbitnije: “Zelenski se odlučio obračunati s ukrajinskim oligarsima. Potpisao je tajnu uredbu”

Još u kolovozu. Praktički je svima pooduzimao imovinu. Nacionalizacija.

Pitam se, pitam. U čije li će ruke to preći?
A natuknuka sam to još kod onog vlasnika ukrajinske tvornice avionskih motora, kojem uzeše tvornicu.
Ljudi.
Uzmite ovo u obzir.
Obračune oligarha.
A koji su samo mrvice u odnosu na neke, puno krupnije.
Jedva čekam da i naše to snađe.
Može se slikati sa svojom milijardom. Ukradenom. Ukrasti će mu je drugi. 😄
Preporučam čitanje teksta. I komentara.
Nadam se da će i naš portal to objaviti.

tuf
1 godina prije

U više navrata su čak i predstavnici ukrajinske vojske rekli da Grey Eagle nema za njih značaj u ovom sukobu i da im bolje pošalju F-16. Radi se o vrlo velikom i sporom dronu, njega bi srušio i obični Buk. I to je što brine amere, da se njihova tehnika koju prezentiraju čak i u filmovima poput Interstellara ne bude u praksi oborena nakon par sati leta baš poput TB2. Ovako glume zabrinutost zbog tehnologije i “eskalacije sukoba”. Moš mislit. Oni su jahači apokalipse, j…eni generatori eskalacije sukoba. Jedino što ih brine je uspjeh marketinga njihovog oružja.

HEKPCT
1 godina prije

Zelenski se pravi grbav. Dobro taj zna da će dobiti samo onu vrstu i količinu oružja koja će jamčiti kontinuirani broj mrtvih i raseljenih Ukrajinaca. U tijeku je depopulacija Ukrajine i rat neće završiti dok se ona ne provede. Uzrečica “do posljednjeg Ukrajinca” nije nikakva hiperbola nego krvavi plan. Mrtvi Rusi su tu samo dodatni bonus.

Max
1 godina prije

Boje se da ne padne u ruke Rusima.

Anto
1 godina prije

Wasington nesmije da salje dronove a ni svoje tenkove jer kad ih Rusi uniste izgubit ce prodaju na svjetskom trzistu.

Ivan
1 godina prije

Samo neka sve potrose kod budala u Ukrajini pa ce se manje braniti kada dobiju po piksi..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI