Većina zemalja EAEU prešla je na plaćanje gasa u rubljama

Kompresorska Stanica
19 komentara

Gotovo sve zemlje EA i EU pristale su da pređu na plaćanje gasa u rubljama, Kazahstan i dalje razmatra ovo pitanje, rekao je za RIA Novosti Arzybek Kozhoshev, ministar za energetiku i infrastrukturu Evroazijske ekonomske komisije, na marginama Ruske energetske nedjelje.

“Prema međusobnim obračunima za gas u okviru Evroazijske unije, neke zemlje su se međusobno dogovorile da ruski gas plaćaju samo u ruskim rubljama, sa tim se slažu Rusija, Belorusija, Jermenija i Kirgistan. Kazahstan sada razmišlja u tom pravcu, oni takođe žele da trguju u nacionalnim valutama“, rekao je Kozhoshev.

Izrazio je uvjerenje da će s vremenom trgovina u nacionalnim valutama nastaviti da jača.

 

EAeuRubljerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neđo
1 godina prije

Ovo mi je smešno. Smanjuje se uvoz gasa i nafte iz Rusije a ovde pišete o plaćanju istog u Rubljama. Pa šta će da plaćaju ako ne uvoze. Kakvo jadno jačanje Rublje. Pa setite se 90 tih. I mi smo živeli prve godine sankcija a posle skapavali. Setite se kako je bilo a to čeka Rusiju. Rusija je bespovratno uništena. Pogledajte zadnje glasanje u UN. Ceo svet je protiv Rusije.

tihobl
1 godina prije

I vecina zemalja EU je presla na placanje rubljama nafte i plina. Sta mislite cim placaju svabe koji su do juce dobijali naftu preko naftovoda Druzba, dok da poljaci nisu probusili kod njemacke granice.
Uvoz ruske nafte u EU nije se smanjio. Plina jeste, ali zato su japanci utrostrucili uvoz. A EU je povecala uvoz od nepoznatog prodavca.

Genijalci iz Brisela su dosli na ideju da prave naftovod i plinovod do Nigerije. Trebao bi biti gotov do 2050.

Max
1 godina prije

Očekivan potez.

Alex
1 godina prije

“Brzi oporavak rublje na predratni nivo bio je dobrodošao, ali naknadna aprecijacija je zapravo vrlo neugodna.
Moskva se oslonila na “antikrizne mjere” poput povećanja kamatnih stopa sa 9,5 na 20 posto i “neograničene injekcije likvidnosti za banke”, što je negativno utjecalo na valutu.Kada Rusija svoje devizne prihode potom pretvori (PREZENTIRA) u rublje, za troškove, plaće, penzije i sl, visok tečaj znači da gubi novac.Ruski ekonomisti sada se trude da namjerno oslabe rublju. U srpnju je Banka Rusije smanjila kamatne stope za 150 baznih poena na 8 posto, čime su bile ispod predratnog nivoa.To znači da brza aprecijacija rublje znači da zapadne sankcije, ipak dosta narušavaju rusku ekonomiju.” – glavni ruski ekonomista ING-a Dmitry Dolgin

Promatrac
1 godina prije

Pogriješili ste u tumačenju i to zbunjuje ljude. EAEU nije nikakva EU većć Euroazijski savez koncentriran oko Rusije. Dakle, ne postzoje EA i EU već EAEU koji nema nikakve veze s EU.

Optimista
1 godina prije

A odakle mi rublje?
Aha, kupim ih od rusije – za dolare
😀

1 godina prije

Ruski svet 😀😀😀

Poslednjikorak
1 godina prije

Nebitno dragi moji mentalni onanisatori.Ibogami..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI