Velika Britanija i EU će se suočiti s dubljom recesijom nego što se prvotno mislilo

UK - EU - Kriza
6 komentara

Pandemija koronavirusa, koja je zavladala Starim kontinentom, dovela je do povijesne razine ekonomske štete, budući da zemlje provode mjere restrikcije, kako bi se spriječilo širenje virusa, što dovodi i do ekonomskih ograničenja.

”Europa bi ove godine mogla potoniti u veliku recesiju, jer se britansko gospodarstvo smanjuje za gotovo 10 %”, prognozirala je u utorak Europska komisija.

Bruxelles predviđa pad BDP-a od 8,3 % za 27 država Europske unije u 2020. godini, nakon čega slijedi rast od 5,8 % sljedeće godine. Dok, kako se navodi, eurozona ima razinu ugovora na 8,7 %, uz očekivani porast od 6,1 % za 2021. godinu.

Oba bi rezultata bilježila lošiji pad i slabiji oporavak od onoga kojeg  je Komisija predvidjela ranije, u svibnju.

Predviđa se da će gospodarstvo Velike Britanije pasti za 9,75 % u 2020. godini, što će ga svrstati među najgore pogođene ekonomije u Europi, iako će Francuska, Španjolska i Italija pretrpjeti gori kolaps s padom BDP-a od 10,6 %, 10,9 %, odnosno 11,2 %.

Procjenjuje se da će Njemačka, najveće gospodarstvo EU-a, zabilježiti pad BDP-a od 6,3 %, a Nizozemska će imati manje ozbiljan pad od 6,8 %, dok će Poljska biti najmanje pogođena padom, s 4,6 %.

“Rizik od sve većeg odstupanja bio je osnova za predlaganje našeg zajedničkog plana oporavka i čini se da se taj rizik ostvaruje”, rekao je Paolo Gentiloni, povjerenik EU za gospodarstvo.

“Zato je toliko važno postići brzi dogovor o planu oporavka koji je predložila Komisija, uvesti i novo povjerenje i novo financiranje u naša gospodarstva u ovom kritičnom trenutku”, dodao je.

Dužnosnik EU-a tvrdi da postoje razni rizici koji bi mogli dovesti do toga da ekonomske prognoze postanu pesimističnije, uključujući potencijalni drugi val koronavirusa, koji će rezultirati daljnjim zaustavljanjem ekonomije.

Prema predviđanjima Komisije, predviđanja koja se odnose na ekonomiju Velike Britanije “pretežno su negativna”. Međutim, trenutni model pretpostavlja trenutne trgovinske odnose, koji su spremni završiti 31. prosinca 2020. godine.

Velika Britanija je prešla rok za traženje produženja trenutnog prijelaznog razdoblja i razgovori dviju strana su stali. Nakon što Velika Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU-a, trgovanje između Velike Britanije i bloka postat će otežano, čak i ako dođe do dogovora.

Komisija je naglasila da bi neuspjeh u sporazumu bio “važan rizik” koji bi bio “posebno negativan za Veliku Britaniju”. Izvješće je objavljeno samo 10 dana prije sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu radi sastavljanja paketa za oporavak u visini od 750 milijardi eura; rješenje koje je dogovoreno nakon francusko-njemačke ponude za pružanje pomoći zemljama koje su najteže pogođene.

Iako se svi članovi slažu oko završavanja realizacije plana do ljeta, i dalje im se odupire „štedljiva četvorka“: Austrija, Danska, Švedska i Nizozemska, koji se protive bespovratnim sredstvima i koje se umjesto toga zauzimaju za plan zajma.

Europska komisija tvrdi da će zajmovi povećati teret državnog duga, upozoravajući pritom da bi nerazmjeran ekonomski oporavak mogao dovesti do toga da neke od članica budu godinama u zaostatku za ostalim.

ekonomska krizarecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
3 godine prije

Zasto su u Parizu dozvolili visetjedne, neodobrene demonstrfacije vise desetina tisuca demonstranata? Zasto, iako su bili skoro jedni na drugima, ni sada, i 3-4 tjedna od zadnjih, nema sirenja virusa? Zasto se virus siri po narudzbi?

Tbilisi
3 godine prije

Kriza? Za koga?

Eden
3 godine prije

Multi-kulti je najveće bogatsvo Evrope. To i afro-azijate nam nitko ne može uzeti.

Max
3 godine prije

Kako je krenulo sve nas čeka neimaština glad brnjice na ustima čipovi pod kožom i toksično cijepivo u krvi.

Njonjo
3 godine prije

Ne trubite gluposti jer bog uopce nezna za planetu zemlju.

Toliko smo maleni I beznacajni, da jednostavno nas nema nigdje ni u prostoru,a u vremenu
Jos manje,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI