Vlada Velike Britanije povisila porez na dobit kako bi nadoknadila troškove pomoći

Velika Britanija London
10 komentara

Britanski ministar finansija, Rishi Sunak, navodno planira da poveća porez na poslovanje kako bi podmirio troškove proširenja nacionalnog paketa podrške zbog koronavirusa.

Očekuje se da će vlada povećati porez na poslovanje sa 19 penija i da će zacrtati put kojim će porasti na 23 penija do sledećih opštih izbora.

Ova mera biće zvanično objavljena 3. marta, a trebalo bi da donese oko 12 milijardi funti (16,8 milijardi dolara) godišnjeg priliva u britanski budžet, navodi Sunday Times.

“Povećanje poreza na dobit biće veće nego što se očekivalo, a proširenje podrške biće veće nego što većina ljudi očekuje”, rekao je neimenovani izvor.

Postepeno povećanje počeće navodno ove jeseni, rastom poreza na dobit za najmanje jedan peni sa daljim rastom u narednim godinama. Međutim, porez neće premašiti 23 penija.

Predviđa se da će ovaj korak ojačati budžet zemlje, pružajući vladi neophodna sredstva za proširenje pomoći, smanjenje PDV-a i zajmova za poslovnu podršku najmanje do avgusta.

Prošlog meseca, Ministarstvo finansija Velike Britanije najavilo je planove da obezbedi novi paket pomoći u vrednosti od 4,6 milijardi funti (6,2 milijarde dolara) za podršku firmama širom zemlje koje su pogođene ponovljenim blokadama zbog Covida-19. Ova mera, koja uključuje grantove u vrednosti do 9.000 funti, ima za cilj da pomogne preduzećima koja se bave maloprodajom, ugostiteljstvom i rekreacijom kako bi izbegla bankrot tokom prvih meseci 2021. godine.

Prema najnovijem izveštaju britanske kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS), ekonomija zemlje zabeležila je najgori pad u 300 godina tokom 2020. godine, smanjivši se za 9,9 odsto, zbog niza blokada nametnutih da bi se obuzdala pandemija. Očekuje se da će se u prvom tromesečju tekuće godine suočiti sa daljim smanjenjem od četiri odsto, navodi Engleska banka.

Ranije ove godine, Velika Britanija je postala prva država koju je pogodila jedna od novih i zaraznijih varijanti koronavirusa. Od nedelje je registrovao više od četiri miliona slučajeva i skoro 120.600 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci prikupljeni na Univerzitetu Johns Hopkins u SAD-u. Velika Britanija ostaje u nacionalnoj blokadi, koja je nametnuta početkom 2021. godine.

COVID-19porezVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eifvnerzbvwrvewrvown
3 godine prije

A varanska vlada se nije sjetila da oporezuje siti onako kako nas deru sa porezima više od pola nam ukradu od svega da bi dali onima iz sitija i feda……………

crodaemon1
3 godine prije

Pretpostavljam da ovo ide porez na dobit s 19 na 23%?

Max
3 godine prije

Sve je to dio reseta.

jablan u žitu
3 godine prije

Bar da je penija, nije nego procenata. Od početka lockdowna prošle godine ja sam radio svaki dan, kao normalno, moje kolege su bile na furlough ( privremeno otpušteni, na 80% svojih plata koje je plaćala država, porez nisu plaćali, tako da su dobijali isto kao i ja koji sam radio posao nas četvorice !?). Nakon pet i po meseci je država popustila lockdown i ja sam pitao svoje šefove da vrate na posao moje tri kolege jer padoh na nos od posla. Ovi su mi samo odgovorili da nema potrebe jer se ja dobro snalazim sam, onda mi je pala roletna i poslao sam i u 3plm i dao momentalni otkaz. Sad radim za sebe, imam manje nego na prethodnom poslu ali me niko ne zaj… I sad će gamad i meni da povećaju porez da platim sve one što su se dosađivali kući 7-8 meseci?! Eto, ko me j…… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI