Vladajuća stranka u Južnoj Africi kaže da je Putin “dobro došao” uprkos nalogu Međunarodnog krivičnog suda

ICC tribunal
11 komentara

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) u Južnoj Africi spreman je da pozdravi dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u zemlji u svakom trenutku, rekao je generalni sekretar stranke Fikile Mbalula.

Visoki stranački zvaničnik je to rekao u intervjuu voditelju BBC HARDtalka Stephenu Sakuru, koji ga je pitao da li vjeruje da će vlada zemlje zaista provesti nalog za hapšenje Putina koji je ranije ove godine izdao Međunarodni krivični sud (ICC).

„Da je tako prema ANC-u, mi bismo želeli da predsednik Putin bude ovde, čak i sutra, da dođe u našu zemlju“, izjavio je Mbalula, napominjući, međutim, da „znamo da smo ograničeni MKS-om u pogledu radeći to.”

Zvaničnik je donekle izbjegao direktan odgovor na pitanje, sugerirajući da zapravo nije moguće jednostavno otići i uhapsiti lidera jedne zemlje.

„Putin je šef države, da li mislite da šef države može biti uhapšen bilo gde?“ Mbalula je nastavio, dodajući da ruski predsjednik zapravo “radi na miru između Ukrajine i Rusije”.

On je također pritisnuo novinara zbog sumnjivog stanja same Velike Britanije i njenih zapadnih saveznika, posebno bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, kao i uzaludne potrage za ‘oružjem za masovno uništenje’ korištenim kao izgovorom za invaziju na Irak.

Koliko je zločina vaša zemlja počinila u Iraku? Koliko su zločina počinili svi drugi koji su danas tako glasni u Iraku i Afganistanu? Jeste li ih uhapsili? Primjedbe su navele Sackura da zaključi raspravu na tu temu, a novinar se umjesto toga prebacio na pitanja o južnoafričkim unutrašnjim poslovima.

MKS je sredinom marta izdao naloge za hapšenje Putina i Mariju Lvovu-Belovu, predsedničku komesarku za prava deteta, optužujući ih da su učestvovali u „protivpravnoj deportaciji stanovništva (dece) i nezakonitom premeštanju stanovništva ( djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.” Moskva ne priznaje Haški tribunal, a taj potez nema pravnu važnost u Rusiji.

Međutim, taj potez ICC-a bacio je sjenu na predstojeći samit BRICS-a, koji je zakazan za avgust, a domaćin je Južna Afrika. Zvaničnici zemlje dali su mješovite signale o izgledima za izvršenje naloga. Sredinom aprila, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa čak je obećao da će u potpunosti napustiti MKS, ali je ubrzo nakon toga odustao, a njegov ured je tvrdio da je predsjednik te primjedbe iznio ” pogrešno”.

Nalog je izazvao široku osudu u Rusiji i pokrenuo pravni postupak protiv zvaničnika Tribunala. Ruski istražni komitet je ove sedmice u odsustvu optužio tužioca i sudiju MKS-a za lažne optužbe protiv stranog zvaničnika pod međunarodnom zaštitom kako bi zakomplikovali međunarodne odnose.

ICCJužna AfrikarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
stopostoo
10 mjeseci prije

Putin je spasio djecu tik pred raljama pedofilskog establišmenta koji sad ko bijesan pas laje i reži jer je izgubio plijen. Odvratni su.

Max
10 mjeseci prije

Logična odluka saveznika.

tihobl
10 mjeseci prije

“Никада нисам био у животу био кувар. Искрено кувам ужасно. Одавно се бавим бизнисом, последњи пут за себе нисам радио у затворској пилани. Имао сам некада неколико ресторана у Москви и Санкт Петербургу. Либерални медиј Новаја Газета измислио је да сам ја ‘кувар Путина’, а на Западу су то почели да понављају. Не знам само зашто одмах нису измислили да сам ја Путинов месар, а не кувар”. – Јевгениј Пригожин

hiber
10 mjeseci prije

Putin se svugdje “dobro došao”, ali da li ce “dobro otišao” drugo je pitanje. Ima svoj bunker i sretno mu bilo.

nekoime
10 mjeseci prije

“Međunarodni sud” poznat po presudi Slobodanu Praljku.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Posrali im se na ICC 🤣

Antee
10 mjeseci prije

Dokle god britanska kraljevska obitelj i ostale kolonijalističke a zatim i neokolonijalističke bande te američki i izraelski režimi ne budu osuđene zbog genocida i ratnog prifiterstva dotle će ovaj sud biti mjesto gdje se ponižava pripadnike afričkih i slavenskih plemrna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI