Wagnerov šef dovodi u pitanje zatvorsku kaznu za samohranog oca

Evgeny Prigozhin
8 komentara

Čelnik privatne vojne kompanije Wagner grupe Evgeny Prigozhin pisao je regionalnom tužiocu, tražeći od njega da preispita zakonitost dvogodišnje zatvorske kazne izrečene samohranom ocu zbog objava na internetu u kojima se kritizira ruska vojna operacija u Ukrajini.

„Smatramo kaznu izrečenu Alekseju Moskalevu nepravednom, posebno imajući u vidu da bi njegova ćerka Maša morala da odrasta u sirotištu“, napisao je Prigožin u pismu u utorak, koje su potpisali i komandant jedinice Vagnerovog PMC-a i šef grupe koja predstavlja veterane vojnih sukoba.

Potpisnici su zatražili od tužioca regije Tula Alekseja Gricaenka da „proveri zakonitost ove kazne“ i dozvoli svojim advokatima da učestvuju u predmetu na strani optuženog.

U pismu se ističe da su u azilima završila i neka siročad Wagnerovih trupa, koja su poginula u sukobu u Ukrajini. „Smatramo da je to velika tragedija za Rusiju i budućnost naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Aleksej Moskalev, 53-godišnji stanovnik grada Jefremova u Tulskoj oblasti, osuđen je na dve godine zatvora pred lokalnim sudom u utorak nakon što je proglašen krivim za ponovljeno diskreditovanje ruskih oružanih snaga. Odlukom sudije, muškarčeva 13-godišnja ćerka je ostala u socijalnoj ustanovi jer ju je odgajao bez majke.

Moskalev je osuđen u odsustvu jer je, prema sudu, noć prije suđenja odstranio svoju nanogicu i pobjegao iz kućnog pritvora. Trenutno je nepoznato gdje se nalazi.

Prvobitno je kažnjen zbog kritike ruske vojne operacije u Ukrajini na društvenim mrežama u aprilu prošle godine. Istraga je pokrenuta nedugo nakon što je škola njegove kćerke obavijestila policiju o njenom crtanju na času likovne umjetnosti, na kojem su navodno bile ruske i ukrajinske zastave, zajedno sa slikom žene i djeteta i letećim projektilima.

Moskalev je od tada napisao još nekoliko proukrajinskih postova, zbog čega je protiv njega pokrenut krivični postupak prije Nove godine. Početkom marta određen mu je kućni pritvor. Njegova ćerka trenutno boravi u centru za socijalnu rehabilitaciju u Jefremovu. Još nije odlučeno da li će se useliti kod daljih rođaka ili će biti poslata u azil, rekli su advokati. Sudsko ročište je zakazano za početak aprila.

U martu 2022. godine, ubrzo nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, Rusija je usvojila zakon prema kojem je namjerno širenje “lažnih informacija” o vojsci zemlje kažnjivo do 15 godina zatvora i velike novčane kazne. Prema istom zakonu, oni koji su proglašeni krivima za “diskreditaciju” ruskih oružanih snaga mogu biti kažnjeni zatvorom do pet godina i novčanom kaznom.

PrigozhinrusijaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

A da pitamo Pernara. On je upravo otputovao na lice mjesta.

Arkaj
1 godina prije

Rusija je u ratu i zakon koji je donesen je logična posljedica takvog stanja. Mi koji kritiziramo glupost evropske političke klase koja svoje dupe daje na uslugu američkoj državi to možemo još kratko činiti bez posljedica. Ali ne vjerujem da će to još dugo trajati……

Max
1 godina prije

Humano.

tihobl
1 godina prije

1993 године ЦИА је објавила прогнозу да ће на украјини почети рат и повод ће бити Руски језик. Ако се упореди са грађанским ратом у Југославији то што је било код нас ће личити на пикник.

Баш чудно како су видовити

tihobl
1 godina prije

Љубавник Јулије Тимошенко ликвидиран у Артемовску

Мунгос
1 godina prije

Требали су Руси да стрељају овог подметнутог непријатеља у виду самохраног оца, исто као што Украјинци раде са Русима из Украјине.
Тако би били ослобођени терета вербалног притиска америчких добрих људи, и понеког човекољуба стручњака за ратовање и убијање људи.
Чуо сам одавно о неким сузама које роне крокодили. Мислио сам да се то односи на америчке крокодиле.
Мада ни ова варијанта није лоша, хуманија је, пусте га с ланца, пресуда се не извршава, али зато мајчин син уместо да одлежи 2 године, ето несреће мора целог живота да се скрива.
Или да побегне у вољену Украјину да га тамо регрутују, дају оружје и пошаљу да се освети Русима. И у своје име, и у име Џоа Бајдена.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI