Wikipedia postala instrument kontrole: Otkrivene veze s CIA-om i FBI-jem

Wikipedia
9 komentara

Lawrence Mark Sanger, suosnivač Wikipedia-e, nedavno je otkrio da su američke obavještajne agencije gotovo dva desetljeća manipulirale slobodnom online enciklopedijom kako bi širile lijeve ideologije.

Sanger je otkrio da je Wikipedia postala instrument “kontrole” u rukama američkog establišmenta, uključujući Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), Federalni istražni biro (FBI) i druge agencije, tijekom intervjua za emisiju “System Update” s Pulitzerovom nagradom nagrađivanim istraživačkim novinarom i autorom bestselera Glennom Greenwaldom.

Prema američkom filozofu i razvojnom projektantu interneta, imaju “dokaze da su čak i tijekom 2008. godine računala CIA-e i FBI-a koristila za uređivanje Wikipedia-e.” Također je izjavio da je primijetio “postupnu promjenu” u sadržaju web stranice tijekom godina, napominjući da su članci koji se odnose na kontroverzne teme u znanosti, poput globalnog zatopljenja i određenih lijekova, počeli pokazivati što je opisao kao “pretjeranu pristranost” između 2006. i 2008. godine.

Sanger je također vjerovao da je web stranica koja tvrdi da ju održava “zajednica volontera” postala meta za oružanu uporabu između 2005. i 2015. godine, s “informacijskim ratovanjem… koje se provodilo online”. “Onda sam počeo primjećivati, oko 2010. do 2015. godine, da su članci o istočnoj medicini i holističkoj medicini… bili tako očito pristrani”, dodao je Sanger, ukazujući da je postojala pristranost prema zapadnim idejama. “Zbilja je postalo pretjerano… između 2013. i 2018. godine.”

Osim toga, istaknuo je da se percepcija pristranosti Wikipedia-e pojačala za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. “Nijedna enciklopedija po mom saznanju nije bila tako pristrana kao što je Wikipedia bila”, rekao je.

Prema Greenwaldu, pojava administracije Donalda Trumpa imala je značajan utjecaj, budući da je “liberalna establišment naracija” usmjerena na suprotstavljanje Trumpu, što se činilo da je utjecalo na sadržaj web stranice.

Sanger je također naglasio da je Wikimedia Foundation-hostirana web stranica službeno izjavila da su “80 posto glavnih izvora vijesti s desna nepouzdani”, očigledna mjera napuštanja “izvorne neutralnosti politike” Wikipedia-e od strane onoga što je nazvao “običnim Wikipedijancima”. Ti “zaposlenici” sada se ugledaju na glavne medije s lijevim usmjerenjem poput “CNN-a, MSNBC-a i New York Times-a”.

U drugom dijelu emisije, preporučio je da se konzultiraju druge online enciklopedije poput Ballotpedia i Conservapedia. Međutim, ove se web stranice ne rangiraju dobro na Googleu. Kritičari bi se složili da bi tehnokrati također mogli cenzurirati navedene web stranice kako bi suzbili informacije koje nisu u skladu s njihovom liberalnom retorikom.

Ovaj “fenomen” nije nov za Sangera, koji je bio meta političkih napada i oružane propagande zbog svoje umiješanosti u objavu američkih državnih tajni koje je iznio zviždač Edward Snowden.

Sangerove otkriće podudara se s nalazima programskog studenta imenom Virgil Griffith, koji je prvi put objavio dokaze o aktivnostima CIA-e i FBI-a na Wikipedia-i 2007. Razvio je program koji je mogao pratiti lokaciju računala koja su korištena za uređivanje članaka na Wikipedia-i i otkrio da su obavještajne i druge vladine agencije, kao i nekoliko korporacija, brisale inkriminirajuće informacije na online enciklopediji.

Otkrio je da je CIA koristila svoja računala kako bi uklonila broj žrtava iz rata u Iraku, dok je FBI uklonio zračne i satelitske slike vojnog zatvora SAD-a u Guantanamo Bayu na Kubi. CIA je također koristila svoja računala kako bi uredila stotine članaka, uključujući unose o bivšem iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu, kineskom nuklearnom programu i argentinskoj mornarici.

“[Obavještajne agencije] plaćaju najutjecajnijim ljudima da guraju svoje agende, s kojima su već uglavnom usklađeni, ili razvijaju vlastiti talent unutar [obavještajne] zajednice, uče igru na Wikipedia-i i onda guraju ono što žele reći svojim ljudima”, rekao je Sanger Greenwaldu. “Veliki dio obavještajnih i informacijskih ratovanja provodi se online na web stranicama poput Wikipedia-e.

Osim toga, izvršni direktor X-a, Elon Musk, objavio je dokumentaciju koja prikazuje kako su bivši izvršni direktori platforme surađivali s FBI-jem kako bi uklonili neželjeni sadržaj. CEO Meta, Mark Zuckerberg, također je priznao da je Facebook cenzurirao informacije koje su bile štetne za predsjednika Joea Bidena tijekom izbora 2020. godine na izričiti zahtjev FBI-ja.

Musk je također u prosincu objavio ono što je nazvao “Twitter Files”, ulazeći u odluku tvrtke o blokiranju priče o laptopu Huntera Bidena. Objave su se usmjerile na kontroverzu oko sina Huntera Bidena i reakciju Twittera koja je ograničila širenje informacija o tome.

CIASADWikkipedia
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bongo
7 mjeseci prije

Na zapadu ništa novo!

suncetiebem
7 mjeseci prije

…raširile LIJEVE ideologije???Kao nacizam,neoliberakni kapitalizam,neo-konzervativizam??A baš niste normalni!!!

Hahahaha
7 mjeseci prije

Uh. Otkrili Ameriku. Nekad davno, dok je Tito hodao po zemlji, imali smo predmet o obrani i zaštiti od zapada i od istoka, i znali smo sve to prepoznati. Danas se svi isčudavsju.

HRvoje
7 mjeseci prije

Stvarno čudno da jedna takva stranica može služiti za takvu svrhu! Ma nije nemoguće, ne vjerujem, nikada, prosto nevjerojatno!

dona
7 mjeseci prije

dao Bog da propadnuCIA,FBI,UN WHO,Pfizer  i ostale sluge sotone krenuvši od Amerike

Captain
7 mjeseci prije

Jasno je,postajemo sve ovisniji o tehnologiji.
Srazmjerno tome raste i moć manipulacije istima
Indoktrinacija kroz danu tehnologiju se može prikriti u raznim oblicima.
Eto,ovo je jedan od primjera.
Ljudi oprez ako je moguće 👍.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Svaka internet platforma nastala na Zapadu radi za obavještajne službe,ili uskoro nestane.
Zato Ameri toliko se*u po kineskim digitalnim firmama,jer prvo: znaju čime se bave njihovi digitalci,a drugo: Kinezi neće raditi za Ameriku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI