fbpx

Xi Jinping dobija upozorenje na potencijalni vojni sukob sa SAD

Xi Jinping Kina vs Trump SAD

Pandemija koronavirusa (COVID-19) dodala je još jednu tačku napetosti sve zaoštrenijim odnosima između Sjedinjenih Država i Kine. Dok Trumpova administracija podstiče anti-kinesko raspoloženje, detalji iz internog vladinog izvještaja otkrivaju kako izgleda najgori mogući scenario.

Kinesko ministarstvo državne sigurnosti uputilo je predsjedniku Xi Jinpingu upozorenja o jačanju anti-kineskih osjećaja širom svijeta, što bi moglo dovesti do izravnog vojnog sukoba sa Sjedinjenim Državama.

Analiza, data predsjedniku u izvještaju prošlog mjeseca, zaključila je da je “neprijateljski osećaj” prema Kini kao rezultat tekuće pandemije koronavirusa porastao na najviši nivo od incidenta na Trgu Tiananmen 1989. godine.

Izvještaj navodno dolazi iz kineskog instituta za savremenu međunarodnu vezu, jednog od najstarijih istraživačkih centara za međunarodnu politiku u zemlji, pridruženog Ministarstvu državne bezbjednosti.

Najgori scenarij u izvještaju, pozivajući se na izvore, obuhvatao je mogućnost vojnih razmirica između SAD i Kine. Izvještaj je zaključio da SAD ekonomski uspon Kine smatra ekonomskom i nacionalnom bezbjednosnom prijetnjom, kao i izazovom političkom sistemu koji je obilježen zapadnom demokratijom.

Izvještaj dostavljen Xi-u je otkrio da SAD pokušavaju potkopati vladajuću Komunističku partiju preispitujući povjerenje javnosti u državne nadležnosti.

Odnosi SAD i Kine usred pandemije COVID-19

Trumpova administracija optužila je Peking da prikriva početnu epidemiju virusa, mijenjajući broj smrtnih slučajeva i broj potvrđenih slučajeva, te tvrdeći da je COVID-19 slučajno pustila laboratorija u Wuhanu.

Peking je odbacio optužbe, tvrdeći da je potvrda države o prenošenju virusa sa čovjeka na čovjeka, zajedno sa saradnjom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Sjedinjenim Državama dala dovoljno vremena da se pripreme za krizu.

Kineska vlada je takođe rekla da su tvrdnje Trumpove administracije pokušaj da se odbaci krivica za slabašni odgovor Bijele kuće, jer su SAD postale svjetsko žarište smrtonosne pandemije koronavirusa.

Nakon povlačenja američkih sredstava iz SZO nakon optužbi da je ta organizacija “usmjerena na Kinu”, Trump, kako se izvještava, sada razmatra mjere odmazde zbog koronavirusa, rekli su neimenovani visoki zvaničnici administracije koji su prošle nedelje razgovarali sa Washington Postom.

Peking se suočava sa zazorom onih koji sugerišu da je Kina odgovorna za pandemiju. Australija je pozvala na međunarodnu istragu porijekla virusa, a prošlog mjeseca je Francuska prozvala kineskog izaslanika nakon što je ambasada optužila francusku vladu da dopušta da njeni građani umiru.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, jednog od najbližih saveznika SAD, sugerisala je da se odnosi sa Kinom nakon pandemije neće vratiti na „uobičajeno stanje“.

Uprkos tvrdnjama SAD da koronavirus potiče iz kineskog grada Wuhan, gdje su prijavljeni prvi slučajevi, nije dostupan nijedan dokaz za to. SZO je u ponedjeljak napomenula da od Washingtona nisu primili nikakve podatke ili posebne dokaze o porijeklu COVID-19, kako je ranije izjavio američki državni sekretar Mike Pompeo.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
92 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Amerikanci bi bili ludi da u ovom momentu krenu na Kinu, međutim, ako se više zapadnih lešinara dogovori da im se to isplati mogli bismo svedočiti nečemu čemu ishod niko ne zna…

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Usa nije u ekonomskom niti vojnom smislu sposobna sada napasti kinu niti će to ikada napraviti, dovoljno ju je osiromašiti i vratiti u vrijeme kad je bila ograđena zidom a to će učiniti proxy zmlje koje graniče sa kinom, dobiven rat bez ispaljenog metka.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

U tom slučaju bi EU vodila rat na ratištu udaljenom desetak tisuća kilometara. Kinezi bi vjerovatno naoali u Suezu i potopili par brodova tako da bi put do kine vodio oko vrha Afrike dodatnih desetak tisuća kilometara. SAD sama? Mislim da još nisu spremni za samoubistvo.

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

Sad još ostaje da objasnis kako prebaciti proizvodnju natrag u matične države pa da te nagrade nobelom. A da rok nije 10 god i da uvjeris ekologe da je razumljivo ne razmišljati o okolišu. A kaj se obveznica tiče. Ameri njima obveznice Kinezi tehnologiju. A nakon toga tko ce financirat… Pročitaj više »

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  Medo

Vrli Brave, čime će izuzetni to napasti Kinu dok prijete i usput povlače stratešku avijaciju sa Gumama jer je Guam zahvaljujući Donfengima postao kinesko dvorište.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Medo

Medo, zašto proizvodnju vraćati kući? Pa o.aš Vijetnam Indoneziju, Bangladeš…

Gogi
Gost
Gogi
1 godina prije
Reply to  Ad astra

te zemlje vec imaju brdo toga, ali su slijedjenjem WHOa sjebale. Ja prvi ne bih vratio proizvodnju u zemlju koja me zajebala,

Math
Gost
Math
1 godina prije
Reply to  Medo

Brave….., evo par osvrta vezano za selidbu proizvodnje. Selidba proizvodnje u USA: 1. Koja korporacija će seliti proizvodnju na mjesto sa skupljom radnom snagom? (mogući odgovor: možda bude država subvencionirala razliku) ; 2. Tko će snositi jednokratne troškove preseljenja? (mogući odgovor: korporacije-možeš mislit ili država-vjerojatnija opcija sve dok im printaonica… Pročitaj više »

Bravo
Gost
Bravo
1 godina prije
Reply to  Math

Bravo.
Analiza pun pogodak

Math
Gost
Math
1 godina prije
Reply to  Math

Ok , brave
Ostaje stručna radna snaga, ali usprkos automatixaciji….i ona je potrebna u velikom broju.
A robote proizvodi tko?

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Medo

Ovo kosooki zvuči poprilično rasistički.

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Pero

Ovo RAVNOoki zvuči poprilično rasistički.

Mik
Gost
Mik
1 godina prije
Reply to  Medo

Daj ne lupaj…

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Deca če svakako pisati budalaštine, ništa se tu ne može… A ostaje činjenica, da je Kina država sa 1,5 milijarde ljudi, disciplinovanih, vrijednih, koji znaju, da su bili nekad robovi ovih, koji im sada pokušavaju štetiti… A ovi, SAD i EU, su obične budale, koje lažu vlastito ljudstvo, koje živi… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  preseren3

Sad, kad dolaze kineski turisti, je najobicajniji komentar za Zapad: „Kako su siromasni“.
Jer su i oni, kao i istocnoevropejci, imali sliku Hollywooda.

Bozon
Gost
Bozon
1 godina prije

Do sada nisam bio, ali sad sam siguran da su Ameri iza virusa. Secate se one epidemije u Americi sa ljudima koji su umirali od upale pluca nbavodno od vapinga. Mozete slobodno da pretrazite, i naci cete da su simptomi apsolunto isti.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Bozon

Bravo Bozon. Toga se nisam sjetio.

fićo
Gost
fićo
1 godina prije

Ako već neće Rusija da stane u savez sa Kinom u odbrani od opasnosti koja če sutra i nju ugroziti,trebalo bi da se javljamo mi dobrovoljci za pomoć kao nekad “španski borci”.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  fićo

Vodi računa Hrabri, na pogrešnoj si strani – nemoj to kasno da shvatiš 😉

fićo
Gost
fićo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pa da,treba uvek stati uz jačeg!Samo neki su se zaebali u toj logici pa su pedeset godina plakali,ali evo ipak su dočekali da Nemačka pobedi,zasad im krenulo.Mađari još uvek plaču,pun vek.Nije im jasno kako su krajcovani,a bili uz silu.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 godina prije
Reply to  fićo

mirko, pusti 3.14zDIMitrija on je poznat po svojim izjavama. A sto se fice tice nisam siguran da je to mislio bukvalno. Ali da se treba postaviti na stranu onih koji su kontra USrAnaca – treba (moje skromno misljenje) a kakvi ce biti kinezovci ako zajahaju umjesto USrAnaca… to ce vidjeti… Pročitaj više »

fićo
Gost
fićo
1 godina prije
Reply to  fićo

Ti ćeš da iz svojih stabilnih finansija da izdvojiš za buket cveća,pa ćeš baciti prema američom nosaču zrakoplova kad krene na Kinu ili …Iran da ga prevaspitava.Ili?

fićo
Gost
fićo
1 godina prije
Reply to  fićo

Može druže,gremo!

Bozon
Gost
Bozon
1 godina prije

https://en.wikipedia.org/wiki/Vaping-associated_pulmonary_injury#Signs_and_symptoms Doslovno isti simptomi. Tu je i provil, kasalj, visoke temperature, netipicna, ponavljam netipicna upala pluca kakva je ista kao za covid19. Rendgenski snimci su identicni i pokazuju tu staklastu transparenciju. *ground glass opacity Veoma veoma neobicno. Posebno ako se uzme u obzir da se prvo valjda, pojavilo kod nekih… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Trump nece tako lako moci oprati amerikance od odgovornosti samo zato jer ovi “amerikanci”(deep state) sto su surovali sa kinezima nisu “sluzbeno” vodstvo SAD.Trump je kineze vrlo vjesto doveo pred izbor, ili razotkriti arhitekte ove prevare (posebno ove iz SAD) ili moguci vojni konflikt. P.S. Gdje se sakrio onaj gospodin… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Ne ulazeći u teme o istinitosti optužbi na račun Kine i njenoj ulozi u pojavi pandemije, čini se da najvjerojatnije slijedi usuglašavanje zapadnih partnera pod vodstvom USA po tom pitaanju. U neki vojni sukob ne vjerujem niti najmanje. Jedini sukob koji bi mogao odpočeti je onaj ekonomski u cilju suzbijanja… Pročitaj više »

BanOvan
Gost
BanOvan
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Davore II, jos samo da izmisle kako da proizvode robu po kojoj ih proizvode kinezi. Eto za pocetak, tvoja lijepa je u tom zagrljaju, hocete li vi raditi svu onu robu koju rade kinezi za cijeni po kojoj to rade kinezi? Pa sad, nisam siguran poslije bjezanije i vasih mladih… Pročitaj više »

Nekoime
Gost
Nekoime
1 godina prije

Bijela kuća bi mogla postart Žuta kuća.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Kinezi nemaju šanse, previše ih je.

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
Gost
iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
1 godina prije

Dva desetljeća trubim kako će Kinu, koju su stvorili isti oni koji generiraše Šikija, rasturitti ko samuraje. Stalno govorim da je Kina još prije deset godina trebala preći na ratnu proizvodnju u kojoj bi najviše bili zastupljeni nukleusi u sve tri vrste nosaća.

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
Gost
iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
1 godina prije

Vodi u rat a to kinezi ne vide, to jest vide oni koji Kinu vode za stvora.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Bivsi ministar odbrane Njemacke Vili Vimer u svojoj analizi nagovjestava mogucnost rata izmedju SAD i Kine . Ambasador Kine u Londonu je dao intervju za BBC a po Vimeru to je nagovjestaj rata jer je tako uvijek bilo u proslosti .Kombinacija BBC + Five eyes only je uvijek proizvodila rat.… Pročitaj više »

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Z.A.

ZA
Rat mora biti ekonomski isplativ. Ne ide se na Troju zbog lijepe Helene nego zbog kontrole trgovačkih putova i rješavanja konkurencije.

Helena je bila lijepa,
Elle était si jolie, je ne peux l’oublier…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  komentar

Moze se na ovu temu mnogo toga napisati a ja sam u proslosti i pisao komentare na ovu temu . Da je situacija ozbiljna da se naslutiti i iz upozorenja ministarstva drzavne bezbjednosti Kine presjedniku Xiju. Meni kao laiku ovo upozorenje govori da se dogadjaju stvari koje izmicu kontroli. U… Pročitaj više »

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Z.A. SAD ne može izgubiti od kine ni u kom slučaju jer nemaju nuklearnu trijadu, možda od Rusije ali jak onategnuta stvar, rusi imaju dobru nuklearnu trijadu, Usa se neće povući zbog toga jer ih kinezi nemaju sa čime udariti. Znači nuklearni sukob otpada jer kinezi gube. Usa i kina… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  komentar

Ako si procito moj komentar i uporedio ga sa svojim komentarom mozes primjetiti da se on sustinski ne razlikuje od tvog . Vecinu promisljanja koje si naveo i ja sam naveo samo na malo drugaciji nacin . A sto se tice odnosa (sukoba) SAD i Kine i sta ce iz… Pročitaj više »

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Brave o čemu ti pričaš, zar ne vidiš da velika Amerika tone bez ispuštanja mjehurića.Osvijesti se !

mirko
Gost
mirko
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Savonarola Ni pet, ni sest nego brave. : )

martinivo
Gost
martinivo
1 godina prije
Reply to  Savonarola

@ Savonarola. Odnos dobivenih ocjena na tvoj komentar, sve govori o čemu se radi u ovom slučaju.

martinivo
Gost
martinivo
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Ovaj udav ubrzano gubi snagu. Što je lovio lovio je.

Tek---
Gost
Tek---
1 godina prije

Amerika je objavila rat Kini, zato jer Kina ugrozava americku dominaciju u svijetu i Kina bi morala po americkoj logici zivjeti na koljenima. Kina je americku agresiju s Rusije na sebe a to se moglo znati prije 10-tak godina, to je znao Putin i to sam znao ja. Kina je… Pročitaj više »

Tek---
Gost
Tek---
1 godina prije
Reply to  Tek---

Ispravak – Kina je americku agresiju s Rusije “prebacila” na sebe i donekle olksala zivot Rusiji.

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Tek---

VTek
Nije, krajni cilj je Rusija to je heartland.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Tek---

Hahahah da kinezu su tako dobri da 😂🤣🤣

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije

Ljudi moji,ako vidite šta je USrA imbecil,radija po svitu,ništa drugo nego pravija genocid i ratove.Da ova USrA boleščina ima ikake šanse,davno bi napali i Ruse i KIneze i Boga oca.Za cili ljudski rod bi bilo dobro da I Kinezi i Rusi napravu samo jednu stvar;ono šta su odavno Rusi poslali… Pročitaj više »

mirko
Gost
mirko
1 godina prije
Reply to  dalmata

Ne seri brave od brava!

Zgvaca
Gost
Zgvaca
1 godina prije
Reply to  mirko

Mora bit da su te moji komentari ostavili bez riči kad kod pomanjkanja argumenata ideš na ovaj niski način vrjedjanja. Od jednog katoličkog Talibana ništa neočekivano.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  dalmata

Kolega dalmata, raketa iz Rusije bi GARANTOVANO izazvala višestruki odgovor a Rusima je potpuno jasno (mislim da je to i Putin potvrdio) da niko nije u stanju da 100% zaustavi rakete – desetak najjačih raketa detoniranih u ruskom gusto naseljenom delu bi zbrisalo većinu populacije a ostatak ne bi bio… Pročitaj više »

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Uvaženi Šjor”s”,je li pametite,kad je uvaženi Presjednik Putin,da onu izjavu,da bilo koji napad na Rusiju,znači kraj svita?Vi sigurno znate za sistem povratnog,Ruskog udara”Mrtva ruka”.Prema inf( Dejan Lučić.zanimljiv lik,koji otvoreno,godinama navodi izvore od najtajnijih Ruskih službi,Mossada,i NIKAD niko od tih službi to jnije demantira,niti upozorija navedenog,da uzalud koristi njihova imana)Rusi su… Pročitaj više »

Zgvaca
Gost
Zgvaca
1 godina prije
Reply to  dalmata

Brave olt world. Nikad jedan ljubitelj prvog Rvatskog Transvezita ( onog šta je biža iz Zagreba obučenog u ženu i pustila vojsku da izgine) moze normalno da argumentira. Pokupi par fora iz Večernjeg i Dnevno i onda dodje ovde prodavati svoje znanje. Dok se ti držiš Transantlantskih Medija nikad nećeš… Pročitaj više »

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije

JA ZNAM BITI I BRITAK BRUTALNO MREZA SE PLETE OKO SVJETA I NAROCITO ZA KOG JE PROCJENA DA BI MOGAO PRUZITI OTPOR DOSTOJAN TIPA VIJETNAMA I S.KOREJE U POSLJEDNJE DOBA IZ SOMALIJE .NE VJERUJEM DA CE ESADE NAPASTI KINU IZ PROSTOG RAZLOGA RADITI CE NUKLEARKE. ONDA MOGU UVODITI SAMO PROVOCIRAJUCE… Pročitaj više »

srb crv
Gost
srb crv
1 godina prije
Reply to  cro crv

cro crv@ Bilo bi lijepo da procitas nesto o bontonu na Internetu i naucis kako se pise na forumima i portalima. Nemoras se muciti sa engleskim web stranicama, jer vidim da ti engleski jezik bas i neide najbolje (“NEW DUELL” 😀 ), ali zato svoj dobro poznajes vidim (“POJEBAT CE… Pročitaj više »

Starina
Gost
Starina
1 godina prije

Sve su to manipulativni manevri da bi se skrenula pažnja sa bitnih stvari. Vladari ovog svijeta su odavno odlučili da će Kina biti tvornica svijeta, i probni poligon za totalnu kontrolu stanovništva. Tzv. covid pandemija je jasno pokazala tko je sve u kolu. Sve zapovijedi dolaze iz jednog centra, a… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
1 godina prije
Reply to  Starina

tako je starina.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Europa i Amerika ne mogu bez jeftine Kineske radne snage. Plus na to Američka ratna mašinerija je usko vezana sa Kinom, čak dijelovi elektronike za F-35 proizvode u Kini. Ostala ratna mašinerija jako ovisi o elektronici koja dolazi iz Kine. Zamislite samo koliko bi Ameriku I Europu koštalo da premjeste… Pročitaj više »

farre
Gost
farre
1 godina prije

Korona je zapravo WWIII. Kada sam god razmišljao kako ćeš uopće zapaziti da je treči svjetski rat počeo, mislio sam da je početi sa obaranjemn satelita ili “slučajnim” rušenjem zrakoplova, a zapravo je došao uz pomoć bio-oružija (zapravo ne potpuno tačno jer sa ratovi između druge dvije Supersile već neko… Pročitaj više »

BanOvan
Gost
BanOvan
1 godina prije

Brave, i sta ocekujes poslije toga? 10 pari gaća za 1$ Made in USrA_
A kinezovci nisu sve te njihove mashine vec poodavno prekopirali i nastavit ce dalje?

Kažun
Member
Kažun
1 godina prije

Godinama se šuška da su Amerima nehajem 1945. ispale 2 bombe iznad Japana. Jedna je ,navodno,pala na Hirošimu,druga na Nagasaki.Vlade SAD-a i Japana diskretno rade na slučaju,materijalnih dokaza nema ,kao da su isparili, a svjedoci su već u godinama,te se ničega ne sjećaju.Po svemu sudeći ovaj čudan događaj ide u… Pročitaj više »

Kažun
Member
Kažun
1 godina prije
Reply to  Kažun

Ufff,našao pravo mjesto za parking.

Neuk ruzan al bogat
Gost
Neuk ruzan al bogat
1 godina prije

Ahahahaha pa pobogu ameri ne mogu na kraj iza I s Iranom ,I Sj Koreom a Mini samo mogu pocuclati hahaha Boze kad pomislim na retardirane sociopate bunjene seksualne orjentacije I vjeste verbalne lazove mislim na Us and A

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Cemerika je u fazi da bukne gradjanski rat …prije ili malo kasnije….Zato Satana pokusava da prebaci svoje zlo na druge terene….poput Kine,Rusije,Irana,Venecuele,Srbije….
Cemerika je najomrazenija tvorevina sirom svijeta….a i od cemerikanaca….

Neka,neka vrijeme stize da cemeriku stigne kletva Milica od Macve

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ma, neke pocinje taj rat vec jednom.
Da dozivim i to, pa da umrem.
Ionako ce ga biti kasnije. Imperije ne zalezu samo i umiru.
Ovo sada je samo tiho umiranje :/

alex
Gost
alex
1 godina prije

Corona jao oružje za masovno uništenje. Ali Kina nije Irak, a Trump nije Gingis kan. A i kineske rakete su malo uznapredovale od vremenaMongola.

Miro
Gost
Miro
1 godina prije

Kad nasi vrli ljevicari brane Kineski ultrakapitalisticki sistem, gde radnici rade u pelenima gde veliki brat vreba sa svih strana, onda mora da jesu vrlo ocajni. Ne da je Amerika nesto bolja ali to je licemerno.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Bla-bla-bla. Bla-bla. Bla. Do sada je kineska mornarica izrazila negodovanje zbog prisustva americkih brodova u Juznokineskom moru. Sada su ih OTERALI. Imali su plan da Juznokinesko More bude samo njihovo do 2025. Vec jeste. Rekli Murikanci svojim saveznicima da ne ulaze u Azijsku Investicionu Banku. SVI su usli. Ko ce… Pročitaj više »

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

Bravenewworld Prekasno je za to. Kinezi su već sad No.1 na svijetu. Sve što im je falilo je energija, a zahvaljujući američkom cjepidlačenju i totalnom odsustvu zdravog razuma problem su riješili sa Power of Siberia. To su prvi skužili Švabe, zato su i navalili na Sjeverni tok II, jer znaju… Pročitaj više »

Sara
Gost
Sara
1 godina prije
Reply to  Sara

Brave old world Ali, zamisli, znaju sašiti maskice i zaštitnu odjeću! To je danas valuta, a ne dolari i euri! Mnoga savezništava i paktovi su pali pokošeni ovih dana zbog potkradanja po principu “tko jači, taj i kvači”. I Kini i Rusiji je ova pandemija podigla ugled u svijetu na… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Sara

Sara, kod koga su Kinezi i Rusi podigli svoj ugled? Pokušali su jeftinim štosevima podići svoju popularnost ali nisu uspijeli. Kinezi i Rusi su jako ovisni o izvozu na zapad. Zato nikad neće biti ozbiljan faktor u svijetu. Posebno Rusija. Pa pogledaj koji joj je GDP. Kina je 5 puta… Pročitaj više »

Džeki Čen V.S. Čak Noris
Gost
Džeki Čen V.S. Čak Noris
1 godina prije

@BnW

O da, ubeđen sam da će zapadne kompanije sa najvećim zadovoljstvom napustiti tržište od tričavih milijardu i par stotina miliona “potrošača”.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Ha, h, ha “zapadna demokracija”. Pa to je sve laž i obmana smišljena za naivce. Narod misli da nešto bira, a bira neku od nekoliko stranaka (partija) koje su sve sluge ,oligokracije koja drži u rukama kapital a time i vojsku i policiju.Zapadnu parlamentarnu demokraciju treba napustiti kao veliku prevaru… Pročitaj više »

martinivo
Gost
martinivo
1 godina prije

Gospodine Z. Miliću. Na sav Vaš trud oko ovoga članka, dovoljna je jedna rečenica za odgovor: Tri amerike mogu propasti, dok propadne jedna Kina…A ovo zeleno, kiselo voće, već ogavno konzumira amerićka politika. Kako će Amerika Kini nauditi, a nemože Venecueli, Kubi, S. Koreji, Iranu, ili Siriji. Sve ima svoj… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
1 godina prije

Vidio sam taj izvještaj , izvor je prenio poznanicima iz Reutersa, hmm nisam baš uvjeren, pre amaterski bi to bilo od Kine. Kina je puno ozbiljnija vojska i ustrojstvo nego što je mi ovdje percipiramo. To što su Ameri i Englezi odlučili pod svaku cijenu poniziti Kinu i lišiti je… Pročitaj više »

Tek---
Gost
Tek---
1 godina prije
Reply to  davor

Sigurno da nitko ne vjeruje u taj izvjestaj tko je imalo razuman.
Ne vjerujem ni ja.
Ipak napisem komentar.
Izvjestaj jeste laz ali USA jesu u ratu s Kinom, objavili su joj rat.
Zelu je zakociti ili opljackati ili izbrisati s mape.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

mislim da je ovaj portal postao hrvatski (njihovo pravo) a samim tim neselektivno prozapadni (o njima zna se sta se moze mislit!). kad je vec tako vreme je da se predje ili potrazi neki drugi objektivniji portal. pozzzz.

Kažun
Member
Kažun
1 godina prije
Reply to  mmne

@mmne – ja sam iz HR.Podržavam Siriju,Irak,Iran,Palestince,Hute,PMU,Hezbollah,za cijelovitu Siriju i Irak. Podržavam njihove male i velike saveznike.Ne podržavam Izrael i njegove saveznike,te one Arapske zemlje koje su prodale dušu vragu i ostavile Palestince na cjedilu.Ja govorim u svoje ime . R.I.P. generali Zahredine,Solemani,Mohandis. Imaš potpuno pravo posjećivati portale koje su… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
1 godina prije
Reply to  Kažun

ti si kažune rjetkost u danasnjem zlobnom svjetu.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Kažun

Ja sam također Hrvat kome to ovdje smeta ili mu smetam ja neka kaže. Ali nijrdnu ružniu riječ nikome niasm uputio niti sam ikome zla u životu učinio.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Max

Ja sam Bosnjak i bas ne primjecujem da je ovaj portal postao pro hrvatski i vecina ovih momaka je u dure . Ja od kad sam na ovom portalu uvijek sam bio nacionalna manjina ali to mi nije smetalo. Da se samo primjetiti da otkako N.B. ne pise za ovaj… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
1 godina prije
Reply to  mmne

evo ja ti dado plus a portal ti ubaci i 2 minusa. mislim da nije ni hrvatski, jer hrvatska nema vise nista svoje.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 godina prije
Reply to  piždro

piždro, u zabludi si jer nisi informiran.
Predlažem ti da redovito gledaš htv 1,2i4, RTL i NOVU, da slušaš vijesti na radiju i naravno da čitaš Jutarnji, Večernji i Slobodnu.
Otvorit će ti se oči i vidjeti ćeš RH u punom sjaju.

piždro
Gost
piždro
1 godina prije
Reply to  Mrčikola

Je Mrčikola i moja je pokojna mater moja, pa naravno da je moja na papiru i mislima. apropos
hrt. .jedan od moji dobri kolega “radi” u upravnom odboru te institucije.. prije smo se druzi ustvari dobro poznavali ..

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 godina prije
Reply to  piždro

Piždro, zayebayem se.

piždro
Gost
piždro
1 godina prije
Reply to  Mrčikola

ma Mrčikola znam da se zajebayes znam ja tvoj stav sto se tice stanja stvari o “lipoj dami” ..

martinivo
Gost
martinivo
1 godina prije

@ Savonarola. Odnos dobivenih ocjena na tvoj komentar, sve govori o čemu se radi u ovom slučaju.

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
1 godina prije

Pa ja mislim, da su Kina I USA dvije ruke istog tjela. U stvari, između njima samo je razlika u režimu.
Kako sada svi vidimo telo zna, koji režim je povolniji za idučih sto godina, kao sto znamo, kome ovaj vrlo tihi pakt ne odgovara.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Stav koji prevladava u Deep state-u je da oni moraju birati između samo dvije opcije. Ili građanski ili svjetski rat. Jasno je koju su opciju izabrali.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

Licno mislim da je to obican – teatar. Dakle i Trump i XI – odlicno znaju da se ovde ne radi ni o kakvoj “pandemiji” nego o najobicnijoj prevari, koju su ovaj put uspjesno sproveli kriminalci iz tzv SZO. Prosli put im sa “svinjskom gripiom” nije proslo – a sad… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
1 godina prije
Reply to  istrazuj

istražuj, ako je suditi po onoj sintagmi “ostanite doma”, koju svi unisono tupe, svi su u igri i ne bi čudilo da se dogovore čak i dvije recipročne taktičke između Kine i Amerike. Recimo, jedna na Guam, kojeg ameri navodno napuštaju, a druga na one novonasute kineske otočiće. Čisto zato… Pročitaj više »

john
Gost
john
1 godina prije

obavezno pogledajte dok nisu maknuli sa youtuba, i vas komentar jer ako je samo 10% tocno onda je to strasno!

https://www.youtube.com/watch?v=k-moc9EIgbg&feature=share&fbclid=IwAR2VEI3RieIFm4557fMKlAM0IgsLzs7TgFk-8nTEbPmhXdeZf84p2CftbYY

https://www.youtube.com/watch?v=IWMteZ2ysio

ewkfvroweogrnwergowenrgqwerg
Gost
ewkfvroweogrnwergowenrgqwerg
1 godina prije
Reply to  john

Ovaj drugi je već obrisan a prvi je o liječnici koja je prijateljica od Rašida Butara.

Max
Member
Max
1 godina prije

Upozoravali smo na ovo ja i kolega Renew. Naime sve je više očita oštra i ratoborna SAD prema Kini što bi ako se nastavi moglo rezultirati ratom. Evo i potvrde da su moje sumnje utemeljene.

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije

Kad su ameri nedavno preletali koreju s B1 avinima bili su naoruzani sa agm183a raketama brzine 20 maha za prvi udar,a tu je i agm84d antiship raketa,a podmornice su vec opkolile kinu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik