Xi Jinping dobija upozorenje na potencijalni vojni sukob sa SAD

Xi Jinping Kina vs Trump SAD
92 komentara

Pandemija koronavirusa (COVID-19) dodala je još jednu tačku napetosti sve zaoštrenijim odnosima između Sjedinjenih Država i Kine. Dok Trumpova administracija podstiče anti-kinesko raspoloženje, detalji iz internog vladinog izvještaja otkrivaju kako izgleda najgori mogući scenario.

Kinesko ministarstvo državne sigurnosti uputilo je predsjedniku Xi Jinpingu upozorenja o jačanju anti-kineskih osjećaja širom svijeta, što bi moglo dovesti do izravnog vojnog sukoba sa Sjedinjenim Državama.

Analiza, data predsjedniku u izvještaju prošlog mjeseca, zaključila je da je “neprijateljski osećaj” prema Kini kao rezultat tekuće pandemije koronavirusa porastao na najviši nivo od incidenta na Trgu Tiananmen 1989. godine.

Izvještaj navodno dolazi iz kineskog instituta za savremenu međunarodnu vezu, jednog od najstarijih istraživačkih centara za međunarodnu politiku u zemlji, pridruženog Ministarstvu državne bezbjednosti.

Najgori scenarij u izvještaju, pozivajući se na izvore, obuhvatao je mogućnost vojnih razmirica između SAD i Kine. Izvještaj je zaključio da SAD ekonomski uspon Kine smatra ekonomskom i nacionalnom bezbjednosnom prijetnjom, kao i izazovom političkom sistemu koji je obilježen zapadnom demokratijom.

Izvještaj dostavljen Xi-u je otkrio da SAD pokušavaju potkopati vladajuću Komunističku partiju preispitujući povjerenje javnosti u državne nadležnosti.

Odnosi SAD i Kine usred pandemije COVID-19

Trumpova administracija optužila je Peking da prikriva početnu epidemiju virusa, mijenjajući broj smrtnih slučajeva i broj potvrđenih slučajeva, te tvrdeći da je COVID-19 slučajno pustila laboratorija u Wuhanu.

Peking je odbacio optužbe, tvrdeći da je potvrda države o prenošenju virusa sa čovjeka na čovjeka, zajedno sa saradnjom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Sjedinjenim Državama dala dovoljno vremena da se pripreme za krizu.

Kineska vlada je takođe rekla da su tvrdnje Trumpove administracije pokušaj da se odbaci krivica za slabašni odgovor Bijele kuće, jer su SAD postale svjetsko žarište smrtonosne pandemije koronavirusa.

Nakon povlačenja američkih sredstava iz SZO nakon optužbi da je ta organizacija “usmjerena na Kinu”, Trump, kako se izvještava, sada razmatra mjere odmazde zbog koronavirusa, rekli su neimenovani visoki zvaničnici administracije koji su prošle nedelje razgovarali sa Washington Postom.

Peking se suočava sa zazorom onih koji sugerišu da je Kina odgovorna za pandemiju. Australija je pozvala na međunarodnu istragu porijekla virusa, a prošlog mjeseca je Francuska prozvala kineskog izaslanika nakon što je ambasada optužila francusku vladu da dopušta da njeni građani umiru.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, jednog od najbližih saveznika SAD, sugerisala je da se odnosi sa Kinom nakon pandemije neće vratiti na „uobičajeno stanje“.

Uprkos tvrdnjama SAD da koronavirus potiče iz kineskog grada Wuhan, gdje su prijavljeni prvi slučajevi, nije dostupan nijedan dokaz za to. SZO je u ponedjeljak napomenula da od Washingtona nisu primili nikakve podatke ili posebne dokaze o porijeklu COVID-19, kako je ranije izjavio američki državni sekretar Mike Pompeo.

COVID-19Donald TrumpkinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
92 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arcibald Rajs
3 godine prije

Amerikanci bi bili ludi da u ovom momentu krenu na Kinu, međutim, ako se više zapadnih lešinara dogovori da im se to isplati mogli bismo svedočiti nečemu čemu ishod niko ne zna…

Medo
3 godine prije

Sad još ostaje da objasnis kako prebaciti proizvodnju natrag u matične države pa da te nagrade nobelom. A da rok nije 10 god i da uvjeris ekologe da je razumljivo ne razmišljati o okolišu. A kaj se obveznica tiče. Ameri njima obveznice Kinezi tehnologiju. A nakon toga tko ce financirat američka pseta.

preseren3
3 godine prije

Deca če svakako pisati budalaštine, ništa se tu ne može…
A ostaje činjenica, da je Kina država sa 1,5 milijarde ljudi, disciplinovanih, vrijednih, koji znaju, da su bili nekad robovi ovih, koji im sada pokušavaju štetiti… A ovi, SAD i EU, su obične budale, koje lažu vlastito ljudstvo, koje živi na škrge, nema para, pa če uvijek tražiti jeftunu robu iz Kine…. Jedva čekam Harmony i Kineski ekvivalent Androidu, da se otarasim nadzora… U mojoj zemlji uvode aplikacije, kome sam se približio, kao što su one, koje imaju homoseksulaci, da se nadju….

Bozon
3 godine prije

Do sada nisam bio, ali sad sam siguran da su Ameri iza virusa. Secate se one epidemije u Americi sa ljudima koji su umirali od upale pluca nbavodno od vapinga. Mozete slobodno da pretrazite, i naci cete da su simptomi apsolunto isti.

fićo
3 godine prije

Ako već neće Rusija da stane u savez sa Kinom u odbrani od opasnosti koja če sutra i nju ugroziti,trebalo bi da se javljamo mi dobrovoljci za pomoć kao nekad “španski borci”.

Bozon
3 godine prije

https://en.wikipedia.org/wiki/Vaping-associated_pulmonary_injury#Signs_and_symptoms

Doslovno isti simptomi. Tu je i provil, kasalj, visoke temperature, netipicna, ponavljam netipicna upala pluca kakva je ista kao za covid19. Rendgenski snimci su identicni i pokazuju tu staklastu transparenciju. *ground glass opacity

Veoma veoma neobicno. Posebno ako se uzme u obzir da se prvo valjda, pojavilo kod nekih vojnika u nekoj bazi tamo, koja je posle zatvorena. Neobicno je i to da kao, pusis neki otrov, pa ti se pojavi temperatura. MA jeste. Temperatura se pojavljuje kada telo otrije antigen u telu, i kad pokrene odgovor imunog sistema.

Mucke
3 godine prije

Trump nece tako lako moci oprati amerikance od odgovornosti samo zato jer ovi “amerikanci”(deep state) sto su surovali sa kinezima nisu “sluzbeno” vodstvo SAD.Trump je kineze vrlo vjesto doveo pred izbor, ili razotkriti arhitekte ove prevare (posebno ove iz SAD) ili moguci vojni konflikt.
P.S. Gdje se sakrio onaj gospodin sto je prijetio nuklearnom odmazdom u slucaju bioloskog napada na njegovu zemlju,ili se nije sakrio nego samo daje vremena pajdu da sredi kaos kod kuce?

Davor drugi
3 godine prije

Ne ulazeći u teme o istinitosti optužbi na račun Kine i njenoj ulozi u pojavi pandemije, čini se da najvjerojatnije slijedi usuglašavanje zapadnih partnera pod vodstvom USA po tom pitaanju. U neki vojni sukob ne vjerujem niti najmanje. Jedini sukob koji bi mogao odpočeti je onaj ekonomski u cilju suzbijanja kineske ekspanzije na svim područjima, od ekonomske, tehnološke pa do vojne. Takav zamah i ekspanziju Kina nije imala od njenog postanka .pa do danas i slobodno se može reći da tim ne ugrožava samo interese USA nego i svih njenih zapadnih partnera i saveznika koje su do sada i te kako profitirale od američke vojne sile i nametnute hegemonije. Mislim da je engleska opcija “ ništa neće biti vise kao prije” najbliže istini. Polako će biti udruživanje u jedan pakt u suzbijanju Kine, a najjači adut u tom smislu koji bi mogli napraviti je ograničenje trgovine s Kinom i ograničenje… Čitaj više »

Nekoime
3 godine prije

Bijela kuća bi mogla postart Žuta kuća.

Tbilisi
3 godine prije

Kinezi nemaju šanse, previše ih je.

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
3 godine prije

Dva desetljeća trubim kako će Kinu, koju su stvorili isti oni koji generiraše Šikija, rasturitti ko samuraje. Stalno govorim da je Kina još prije deset godina trebala preći na ratnu proizvodnju u kojoj bi najviše bili zastupljeni nukleusi u sve tri vrste nosaća.

iuqewbrvqbwrfbqqu2ebfduq2efuq23efubq2uef
3 godine prije

Vodi u rat a to kinezi ne vide, to jest vide oni koji Kinu vode za stvora.

Savonarola
3 godine prije

Brave o čemu ti pričaš, zar ne vidiš da velika Amerika tone bez ispuštanja mjehurića.Osvijesti se !

Tek---
3 godine prije

Amerika je objavila rat Kini, zato jer Kina ugrozava americku dominaciju u svijetu i Kina bi morala po americkoj logici zivjeti na koljenima.
Kina je americku agresiju s Rusije na sebe a to se moglo znati prije 10-tak godina, to je znao Putin i to sam znao ja.
Kina je isto znala da ce prije ili kasnije doci pod udar americke agresije, to je neimovano.
Kao sto prije prvog svjetskog rata nitko nije smio imati jacu mornaricu od Engleske tako danas ce biti svatko zakocen tko tako ojaca da ugrozava americku prevlast.

dalmata
3 godine prije

Ljudi moji,ako vidite šta je USrA imbecil,radija po svitu,ništa drugo nego pravija genocid i ratove.Da ova USrA boleščina ima ikake šanse,davno bi napali i Ruse i KIneze i Boga oca.Za cili ljudski rod bi bilo dobro da I Kinezi i Rusi napravu samo jednu stvar;ono šta su odavno Rusi poslali (i zamisli,u USrA je uša šef tajnih službi Rusije,iako su mu uveli i sankcije i hapšenje,)jer in je donija simulaciju,šta će ostat od USrA,sa samo jedniom “Sotonom”,otvoru bužu(rupu) u Yellostone Parku.Kinezi,imate 150 milijuni USrA-nci koji će prodat svoju mrtvu mater za dolore.Zato ih nahuškajte(USrA riceta),da počmu ono šta želu Vama.Rat.Rat usrid USrA.a obavezno dobro prostudirat Rusku simulaciju,I ne sami prostudirat,napravit.Ono šta Vama,drugovi Kinezi i braćo Rusi,ovi bolesnici spremaju.odma in skuvajte,onako kako to tražu.Jedino tako ćete izbjeć napad USra,spasit sebe i cili svit

cro crv
3 godine prije

JA ZNAM BITI I BRITAK BRUTALNO MREZA SE PLETE OKO SVJETA I NAROCITO ZA KOG JE PROCJENA DA BI MOGAO PRUZITI OTPOR DOSTOJAN TIPA VIJETNAMA I S.KOREJE U POSLJEDNJE DOBA IZ SOMALIJE .NE VJERUJEM DA CE ESADE NAPASTI KINU IZ PROSTOG RAZLOGA RADITI CE NUKLEARKE. ONDA MOGU UVODITI SAMO PROVOCIRAJUCE SANKCIJE NO TO ZNACI OVO STO IMAMO NA PRIMERU RUSIJE.ZNACI TO STO IMAJU NA RASPOLAGANJU NE DATI NIGDJE DA ODE PROIZVODNJA .ZNACI ZAPAD MORA SAD PONOVO OBNAVLJATI SAGRADITI FABRIKE.NA ZAPADU ZNACI NOVI NEW DUELL NA TAPETU .ETO ZASTO CE EVROPA BITI PRAZNA STO SU BABA VANGA I NOSTRADAMUS REKLI DA SE SPREMA PLUS AFRIKA JE BLIZU MUSLIMANSKI ZIVALJ CE SE PRESELITI U EVROPU I POJEBAT CE EVROPLJANKE RADO. NE TREBA SE S TIME SALITI NO ISTIINA JE TO I GOTOVO .ZNACI KO JE TU KOGA IZRIBO DOSAD NIJE NI BITNO EJ A TI SE IZGLEDA MENI PROZAPADNO ORIJENTISAN KAKO PAPO… Čitaj više »

Starina
3 godine prije

Sve su to manipulativni manevri da bi se skrenula pažnja sa bitnih stvari. Vladari ovog svijeta su odavno odlučili da će Kina biti tvornica svijeta, i probni poligon za totalnu kontrolu stanovništva. Tzv. covid pandemija je jasno pokazala tko je sve u kolu. Sve zapovijedi dolaze iz jednog centra, a ako bi i bilo kakvih sukoba bit će ih samo za pokoravanje vrhovnom vladaru.

Ante
3 godine prije

Europa i Amerika ne mogu bez jeftine Kineske radne snage. Plus na to Američka ratna mašinerija je usko vezana sa Kinom, čak dijelovi elektronike za F-35 proizvode u Kini. Ostala ratna mašinerija jako ovisi o elektronici koja dolazi iz Kine. Zamislite samo koliko bi Ameriku I Europu koštalo da premjeste industriju iz Kine. Kinezi imaju stručnu radnu snagu, u mnogim sektorima proizvodnje. Od elektronike do mehanike. Znači da i žele premjestiti tvornice iz Kine to bi trajalo desetljećima da uvježbaju dovoljno radnika u nekim drugim zemljama. Rat sa Kinom po ovome se ne može dogoditi, jer bi zapad bez kineskih tvornica u startu bio izgubljen.

farre
3 godine prije

Korona je zapravo WWIII. Kada sam god razmišljao kako ćeš uopće zapaziti da je treči svjetski rat počeo, mislio sam da je početi sa obaranjemn satelita ili “slučajnim” rušenjem zrakoplova, a zapravo je došao uz pomoć bio-oružija (zapravo ne potpuno tačno jer sa ratovi između druge dvije Supersile već neko vrijeme vode (vidi npr. Siriju i Ukrajinu)). Sirija (ali i Ukrajina) su samo prve bitke treceg svjetskog rata i svaki od aktera igra jako komplikovane igre da taj rat ne bi presao u sve-globalnu fazu. To je kada se dva boksera pred mec mrko gledaju preko stola, a ispod stola pokusavaju protivnika sto jace udariti po jajima. Ovaj rat je najavio americki general Hodges prije neku godinu dana na njemackoj televiziji, kada je rekao da je rat sa Kinom u sljedece 2-3 godine neizbjezan ida nije pametno od trumpove administracije da ispostavlja racun od 1 Milijarde € Njemackoj (za zastitu… Čitaj više »

BanOvan
3 godine prije

Brave, i sta ocekujes poslije toga? 10 pari gaća za 1$ Made in USrA_
A kinezovci nisu sve te njihove mashine vec poodavno prekopirali i nastavit ce dalje?

Kažun
3 godine prije

Godinama se šuška da su Amerima nehajem 1945. ispale 2 bombe iznad Japana.
Jedna je ,navodno,pala na Hirošimu,druga na Nagasaki.Vlade SAD-a i Japana
diskretno rade na slučaju,materijalnih dokaza nema ,kao da su isparili, a svjedoci
su već u godinama,te se ničega ne sjećaju.Po svemu sudeći ovaj čudan događaj
ide u zastaru.Istraga je,trenutno,prepuštena tzv. timu “Zaboravljeni slučaj ” koji
vodi inspektorica Lilly Rush.

Neuk ruzan al bogat
3 godine prije

Ahahahaha pa pobogu ameri ne mogu na kraj iza I s Iranom ,I Sj Koreom a Mini samo mogu pocuclati hahaha Boze kad pomislim na retardirane sociopate bunjene seksualne orjentacije I vjeste verbalne lazove mislim na Us and A

Mamajev Kurgan
3 godine prije

Cemerika je u fazi da bukne gradjanski rat …prije ili malo kasnije….Zato Satana pokusava da prebaci svoje zlo na druge terene….poput Kine,Rusije,Irana,Venecuele,Srbije….
Cemerika je najomrazenija tvorevina sirom svijeta….a i od cemerikanaca….

Neka,neka vrijeme stize da cemeriku stigne kletva Milica od Macve

Red Dog
3 godine prije

Ma, neke pocinje taj rat vec jednom.
Da dozivim i to, pa da umrem.
Ionako ce ga biti kasnije. Imperije ne zalezu samo i umiru.
Ovo sada je samo tiho umiranje :/

alex
3 godine prije

Corona jao oružje za masovno uništenje. Ali Kina nije Irak, a Trump nije Gingis kan. A i kineske rakete su malo uznapredovale od vremenaMongola.

Miro
3 godine prije

Kad nasi vrli ljevicari brane Kineski ultrakapitalisticki sistem, gde radnici rade u pelenima gde veliki brat vreba sa svih strana, onda mora da jesu vrlo ocajni. Ne da je Amerika nesto bolja ali to je licemerno.

Red Dog
3 godine prije

Bla-bla-bla.
Bla-bla.
Bla.
Do sada je kineska mornarica izrazila negodovanje zbog prisustva americkih brodova u Juznokineskom moru. Sada su ih OTERALI. Imali su plan da Juznokinesko More bude samo njihovo do 2025. Vec jeste.
Rekli Murikanci svojim saveznicima da ne ulaze u Azijsku Investicionu Banku. SVI su usli. Ko ce reci ne novom Marshallovom Planu i Trumanovim jajima? Sada dolazi Kina s time. Murika dolazi samo s bicem.
Bajo moj, kad ti preostaje samo tvrda sila, onda si gotov

Sara
3 godine prije

Bravenewworld
Prekasno je za to. Kinezi su već sad No.1 na svijetu. Sve što im je falilo je energija, a zahvaljujući američkom cjepidlačenju i totalnom odsustvu zdravog razuma problem su riješili sa Power of Siberia. To su prvi skužili Švabe, zato su i navalili na Sjeverni tok II, jer znaju da ih u srazu sa Kinom jedino jeftina energija drži na životu.
Trenutno Amerikanci sa svojim starim pajdašima: Australija, Kanada, UK itd mogu samo lajati na mjesec i moliti Boga i Kinu za maskice….

Džeki Čen V.S. Čak Noris
3 godine prije

@BnW

O da, ubeđen sam da će zapadne kompanije sa najvećim zadovoljstvom napustiti tržište od tričavih milijardu i par stotina miliona “potrošača”.

Sarmat
3 godine prije

Ha, h, ha “zapadna demokracija”. Pa to je sve laž i obmana smišljena za naivce. Narod misli da nešto bira, a bira neku od nekoliko stranaka (partija) koje su sve sluge ,oligokracije koja drži u rukama kapital a time i vojsku i policiju.Zapadnu parlamentarnu demokraciju treba napustiti kao veliku prevaru koja već stoljećima traje i služi za održavanje vlasti bankstera na čelu sa židovskom (ali ne samo s njom) mafijom.
Što prije ljudi progledaju i shvate koliko su manipulirani to bolje. Zapadnu parlamentarnu demokracju treba poslati na smetlište povijesti i zamijeniti je kombinacijom direktne demokracije i socijalizma.

martinivo
3 godine prije

Gospodine Z. Miliću. Na sav Vaš trud oko ovoga članka, dovoljna je jedna rečenica za odgovor: Tri amerike mogu propasti, dok propadne jedna Kina…A ovo zeleno, kiselo voće, već ogavno konzumira amerićka politika. Kako će Amerika Kini nauditi, a nemože Venecueli, Kubi, S. Koreji, Iranu, ili Siriji. Sve ima svoj rok trajanja…Amerika je vrlo blizu isteka tog roka… Cijeli svijet to osjeća, ali ne diraju ranjenu zvijer, mudro je puštaju da sama iskrvari, jer se ne zna liječiti…

davor
3 godine prije

Vidio sam taj izvještaj , izvor je prenio poznanicima iz Reutersa, hmm nisam baš uvjeren, pre amaterski bi to bilo od Kine. Kina je puno ozbiljnija vojska i ustrojstvo nego što je mi ovdje percipiramo. To što su Ameri i Englezi odlučili pod svaku cijenu poniziti Kinu i lišiti je ljudskih osobina i prikazati je nesposobnom za elementarni humanizam i solidarnost to je već nešto drugo.

mmne
3 godine prije

mislim da je ovaj portal postao hrvatski (njihovo pravo) a samim tim neselektivno prozapadni (o njima zna se sta se moze mislit!). kad je vec tako vreme je da se predje ili potrazi neki drugi objektivniji portal. pozzzz.

martinivo
3 godine prije

@ Savonarola. Odnos dobivenih ocjena na tvoj komentar, sve govori o čemu se radi u ovom slučaju.

Bilo kuda, Kiki svuda
3 godine prije

Pa ja mislim, da su Kina I USA dvije ruke istog tjela. U stvari, između njima samo je razlika u režimu.
Kako sada svi vidimo telo zna, koji režim je povolniji za idučih sto godina, kao sto znamo, kome ovaj vrlo tihi pakt ne odgovara.

Mate
3 godine prije

Stav koji prevladava u Deep state-u je da oni moraju birati između samo dvije opcije. Ili građanski ili svjetski rat. Jasno je koju su opciju izabrali.

istrazuj
3 godine prije

Licno mislim da je to obican – teatar.
Dakle i Trump i XI – odlicno znaju da se ovde ne radi ni o kakvoj “pandemiji” nego o najobicnijoj prevari, koju su ovaj put uspjesno sproveli kriminalci iz tzv SZO.
Prosli put im sa “svinjskom gripiom” nije proslo – a sad ocito – imali su puno uspjeha.
Zaustavili su cijeli Svijet – po naredbi iste one satanisticke bagre koja kontrolira i Trumpa i Xia.
.
Svaki potencijalni sukob US-Kina (u koji ja 100% sumnjam da ce se ikad desiti) – naprosto i jedino logicni – moze biti samo jos jedna – kraca predstava u reziji – iste satanisticke kabale.
Nista drugo.

john
3 godine prije

obavezno pogledajte dok nisu maknuli sa youtuba, i vas komentar jer ako je samo 10% tocno onda je to strasno!

https://www.youtube.com/watch?v=k-moc9EIgbg&feature=share&fbclid=IwAR2VEI3RieIFm4557fMKlAM0IgsLzs7TgFk-8nTEbPmhXdeZf84p2CftbYY

https://www.youtube.com/watch?v=IWMteZ2ysio

Max
3 godine prije

Upozoravali smo na ovo ja i kolega Renew. Naime sve je više očita oštra i ratoborna SAD prema Kini što bi ako se nastavi moglo rezultirati ratom. Evo i potvrde da su moje sumnje utemeljene.

Kkk
3 godine prije

Kad su ameri nedavno preletali koreju s B1 avinima bili su naoruzani sa agm183a raketama brzine 20 maha za prvi udar,a tu je i agm84d antiship raketa,a podmornice su vec opkolile kinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI