Zahvaljujući zahtjevima ekonomije, vrijednost srebra mogla bi prestići vrijednost zlata, kažu izvori

Srebro
17 komentara

Cijene zlata, koje su ostvarile rekordne razine, po prvi put su se preko noći ustalile iznad 2.000 dolara. Analitičari kažu da će se imovina utočišta nastaviti, s tim da će industrijsko metalno srebro nadmašiti zlato.

Cijene lokalnog zlata porasle su više od 32 posto do sada ove godine i na tragu su za najboljom godinom od 1979. Cijene srebra također slijede, s rastom od više od 30 posto u ovoj godini, do danas. U utorak je cijena zlata skočila na 1,45 posto više, na 2.050 dolara, dok je srebro skočilo na 2,12 posto, na 26,58 dolara po unci.

Masovne eksplozije u Beirutu u Libanonu, u kojima je preko noći ubijeno desetak i ranjeno tisuće ljudi, “vjerojatno (dodatno) dodaje na sjaju zlata i na vrijednosti iznad 2020. godine”, kaže Mizuho Bank u bilješci koju je vidio CNBC.

Analitičari kažu da će, kako svjetska ekonomija odskače, to povećati industrijsku potrošnju i dovest će do porasta potražnje za srebrom, koje ima brojne industrijske svrhe.

“Srebro …ima puno veću industrijsku komponentu samo po sebi. Dakle, puno veća komponenta potražnje srebra zbog industrijske potrošnje. A u okruženju u kojem vidimo kako se globalna ekonomija oporavlja, to je još jedan razlog za kupovinu srebra”, rekao je Michael Hsueh, strateg za robu i devizni tečaj u Deutsche Bank. Rekao je kako očekuje da će srebro nadmašiti zlato. Henseh je ponovio analitičare iz Citija koji su također u bilješci od prošlog mjeseca rekli da oporavak proizvodnih aktivnosti dovodi do toga da cijene srebra skaču brže od cijene zlata.

Analitičari ističu da su oba plemenita metala općenito bilježe vrlo visoku potražnju. Prema riječima menadžera fonda za plemenite metale u Jupiter Asset Managementu, NedNaylor-Leylanda, “prema našem mišljenju postoji puno napretka i za zlato i za srebro …i očekuje se da bi srebro mogloprestići zlato”.

Ukazao je na čimbenike koji “nagovještavaju investitore preko ruba koji prikazuju nepovjerenje prema fiat valutama, posebno američkom dolaru”. Oni uključuju monetarno ublažavanje i veliki porast vladinih mjera radi poboljšavanja potrošnje zbog Covida-19”, rekao je.

SrebroZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
3 godine prije

Dakle 17.03.2020. 1 Kg srebra je koštao 360,49 €. To je bila najniža točka u zadnjih 10 godina.
Danas taj isti Kg košta 764,87 €, s tim da je još prekjučer u 13.00 koštao 663,05 €, a 20.07.2020. je koštao 543,14 €.
Sve prije toga je bio blagi rast.

crodaemon1
3 godine prije

Srebro nikad nece imat cijenu kao zlato. Autor vjerojatno želi istaknuti da se isplati uložit u srebro i da će zarada bit veća nego da se taj novac uloži u zlato.

Spacevoodoo
3 godine prije

Teško da će cjena srebra nadmašiti cjenu zlata za istu količinu jer je za iskopavanje i rafiniranje zlata potrebno dvoznamenkasto puta više energije, tehnike i ljudskog rada nego za jednaku masu srebra. Moguća je veća stopa rasta cjene srebra nego cjene zlata jer je odnos zlata i srebra godinama bio i disbalansu na štetu srebra, a sad je eventualno moguć određeni disbalans u odnosu na štetu zlata. Potražnja za plemenitim metalima raste jer sve više onih koji imaju papirnate plemenite metale pa za isporuku žele fizičke plemenite metale, a ne valute koje se danas iz ničeg proizvode po neviđenoj stopi od odvajanja zlata i dolara 1971 godine.
Dolje je link na jedan članak u kojemu piše kako Švicarci imaju najviše zlata u osobnom vlasništvu u odnosu na ostatak svijeta. Švicarci imaju u prosjeku oko 100 grama zlata po glavi, a to je cca 5600 eura.
https://www.zerohedge.com/markets/switzerland-gold-savings-rate-12

Alex
3 godine prije

Ok, prodat ću par zlatnih poluga i kupiti tonu srebra, pa da spavam u miru.🤔🤥😏

Stara kuka
3 godine prije

“s tim da će industrijsko METALNO SREBRO nadmašiti zlato.” Da li to znači da postoji i nemetalno srebro? A i ovaj pojam industrijsko mi nije jasan. Valjda se misli na srebro koje se koristi u nekim industrijama. U članku se dalje navodi da je cijena zlata 2.050 dolara, a srebra 26,58 dolara po unci. Znači omjer cijene unce zlata i srebra 77:1. Stvarno, vrijednost srebra tek što nije prestigla vrijednost zlata. Pretpostavljam da je pjesnik ustvari htio reći da će cijena srebra postotno rasti brže od cijene zlata, ali pogađati buduće kretanje cijena plemenitih metala, kao i dionica na burzama je otprilike jednako pogađanju broja golova u slijedećoj utakmici Manchester Uniteda i Newcastlea. Moram spomenuti ovaj biser: “Srebro …ima puno veću industrijsku komponentu samo po sebi. Dakle, puno veća komponenta potražnje srebra zbog industrijske potrošnje. A u okruženju U KOJEM VIDIMO KAKO SE GLOBALNA EKONOMIJA OPORAVLJA, to je još jedan… Čitaj više »

nessy
3 godine prije

Kad cijena unce srebra prestigne uncu zlata, Sunce ce izlaziti na zapadu. Ovaj netalentirani nazovinovinar je valjda htio naglasiti da obzirom na ulozeni novac, brze raste vrijednost srebra nego zlata. Ovo me podsjeca na clickbait naslove jadnog Indexa. Pa zar je dotle doslo?

nepoželjni
3 godine prije

“A u okruženju u kojem vidimo kako se globalna ekonomija oporavlja, to je još jedan razlog za kupovinu srebra”, rekao je Michael Hsueh, strateg za robu i devizni tečaj u Deutsche Bank.”

Ovome se globalna ekonomija oporavlja !?

Ovaj “strateg” je običan prodavač magle i pokvareni špekulant… hebalo ga zlato i srebro pa neka si ga nakupuje koliko ga volja!

Lucija
3 godine prije

The global silver trade between the Americas, Europe and China from the 16th to 19th centuries was a spillover of the Columbian Exchange which had a profound effect on the world economy. In fact, many scholars consider the silver trade to mark the beginning of a genuinely GLOBAL ECONOMY, with one historian noting that silver “went round the world and made the world go round.” Although global, much of that silver ended up in the hands of the Chinese, as they accepted it as a form of currency. Kao što je poznato, Kinezi su uveli prve papirnate novčanice, ali, inflacija, falsificiranje… prešli opet na bakrene nivčiće i- srebro. Kinezima je uvijek falilo srebra za njihove potrebe; imali su i veliki rast populacije kada su uveli jednu kulturu iz Novog svijeta;- slatki krumpir. Nabavljali srebro iz Japana, a kad su bili u lošim odnosima, preko posrednika iz eu, npr Portugal. Odjednom,… Čitaj više »

angie
3 godine prije

Ko ima sredstava sada treba ulagati u zlato, srebro i kriptovalute. Bitcoin ce sve vise rasti kao i cena zlata i srebra. Bitcoinkupovina prodaja je sve popularnija i kod nas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI