fbpx

Zahvaljujući zahtjevima ekonomije, vrijednost srebra mogla bi prestići vrijednost zlata, kažu izvori

Srebro

Cijene zlata, koje su ostvarile rekordne razine, po prvi put su se preko noći ustalile iznad 2.000 dolara. Analitičari kažu da će se imovina utočišta nastaviti, s tim da će industrijsko metalno srebro nadmašiti zlato.

Cijene lokalnog zlata porasle su više od 32 posto do sada ove godine i na tragu su za najboljom godinom od 1979. Cijene srebra također slijede, s rastom od više od 30 posto u ovoj godini, do danas. U utorak je cijena zlata skočila na 1,45 posto više, na 2.050 dolara, dok je srebro skočilo na 2,12 posto, na 26,58 dolara po unci.

Masovne eksplozije u Beirutu u Libanonu, u kojima je preko noći ubijeno desetak i ranjeno tisuće ljudi, “vjerojatno (dodatno) dodaje na sjaju zlata i na vrijednosti iznad 2020. godine”, kaže Mizuho Bank u bilješci koju je vidio CNBC.

Analitičari kažu da će, kako svjetska ekonomija odskače, to povećati industrijsku potrošnju i dovest će do porasta potražnje za srebrom, koje ima brojne industrijske svrhe.

“Srebro …ima puno veću industrijsku komponentu samo po sebi. Dakle, puno veća komponenta potražnje srebra zbog industrijske potrošnje. A u okruženju u kojem vidimo kako se globalna ekonomija oporavlja, to je još jedan razlog za kupovinu srebra”, rekao je Michael Hsueh, strateg za robu i devizni tečaj u Deutsche Bank. Rekao je kako očekuje da će srebro nadmašiti zlato. Henseh je ponovio analitičare iz Citija koji su također u bilješci od prošlog mjeseca rekli da oporavak proizvodnih aktivnosti dovodi do toga da cijene srebra skaču brže od cijene zlata.

Analitičari ističu da su oba plemenita metala općenito bilježe vrlo visoku potražnju. Prema riječima menadžera fonda za plemenite metale u Jupiter Asset Managementu, NedNaylor-Leylanda, “prema našem mišljenju postoji puno napretka i za zlato i za srebro …i očekuje se da bi srebro mogloprestići zlato”.

Ukazao je na čimbenike koji “nagovještavaju investitore preko ruba koji prikazuju nepovjerenje prema fiat valutama, posebno američkom dolaru”. Oni uključuju monetarno ublažavanje i veliki porast vladinih mjera radi poboljšavanja potrošnje zbog Covida-19”, rekao je.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zagor
Gost
Zagor
6 mjeseci prije

Dakle 17.03.2020. 1 Kg srebra je koštao 360,49 €. To je bila najniža točka u zadnjih 10 godina.
Danas taj isti Kg košta 764,87 €, s tim da je još prekjučer u 13.00 koštao 663,05 €, a 20.07.2020. je koštao 543,14 €.
Sve prije toga je bio blagi rast.

sqjay
Gost
sqjay
6 mjeseci prije
Reply to  Zagor

Samo bih htio napomenuti da cijena ”papirnarog” srebra nema veze sa cijenom investiviskog (fizičkog) srebra. Ove godine nigdje niste mogli u Hrvatskoj kupiti polugu od 1kg ispod 500€/kg a sada se cijene kreću oko 1000€ /kg+.

Uz sve navedeno ovo su cijene ispod stola jer pri službenoj kupovini biste trebali platiti još 25% PDVa u HR.

E sada, cijena papirnatog od 765€/kg i 1250€/kg fizičkog srebra nikako nije ista stvar a imati papirno srebro kao i papirno zlato je isto kao imati bilo koji drugi papirni FIAT – besmisleno!

Zagor
Gost
Zagor
6 mjeseci prije
Reply to  sqjay

A čuj, sve ovisi što i od koga kupuješ.
Pričam o fizičkom srebru.

crodaemon1
Gost
crodaemon1
6 mjeseci prije

Srebro nikad nece imat cijenu kao zlato. Autor vjerojatno želi istaknuti da se isplati uložit u srebro i da će zarada bit veća nego da se taj novac uloži u zlato.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
6 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

@guest_459768
To je OK.
Medjutim, gledajuci kroz istoriju (premda je i ona totalna laz) – navodno odnos srebra prema zlatu nikad nije presao 10:1.
Danas je ta vrijednost 100:1 sto navodno govori da je srebro i te kako positsnuto u cijeni prema zlatu, tj da ce njegova vrijednost relativno skociti za najmanje 10 puta.
Inace srebro je poznato – kao “zlato za siromahe” 😉
… i da…..,
Licno ne mislim da u ovakvoj situaciji (napada na ljudsku rasu!) – treba misliti na “zaradu”…
Prije ce biti da su srebro i zlato neka vrsta garanta – kada sve “fiat” valute odu gdje im je i mjesto (zajedno sa cionistickom bandom)…
Sistem ce se i nakon raspada Cionisticke Imerije – morati uspostaviti.
Zlato i srebro su jedna od mogucih stvarnih valuta kojima bi se moglo trgovati, pored “trampe”.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Teško da će cjena srebra nadmašiti cjenu zlata za istu količinu jer je za iskopavanje i rafiniranje zlata potrebno dvoznamenkasto puta više energije, tehnike i ljudskog rada nego za jednaku masu srebra. Moguća je veća stopa rasta cjene srebra nego cjene zlata jer je odnos zlata i srebra godinama bio i disbalansu na štetu srebra, a sad je eventualno moguć određeni disbalans u odnosu na štetu zlata. Potražnja za plemenitim metalima raste jer sve više onih koji imaju papirnate plemenite metale pa za isporuku žele fizičke plemenite metale, a ne valute koje se danas iz ničeg proizvode po neviđenoj stopi od odvajanja zlata i dolara 1971 godine.
Dolje je link na jedan članak u kojemu piše kako Švicarci imaju najviše zlata u osobnom vlasništvu u odnosu na ostatak svijeta. Švicarci imaju u prosjeku oko 100 grama zlata po glavi, a to je cca 5600 eura.
https://www.zerohedge.com/markets/switzerland-gold-savings-rate-12

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Ok, prodat ću par zlatnih poluga i kupiti tonu srebra, pa da spavam u miru.🤔🤥😏

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

“s tim da će industrijsko METALNO SREBRO nadmašiti zlato.” Da li to znači da postoji i nemetalno srebro? A i ovaj pojam industrijsko mi nije jasan. Valjda se misli na srebro koje se koristi u nekim industrijama.

U članku se dalje navodi da je cijena zlata 2.050 dolara, a srebra 26,58 dolara po unci. Znači omjer cijene unce zlata i srebra 77:1. Stvarno, vrijednost srebra tek što nije prestigla vrijednost zlata. Pretpostavljam da je pjesnik ustvari htio reći da će cijena srebra postotno rasti brže od cijene zlata, ali pogađati buduće kretanje cijena plemenitih metala, kao i dionica na burzama je otprilike jednako pogađanju broja golova u slijedećoj utakmici Manchester Uniteda i Newcastlea.

Moram spomenuti ovaj biser: “Srebro …ima puno veću industrijsku komponentu samo po sebi. Dakle, puno veća komponenta potražnje srebra zbog industrijske potrošnje. A u okruženju U KOJEM VIDIMO KAKO SE GLOBALNA EKONOMIJA OPORAVLJA, to je još jedan razlog za kupovinu srebra”, rekao je Michael Hsueh, strateg za robu i devizni tečaj u Deutsche Bank.

Ove besmislice sa srebrom koje ima “puno veću industrijsku komponentu” pripisujem nesavršenosti Google translatora kojeg je autor očigledno koristio. Ali ovo sa “globalnom ekonomijom koja se oporavlja” mi je natjeralo suze na oči.Od smijeha i bijesa istovremeno. Ako je taj “strateg” Deutche Bank tako nešto zaista izjavio u ovom trenutku, onda zaista ne znam što bi se tu uopće moglo reći a da nisu psovke.

I zadnji pasus je potpuna jezična papazjanija i besmislica ali, kako sam i napisao, Google translator je daleko od savršenstva pa bi možda bilo dobro, kad se već piše i objavljuje dati si truda i sam ili uz pomoć ljudskog prevodioca prevesti tekst koji se prepisuje.

Zagor
Gost
Zagor
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka,
Potpisujem sve što si rekao. Nadam se samo da te neće kao mene, staviti u kategoriju zagađivača komentatorskog prostora.
To sa Googleom je sramota.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije
Reply to  Zagor

Zagor
To ti je prijatelju današnje novinarstvo. Osobito na internet portalima. Nisam inače sitničav, ali jbg, stvarno bi trebalo pokušati održati barem elementarnu razinu pismenosti i suvislosti tekstova.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka, treba vjerovati analitičarima DB, naročito nakon što su 2008 oštroumno pokupovali CDS derivate američkih osiguravajućih kuća i dobar dio duga američkih dužnika prebacili na pleća Njemačke.
Mada, s obzirom na okolnosti tj. vazalski odnos Njemačke prema Americi, ne bi čudilo ni da su bili natjerani na taj potez.
I ovo što je pjesnik (Google translator) htio reći dobro dođe za vježbanje moždanih vijuga.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Kad cijena unce srebra prestigne uncu zlata, Sunce ce izlaziti na zapadu. Ovaj netalentirani nazovinovinar je valjda htio naglasiti da obzirom na ulozeni novac, brze raste vrijednost srebra nego zlata. Ovo me podsjeca na clickbait naslove jadnog Indexa. Pa zar je dotle doslo?

otpisani
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

“A u okruženju u kojem vidimo kako se globalna ekonomija oporavlja, to je još jedan razlog za kupovinu srebra”, rekao je Michael Hsueh, strateg za robu i devizni tečaj u Deutsche Bank.”

Ovome se globalna ekonomija oporavlja !?

Ovaj “strateg” je običan prodavač magle i pokvareni špekulant… hebalo ga zlato i srebro pa neka si ga nakupuje koliko ga volja!

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

The global silver trade between the Americas, Europe and China from the 16th to 19th centuries was a spillover of the Columbian Exchange which had a profound effect on the world economy.

In fact, many scholars consider the silver trade to mark the beginning of a genuinely GLOBAL ECONOMY, with one historian noting that silver “went round the world and made the world go round.” Although global, much of that silver ended up in the hands of the Chinese, as they accepted it as a form of currency.

Kao što je poznato, Kinezi su uveli prve papirnate novčanice, ali, inflacija, falsificiranje… prešli opet na bakrene nivčiće i- srebro.
Kinezima je uvijek falilo srebra za njihove potrebe; imali su i veliki rast populacije kada su uveli jednu kulturu iz Novog svijeta;- slatki krumpir. Nabavljali srebro iz Japana, a kad su bili u lošim odnosima, preko posrednika iz eu, npr Portugal.

Odjednom, Španjolci imaju gomile srebra i to ne samo ono što su donijeli konkvistadori, nego iz rudnika u Mexicu, Peruu; Potosi je čini mi se u Boliviji + nove metode ekstrakcije…živa se morala dopremati u Ame. Prva poznata inflacija na Zapadu u Španjolskoj.
Odjednom dolazi do golemog porasta trgovine eu i Kine.
U prvom redu kupuje se u Kini naravno svila i porculan (kasnije su i u eu ovladali tim tehnologijama).
Ali, najvažnije: u Kini je srebro vrijedilo najmanje dvostruko više nego drugdje.
“…its value in China was astronomical compared to rest of the world. In fact, its value was twice that of Spain in the 16th and 17th centuries.[22] Between 1600 and 1800 China received 100 tons of silver on average per year (wiki, mjereno prema podacima iz Manile i osnovane za trgovinu srebrom).
Eto kako su stvorena bogatstva.
Nizozemci i Englezi zamjenili Španjolce i Portugalce; veći brodovi i veći topovi.

A došlo je i do novih potražnji: Engleza za čajem (pogledati slike tzv clippera, brod od samih jedara, ljepota). I čaj je išao za srebro…početkom 19.st. shvatili su da moraju ponuditi Kini i nešto drugo…to drugo, bio je – opijum.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Da, ponudili su im opium…Posto car nije bas bio sretan kad je shvatio sto opium radi stanovnistvu, zabranio je uplovljavanje britanskim brodovima, sto je izazvalo Opijumske ratove, u kojima mozemo sagledati svu moralnost britanske politike.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije
Reply to  nessy

nessy

Dear, moram te malo ispraviti u cilju povjesne istine… Kad su to carevi, – još istočnjački,- brinuli za narod? ☺
Brinuo se što mu plemeniti metali odlaze iz zemlje.

“The demand for opium rose rapidly and was so profitable that Chinese opium dealers began to seek out more suppliers of the drug, thus inaugurating the opium trade; one merchant declared that Opium “is like gold. It can sell any time.”[30] From 1804 to 1820, a period when the Qing Dynasty needed to finance the suppression of the White Lotus Rebellion, Chinese merchants were soon EXPORTING SILVER to pay for opium rather than Europeans paying for Chinese goods with the precious metal.”
Pa nije engleski kapetan išao po kineskim uličicama dilati opijum…? To su radili – kineski trgovci.
Dalje, prema wiki, opijum su prvi u Kinu donijeli – Amerikanci.
Ja sam do ove teme došla i preko Adama Smitha (“Bogatstvo naroda”), a njuškala sam i oko jedrenjaka… savjetujem čitanje A. Smiha…

angie
Gost
angie
5 mjeseci prije

Ko ima sredstava sada treba ulagati u zlato, srebro i kriptovalute. Bitcoin ce sve vise rasti kao i cena zlata i srebra. Bitcoinkupovina prodaja je sve popularnija i kod nas.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik