fbpx

Zašto je Kina bolje pripremljena nego bilo koja druga ekonomska sila za krizu?

Snaga Kine

Dok je drugo najveće svjetsko gospodarstvo, Kina, pretrpjelo prvo smanjenje zbog pandemije Covid-19, neki stručnjaci tvrde da se zemlja već duže vrijeme pripremala za moguću krizu.

RT je razgovarao s ekonomistima kako bi otkrio je li Peking predvidio gospodarski pad i o reakciji kineske vlade na njega.

„Nitko, uključujući Peking, nije mogao predvidjeti dubinu i težinu ove pandemije, posebno kriptične parametre prijenosa po kojima se širi virus Covid-19. To je uistinu pandemija, koja se događa jednom u sto godina“, rekao je Sourabh Gupta, stariji suradnik Instituta za kinesko-američke studije. Prema njegovim riječima, Kina je bila bolje pripremljena, jer je “u puno zdravijoj fiskalnoj poziciji, u usporedbi s većinom naprednih ekonomija i drugih ekonomija u razvoju”.

Gupta je objasnio da je razina duga središnje vlade, kao postotak BDP-a prilično skromna, što znači da na vladinoj bilanci ima dovoljno prostora za politiku povećavanja sredstava. Također, razina duga potrošača, u odnosu na prihode je skromna, pa ni oni ne prevladavaju te slobodno mogu otvoriti svoje novčanike.

Njegove navode ponovio je Andrew Leung, međunarodni i neovisni kineski strateg, koji je rekao da je „Kina uvijek usmjerena na dugoročnu strategiju“ i bolje je pripremljena za svaku krizu zahvaljujući državnom kapitalizmu. ”Država može usmjeriti velika sredstva i mobilizirati poduzeća i ljude učinkovitije od Zapada. Ista sposobnost demonstrirana je tijekom azijske financijske krize 1997.-1998. i svjetske financijske krize 2008.”, rekao je Leung.

Prema Temuru Umarovu, stručnjaku za Kinu i središnju Aziju u moskovskom centru Carnegie, svaka se država nalazi u različitoj ekonomskoj situaciji, pa se i njihov odgovor na pandemiju koronavirusa razlikuje. Iako su neke zemlje najavile brojne pakete ekonomskih poticaja, Kina se usredotočila na oporavak domaće potrošnje, kao i na pomoć malim i srednjim poduzećima, rekao je. Svi analitičari složili su se da ni Kina niti druge zemlje nisu mogle predvidjeti razmjere trenutne krize.

„Postoji tsunami negativnih stavova o Kini, koja su nastala kao posljedica širenja krize. Amerika je dodatno doprinijela lošem stanju. Ali Kina je i dalje drugo najveće gospodarstvo, veće od ostalih zemalja BRIC-a zajedno“, rekao je Leung. Napomenuo je kako puno veći broj zemalja ima Kinu kao svog najvećeg trgovinskog partnera, a ne Sjedinjene Države.

„Usprkos razdvajanju koje su uzrokovale SAD, složenost modernih proizvodnih procesa praktično onemogućava razdvajanje svega od Kine; od materijala poput rijetkih elemenata do komponenti i dijelova, pa čak i logistike, s obzirom na to da je većina najvećih svjetskih kontejnerskih luka u Kini“. Zemlja također brzo nadograđuje svoje vrhunske tehnologije, uključujući 5G i umjetnu inteligenciju, rekao je strateg.

Ne treba tražiti neke ciljane akcije kineske vlade kako bi se pripremilo gospodarstvo zemlje za sljedeću krizu, rekao je Sergej Lukonin iz Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose. Ekonomist, specijaliziran za kineske studije, ukazao je na činjenicu da je kinesko gospodarstvo postalo stabilnije u posljednjem desetljeću. „Sada razumiju kako krenuti dalje“, posebno tijekom ove krize kada je sve povezano s internetom i digitalnim uslugama.

Prema Gupti, kineska ekonomija bit će u porastu kasnije ove godine, a čak će i godinu završiti s ukupnim pozitivnim rastom. „Neće postojati oporavak u obliku slova V i zasigurno rast neće biti nigdje blizu cilja od šest posto, prije Covid-19. Rast će se više kretati u rasponu od od jedan do dva posto“, rekao je, dodavši: „Ali čak i po ovom niskom standardu, Kina će biti najbrže rastuće gospodarstvo među glavnim gospodarstvima ove godine, a Istočna Azija, Azija-Tihi ocean, najbrža rastuća ekonomska regija svijeta“.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

Zato što je corona krizu isplanirala i izvela.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Fiskalno je kljucna rec.
Ma koliko malo krenula ekonomija, kineska drzava uzima 75-100 % profita putem posedovanja deonica i oporezivanja. To se ulaze planski za uzdizanje ostatka ekonomije. Ima nekoga za kormilom.
Na presvetlom zapadu smo u „ekonomiji koja kaplje“, koja ne kaplje. Drzavna pomoc se deli privatnim deonicarima kao profit. I niko ne planira nista osim da sledeci kvartalni raport bude optimalan. Nema nikoga za kormilom.
Buduce generacije ce se pitati kako smo mogli biti tako glupi.
Narocito zanimljivo posto ti koju se deru da umesanost drzave ubija preduzetnistvo kod kuce ulazu kod kineza i time uzdizu komuniste 🙂
Mogla bi se sklepati neka teorija zavere oko toga, ali ne… samo pohlepa i glupost.

komentar
Gost
komentar
4 mjeseci prije

Treba dodati da za njezin uspjeh možemo zahvaliti uspješnoj dedolarizaciji.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

… sto je Kina progurala.
Pokusali su, Sadam, Muamar, Rusijia, BRICS, ali kad je Kina odlucila da je dosta, bese dosta.
Jer je dolar je bio osnova moci USA. Ici protiv USA dok je bilo tako je bilo kao kad pojedinci idu protiv banke. Nema sanse.

alex
Gost
alex
4 mjeseci prije

Nije Kina ništa bolje pripremljena od ostalih, nego Kinezi imaju drugačiji mentalitet . U njihovoj filozofiji je strah od smrti tek na trećem mjestu. Kako biti koristan i kako sačuvati obraz su ideje vodilje. Stog kad prođe frka, odmah se hvataju posla, mada ni u doba krize nisu kukali i zapomagali, već je svatko činio što je mogao, najbolje kako je znao i umio.
I ne samo Kinezi…cijeli Daleki Istok koji se naslanja na Zen.

neznanje
Gost
neznanje
4 mjeseci prije

Alex
Misliš da bi u Kini ovom portalu bilo dopušteno djelovanje. Misliš da bi gospodi XI dopustio da se piše protiv partiskog plana.
Kinezi su napravili isto što i mi, uveli karantenu. O “njihovoj” karanteni i načinu borbe nisam pročitao nešto negativno ili je pisano nešto minorno i u deminutivima. Protiv “naše” karantene tušta i tma.
Vidjet ćeš kad dođe cjepivo. O cjepljenju u Kini će se pisati kao o vrhunaravnom potezu mudre Kineske države. Kod nas će ista mjera biti propitivana i ispljuvana kao “naj gora kapitalistička zavjera” Billa Gatesa, Sorosa, duboke države, farmaceutskih lobija, zločudnih liječnika itd.
Da te parafraziram.
Svi se oslanjaju na pljuckanje po bilo koga na vlasti i njegovih odluka.
I ne samo Hrvati…. sve državice bivše SFRJ se oslanja na pljuckanje. onih “iznad” i njihovih odluka.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Pita liberalna voditeljka iz studija sa nevericom:
– I, jeli veruju kinezi svojoj vladi?
Reporter iz Kine:
– Zasto ne bi? Sve im je bolje i bolje, zar ne?

Mlayak
Gost
Mlayak
4 mjeseci prije

Nwznanje
A hoćeš reći da pljuckanje nisu i zaslužili
Iskreno neznam ni za jednu mjeru, zakon ili slično da je Hrvatska vlada (bilo koja) donjela u korist svojih građana
Samo nameti, porezi i svakojaka davanje u svrhu lagodnog života nekolicine močnika
Pa imamo to što imamo, siromašnu državu koja bi po svojim resursima, ljepotama i svemu ostalom trebala biti extremno bogata

neznanje
Gost
neznanje
4 mjeseci prije

Mlayak
Situacija nas boli svih. Tvoj stav vodi u još veče beznađe a nije građen na istinitim premisama. Imamo puno dobrih zakona, dapaće. Loše je što smo naučeni da u svakom zakonu tražimo rupu ( i nađemo je). Amerikanci su pronašli da se sklonost korupciji u nekoj državi može veoma dobro procjeniti promatrajući sklonost djece da u školi prepisuju. U praksi se pokazalo nevjerovatno točnim pokazateljem. Kad uzmemo da je kod nas prepisivanje nacionalni sport nije teško zaključiti ostatak.
Da se razumijemo. Ne hvalim državna tjela i imam jako puno zamjerki no ne mogu se oteti dojmu da imamo vlast kakvu zaslužujemo.

puki
Gost
puki
4 mjeseci prije

zato sto je u scenariju Zaklade Rockefeller iz 2010. o ovoj pandemiji, tako predvidjeno. Tamo pise, da se KIna najbolje pripremla za pandem,iju i da je najbolje izisla iz nje i pokrenula ekonomiju, perestrojka kabale

puki
Gost
puki
4 mjeseci prije

nešto se pokreće i u Vatikanu

Više poznatih kardinala, biskupa, znastvenika, intelektaualaca, itd… objavili su apel na sve katoličke vjernike i na sve ostale ljude na svijetu u kojem upozoravaju na podmukle namjere, da se ova kriza korone želi iskoristiti za uspostavljanje svjetske dikature i Novog svjetskog poretka.
Kardinali koji su pokrenuli ovaj apel, su:

– njemački kardinal, Gerhard Müller

– kardinal Joseph Zen (mislim da je Kinez)

– afrički kardinal Robert Sarah

– kardinal Janis Pujats ( po imenu i prezimenu, vjerojatno iz Litve ili Latvije)

Apel nosi naslov:”Apel za Crkvu i svijet za katolike i sve ljude dobre volje”
“Veritas liberabit vos (Joh 8, 32)”

Na početku tog apela se kaže: ” U ovom vremenu najteže krize, mi pastiri Katoličke crkve, vidimo kao našu zadaću, kao našu svetu dužnost, da uputimo apel našoj subraći u biskupijma, kleru, redovnicima, svetom narodu Božjem i svim muškarcima i ženama dobre volje. Ovaj apel potpisali su također intelektualci, liječnici, odvjetnici, novinari i ljudi drugih struka, koji podržavaju njegov sadržaj, apel mogu potpisti i svi oni koji se slažu sa njim…”

http://veritasliberabitvos.info/

Apel je poduži, ukratko sam sažeo najbitnije što se kaže u njemu:

– pod plaštom epidemije Covid-19, krše se temeljna prava građana, na slobodu religije, slobodu govora i slobodu kretanja

– postoji sumnja u podatke iz glavnih medija o opasnosti zaraze, koji namjerno šire paniku u narodu.

– opravdano sumnjamo na osnovu službenih podataka u vezi sa epidemijom- da postoje snage kojima je interes da siju paniku među stanovništvom. Na taj način oni žele sprovesti trajnu kontrolu stanovništva. to je početak stvaranja jedne svjetske vlade, koja će biti potpuno izvan kontrole

– oblici “društvenog inžinjeringa” moraju biti zaustvaljeni, mora prestati kriminalizacija osobnih i društvenih odnosa, što je neprihavtljivi projekt, sa kojim se potiče izolacija ljudi, koje se onda može bolje manipulirati i kontrolirati.

-zahtjevamo od znastvenika i drugih da se pobrinu za to da se savjesno sprovodi medicinski tretman liječenja od covida, da se spriječe sumnjivi profitni interesi i namjere farmaceutske industrije. Da se ne sprječavaju i diskreditiraju učinkoviti lijekovi, dok se istovremeno promiču cjepiva. Ukazujemo da je za katolike neprihvatljivo pristajanje na cjepivo, u kojem su miješane i materije od fetusa pobačene djece

– od vladajućih zahtjevamo da se spriječi kontrola ljudi kroz sisteme tracinga i sve druge načine. borba protiv covid-19 ne smije biti plašt za sprovođenje interesa supranacionalnih organizacija. Građanima se mora dopustiti pravo da odbiju ograničenje osobne slobode i da odbiju obavezu cjepiva.

– oni koji se zalažu za drastično smanjenje stanovništva- ti isti se nude kao spasitelji

– apeliramo na medije da korektno izvještavaju, jer sada vlada cenzura i sva suprotna i kritična mišljenja nisu dopuštena, građani moraju imati pravo da sami imaju uvid u sve činjenice

U zadnjoj trećini ovog apela, zahtjeva se sloboda za vjernike, održavanje misa, liturgija, itd i na kraju kaže se da su oni sročili ovaj apel na osnovu Evanđelja i da ovaj apel sadrži:
“odluku za borbu; ili sa Kristom ili protiv Krista! Ne dajmo se zastrašiti od strane onih, koji nas žele uvjeriti da smo mi samo manjina. Dobro je puno više raširenije i moćnije nego što nam oni to govore. Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja, koji razdvaja građane jedne od drugih, djecu od svojih roditelja, unuke od svojih djedova i baka, vjernike od svojih crkava, učenike od učitelja, mušterije od prodavača..”

Ovaj dramatični apel kardinala, pokazuje da je situacija doista povijesna i ozbiljna.

Kardinal Mueller i kardinal Sarah su ranijih godina poznati kao opozicija Bergogliju i Bergoglijevoj ekipi u Vatikanu. (jezuit Lombardi, tajnik Pietro Parolin, koji je prije 3 godine sa Anom Brborić bio na skupu Bilderberga..itd.). Mainstream mediji su ih napadali da su “konzervativci” i “tradcionalisti”, ali ustvari oni samo brane službeni nauk KC, koji Bergoglio sa svojom ekipom sabotira sve u šesnaest.

neznanje
Gost
neznanje
4 mjeseci prije

Zato je naš Plenki odlučio raskrstiti s vjerom i hercegovcima i to preko samih vjernika. Dopušteno im je masovno okuplanje. Još kad se dopusti putovanje bez ograničenja pa se svi hercegovci skupe u crkvi i na derneku nakon mise.

čitalac
Gost
čitalac
4 mjeseci prije

puki,
hvala, nisam znao.

PATMAT
Gost
PATMAT
4 mjeseci prije

Hvala Puki.

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Kolega Puki ja sam za Krista iako nekad imam da me i Bog zaboravio uz sotonu neću nikad stati . Propast njemu i pozemljarima.

Sarmat
Gost
Sarmat
4 mjeseci prije

Vatikan je zločinačka organizacija, kao i sve Crkve.

PlanetB
Gost
PlanetB
4 mjeseci prije

Hvala Puki vrlo vazna informacija , ovo samo pokazuje da ipak nije sve trulo niti u Katolickoj Crkvi.

Tihi
Gost
Tihi
4 mjeseci prije

Kina..narod mora raditi dano nočno za sicu ..u kini ima novaca ali ne kod radnika..lako je sa takvim ljudima imati drzavu ..siromasnu do bola ali prema svijetu se razbacuje novcima i svime.

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Tihi

Aj ne sramoti se.

Kina ima najveći srednji sloj stanovništva na svijetu, koji će u sljedeće dvije-tri godine narasti na 500 milijuna.

Ako ne znaš što je srednji sloj stanovništva: to su ti oni što troše “siću”.

P***!

neznanje
Gost
neznanje
4 mjeseci prije

statista.com/statistics/1093666/china-per-capita-gross-domestic-product-gdp-by-province/ (1USD= 7,07 Yuan)
usdebtclock.org/world-debt-clock.html
en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=CN
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_administrative_divisions_by_GDP_per_capita
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_administrative_divisions_by_population
Od svih linkova koji tumače stanje u Kini su popusti na Aliexpressu. Popusti ne govore o kupovnoj moći več saturaciji tržišta proizvodima. Prema popustima oni imaju jako malo “lufta” za amortizaciju krize.

Lucija
Gost
Lucija
4 mjeseci prije

neznanje

“Prema popustima oni imaju jako malo “lufta” za amortizaciju krize.”
?
Kakvijem “popustima”?

neznanje
Gost
neznanje
4 mjeseci prije

Lucija
Odi na Aliexpress. Utipkaš neki predmet, koji nije obleka sezonskog karaktera i pogledaj cijene i popuste.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Jadni, napaceni, kinezi…
Sa prosecnim platama od 1 000 Eura. Sa 40 i nesto % srednje klase.
Srecni murikanci. Sa Amazon-zaposljenima. I srednjom klasom koja je spala sa 64 % na 20 i nesto.
Da ne pricamo o tome kako sav Balkan prsti od Srece i Blagostanja…
Blagoslovljeni su oni jaki u veri 🙂

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Znas sta kazu kineski turisti cesto posle poseta zapadu?
„Kako su siromasni“.
Jer su i oni imali sliku Hollywooda. Oni bar veruju svojim ocima kad vide.
A i sam Hollywood pravi sada filmove za Kinu.
Toliko je oronuo zapad, da mu Fabrika Snova pravi filmove o tudjim Snovima.

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
4 mjeseci prije

Pre ove krize Beograd je bio pun kineskih turista, a hoteli su bili prebukirani od istih. Pa onda od kojih para, kada su takva sirotinja? Pre će biti da si ti običan jadnik.

piždro
Gost
piždro
4 mjeseci prije

Zato sto kineski “Kapitalist” nemoze ko zapadna lopina PRofit PRivatni gubtci drzavni/javni.. Zato sto kineski rukovodilac nemoze zašnjirat profite u BANANAS off shore rebublikama i I
prijavit samo 2 posto poreza a imao profit od 400% I vise. Zato sto kineski mocnik zna da iza njega je i mocna drzava-partija koja ga po kratkom postupku moze u najbolje slučaju nagradit sa 20 g. pržuna I konfiskaciju Imovine..
Zato sto Kinez ima kolektivnu svjest jacu i naravno duhovno materijalnu odgovornost. Plus Kina je oko ‘3000 ‘god. kontinuiteta..Još 100ne drugih zato..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
4 mjeseci prije

Od milijardu i četiri sto milijuna Kineza, njih samo 84 milijuna ima putovnicu (6% od ukupnog stanovništva). Valjda i putuju. Kad putuju, onda potroše po svijetu 257 milijarda dolara. Amerikanaca koji imaju putovnicu je 46% stanovništva (oko 160 milijuna) i po svijetu potroše 135 milijarda dolara. Rastrošni Kinezi ili skromni Amerikanci?
Više novca kod manje ljudi u Kineza, nego li u Amerikanaca? Bit će i to.
Kina ima industrijsku proizvodnju, partijsko upravljanje i svoju verziju demokracije te Rusiju energetski iza leđa.
Ostali pumpaju BDP s uslugama i industrijama tipa industrija sporta i zabave, financijska industrija što sve klapa dok sve ostalo klapa. Kad stane, kao što je stalo, onda istina izroni kao potopljena sela u akumulacijskom jezeru za suše.

neznanje
Gost
neznanje
4 mjeseci prije

Kina izveze godišnje u vrijednosti od 2 500 000 000 000 $. Onaj tko kaže da će sve amortizirati njihovo tržište uzima u obzir samo nominalnu vrijednost. Za izlazak iz krize puno je važnija struktura izvoza i uvoza. Takvu analizu nisam vidio pa molim onog tko je naišao na nešto o tome da objavi link.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
4 mjeseci prije

neznanje
Kina nije u krizi, nego Zapad. Proizvodit će dalje onaj koji proizvodnju ima. Kao što je bio slučaj i sa zaštitnim maskama. U tri mjeseca se Zapad nije uspio organizirati za jednostavnu proizvodnju maski , kako bi za što drugo? Ono što Kina ne uspije prodati unutar Kine, prodat će vani. Kreditirat će zemlje koje se nalaze na njenom izvoznom spisku. Preuzimati sve što mogu i što je vrijedno preuzimanja na tom putu. Uključujući Europu i SAD.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Kina daje cak kredite namerno onima za koje se moze pretpostaviti da ih nece vratiti.
Ali se stavljaju stvari u zalog. Ako je za luku onda luka, ako je za put onda put. Ako se ne placaju krediti pripada zalog Kini. Tako su preuzeli nekoliko luka. Posto na zapadu vlada posle mene potop-stav, nije tesko naci takve.
Grcka, Italija, Spanija, Nizozemska…

Kkk
Gost
Kkk
4 mjeseci prije

Pocelo puskaranje na granici indija-kina,

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Sjećam se kad su mediji prenijeli dio govora Xi Jinpinga u kojem je rekao neka se pripreme za rat. Možda je mislio na današnju situaciju?

hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije

Max,
Ne nego na onu koja tek dolazi… Doživotni drug Xij ne može natrag, a zapad je negdje u 1938. godini neorganiziran i zbunjen. Ali sada su maske pale….

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Kina za dom (1984-u) spremna 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
35
0
()
x