Zašto je Kina bolje pripremljena nego bilo koja druga ekonomska sila za krizu?

Snaga Kine
35 komentara

Dok je drugo najveće svjetsko gospodarstvo, Kina, pretrpjelo prvo smanjenje zbog pandemije Covid-19, neki stručnjaci tvrde da se zemlja već duže vrijeme pripremala za moguću krizu.

RT je razgovarao s ekonomistima kako bi otkrio je li Peking predvidio gospodarski pad i o reakciji kineske vlade na njega.

„Nitko, uključujući Peking, nije mogao predvidjeti dubinu i težinu ove pandemije, posebno kriptične parametre prijenosa po kojima se širi virus Covid-19. To je uistinu pandemija, koja se događa jednom u sto godina“, rekao je Sourabh Gupta, stariji suradnik Instituta za kinesko-američke studije. Prema njegovim riječima, Kina je bila bolje pripremljena, jer je “u puno zdravijoj fiskalnoj poziciji, u usporedbi s većinom naprednih ekonomija i drugih ekonomija u razvoju”.

Gupta je objasnio da je razina duga središnje vlade, kao postotak BDP-a prilično skromna, što znači da na vladinoj bilanci ima dovoljno prostora za politiku povećavanja sredstava. Također, razina duga potrošača, u odnosu na prihode je skromna, pa ni oni ne prevladavaju te slobodno mogu otvoriti svoje novčanike.

Njegove navode ponovio je Andrew Leung, međunarodni i neovisni kineski strateg, koji je rekao da je „Kina uvijek usmjerena na dugoročnu strategiju“ i bolje je pripremljena za svaku krizu zahvaljujući državnom kapitalizmu. ”Država može usmjeriti velika sredstva i mobilizirati poduzeća i ljude učinkovitije od Zapada. Ista sposobnost demonstrirana je tijekom azijske financijske krize 1997.-1998. i svjetske financijske krize 2008.”, rekao je Leung.

Prema Temuru Umarovu, stručnjaku za Kinu i središnju Aziju u moskovskom centru Carnegie, svaka se država nalazi u različitoj ekonomskoj situaciji, pa se i njihov odgovor na pandemiju koronavirusa razlikuje. Iako su neke zemlje najavile brojne pakete ekonomskih poticaja, Kina se usredotočila na oporavak domaće potrošnje, kao i na pomoć malim i srednjim poduzećima, rekao je. Svi analitičari složili su se da ni Kina niti druge zemlje nisu mogle predvidjeti razmjere trenutne krize.

„Postoji tsunami negativnih stavova o Kini, koja su nastala kao posljedica širenja krize. Amerika je dodatno doprinijela lošem stanju. Ali Kina je i dalje drugo najveće gospodarstvo, veće od ostalih zemalja BRIC-a zajedno“, rekao je Leung. Napomenuo je kako puno veći broj zemalja ima Kinu kao svog najvećeg trgovinskog partnera, a ne Sjedinjene Države.

„Usprkos razdvajanju koje su uzrokovale SAD, složenost modernih proizvodnih procesa praktično onemogućava razdvajanje svega od Kine; od materijala poput rijetkih elemenata do komponenti i dijelova, pa čak i logistike, s obzirom na to da je većina najvećih svjetskih kontejnerskih luka u Kini“. Zemlja također brzo nadograđuje svoje vrhunske tehnologije, uključujući 5G i umjetnu inteligenciju, rekao je strateg.

Ne treba tražiti neke ciljane akcije kineske vlade kako bi se pripremilo gospodarstvo zemlje za sljedeću krizu, rekao je Sergej Lukonin iz Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose. Ekonomist, specijaliziran za kineske studije, ukazao je na činjenicu da je kinesko gospodarstvo postalo stabilnije u posljednjem desetljeću. „Sada razumiju kako krenuti dalje“, posebno tijekom ove krize kada je sve povezano s internetom i digitalnim uslugama.

Prema Gupti, kineska ekonomija bit će u porastu kasnije ove godine, a čak će i godinu završiti s ukupnim pozitivnim rastom. „Neće postojati oporavak u obliku slova V i zasigurno rast neće biti nigdje blizu cilja od šest posto, prije Covid-19. Rast će se više kretati u rasponu od od jedan do dva posto“, rekao je, dodavši: „Ali čak i po ovom niskom standardu, Kina će biti najbrže rastuće gospodarstvo među glavnim gospodarstvima ove godine, a Istočna Azija, Azija-Tihi ocean, najbrža rastuća ekonomska regija svijeta“.

kinaKrizaspremnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
komentar
3 godine prije

Zato što je corona krizu isplanirala i izvela.

Red Dog
3 godine prije

Fiskalno je kljucna rec.
Ma koliko malo krenula ekonomija, kineska drzava uzima 75-100 % profita putem posedovanja deonica i oporezivanja. To se ulaze planski za uzdizanje ostatka ekonomije. Ima nekoga za kormilom.
Na presvetlom zapadu smo u „ekonomiji koja kaplje“, koja ne kaplje. Drzavna pomoc se deli privatnim deonicarima kao profit. I niko ne planira nista osim da sledeci kvartalni raport bude optimalan. Nema nikoga za kormilom.
Buduce generacije ce se pitati kako smo mogli biti tako glupi.
Narocito zanimljivo posto ti koju se deru da umesanost drzave ubija preduzetnistvo kod kuce ulazu kod kineza i time uzdizu komuniste 🙂
Mogla bi se sklepati neka teorija zavere oko toga, ali ne… samo pohlepa i glupost.

alex
3 godine prije

Nije Kina ništa bolje pripremljena od ostalih, nego Kinezi imaju drugačiji mentalitet . U njihovoj filozofiji je strah od smrti tek na trećem mjestu. Kako biti koristan i kako sačuvati obraz su ideje vodilje. Stog kad prođe frka, odmah se hvataju posla, mada ni u doba krize nisu kukali i zapomagali, već je svatko činio što je mogao, najbolje kako je znao i umio.
I ne samo Kinezi…cijeli Daleki Istok koji se naslanja na Zen.

puki
3 godine prije

zato sto je u scenariju Zaklade Rockefeller iz 2010. o ovoj pandemiji, tako predvidjeno. Tamo pise, da se KIna najbolje pripremla za pandem,iju i da je najbolje izisla iz nje i pokrenula ekonomiju, perestrojka kabale

puki
3 godine prije

nešto se pokreće i u Vatikanu Više poznatih kardinala, biskupa, znastvenika, intelektaualaca, itd… objavili su apel na sve katoličke vjernike i na sve ostale ljude na svijetu u kojem upozoravaju na podmukle namjere, da se ova kriza korone želi iskoristiti za uspostavljanje svjetske dikature i Novog svjetskog poretka. Kardinali koji su pokrenuli ovaj apel, su: – njemački kardinal, Gerhard Müller – kardinal Joseph Zen (mislim da je Kinez) – afrički kardinal Robert Sarah – kardinal Janis Pujats ( po imenu i prezimenu, vjerojatno iz Litve ili Latvije) Apel nosi naslov:”Apel za Crkvu i svijet za katolike i sve ljude dobre volje” “Veritas liberabit vos (Joh 8, 32)” Na početku tog apela se kaže: ” U ovom vremenu najteže krize, mi pastiri Katoličke crkve, vidimo kao našu zadaću, kao našu svetu dužnost, da uputimo apel našoj subraći u biskupijma, kleru, redovnicima, svetom narodu Božjem i svim muškarcima i ženama dobre volje.… Čitaj više »

Tihi
3 godine prije

Kina..narod mora raditi dano nočno za sicu ..u kini ima novaca ali ne kod radnika..lako je sa takvim ljudima imati drzavu ..siromasnu do bola ali prema svijetu se razbacuje novcima i svime.

piždro
3 godine prije

Zato sto kineski “Kapitalist” nemoze ko zapadna lopina PRofit PRivatni gubtci drzavni/javni.. Zato sto kineski rukovodilac nemoze zašnjirat profite u BANANAS off shore rebublikama i I
prijavit samo 2 posto poreza a imao profit od 400% I vise. Zato sto kineski mocnik zna da iza njega je i mocna drzava-partija koja ga po kratkom postupku moze u najbolje slučaju nagradit sa 20 g. pržuna I konfiskaciju Imovine..
Zato sto Kinez ima kolektivnu svjest jacu i naravno duhovno materijalnu odgovornost. Plus Kina je oko ‘3000 ‘god. kontinuiteta..Još 100ne drugih zato..

Son of Alerik
3 godine prije

Od milijardu i četiri sto milijuna Kineza, njih samo 84 milijuna ima putovnicu (6% od ukupnog stanovništva). Valjda i putuju. Kad putuju, onda potroše po svijetu 257 milijarda dolara. Amerikanaca koji imaju putovnicu je 46% stanovništva (oko 160 milijuna) i po svijetu potroše 135 milijarda dolara. Rastrošni Kinezi ili skromni Amerikanci?
Više novca kod manje ljudi u Kineza, nego li u Amerikanaca? Bit će i to.
Kina ima industrijsku proizvodnju, partijsko upravljanje i svoju verziju demokracije te Rusiju energetski iza leđa.
Ostali pumpaju BDP s uslugama i industrijama tipa industrija sporta i zabave, financijska industrija što sve klapa dok sve ostalo klapa. Kad stane, kao što je stalo, onda istina izroni kao potopljena sela u akumulacijskom jezeru za suše.

Kkk
3 godine prije

Pocelo puskaranje na granici indija-kina,

Max
3 godine prije

Sjećam se kad su mediji prenijeli dio govora Xi Jinpinga u kojem je rekao neka se pripreme za rat. Možda je mislio na današnju situaciju?

Bosanac
3 godine prije

Kina za dom (1984-u) spremna 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI