fbpx

Zašto je Kina bolje pripremljena nego bilo koja druga ekonomska sila za krizu?

Snaga Kine

Dok je drugo najveće svjetsko gospodarstvo, Kina, pretrpjelo prvo smanjenje zbog pandemije Covid-19, neki stručnjaci tvrde da se zemlja već duže vrijeme pripremala za moguću krizu.

RT je razgovarao s ekonomistima kako bi otkrio je li Peking predvidio gospodarski pad i o reakciji kineske vlade na njega.

„Nitko, uključujući Peking, nije mogao predvidjeti dubinu i težinu ove pandemije, posebno kriptične parametre prijenosa po kojima se širi virus Covid-19. To je uistinu pandemija, koja se događa jednom u sto godina“, rekao je Sourabh Gupta, stariji suradnik Instituta za kinesko-američke studije. Prema njegovim riječima, Kina je bila bolje pripremljena, jer je “u puno zdravijoj fiskalnoj poziciji, u usporedbi s većinom naprednih ekonomija i drugih ekonomija u razvoju”.

Gupta je objasnio da je razina duga središnje vlade, kao postotak BDP-a prilično skromna, što znači da na vladinoj bilanci ima dovoljno prostora za politiku povećavanja sredstava. Također, razina duga potrošača, u odnosu na prihode je skromna, pa ni oni ne prevladavaju te slobodno mogu otvoriti svoje novčanike.

Njegove navode ponovio je Andrew Leung, međunarodni i neovisni kineski strateg, koji je rekao da je „Kina uvijek usmjerena na dugoročnu strategiju“ i bolje je pripremljena za svaku krizu zahvaljujući državnom kapitalizmu. ”Država može usmjeriti velika sredstva i mobilizirati poduzeća i ljude učinkovitije od Zapada. Ista sposobnost demonstrirana je tijekom azijske financijske krize 1997.-1998. i svjetske financijske krize 2008.”, rekao je Leung.

Prema Temuru Umarovu, stručnjaku za Kinu i središnju Aziju u moskovskom centru Carnegie, svaka se država nalazi u različitoj ekonomskoj situaciji, pa se i njihov odgovor na pandemiju koronavirusa razlikuje. Iako su neke zemlje najavile brojne pakete ekonomskih poticaja, Kina se usredotočila na oporavak domaće potrošnje, kao i na pomoć malim i srednjim poduzećima, rekao je. Svi analitičari složili su se da ni Kina niti druge zemlje nisu mogle predvidjeti razmjere trenutne krize.

„Postoji tsunami negativnih stavova o Kini, koja su nastala kao posljedica širenja krize. Amerika je dodatno doprinijela lošem stanju. Ali Kina je i dalje drugo najveće gospodarstvo, veće od ostalih zemalja BRIC-a zajedno“, rekao je Leung. Napomenuo je kako puno veći broj zemalja ima Kinu kao svog najvećeg trgovinskog partnera, a ne Sjedinjene Države.

„Usprkos razdvajanju koje su uzrokovale SAD, složenost modernih proizvodnih procesa praktično onemogućava razdvajanje svega od Kine; od materijala poput rijetkih elemenata do komponenti i dijelova, pa čak i logistike, s obzirom na to da je većina najvećih svjetskih kontejnerskih luka u Kini“. Zemlja također brzo nadograđuje svoje vrhunske tehnologije, uključujući 5G i umjetnu inteligenciju, rekao je strateg.

Ne treba tražiti neke ciljane akcije kineske vlade kako bi se pripremilo gospodarstvo zemlje za sljedeću krizu, rekao je Sergej Lukonin iz Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose. Ekonomist, specijaliziran za kineske studije, ukazao je na činjenicu da je kinesko gospodarstvo postalo stabilnije u posljednjem desetljeću. „Sada razumiju kako krenuti dalje“, posebno tijekom ove krize kada je sve povezano s internetom i digitalnim uslugama.

Prema Gupti, kineska ekonomija bit će u porastu kasnije ove godine, a čak će i godinu završiti s ukupnim pozitivnim rastom. „Neće postojati oporavak u obliku slova V i zasigurno rast neće biti nigdje blizu cilja od šest posto, prije Covid-19. Rast će se više kretati u rasponu od od jedan do dva posto“, rekao je, dodavši: „Ali čak i po ovom niskom standardu, Kina će biti najbrže rastuće gospodarstvo među glavnim gospodarstvima ove godine, a Istočna Azija, Azija-Tihi ocean, najbrža rastuća ekonomska regija svijeta“.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
35 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
komentar
Gost
komentar
1 godina prije

Zato što je corona krizu isplanirala i izvela.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Fiskalno je kljucna rec. Ma koliko malo krenula ekonomija, kineska drzava uzima 75-100 % profita putem posedovanja deonica i oporezivanja. To se ulaze planski za uzdizanje ostatka ekonomije. Ima nekoga za kormilom. Na presvetlom zapadu smo u „ekonomiji koja kaplje“, koja ne kaplje. Drzavna pomoc se deli privatnim deonicarima kao… Pročitaj više »

komentar
Gost
komentar
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Treba dodati da za njezin uspjeh možemo zahvaliti uspješnoj dedolarizaciji.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  komentar

… sto je Kina progurala.
Pokusali su, Sadam, Muamar, Rusijia, BRICS, ali kad je Kina odlucila da je dosta, bese dosta.
Jer je dolar je bio osnova moci USA. Ici protiv USA dok je bilo tako je bilo kao kad pojedinci idu protiv banke. Nema sanse.

alex
Gost
alex
1 godina prije

Nije Kina ništa bolje pripremljena od ostalih, nego Kinezi imaju drugačiji mentalitet . U njihovoj filozofiji je strah od smrti tek na trećem mjestu. Kako biti koristan i kako sačuvati obraz su ideje vodilje. Stog kad prođe frka, odmah se hvataju posla, mada ni u doba krize nisu kukali i… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  alex

Alex Misliš da bi u Kini ovom portalu bilo dopušteno djelovanje. Misliš da bi gospodi XI dopustio da se piše protiv partiskog plana. Kinezi su napravili isto što i mi, uveli karantenu. O “njihovoj” karanteni i načinu borbe nisam pročitao nešto negativno ili je pisano nešto minorno i u deminutivima.… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  neznanje

Pita liberalna voditeljka iz studija sa nevericom:
– I, jeli veruju kinezi svojoj vladi?
Reporter iz Kine:
– Zasto ne bi? Sve im je bolje i bolje, zar ne?

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije
Reply to  neznanje

Nwznanje A hoćeš reći da pljuckanje nisu i zaslužili Iskreno neznam ni za jednu mjeru, zakon ili slično da je Hrvatska vlada (bilo koja) donjela u korist svojih građana Samo nameti, porezi i svakojaka davanje u svrhu lagodnog života nekolicine močnika Pa imamo to što imamo, siromašnu državu koja bi… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Mlayak

Mlayak Situacija nas boli svih. Tvoj stav vodi u još veče beznađe a nije građen na istinitim premisama. Imamo puno dobrih zakona, dapaće. Loše je što smo naučeni da u svakom zakonu tražimo rupu ( i nađemo je). Amerikanci su pronašli da se sklonost korupciji u nekoj državi može veoma… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
1 godina prije

zato sto je u scenariju Zaklade Rockefeller iz 2010. o ovoj pandemiji, tako predvidjeno. Tamo pise, da se KIna najbolje pripremla za pandem,iju i da je najbolje izisla iz nje i pokrenula ekonomiju, perestrojka kabale

puki
Gost
puki
1 godina prije

nešto se pokreće i u Vatikanu Više poznatih kardinala, biskupa, znastvenika, intelektaualaca, itd… objavili su apel na sve katoličke vjernike i na sve ostale ljude na svijetu u kojem upozoravaju na podmukle namjere, da se ova kriza korone želi iskoristiti za uspostavljanje svjetske dikature i Novog svjetskog poretka. Kardinali koji… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  puki

Zato je naš Plenki odlučio raskrstiti s vjerom i hercegovcima i to preko samih vjernika. Dopušteno im je masovno okuplanje. Još kad se dopusti putovanje bez ograničenja pa se svi hercegovci skupe u crkvi i na derneku nakon mise.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  puki

puki,
hvala, nisam znao.

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  puki

Hvala Puki.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  puki

Kolega Puki ja sam za Krista iako nekad imam da me i Bog zaboravio uz sotonu neću nikad stati . Propast njemu i pozemljarima.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  puki

Vatikan je zločinačka organizacija, kao i sve Crkve.

PlanetB
Gost
PlanetB
1 godina prije
Reply to  puki

Hvala Puki vrlo vazna informacija , ovo samo pokazuje da ipak nije sve trulo niti u Katolickoj Crkvi.

Tihi
Gost
Tihi
1 godina prije

Kina..narod mora raditi dano nočno za sicu ..u kini ima novaca ali ne kod radnika..lako je sa takvim ljudima imati drzavu ..siromasnu do bola ali prema svijetu se razbacuje novcima i svime.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Tihi

Tihi

Aj ne sramoti se.

Kina ima najveći srednji sloj stanovništva na svijetu, koji će u sljedeće dvije-tri godine narasti na 500 milijuna.

Ako ne znaš što je srednji sloj stanovništva: to su ti oni što troše “siću”.

P***!

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Zadranin

statista.com/statistics/1093666/china-per-capita-gross-domestic-product-gdp-by-province/ (1USD= 7,07 Yuan)
usdebtclock.org/world-debt-clock.html
en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=CN
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_administrative_divisions_by_GDP_per_capita
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_administrative_divisions_by_population
Od svih linkova koji tumače stanje u Kini su popusti na Aliexpressu. Popusti ne govore o kupovnoj moći več saturaciji tržišta proizvodima. Prema popustima oni imaju jako malo “lufta” za amortizaciju krize.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  neznanje

neznanje

“Prema popustima oni imaju jako malo “lufta” za amortizaciju krize.”
?
Kakvijem “popustima”?

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Odi na Aliexpress. Utipkaš neki predmet, koji nije obleka sezonskog karaktera i pogledaj cijene i popuste.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Tihi

Jadni, napaceni, kinezi… Sa prosecnim platama od 1 000 Eura. Sa 40 i nesto % srednje klase. Srecni murikanci. Sa Amazon-zaposljenima. I srednjom klasom koja je spala sa 64 % na 20 i nesto. Da ne pricamo o tome kako sav Balkan prsti od Srece i Blagostanja… Blagoslovljeni su oni… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Tihi

Znas sta kazu kineski turisti cesto posle poseta zapadu?
„Kako su siromasni“.
Jer su i oni imali sliku Hollywooda. Oni bar veruju svojim ocima kad vide.
A i sam Hollywood pravi sada filmove za Kinu.
Toliko je oronuo zapad, da mu Fabrika Snova pravi filmove o tudjim Snovima.

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
1 godina prije
Reply to  Tihi

Pre ove krize Beograd je bio pun kineskih turista, a hoteli su bili prebukirani od istih. Pa onda od kojih para, kada su takva sirotinja? Pre će biti da si ti običan jadnik.

piždro
Gost
piždro
1 godina prije

Zato sto kineski “Kapitalist” nemoze ko zapadna lopina PRofit PRivatni gubtci drzavni/javni.. Zato sto kineski rukovodilac nemoze zašnjirat profite u BANANAS off shore rebublikama i I prijavit samo 2 posto poreza a imao profit od 400% I vise. Zato sto kineski mocnik zna da iza njega je i mocna drzava-partija… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Od milijardu i četiri sto milijuna Kineza, njih samo 84 milijuna ima putovnicu (6% od ukupnog stanovništva). Valjda i putuju. Kad putuju, onda potroše po svijetu 257 milijarda dolara. Amerikanaca koji imaju putovnicu je 46% stanovništva (oko 160 milijuna) i po svijetu potroše 135 milijarda dolara. Rastrošni Kinezi ili skromni… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kina izveze godišnje u vrijednosti od 2 500 000 000 000 $. Onaj tko kaže da će sve amortizirati njihovo tržište uzima u obzir samo nominalnu vrijednost. Za izlazak iz krize puno je važnija struktura izvoza i uvoza. Takvu analizu nisam vidio pa molim onog tko je naišao na nešto… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  neznanje

neznanje Kina nije u krizi, nego Zapad. Proizvodit će dalje onaj koji proizvodnju ima. Kao što je bio slučaj i sa zaštitnim maskama. U tri mjeseca se Zapad nije uspio organizirati za jednostavnu proizvodnju maski , kako bi za što drugo? Ono što Kina ne uspije prodati unutar Kine, prodat… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kina daje cak kredite namerno onima za koje se moze pretpostaviti da ih nece vratiti. Ali se stavljaju stvari u zalog. Ako je za luku onda luka, ako je za put onda put. Ako se ne placaju krediti pripada zalog Kini. Tako su preuzeli nekoliko luka. Posto na zapadu vlada… Pročitaj više »

Kkk
Gost
Kkk
1 godina prije

Pocelo puskaranje na granici indija-kina,

Max
Member
Max
1 godina prije

Sjećam se kad su mediji prenijeli dio govora Xi Jinpinga u kojem je rekao neka se pripreme za rat. Možda je mislio na današnju situaciju?

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Max

Max,
Ne nego na onu koja tek dolazi… Doživotni drug Xij ne može natrag, a zapad je negdje u 1938. godini neorganiziran i zbunjen. Ali sada su maske pale….

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Kina za dom (1984-u) spremna 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik