Zašto je zapela “najveća svjetska vojna operacija” od invazije na Irak?

Iračka vojska
25 komentara

Već tri mjeseca ogromne multinacionalne snage pokušavaju osloboditi Mosul, drugi najveći grad u Iraku. Međutim, za sada je jedva uspjela zauzeti trećinu grada. Zašto se zakomplicirala najveća svjetska vojna operacija od invazije na Irak?

U listopadu 2016. godine je započela ofenziva iračke vojske, kurdskih Peshmerga snaga i američke koalicije s ciljem oslobađanja Mosula. Drugi po veličini grad u Iraku je u rukama terorista “Islamske države” od 2014. godine. Šiitske milicije uspješno vode operacije zapadno od grada i prema granici sa Sirijom, ali neće ulaziti u sam grad i ovaj su posao prepustili američkim savjetnicima i iračkim protuterorističkim snagama.

Operacija je pokrenuta paralelno sa sirijskom i ruskom kampanjom u Aleppu, koja je završila krajem prošlog mjeseca.

Međutim, u Mosulu je situacija drugačija. Unatoč tome što je novinar Gareth Browne pisao o “najvećoj svjetskoj vojnoj operaciji od invazije na Irak 2003. godine”, te kako lokalne snage imaju potporu 60 država, uključujući SAD i Veliku Britaniju, nakon tri mjeseca borbi je oslobođena samo trećina grada.

Treba dodati da među “Iračkim snagama za suzbijanje terorizma” (SCTI) ima puno žrtava, jer su one na sebe preuzele zadaću da grad oslobađaju “kuću po kuću”.

Browne navodi kako su “neki bataljuni SCTI imali do 50% žrtava”, iako drugi analitičari govore o oko 35%.

Nedostatak planiranja

Operacija je počela s optimizmom. U prosincu 2015. je premijer Iraka, Haider Al-Abadi, rekao da će u samo tri mjeseca “iskorijeniti” ISIL iz svoje zemlje. Sudeći po činjenicama, to je bila ishitrena procjena.

Novinar Julian Aguirre je rekao kako se ovoj kampanji nisu uzela u obzir dva čimbenika. Prvo, veliku količinu vremena koje je ISIL, otkako je preuzeo grad, imao da uspostavi obranu, iskopa tunele, postavi zamke, itd. Osim toga, iračka vlada u Mosulu nije htjela djelovati odlučno, jer bi to značilo puno materijalne štete i žrtava među civilnim stanovništvom. Budući da se radi o gusto naseljenom području,  izostale su svakodnevne vojne aktivnosti.

Drugi faktor, po mišljenju Aguirrea, ima veze sa “sastavom” ISIL-a.

“Velik dio srednjih časnika i zapovjednika ISIL-a ne samo da su bili pripadnici iračke pobune tijekom godina američke okupacije, nego i bivši časnici obavještajnih službi iz doba Saddama Husseina”, rekao je autor knjige “ISIL Vojska terora”.

Prema stručnjaku, teroristi “imaju veliko znanje o gradu, stanovništvu, čak i kako funkcionira iračka vojska”.

Prema analitičaru, ova kombinacija “urbane sredine i odgovarajuće taktike ISIL-a je usporila kampanju u Mosulu”.

“Požurilo se pokrenuti kampanju prije nego su se presjekle komunikacije s gradom, što je uzrokovalo znatne probleme”, rekao je Aguirre.

Osim toga, razina koordinacije među “saveznicima” na bojnom polju je prilično upitna i sada je sigurno da grad neće biti oslobođen prije odlaska Obamine uprave.

bitkaOslobađanjevojna operacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ulica V.V.P.
7 godine prije

Zasto u Mosul ne djeluju Bijele Kacige?
Zasto iz Mosula ne dolazu fotografije ranjene djece?
Zasto u Mosulu nema pogodjenih bolnica?
Zasto nema ljudskih tragedija?

Zasto NATO-vci uslijed podrske medija i vojne superiornosti ne mogu skrsiti teroriste u Iraku?
Normalno ovo su sve retoricka pitanja i odgovori se znaju.

Americki establisment, americka vladajuca politicka klasa je porucila Trump-u:
okreni se protiv Rusije, nastavi hladni rat 2.0, ne popustaj zeljezni zagrljaj s kojim smo opkolili ruski narod i necemo ti podmetati nogu.

Sto odgovara Trump na ovo?
Vidjet ceme poslje 20-tog sjecnja.

An-je
7 godine prije

The Guardian je dobio “Tajni izvjestaj”u kojem je objasnjeno da Rusi imaju privatne kompromitirajuce informacije o Trumpu, da Trump ima tajne veze s ruskom vladom.

Taj dokumenat je John McCain dao FBI.

Ispravno bas tako nije FBI dao McCainu nego obrnuto.

Taj dokumenat su dobile jos neke rezimske americko-engleske novine.

Jel ovo Fake News………?

Slavko
7 godine prije

Iracke snage su nedovoljno obucene dok se na strani ISILa bore bivsi Sadamovi officiri koji imaju veliko iskustvo ,dok amerima se ne gine i zato je pat pozicija. Takodje je glavna taktika oboriti Asadov rezim i snage ISLa koje su okupirale Palmiru su ustvari snage pristigle iz Raque i verovatno delom iz Iraka (zato kurdi tako lako napreduju ka Raque ,sve je to deo plana gde je prioritet nad prioritetima oboriti Asada a sve ostalo je u drugom planu i manje vazno za kauboje i njihove finasijere iz zaljeva

nisam robot
7 godine prije

Oslobadjati veliki grad je sasvim nesto drugo nego borbe na brisanom prostoru. SAA je u Aleppu imao svoje probleme, tko se sjeca zauzimanja Castello Road pa opet probijanje koridora od strane Islamista i tu je bilo puno amo tamo, a ISIL je jos dobar komad fanaticniji od Islamista u Aleppu. Narocito u gradu mnogobrojnija i bolja tehnika ne dolazi tako do izrazaja. Kamikaze akcije su cesce, a protiv njih jos nitko nema pravi lijek. Slicno je i sa Al Babom, tu Turci imaju velike probleme.

Osoba C
7 godine prije

Urbi et Orbi, ovih dana smo svjedoci čudesnih događaja, a da za to ne znamo. Krivci za to su ruski hakeri koji su onemogućili medijske kuće zapadnih demokracija da objavljuju vijesti iz Iraka, Jemena. U Mosulu civili lješkare na suncu, pečeni pilići padaju s neba, čista nirvana. U Jemenu Saudijci utrošili sve američke cluster bombe, pa je stanovništvo pohrlilo u svatove. Atmosfera je privukla čak i plaćenike iz kolumbijskih narko kartela, a i turske turističke agencije čarter letovima dovoze isilovce iz Alepa. U Avganistanu, mir Božji. Talibanima dosadilo pa se prebacili na poljoprivredu. Dobili podsticaje
pa se šire polja maka. Bilo bi vijesti, samo da nije tih ruskih hakera.

MAD MAX
7 godine prije

Malo bi to brže išlo da se ubace u igru PMU,ali dogovor je da ne ulaze u
Mosul jer ih se suniti kao boje.

Zvrk
7 godine prije

Tko iti malo prati zbivanja ondje, mogao je očekivati višemjesečnu borbu. Ne bi da nikom nije bilo čudno objava ratne operacije dok su bili 40ak KM od južnih predgrađa, a Bagdad su tresali ne samo autobombe već i prosvjedi radi neučinkovite birokracije.

nisam robot
7 godine prije

Kakvu perspektivu ISIL ima ako izgube Mosul? Nemogu se nikamo povuci. U takvoj situaciji je naivno ocekivati neku setnju kroz Mosul protiv protivnika koji se nikada ne predaje.

Sarajevo
7 godine prije

jedan od najvećih uspjeha aktuelne američke administracije je bio period totalne vladavine Malikija u Iraku. Tada su ih uspješno unazadili za 200 god. i sva sadašnja pitanja imaju veze s tim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI