ISIL drži jedva 5% Mosula – Šiitske snage se kreću prema sirijskoj granici

Oslobađanje Mosula
6 komentara

Nakon nekoliko važnih pobjeda u srijedu, iračke oružane snage i šiitske milicije Hash Al-Shaabi od potpune pobjede nad teroristima takozvane “Islamske države” u Mosulu, drugom po veličini grad u Iraku, vjerojatno dijeli nekoliko tjedana.

Iračka savezna policija i vojne jedinice za brzo djelovanje uništavaju teroriste u središnjem Mosulu, a protuterorističke postrojbe i 9. divizija su uspjele nametnuti potpunu kontrolu nad četvrtima Al-Haramatom i Al-Ma’amelom u zapadnom Mosulu u srijedu do podneva.

Kasnije tijekom dana je iračka visoka najavila je da je 9. divizija završila svoju misiju u Mosulu, jer je sa svojim teškim tenkovima neprikladna za gradske borbe u uskim ulicama, ova će se divizija vjerojatno pridružiti snagama 15. divizije u nadolazećoj bitci za Tal Afar, zapadno od Mosula u području u kojem djeluju šiitske milicije. Tal Afar je posljednja utvrda terorista “kalifata” na zapadu provincije Ninive.

Vladine snage su probile linije obrane u predgrađima Al-Aslah Al-Zraae i 17. Tammuz‘. Nakon razbijanja islamističkih obrambenih linija u rezidencijalnoj četvrti, iračke su se postrojbe utvrdile u četvrti Aqtasadeen. Teški sukobi nastavljeni do večernjih sati, a bilo je izvješća da je ISIL napredovanje pokušao zaustaviti serijom napada bombaša samoubojica.

Iračke snage, koje polako čiste džepove otpora koje je držao ISIL, dok je više od 30 militanata samo u srijedu ubijeno u zračnim udarima. Poluslužbena agencija Međutim, agencija “Islamske države” Al-Amaq je priopćila da je u zračnim udarima iračkog i američkog zrakoplovstva stradalo na desetke civila.

Elitne pješačke postrojbe su nastavile napredovati kroz sjeverozapadni sektor Mosula, gdje je u srijedu u borbama poginuo jedan od najviših gradskih zapovjednika ISIL-a.

Nakon odlaska 9. divizije, operacije će isključivo voditi snage za brzo djelovanje, iračka savezna policija i jedinice za borbu protiv terorizma. Tisuće civila je svakodnevno izloženo unakrsnoj vatri, što djelomično otežava napredovanje iračkih snaga.

Bagdad i Washington su optužili ISIL da koristi civile i oko pet tisuća zarobljenika kao ljudske štitove, samo kako bi spriječili zrakoplovne napade i granatiranje njihovih područja, posebice oko gusto naseljenog Starog grada i džamije Al-Nouri, gdje je 2014. Abu Bakr Al-Bagdadi najavio stvaranje “kalifata”.

U ostatku pokrajine Ninive su 15. divizija i šiitske Hasd Al-Shaabi snage pokrenule veliki napad na ISIL na zapadnom rubu Tal Afara, ubivši 15 militanata, ranivši njih 25, a trojica su zarobljena.

Nakon pojačanih vojnih djelovanja u srijedu ISIL ne kontrolira više od 5% površine grada Mosula.

Napadi su se nastavili i jučer su iračke snage oslobodila četvrt Al-Aslah Al-Zraae u zapadnom dijelu Mosula.

I dok se protiv militanata takozvanog kalifata vode intenzivne borbe u zapadnom Mosulu, Hashd Al-Shaabi snage su nastavljaju napade na TalA fara, ali i novu frontu u usmjerenu na osvajanje područja Al-Qayrawan blizu granice sa Sirijom. U tom su pravcu oslobodile desetak mjesta, među kojima Umm Kabeera, Tell Hajm, Sadkhan, Sabiya Haroush, Abu Lahaf, Hayat, Tal Hasaynat i Mahdi Mahal.

Nakon ovih napora su Hashd Al-Shaabi snage otvorile nekoliko koridora za civile, kako bi napustili Al-Qayrawan i okolna sela i da bude što manje žrtava među civilima.

Tijekom jučerašnjeg napretka je iračko ratno zrakoplovstvo uništio je jedno improvizirano vozilo puno eksploziva koje se kretalo prema položajima šiitskih snaga. Međutim, kao i uvijek, ISIL je bio spreman na ovu ofenzivu i pripremio je jaku obranu, no omjer snaga i ranije akcije Hasd Al-Shaabi snaga navještavaju skore borbe na sirijskoj granici, koju šiitske milicije namjeravaju prijeći i nastaviti borbu na sirijskom teritoriju.

“S obzirom na činjenicu da se operacija u Mosulu bliži kraju, snage Hashd Al- Shaabi će prijeći u pogranična područja sa Sirijom, gdje će u narednim danima početi novu kampanju u regiji. Sirijske snage i saveznici, uključujući i Hashd Al- Shaabi snage koji se već nalaze u Siriji, počet će s radom na sirijskom teritoriju i  operacije će e voditi na području od 180 kilometara”, ranije ovog tjedna je rekao je Abu Ala Al-Velayi, viši zapovjednik Hashid Al-Shaabi snaga.

ISIL ne drži više od 5% ukupnog područja grada Mosula

ISIL - Mosul - karta

 

ISILOslobađanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Zapadni i arapski sponzori na aparatima. Očigledno će morati pokrenuti invaziju bez proxy-a.

Ana
6 godine prije

Sad ce junaci nazad. Pa ce ih nasi vlastodrzacki kreteni “deradikalizirati” tako da im otvore odmaralista, gdje ce igrati bilijar i milovati hrcke. Sve vrijeme uz uredne sve moguce socijalne i ine pomoci (ne bulaznim ovo se stvarno desava!).

fond
6 godine prije

hiberu ne placi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI