fbpx

Erdogan objavio početak vojne kampanje “Izvor mira” u sjevernoj Siriji

T 155 Fırtına turska haubica 155mm

Bitka na sjeveroistoku Sirije je počela. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izvijestio veleposlanstva u Ankari da je počela vojna kampanja protiv sirijskih Kurda na sjeveru arapske republike.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u svom obraćanju medijima također rekao: “Turske oružane snage, zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom, nisu samo pokrenule operaciju protiv PKK i YPG terorista, već i ISIL-a na sjeveru Sirije.”

Jutros su turski dužnosnici koje je citirao Bloomberg rekli da su turske trupe prešle sirijsku granicu da bi se uputile prema kurdskim položajima. Vijesti je tada demantiralo i samo tursko Ministarstvo obrane, koje je govorilo o “pripremama za vojnu operaciju u Siriji”.

Operacija koju je pokrenuo Erdogan, koja sada nailazi na položaje bez ikakvog otpora, dobila je ime “Izvor mira”.

Posljednjih dana su oklopna vozila i američki vojnici napustili svoje položaje kako bi Turcima ostavili priliku da nesmetano djeluju. Jasno je da predsjednik Donald Trump u ovoj bitci, još jednoj od Erdoganovih na sirijskom tlu, vidi mogućnost vraćanja američkih trupa kući. Tijekom izborne kampanje Trump je bio vrlo kritičan prema Baracku Obami i njegovim prethodnicima, koji su uvukli Sjedinjene Države u duge i skupe ratove, kako u pogledu ljudskih života, tako i financija.

Pa ipak, Trump se do sada nikada nije usudio povući iz sirijske močvare. Nije rečeno da će to učiniti i ovaj put, iako se povukao u južna pustinjska područja Raqqe i Hasake, odakle može vršiti malo utjecaja na situaciju u Siriji. Akteri na terenu kažu kako su iznenađeni odlukom američkog predsjednika. Nitko nije znao za odluku Trumpa. Odluka je bila osobna američkog predsjednika, koji opet baca karte na stol, uklanja trupe i daje zeleno svjetlo Erdoganu da stvori tampon zonu u Siriji.

A Kurdi? Zašto ih je Trump napustio nakon što su se borili i umrli kako bi iskorijenili ISIL barem na sjeveru Sirije? Oni su manjina koja je u ratu u Siriji vidjela mogućnost izgradnje svog entiteta neovisnog od središnjih vlasti.

Borili se protiv ISIL-a umjesto američkih vojnika i to je bio razlog zbog kojeg su SAD rekli Kurdima da će imati svoju državu. Ali to se nije dogodilo. I nije trebalo dugo da to shvatimo.

SAD su ušle u rat s jednim ciljem: svrgnuti Bashara Al-Assada, tek tada je došla varijabla ISIL-a i borba protiv terorizma. Sada Kurdi nemaju izbora, ako žele preživjeti, moraju se vratiti u Damask s glavama prekrivenim pepelom. No prvo će se morati pozabaviti vojnicima iz Ankare, koji već djeluju topništvom i zrakoplovstvom, a 14 000 boraca proturskih milicija je spremno zapadno od Eufrata.

Turska akcija, kako se očekivalo, koordinirana je s akterima koji su prisutni u Siriji. SAD i Rusija su na prvom mjestu. Vladimir Putin je u telefonskom pozivu Erdoganu rekao da “obje strane primjećuju važnost jamstva jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije i poštivanja njezinog suvereniteta”.

Nemoguće je ne pročitati što se događa na sjeveroistoku Sirije bez razmišljanja o onome što se događa dalje na zapadu, u Idlibu. Tamo je tisuće naoružanih terorista koje štite Turci. Vjerojatno je Putin u zamjenu za Erdoganovu vojnu operaciju zatražio mogućnost trajnog zatvaranja problema u Idlibu. To ne bi bilo iznenađujuće. Sudbina Sirije, od početka rata, odlučuje se negdje drugdje.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
122 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Eto vam Kurdi vaše Amerike, započeli ste rat u paktu sa ISIS-om na nagovor amera i Izraela. Sada ste izdani od svojih takozvanih saveznika. Po onoj tko sa vragom tikve sada.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ante

Ma i njihov rat protiv ISIL-a je bio i nije bio ,, malo su se borili, pa su se malo mirili, ciganska posla.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Wow.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Ante

Kurdi započeli rat u Siriji? To neki novi trač, ili ja jednostavno nisam u fazonu!? A ništa to što se sirijska vojska povukla sa sjevera i fokusirala se na najveće gradove i putne pravce? Ništa to što su Kurdi, da ne bi bili izbrisani sa lica Sirije od strane ISIS-a morali da se brane vlastitim četama koje su usput formirali i uz pomoć dobrovoljaca iz iračkog Kurdistana? Ništa to što im je prijetio genocid u Kobaniju kada ih je ISIS pritiskao sa jedne strane, a turska vojska im nije dozvoljavala da pobjegnu na njenu teritoriju? Ništa to što je na hiljade kurdskih sela izbrisano sa lica zemlje od strane ISIS-a i poslije turske vojske? Ništa to što sirijski Kurdi, pored toga što nisu ratovali zajedno sa sirijskom vojskom nikada nisu napali sirijsku vojsku? Ništa to što od početka rata pa sve do danas sa Asadom i vladom u Damasku imaju jako dobar odnos?

Kurdi su od Asada tražili autonomiju, ako ništa barem djelimičnu, da bi se vratili u okvir njegov vodstva i njegove vlade u Damasku. Asad im je na to odgovorio da sve što mogu da dobiju je lingvistička autonomija gdje bi dobili pravo na školstvo i kulturno izražavanje. Ništa više od toga. Šta je to Asad ponudio Kurdima u Sriji? Tim istim Kurdima koji su sami izborili pobjedu nad ISIS-om izbjegavši genocid u Kobaniju, koji su uz pomoć Kurda iz Iraka i američkog oružja prodrli daleko na jug i koji i pored svega toga nisu ustali protiv sirijske vojske.

Šta to Kurdi mogu da izaberu? Da se vrat eu okrilje vlade u Damasku i napuste sve za što su se borili svih ovih sedam godina jer je eto cool da budu u toj jedinstvenoj sirijskoj državi!? Da sačekaju da im Turci masakriraju hiljade civila, poruše hiljade sela i desetine gradova!? Ili da se drže za slamku spasa nadajući se da će dobiti barem jedan djelić onoga što imaju Kurdi u Iraku!?

Kurdi nemaju prijateja, oni su toga svjesni. Jedino što im ostaje je bijes unutar njih, prkos i ponos. To je jedino što drži tih oko 40 miliona ljudi živim. Pokušajmo se malo staviti u njihovu kožu i biti malo manje smiješni!

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  puf

Bravo, ali zali boze truda.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  CPGS

Kako su i kada Kurdi došli na sjever Sirije,. Sudjelujući uArmenskom genocidu ii radeći prljave poslove za Osmanlije. To ne znaš. Dobro , to je bilo 1915. Koliko je arapskih sela protjerano sada u kurdskoj samoupravi, na stotine . Uglavnom proturskih, ali govorimo i o civilima, dakle, ne lupetaj.

puf
Gost
puf
1 godina prije

Ovo neka zezancija? Kurdi došli na sjever Sirije 1915. godne???? Hrkljuš!!!

Kurdi spadaju u grupu indoevropskih naroda, odnosno u podgrupaciju iranske skupine naroda, tačnije zapadnih iranskih naroda. Na području današnje Turske, Irana, Armenije, Azerbejdžana, Iraka, Sirije, Libana pa čak i šire do Egipta žive hiljadama godina. U 10. stoljeću se na prostor Bliskog Istoka naseljavaju turkijska plemena, te tako na području kurdske pradomovine dolazi do kolizije Kurda, Armenaca, Turaka, Arapa, Perzijanaca i drugih. Kurdski životni prostor, je i u srednjem vijeku, pa i danas obuhvatao i sjever Sirije, ali veoma mali prostor. Za tvoju informaciju, Kurdi su u Siriji prije početka rata činili 6% stanovništva, i živjeli su u tri potpuno teritorijalno odvojena dijela na sjeveru Sirije uz samu tursku granicu. To su: sjeveroistok Sirije od turske granice do grada Hasaka u kojem su činili 45% stanovništva, centralni dio sjeverne Sirije uz samu tursku granicu gdje je najveći grad bio Ajn Al Arab, ili kako ga Kurdi zovu Kobane, te krajnji sjeveroistok Sirije koji se naziva i Afrin zbog najvećeg grada u tom dijelu koji se zove Afrin. Kada se pogleda etnička mapa Bliskog istoka i granice država može se vidjeti su ti mali dijelovi Sirije gdje žive Kurdi u suštini samo dio velikog kurdskog etničkog prostora. Dakle sjeverno od toga, u Turskoj, u svim tim dijelovima većinu čine Kurdi te su ti mali džepovi sa kurdskom većinom teritoriji koji se naslanjaju na te u Turskoj. Linijom koja je povučena krajem Prvog svjetskog rata kada Osmansko carstvo podijeljeno povučene su i današnje granice. Tako je Sirija došla pod vlast Francuza, Irak pod vlast Britanaca, a sjeverno od toga je stvorena Republika Turska. Ta linija se donekle podudarala sa etničkom slikom sjever-jug. Sjeverno od linije su većinom živjeli Kurdi i Turci, a južno od linije su većinom živjeli Arapi. Međutim, neka područja su se našla na “pogrešnoj strani” linije, kao što su ta tri kurdska džepa u Siriji, te dio naseljen Turkmenima između Idlba i Latakije,sjeverozapadno od Jaish Al Shugura, uz tursku granicu. Dakle, Kurdi nisu došli u Siriju, oni su tu hiljadama godina.

Oni koji su došli u Siriju su bili asirski i armenski kršćani, bježeći od genocida koje su provodili Turci i Kurdi u današnjoj Turskoj. Tako da, da Kurdi su zajedno sa Turcima počinili genocid nad Armenima u današnjoj Turskoj. Ja ne bježim od činjenica. Te asirske i armenske izbjeglice su osnovale današnji Kamišli na sjeveroistoku Sirije. Kurdi i Armenci su historijski djelimično živjeli na istom prostoru, te su genocidom nad Armencima i njihovim protjerivanjem u današnju Armeniju i Nagorno Karabah Kurdi u jugoistočnoj Turskoj postali većina.

Koja su to arapska sela PROTJERANA direktno od strane kurdske samouprave? Daj spisak da vidimo! Kurdi i Arapi u Siriji nisu ti koji imaju problem baziran na etničkoj pripadnosti. Da imaju, velika arapska plemena koja broje milione pripadnika bi se pobunila protiv Kurda. Da imaju Kurdi bi čistili grad za gradom od Arapa, a Arapi bi Kurde očistili iz kurdskog dijela Alepa i iz velikih arapskih gradova. Da imaju Kurdi bi u potpunosti zabranili arapski jezik, negirali bi sirijska državna obilježja, proglasili bi nezavisnost, oružano bi se borili protiv Asadove vojske. Rade li Kurdi išta od toga? Ja nešto ne vidim, ili sam možda previše glup da vidim. Da, naravno da je bilo sporadičnih zločina Kurda nad arapskim civilima, pljačke širokih razmjera i slično, to se dešava u svakom ratu. Ali sistematsko protjerivanje? Hello! To se zive etničko čišćenje moj drug.

trgšowergtewrgtrwiegiuwergtwert
Gost
trgšowergtewrgtrwiegiuwergtwert
1 godina prije
Reply to  puf

Asirci koji i danas postoje ipak su tu duže od tih kurda, stoga oni imaju najveća prava a ne kurdi.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  puf

Lupaju bez veze. I Saladin je bio kurd. Sad, po njima, proizlazi da je putnik kroz vrijeme. Prvo je došao nakon pokolja armenaca, pa se vratio u prošlost križarskih ratova.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  puf

Znaš, za razliku od tebe ja politiku ne mjerim nivoom testisterona i levelom bijesa i prkosa, nego……uzročno-posljedičnim vezama i geopolitikom.

Kurde niko ne pita šta oni hoće, niti je ikome bitno šta oni hoće. Kurdi će biti iskorišteni od neke suprostavljene strane za neke interese. Da je Amerikancima u interesu Kurdi bi dobili ne autonomiju, nego nezavisnost, ali Amerikanci nisu ludi, i neće žrtvovati Tursku na svojoj strani zarad šačice Kurda. Da Asad želi Kurde na svojoj strani dao bi im željenu autonomiju i tako zatvorio sav ovaj haos. Ali, ni Asad nije glup i igra na kartu vremena, jer kazaljka ide prema njemu. Da je Rusiji u interesu natjerala bi Asada da Kurdima da autonomiju, ali nije, jer kako se sada stvari odvijaju po Ruse njima nije loše u Siriji. Ne samo da imaju pomorsku bazu u Latakiji, nego imaju i vojnu prisutnost u Siriji. Btw, od svih država Bliskog Istoka, ruske kopnene snage se nalaze samo u Siriji.

Kurde u Afrinu niko nije pitao šta žele. Bilo im je ili se predajte Asadu ili Turcima. u oba slučaja bi izgubili autonomiju. Dogovorom velikih sila je palo da Turci okupiraju Afrin. Je li to misliš da je možda Afrin okupiran od strane Turske bez saglasnosti Rusije?

Preporučujem blagu detoksikaciju i vađenje glave iz pijeska zarad sagledavanja širokog horizonta jarkih boja. Ugodna noć!

Filip
Gost
Filip
1 godina prije
Reply to  puf

Puf … zalud svi tvoji argumenti i činjenice. Većinu komentatora ovdje to uopće ne zanima.. Njima je dovoljno da su Kurdi šurovali s Amerićanima i za kaznu ih treba potamaniti. To što je to narod stariji i brojniji od njihovog, i što u tom narodu, osim boraca, ima i milijune žena, dice i staraca, to njih ne briga.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Filip

Baš tako, valjda će na njihovom iskustvu i drugi naučiti da su gangsteri loši saveznici.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  puf

Pa ako kroz te hiljade godina nisu uspjeli da sebi stvore državu, onda su glupi kao noć i niti ne zaslužuju državu jer je tako glupi ne bi znali voditi.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Toni

Koncept etničke države je na Bliski Istok stigao tek sa Prvim svjetskim ratom. Pojam etničke države se u Evropi počeo da razvija sa Francuskom revolucijom 1789. godine. Tada se ideje liberalizma, prosvjetiteljstva, humanizma, i etničke svijesti šire Evropom. Ideja etničke države početkom 19. stoljeća stiže na Balkan kada protiv Osmanlija ustaju mnogi balkanski narodi, te Osmanlije u Prvom bakanskom ratu 1912. godine gube sve balkanske pokrajine gotov sve do Istanbula.

Mladoturskom revolucijom 1908. godine se postepeno počinje širiti i turski nacionalizam, te turski etnički pokret dobija na zamahu. To je posebno kulminiralo tokom Prvog svjetskog rata kada su Turci postali svjesni da se Osmansko carstvo raspada. Arapi tada sanjaju o Velikoj Arabiji koja bi ujedinila sve zemlje koje naseljavaju Arapi.

Krajem Prvog svjetsog rata Osmansko carstvo se raspada. Na dijelu tog carstva se osniva Republika Turska, a ostatak Britanci i Francuzi dijele između sebe. Tada su povukli linije koje će kasnije postati nezavisne države. Francuzi dobijaju zemlje na kojima su osnovali svoje kolonije Siriju i Liban, a Britanci dobijaju svoje zemlje na kojima su osnovali kolonije Irak, Kuvajt, Transjordaniju (današnji Jordan), te Palestinu (današnji Izrael i palestinske teritorije).

U procesu dekolonizacije poslije Drugog svjetskog rata sve ove kolonije su dobile nezavisnost, te se granice današnjih država na Bliskom Istoku podudaraju sa granicama tadašnjih kolonija. Međutim, sve ove kolonije su imale većinsko arapsko stanovništvo, a Republika Turska i Iran su imali većinsko tursko, odnosno perzijsko stanovništvo. Time Kurdi nisu bili u mogućnosti da dobiju iedan dio koji su naseljavali isključivo Kurdi koji bi postao kurdska država. Zabranjivalo im se pravo na školstvo na kurdskom jeziku, pravo na pričanje kurdskog jezika u školama, područja na kojima su živjeli su sistematski zapostavljana, nastojalo ih se asimilirati u Arape, Turke i Perzijance.

To je sve tako potrajalo do američke invazije na Irak kada su Kurdi dobili autonomnu pokrajinu Kurdistan u Iraku, ali čak ni tu nisi svi kurdski dijelovi Iraka ušli u sastav iračkog Kurdistana. Posebno se tu može istaći Kirkuk koji ima kurdsku većinu, ali koji nije ušao u sastav iračkog Kurdistana, jer je taj dio jako bogat naftom.

Prije Prvog svjetskog rata Bliski Istok nije imao pojam etničke države. Čak i danas jedini koji na Bliskom Istoku imaju razvijenu ujedinjenu etničku svijest su Turci. Arapi imaju 20 država u kojima čine većin i uglavnom imaju razvijenu nacionalnu ili plemensku svijest, a nikako arapsku etničku svijest. Perzijanci više imaju razvijenu pan-iransku svijest, nego perzijsku. Čak su i ime promijenili iz Perzija u Iran zbog toga.

Kurdi su kroz prošlost imali mnogo mnogo važnih ličnosti koje su upravljale carstvima, vojskama, trgovale, bile naučnici itd. Najvažniji od njih je Saladin Al Ajubi koji je porazio moćne krstaše na Levantu i povratio Jerusalem, te upravljao velikim dijelom Bliskog Istoka i sjeverne Afrike.

Tako da vaša mantra koju nekoliko vas ovdje ponavlja pada u vodu. Kurdi su imali ognomnu državu kojom su vladali još u srednjem vijeku, u vrijeme kada su naše vukojebine od banana država još bile u fetus položaju.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  puf

Kurdi su zajedno sa takozvanom sirijskom oporbom zajedno započeli rat u Siriji, kasnije su bili napadnuti od te oporbe. Ja svu tu oporbu zovem ISIS.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Ante

ISISao ovo iz palca.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Ante

@Ante
Kurdi sa opozicijom zajedno započeli rat?
Daj molim te, de reci mi kada su to Kurdi napali sirijsku vojsku u ovih sedam godina? Daj jedan jedini napad da čujem? Za tvoju informaciju, u pokrajini Hasaka, to ti je sjeveroistok Sirije gdje većinu stanovništva čine Kurdi, usred kurdskog stanovništva u gradu Hasaka se nalazi baza sirijske vojske, a malo dalje od grada se nalazi velika baza sirijske vojske. Još sjevernije od toga se nalazi veliki pojas koji naseljavaju asirski i armenski kršćani koji se prostire čak i na dijelu grada Kamišlija na samoj sirijsko-turskoj granici. Taj dio kontrolišu grupacije odate Asadu iz formacija Ajaš i Sotoro vojnih odreda. I Kurdi nikada nisu napali nijedan od ovih dijelova.
D druge strane, sirijski Kurdi nikada nisu osporili jedinstvo Sirije kao države, niti su ikada tražili smjenu Asada niti svoju posebnu državu. Čak ne sprječavaju inžinjere iz Damaska da popravljaju i upravljaju branama na Eufratu, iako su Kurdi ti koji vojno kontrolišu brane. Da žele mogli bi većinu Sirije koju kontroliše Asad da ostave u mraku.
Jedino što oni žele je autonomija u dijelovima gdje čine većinu, ali Asad ne želi da čuje ni o kakvoj federalizaciji Sirije.
U gradu Afrinu, inače najvećem gradu u sjeverozapadnoj provinciji Afrin gdje su Kurdi od početka rata držali kontrolu je stajao veliki kip Bašarovog oca Hafeza Al Asada. Taj kip je bio prvo što su Turci porušili kada su ušli u grad Afrin. Toliko o izdaji Kurda.

Tebi je ISIS sirijska opozicija???? haahah, what a joke. Drug moj, ISIS je u Siriju ušao iz Iraka, jer je ta ista grupacija, iako pod drugim imenom, vladala iračkim gradom Faludža od 2006. godine. Faludža se inače nalazi samo 100 km zapadno od Bagdada. Početkom rata u Siriji većina sirijske vojske se povlači sa granica i fokusira na velike gradove, aerodrome, vojne baze, brane i slično te tako ogromna sirijska pustinja ostaje nezaštićena. Tada ova grupacija, uz pomoć američkog oružja koje su gomilali od 2003. godine, vrši munjeviti napad kroz pustinju. Sirijska vojska je imala masu problema da bi ganjala te gerilske grupacije po pustinji neorganizovano.
De ne lupaj više molim te!

Nik
Gost
Nik
1 godina prije
Reply to  puf

Kurdi na pocetku dragi simpaticni na kraju megalomani..ne mogu se sjetiti na sjeveru kada je doslo do puskaranja i napada na sa u gradu kojem djeluju kurdi i sa..osim toga kada je sirijska vojska krenila na deblokadu del zora ili kako se vec zove kako su brzo pozurili da blokiraju sirijsku vojsku i zauzmu naftna podrucja i podrucja koja nemaju veze sa kurdima…toliko o kurdima i tvojoj tezi nisu nikada napali. To sto su doveli sirijsku ekonomiju u kolaps jer vlada ne moze doci do svoje nafte i plina meni je ravno napadu to sto su blokirali SA meni opet ravno napadu tebi to ocito nije napad to je za tebe takticko pomicanje ili ne znam sta sve ne…..

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Nik

Zašto bi to oni svih ovih godina trčali za Asadom, zašto? Btw, ko je taj Asad? Neki bog ili šta već? Je li to on jedina osoba koja ima pravo da upravlja Sirijom? Je li Sirija njegova privatna svojina i svojina njegove porodice? Nisu ni Kurdi sveci, ali nije ni Asad. Kurdi su istakli svoje zahtjeve, šta žele i kako žele, a šta im je Asad sve ove godine na to odgovorio? Pa ništa, neće da pristane ni na jedan zahtjev. Jednostavno ignoriše sve njihove zahtjeve i igra na kartu vremena.

Sirija se službeno zove SIRIJSKA ARAPSKA REPUBLIKA……hello…..ARAPSKA. To sve govori. Gdje je tu mjesto za ne-Arape. Gdje je pravo na školstvo, kulturno izražavanje, visoko obrazovanje na jezicima manjina, pravo na njihove političke predstavnike, pravo na bilo šta što nije arapsko u toj Siriji?

Pa pobogu, sve što Asad radi je da čeka da njemu svi dođu na noge. Tako stvari ni u politici, ni u životu, ni nigdje ne funkcionišu. Demonizacija Kurda od strane mnogih od vas ovdje mi je jako smiješna. Neki od čak smatraju dijelom ISIS-a, neki ih smatraju saveznicima ISIS-a, neki ih smatraju ratnim neprijateljima Arapa neki ovakvim ili onakvim. Neko je već napisao, da su Kurdi u bilo kojoj fazi rata napali Asadove snage, Asadova Srija bi se raspala, jer ne bi mogao izdržati pritisak na sve strane. Ali oni to nisu uradili. Kucnite se malo u mozak pobogu. To što su oni izabrali Amerikance za saveznike je njihova stvar, jer su u tome vidjeli više interesa. To ih ne čini automatski lošim. Ni Asad nije svetac i mi svi to znamo.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  puf

Tvoji voljeni kurdi su lešinari koji su igrali na krivog igrača.

Ovako će biti upamćeni kao političke budale koji su se vodili plemenskim interesima i sve ostalo su zanemarili. Izdaja domovine se teško prašta.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Zvrk

“Moji voljeni Kurdi” su narod koji žele svoja prava. Ti isti koji su oštećeni u procesu širenja nacionalne svijesti po Bliskom Istoku i koje se nastoji asimilirati, posebno sada putem školstva i medija.

Izdaja “domovine” – misliš domovina koje su stvorili Britanci i Francuzi, tačnije linija koje su oni povukli kroz pustinje koje se nisu poklapale ni sa kakvom konfiguracijom stanovništva. I tih istih linija oko kojih vi sada balite kao da su bogom date i kao da su sveto slovo.

Ja ne osporavam jedinstvo Sirije, jer bi to vodilo u totalni haos, ali djelimična federalizacija Sirije poslije svog ovog haosa bi bila znak dobre volje i volje za boljim sutra. Siriji svakako kroz dogledno vrijeme slijedi demokratizacija društva, ne ona vođena putem Zapada, nego kroz podizanje svijesti stanovništva o pravima svakog pojedinca. Tek kada Sirija bude imala prve slobodne izbore, a ne ove fake izbore koji se samo nazivaju izborima, vidjeti će se sve slabosti potpune centralizacije u državi kakva je Sirija. Od preglasavanja pa nadalje. Ali preglasavanje u Siriji nije ništa novo. Manjinske grupe koje su Francuzi favorizirali kako bi upravljali većinom su i dalje na vlasti. Ništa se nije promijenilo od sirijske nezavisnosti.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  puf

Priča o federalizaciji je prošlo svršeno vrijeme još prije 4 godine. Ali ako to primjerice tvojoj malenkosti nije sasvim jasno, kako je onda genijalnom vodstvu YPG-a koje je ponovno prodalo vlastiti narod?

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Živi bili pa vidjeli. Sirija i jeste postala plodno tlo za pobunu zbog toga što manjina upravlja većinom. Ta ista manjina koju su Francuzi favorizirali kako bi lakše upravjali većinom. Ništa novo za Francuze i Britance. Aleviti su pokupili političku moć, Druzi vojnu moć, a Asirci trgovačku moć.

Sirija poslije rata ima dva puta, ili da skrene u potpunu diktaturu ili da postane prava republika sa svim obilježjima republike, da dopusti prava svima, pravo na izbor, na jezik, na školstvo, na političko predstavništvo itd. U suprotnom će joj se ovakvo stanje samo ponavljati.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  puf

Kurdi predstavljaju jedan od važnijih faktora u ratu u Siriji. Imali su dug put od marginalizirane manjine do de facto autonomije i najveće oružane sile u državi, poslije SAA. Činjenica je da je njihovo vrlo ograničeno sukobljavanje sa Damaskom u ranim fazama rata omogućilo reorganizaciju i fokus državnih snaga na borbu sa pobunjenicima i kasnije radikalnim islamistima. Da je sukob sa Kurdima eskalirao u ranim fazama rata, SAA ne bi imala dovoljno resursa za borbu na dva fronta i pitanje je kako bi se sukob u Siriji odvijao. Bez obzira na međusobne animozitete i povremene sukobe, obje strane su od početka rata bile vrlo suzdržane jedna prema drugoj, što je rijedak izuzetak u odnosima arapskih država i Kurda.
Bez obzira na uspjehe SDF-a okupljenog oko kurdskih YPG i YPJ u borbi protiv glavosječa, konačan cilj sirijskih Kurda je stjecanje zvanične nezavisnosti ili makar priznavanje autonomije. Ovome se ispriječila Turska koja neće nezavisnu kurdsku teritoriju na svojoj granici. Odnosi Kurda sa Damaskom su od početka rata bili toplo-hladno, ali pod pritiskom Turske, sve veće arabizacije snaga SDF (koje su pri formiranju 2015. g. imale oko 24% boraca ne-kurdskog etniciteta, dok je to sad negdje oko 40%) kao i otvorenog odbijanja zapada da se u sukobu sa Turskom zauzme za Kurde, nije neprirodno očekivati zbližavanje između Damaska i YPG/YPJ. Ne treba zaboraviti da su Kurdi otvoreni i za suradnju sa Rusijom i Iranom u Siriji, svjesni da su to jedine dvije zemlje koje imaju realan utjecaj na Bašara Al-Asada. Druga stvar je što o tome misle Rusija i Iran, imajući u vidu kurdsku rolu u američkoj sirijskoj predstavi. Sam je Asad više puta u raznim intervjuima rekao u svezi kurdskog pitanja da je on spreman na suradnju sa svima koji se bore protiv terorista, i da neće dozvoliti cijepanje Sirije, ali da se o federaliziciji makar određenih regija može pregovarati. U ovome se možda može naslutiti i neka buduća ponuda iz Damaska sirijskim Kurdima. I Rusija sve više naglašava potrebu političkog dogovora vlasti i opozicije zbog završetka rata u Siriji.
Dugoročno gledano, Kurdi u Siriji su upućeni na suradnju sa sirijskom državom na isti način kao što je sirijska država osuđena na suradnju sa Kurdima. Osobito nakon što su Kurdi ponovo izdani od svojih zapadnih patrona. Da bi se izbjegao još jedan dug i krvav sukob, ovaj put sa središnjim vlastima u Damasku. Kurdi će morati smanjiti apetite, a Damask će im morati nešto dati.
P.S.
Zanimljivo je da su u petom mjesecu Kurdi održali pregovore u Qamishli i Al Hasakahu, koji su još uvjek pod djelimičnom kontrolom državnih snaga. Na stolu je bila situacija oko Manbija, ali tu su glavni bili Turska i SAD, čiji je dogovor o zajedničkim ophodnjama, kao neko privremeno rješenje, vrlo brzo pao u vodu zbog njihovih suprotstavljenih interesa.
Malo je poznato da je tada postignut dogovor o trgovini sirovom naftom i naftnim derivatima po kojima će država Sirija kupovati sirovu naftu sa naftnih polja pod kontrolom SDF po fiksnoj cjeni od 75 američkih dolara za barel, dok će država Sirija prodavati naftne derivate dobijene iz te sirove nafte kurdskoj strani po fiksnoj cjeni od 100 američkih dolara za barel.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  puf

Puf … Odličan komentar !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  puf

O da sad su Kurdi porazili ISIL; baš kao u Iraku, kada su došli do Kirkuka ranije i Bashiqe kasnije, tj “njihove” granice, i rekli nas više ne zanima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  puf

Pa borili su se protiv SAA 2016 u Hasaki , a gen Zahredin ih je 2015 spasio kad im je poslao elitne borce iz opkoljenog Deir Ez Zora, a ISIL je već zauzeo dva predgrađa. To je bilo hvala Zahredinu. Fuj. “cigani”, da izvine Romi

puf
Gost
puf
1 godina prije

Borili se? Borili? Ti jednu pucačinu koja je proistekla iz svađe dva odreda i koja je trajala nepuni dan nazivaš borbom i ratom? Nešto ne vidim da su im se odnosi tada promijenili? Nešto ne vidim da je do dovelo od općeg rata između Kurda i Asadovih snaga? Nešto ne vidim da su Kurdi obustavili protok hrane, oružja i životnih potrepština za Asadove džepove u provinciji Hasaka? Pa pobogu da su Kurdi htjeli mogli su ih blagom ignorancijom izgladnjeti do smrti.

To je generalu Zahredinu bilo mnogo stalo do Kurda pa ih je eto kao spašavao? hahaha daj ba. On je Kurdima bio potreban koliko su i Kurdi njemu. Jedni drugima su čuvali leđa neslužbeno jer su znali kakva ih u suprotnom sudbina očekuje. Više snage znači manje moći ISIS-a. Toga su bili svjesni i Zahredin i Kurdi. Naravno da se nisu slagali u svemu, pogotovo dokle čija moć treba da seže. To je pokazala trka za ISISovim teritorijima oko Eufrata kada su jedni drugima bili za petama samo da bi dobili kontrolu nad više teritorija.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  puf

Glupost. Trajalo je nekoliko tjedana. Slučajnosti ili ne, kojih mjesec dana nakon je bila akcija Bijes Eufrata. Što se tiče izgladnjivanja zanimljivo je da su isti i dalje primali plaće iz Damaska. Toliko o pobuni.

renato
Gost
renato
1 godina prije
Reply to  puf

Pametnjakoviću,a zašto se Kurdi od samog početka nisu borili uz SAA?Kada se SAA morala povući sa sjevera?Nije li to bilo 2014?Gdje su sve to vrijeme bili Kurdi?Pa ne bi se SAA morala povuči da su se i Kurdi angažirali,ne bi ni mnoge glave SAA vojnika bile nabijene na stupove i ograde u Raki i okolici.Ni Kurdi ne bi doživjeli katastrofu u Kobaniju,ali je bila njihova odluka da se ne miješaju.E,kad je došlo do njih tada cviljenje i odmah pod skute američkog agresora.A ove gluposti da su Kurdi sami izborili pobjedu nad ISIL-om pričaj svojoj djeci,ovdje su ljudi pratili što se dešavalo i kojim tijekom.Dakle,kad je SAA,uz pomoć ruske avijacije krenula oslobađati teritorij kalifata,odmah su to uradili i Kurdi uz pomoć SAD-a.Zašto? Jer nisu htjeli prepustiti naftna polja Siriji.Čak su i pustili vodu kroz branu i tako dignuli razinu vode u Eufratu da SAA ne bi mogla prijeći preko.Dok su u isto vrijeme njihovi saveznici Amerikanci “greškom” bombardirali položaje SAA.Eto,takvi su ti Kurdi.Oslobađali su teritorij pod kalifatom jer im je zamirisala nafta na prostorima gdje nikad nisu bili a nitko ih nije tražio da ga oslobode.Kad su se već držali po strani na početku,nisu se trebali petljat ni poslije,naročito kad je SAA preuzela inicijativu.I sada će ,naravno,nagrabusiti.Tako ti je to kad se boriš “svih ovih sedam godina” za sebe i kolaboriraš sa agresorom koji je bez mandata UN-a,suprotno međunarodnom pravu, okupirao državu koja zbog tih istih amerikanaca krvari.Da ne govorim što je država Sirija učinila za njih kada im je bilo najpotrebnije-u jeku najžeščih obračuna vlasti u Turskoj osamdesetih ,Sirija je primila stotine tisuća Kurda.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  renato

Ne znam šta vam nije jasno. Kurdi žele autonomiju i neće da popuste dok je ne dobiju. U Iraku su je dobili, hoće je i u Siriji. Autonomija ne znači nezavisnost niti otcjepljenje. Asad ne želi da im da tu istu autonomiju, pa se prepucavaju dok neko ne izvuče deblji kraj. Asad bi da Kurdi pohrle njemu u zagrljaj i da se svi prave kao da se ništa nije desilo u protekloj deceniji. U politici tako stvari ne funkcionišu. Kurdi bi sutra prešli pod Asadovo okrilje da im isti da autonomiju u tri džepa gdje čine većinu: Hasaka, Kobane i Afrin. Ali kako svi vidimo, Asad NE ŽELI da im išta da! Je li se tako vodi politika? Ne vodi! Asad igra na međunarodnu situaciju glede Bliskog Istoka i čeka da vrijeme odradi stvari za njega. On je svjestan da će Turska radije osvojiti teritorije od YPG kudskih odreda i predati ih njemu, nego što će dozvoliti da Kurdi i u Siriji dobiju autonomiju. Je li opet Asad očekuje da će igrom miša i mačke Kurde privoljeti na svoju stranu? Pa neće, samo će da ga zamrze na takav način!

To su Kurdi prilikom invazije ISIS-a na sirijsku pustinju od iračke granice trebali u masama da hrle da spašavaju pustinju? Nešto ne vidim da su stanovnici Damaska, Homsa, Hame, Latakije, Tartusa, Alepa masovno hrliti na istok da se bore protiv ISIS-a i da spriječe okupaciju Deir Az Zora. Svima je došlo do guše tek kad je nastao potpuni haos i kada je isti ISIS pojavio pred vratima svakog od njih. Svi mi znamo da sirijska vojska nije mogla da se skoncentriše na sve dijelove države jer je haos bio svuda. Zato su se fokusirali na najvažnije tačke i čekali da se stanje malo stabilizuje da bi mogli efektivnije djelovati. Ali, prilikom toga su kurdska područja ostala bez zaštite. Tako se Kurdi organizuju u vlastite odrede i onda je sve teklo kako znamo.

Je li Kurde čini lošim to što su u Kobaneu dobili pomoć iračkih Kurda uz američko oružje? Što su poslije toga pristali na stranu Amerikanaca? Što žele autonomiju? Da, ima tu trzavica. Baš kao što su Kurdi htjeli da kontrolišu nafna polja sjeverno od Eufrata, tako su i Asadove snage nisu htjele Kurde južno od Eufrata. Da vidimo Asadovu dobru volju, dok turska invazija nije uzela maha. Da vidimo hoće li Kurdima dati autonomiju u ta tri mala dijela. Svi već znamo odgovor.

Hafez Al Asad primio stotine hiljada kurdskih izbjeglica? Da, jeste, od kojih se većina vratila u Tursku. Je li to Hafez radio iz ljubavi prema Kurdima ili pak tu ima nešto mnogo dublje? Neprijateljstvo Sirije i Turske podječe iz 1938. godine, kada je Turska aneksirala sirijsku provinciju Hataj uz saglasnost Francuza, koji su tada vladali Sirijom. U provinciji Hataj je živjelo miješano arapsko-kurdsko stanovništvo sa turskom manjinom. Arape iz Hataja se većinom protjeruje u Siriju. d tada je Sirija radila sve kako bi naštetila Turskoj, te su uvijek imali zategnute odnose. Nakon pobune Kurda u Turskoj gdje su zahtijevali prava, te stvaranja terorističke organzacije PKK, Hafez je jedva dočekao da to iskoristi pritov Turske. Borci PKK su redovno prelazili sirijsku granicu gdje su bili van dometa turske vojske. Preko Sirije su dobijali i većinu oružja i logistike. Tako da, molim te, nemoj mi samo reći da je Hafez pomagao PKK i turskim Kurdima jer ih je volio, a ne iz vlastitog interesa? Ali kao što sve sve vraća i plaća, tako se Siriji to obilo od glavu. Pri izbijanju arapskog proljeća u Siriji Turska je jedva dočekala slabljenje Sirije i nezvanično je postala tranzitna zona za teroriste svih vrsta koji su išli da kolju po Siriji. A onda se to opet Turskoj obilo o glavu sa milionima izbjeglica, kurdskim pojačanim glasovima za više prava i autonomijom itd.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  puf

nikakvu oni atonomiju nece dobiti niti drzavu.Nenazovu Asada i nedogovore se sa njim i stave pod kontrolu Asada,biti c eotpisani bez ikakvih problema.Sudbina kurda je u njihovim rukama,neslusas,otpisan si i stavljen k unistenju..

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  puf

Kurdi nisu ni imali potrebu da ratuju protiv SAA osim nekih incidenata jer su cijeli teritorij oko 30% Sirije i naftna polja zauzeli na račun ISIS-a a SAA nakon 2014 nisu puno ni napadali Kurde jer su Kurdi imali američku zračnu podršku ali Assad je kako se god okrene ipak diktator i on ne želi Kurdima ni bilo kome drugome dati nekakva ekstra prava jer on želi samo svoju apsolutnu vlast a pogotovo im ne želi dati sada kad je pod skutima IRGC-a a zna se koliko IRGC ima razumjevanja za prava Kurda

renato
Gost
renato
1 godina prije
Reply to  puf

Hafezu nije trebalo da primi stotine tisuća Kurda da bi naoružao turske Kurde,nemoj mu podcjenjivati inteligenciju.Valjda je zato primio i pola milijuna Palestinaca…Još jedna stvar bi trebala biti vrlo jasna-Kurdi su se počeli naoružavati,dakle imali su paravojne jedinice,od samog početka rata a tada nije bilo ISIL-a,pa me zanima protiv koga su namjeravali ratovati?Zato se SAA i povukla iz mnogih gradova na sjeveru,doduše bez ispaljenog metka, ali je to bio jasan znak da se treba povući, jer naoružava se FSA,naoružavaju se Kurdi…Dešavaju se i masovni prosvjedi Kurda, isto kao i “umjerene” oporbe na drugim mjestima.Ti bi ostao u takvom okruženju gdje shvaćaš da nisi dobrodošao i da bi se svakog trenutka moglo desiti na sjeveru ono što se upravo dešava u Doumi ili Idlibu
?Dakle,nije SAA napustila Kurde,nego su je Kurdi otjerali anti-ustavnim djelovanjem u trenutku kada je bila najranjivija.I to opet govori o njihovom kalkulantskom obrascu.I sad bi ti da ja plačem zbog njih?Istina da su Turci i njihovi plaćenici deset puta gori od njih ali jednostavno nemam empatije za nekog tko se ovako ponašao tokom čitavog rata.Jednostavno sam indiferentan,isto kao što su i oni bili.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  puf

ma nista Kurdi nemogu,oni su otpisani,nisu posluslai,vrijeme otpisa Kurd ai mnogih drugih..

Ana
Gost
Ana
1 godina prije
Reply to  Ante

Kurdi su drzali u zarobljenistvu vise desetaka tisuca ISILovih koljaca. evo nama jos uteklica imigranata protiv kojih ne smijemo zucnuti.
Niti jedne cak i kad se aktiviraju malo pomalo, pa prikolju lijevo, dignu u zrak desno.
A USA?
Kojeg psica USA nije pos…popljuvala i odbacila, otkad je svijeta i vijeka?
Uvidjaju to (valjda) i ovi nasi veleizdajnici…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ana

Nisu držali nego drže 80 000 i nisu u zarobljeništvu m, već u izbjegličkom kampu. Sad će Erdogan unovčiti to. Ili će ih pustiti nazad u EU, čiji su državljani ili će Bruxelles, odnosno mi, platiti

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Mektic ovim “nasima” sprema crveni tepih da im se ne prljaju ruke krvave.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Znam, ali kazu da su sada svi vani. Nazdravlje nam , sve skupa sa onih 4 milijuna, i ostalima!

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije
Reply to  Ante

Neki dan čitam malo i za genocid nad Armencima su baš Kurdi najviše krivi.. Da bi se ulizali Osmanlijama pobili i protjerali Armence. To je bila odmazda jer su Armenci pomagali Rusima… Veljda je to točno???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ivek

Jeste točno je i ima ovdje analiza, ali je ne mogu naći, detaljno o Kurdima u tom genocidu

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije

Mislim da se emisija radila o novoj Turskoj POSLJE raspada osmanskog carstva tj prelaz iz stare u novu državu…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ivek

Tako nekako u kaosu s padom carstva iako još nije bilo republike,

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Postoje li dokazi da su Ameri obecali Kurdima vlastitu drzavu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  CPGS

Ne ne postoje…. Obećali su im državu u državi kao irački Kurdistan, ali će proći kao Barzani.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Sto je to lose sa lokalnom autonomijom? Zasto bismo trebali biti kivni na Kurde da zele svoju?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS Majke ti isusove od kad se to države dile . . . kurdska država je ni prvo ni zadnje neispunjeno obećanje . . . općepoznata je evolucijska postavka kako napreduju samo jači i prilagodljivi i evolucija ne spominje etiku i moral nego samo jače koji napreduju i slabije koji nestaju . . .

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Opet ti mimo teme. Pitanje je jednostavno. Ili odgovori pitanje ili usmjeri svoj komentar ondje gdje je relevantan.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS Pa kako da ti napišen da su u politici ”dokazi” i ”obećanja” totalno imaginarni pojmovi . . . postavija si pitanje ka ono ”postoji li drveno željezo” i čekaš odgovore . . . i sad mi još samo napiši kako ne postoje glupa pitanje nego samo glupi odgovori . . .

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa onda su sigurno i optuzbe za neispunjena obecanja imaginarne, ne?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS Jasno . . . očekivanje od psihopata da ispune obećanja je totalna imaginacija, da ne napišen nešto manje pristojno . . .

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Obecanja koja su, kao pojam, imaginarna?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS Jesu, kad su u igri psihopati koji obećaju . . . ”očekivanje od psihopata da ispune obećanja je totalna imaginacija” – tvoj nivo sposobnosti za shvatit prostu rečenicu je zapanjujući . . . a komentira bi politiku i geopolitiku . . . 🙂

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

Imaginarna obecanja za koja ne postoje imaginarni dokazi?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  CPGS

@ CPGS
Mozes li ti meni obecati susjedov stan?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  nessy

On sigurno moze

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  nessy

Tvrdis li da sam to ucinio?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  CPGS

Jesi, nekidan. I predao si imaginarne ključeve stana u posjed tom prilikom. Što te usput čini psihopatom. Ali svejedno, drži se imaginarne teme i ne skreći s ceste.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

To ceka sve americke savezniku u svetu i u natu mozete sanjati da ce vas iko da brani granice se menjaju svaki 50 godina malo gore id dole i to vazi isto za sve balkanske protektorate

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Prvo su rekli “Izvor mira”, onda su preimenovali u Proljeće mira, no nije ni važno

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Pa evo more i ”Cvijet mira” . . . 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Vazno je.
Rijec je o losem prijevodu. Engleska rijec spring moze znaciti proljeće, kao i izvor.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Opruga mira…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Bit će proljeće, jer nakon ovoga slijedi “proljeće mira ” za Turke, kako oni kažu

mister_no
Gost
mister_no
1 godina prije

Pa to je razlika izmedju demokrtskog i diktatorskog ubijanja ,demokratski imas uvek rec “mir” u nazivu akcije ma koliko brutalno ubijali i razarali .

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Zvrk

A i opruga/feder, možda je to “Feder mira”, malo gore, malo dole?

Max
Member
Max
1 godina prije

piece spring na engleskom pa google prevoditelj ne razlikuje ista riječ

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Max

Ipak je izvor, proljeće je predugo, neće toliko ratovati, a tek je jesen. Zanimljivo i turski istu riječ ima za proljeće i fontanu / izvor Barış Pınarı – Ipak je izvor, tako je naveo portal državne tuiske TRT mreže, koja ima portal i na hrvatskom trt.net.tr

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Kurdi su umisto američke vojske ratovali protiv ISIL-a . . . ali ne baš mudri Kurdi nisu shvatili kako je u stvari njih podržava i naoružava Pentagon, a ISIL je podržavala i naoružavala CIA.
Isto je bilo i u Iraku, di je Pentagon podržava i naoružava iračku vojsku, a ISIL je podržavala i naoružavala CIA.
Glavno je da se Arabi i Kurdi međusobno tamane i da oružje kuri, tako da su zadovoljeni osnovni principi ”demokracije” i ”partnerstva za mir”.
A i Erdogan uči od najboljih.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Moreno

Odličan tekst prije svega realan i objektivan!!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Ka i rat u bivšoj Jugi…. i svi ostali

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Majk Majers
a e

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pozdrav Moreno drago mi je da ste vi još uvijek na svom mjestu za razliku od imenjaka- i svim ostalim sudionicima u raspravi lijep pozdrav.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Max

Max A šta ću, ja neman helikopter da bi moga pobić sa svoga mista . . . 🙂

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Moreno

nema to veze sa svim tim,puno drugaicja je prica oko svega toga,koji mnogi nerazumiju a najmanje proces upravljanja u svim tim stvarima i potezima Trumpa..sve id eprema planu a kurdi su igrali na losu kartu..doslo je vrijeme njihovog otpisa..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Mile
Prestani s tim. Ovdije i onako ima dosta iracionalnosti. Prvi put čujem npr, da Kurdi imaju veze s Balkanom i I grupom…

tango
Gost
tango
1 godina prije
Reply to  Moreno

SVAKA ČAST GOLA ISTINA MUSLIĆI SE BIJU A GOSPODA PIJU

Balkan Blok
Gost
Balkan Blok
1 godina prije

Za mir!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Balkan Blok

Ratom do mira… A jbg. tako im je suđeno. kakva politika takvi rezultati

Macchiato
Gost
Macchiato
1 godina prije

Obzirom na ovu situaciju često citiranu poslovicu bismo mogli preformulisati u “Ko s Administracijom tikve sadi…”, za neke buduće potrebe.

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

Sve ovo je dogovor rusa amera i turaka da bi se ameri povukli i sultan potprasio kurde da se ovi pokunje pred asadom ili ce ih nestati ko u afrinu a sad kurdi zarobite preostalu americko bagru i isturite ih svezane duz turske granice ko sto je mladic uradio sa francuzima u bosni pa nek turci udaraju po americkim govnarima

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

Nema vise nafte i Gaza za kurde sad asad treba preci u deir el zoru preko eufrata i uzeti izvore nafte i Gaza jer ameri ce kurde ostaviti na milost sultanu

NA TO
Gost
NA TO
1 godina prije

Zašto je to sada američka izdaja? Amerima je bilo bitno samo da se ID uništi i nemaju šta tamo da rade. Šta trebaju Amerikanci da ih čuvaju ko bejbisiteri? Kurdi hoće svoju državu koju nikada nisu imali i šta sada puitam ja vas pa šta im je Amerika trebala dati u Siriji samo tako ili ŠTA?

debeli pas
Gost
debeli pas
1 godina prije

Putin je prije nekoliko godina upozorio sve skupine koje su sudjelovale u ratnim zbivanjima u Siriji, a sponzorirale su ih USA, da će na kraju biti likvidirane od strane svojih “saveznika” jer im više ne budu potrebne. A sad, jbg. meni ih je osobno žao kaj tako skupo plaćaju svoju naivnost.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ajmo probat pogodit što će se dalje događati,sad kad se Turci malo ispušu na kurdima,moglo bi se dogoditi konačno riješenje idliba,poštena razmjena između Rusa i Turaka,usluga za uslugu,malo će disciplinirati Kurde…i eto čiča miča gotova priča…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Erdogan je pjesnicki nadahnut kod imenovanja vojnih akcija. Prosla, protiv Kurda takodjer, se zvala “Maslinova grancica”.
Sto se tice Kurda, i njhove drzave, ocito je da su popusili. Ali, sa duge strane, razumijem i njihovo stajaliste, oni bi suradjivali i sa crnim vragom da bi dobili svoju drzavu. Pokusali, riskirali, izgubili. Hebiga, stavim se u njihovu situaciju; sve vrije promjene su na vidiku, vrijedi pokusati. Bolje pokusati i izgubiti, nego nikada ne pokusati. Zao mi ih je, i nakon Prvog rata i sada, ostali su zrtve velikih igraca. To sto ih ima 30.000.000, koga to briga, kako je netko rekao, ‘pravo i pravda su razliciti pojmovi’. Sto se tice Kurda u Siriji, koliko znam tamo su se naselili, bjezeci pred turskim progonom prije cca 100 godina, i bili su primljeni dobrodoslicom. E sada, bi oni taj teritorij otcijepili. Nece moci.

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

neka dodju svi koliko god ih ima.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Krvolok sa Bospora je došao na svoje, jadna Sirija raskomadat će je

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Kurdi su jedini ispravni u citavoj prici oko Sirije.Kurdi u citavoj svojoj povijesti imaju samo jedan problem a to je da ne pripadaju niti jednoj religiji.Naime, Kurdi u vecini slijede filozofiju Zarathustre, koja se bazira na tri osnovna principa :dobro misliti, ispravno pricati i dobro ciniti.

njofra
Gost
njofra
1 godina prije

Miki pa boga mu poljubim, zašto ne uzimaš u račun bar neki procent geografske udaljenosti 🙂 nemožemo biti baš klonirani Kurdi.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ovo je “win-win” situacija. Win za Assada i win za Rusiju.

Filip
Gost
Filip
1 godina prije
Reply to  Mate

Assadova win situacija ? Je kako da ne !
Strane trupe ne baš prijateljske zemlje, koje nisi zvao u pomoć, vrše invaziju na teritorij tvoje države.
Ti biće misliš da Turci umjesto Assada rješavaju Kurdsko pitanje, a ja ipak mislim da je to unutarnje pitanje Sirije.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije

Daj malo pojasni kako su to Kurdi zabili nož Assadu ?

joze čelični
Gost
joze čelični
1 godina prije

da a rat je morao pokrenut u beogradu ili darul đihad (kuća đihada)odakle može legalno po nevjernicima

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Pazi ovo, “izvor mira” haha. Ne postoji put prema miru, mir jest put!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Citam komentare i stvarno s emoram nasmijati,jer stvarno vi momci nicemu nerazumijete a najmanje geopolitckim potezima u svemu tome.Neljutite se ali previse komentirate nesto o cemu pojma nemate a najmanje o svemu tom tzv.napadu Turske na Kurde..Velike su to igre ili bolje recneo proces upravljanja u geopolitici od strane globalista..kojem vi stvarno nemate niti 1% informacija i niti sve to razumijete..

Baba
Gost
Baba
1 godina prije

Milanče ti si gori od pokvarene ploče.

Filip
Gost
Filip
1 godina prije

A ti sve na svitu gledaš kroz tu prizmu globalizacije i globalista. To je jednostran, isključiv, da ne rečem fanatičan pogled na događaje. Osim globalista postoje i razne druge interesne grupacije na ovom svitu, koje i te kako utiču na sve oko nas. A ti upro globalisti pa globalisti …

Max
Member
Max
1 godina prije

Bez obzira na to koji razlozi za ovu operaciju služe kao opravdanje rijeć je o upadu strane vojske na teritorij susjedne države. Agresija

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Max

…radi se o članici NATO saveza stoga sve je to legitimno…zar ne…

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Sam tekst nema veze sa stvarno relanoscu svega toga.Da novinari malo vise proceslaju neke stvari,shvate o sto sve to ide,mozda bi tekst svega toga bio drugaciji.Nazalost mnogi novinari pojma o svemu tome nemaju.Stojim iza toga a stajati cu dalje d amnogi novinari a i nazalost novinari logicno stvanro svemu tome nerazumiju a potezima Trumpa-Amerike u svemu tome..Nazalsot,informaicjsko polje koje se trenutno siri putem medija u svijetu od strane novinara toliko je dezinformacijsko da stvarno mnogi novinari veze o geopolitici,globalistima i njihovim potezima veze nemaju..Tuzno i zalosno sto nepostoji na prostorima balkana niti jedna novinarski mediji koji bi napisao pravi razlog svega toga..

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Opet su vam uštekali net na Rabu ccc

deki
Gost
deki
1 godina prije

Decko, pre nego sto nam objasnis geopoliticke promene u svetu i sledece poteze globalista,daj bar za pocetak proradi na svom pravopisu.
Po tolikim greskama u tvom pisanju,izgledas kao klinac koji je 3 razred osnovne skole!

mike
Gost
mike
1 godina prije

Pa Milance ako nepostoje na balkanu….. “Tuzno i zalosno sto nepostoji na prostorima balkana niti jedna novinarski mediji koji bi napisao pravi razlog svega toga..” ajd ti onda budi pionir i pokreni taj novinarski medij….

trgšowergtewrgtrwiegiuwergtwert
Gost
trgšowergtewrgtrwiegiuwergtwert
1 godina prije

Rastavljaju Siriju na proste čimbenike, neće erdođanija uništiti kurde uzet će im malo gore Sirije na sjeveru a ovi će biti dolje čekajući godoa da im zekskraten stvore državu. Što veći kaos to bolje za grosse Filistinezen, naselit će erdođanija u ove dijelove one sirijce iz kampova u Turskoj a i pusti će one sifilovce da prave opet kaos po Siriji, krempita i erdođanija samo slijede zapovjedi tame. Sirija u stalnom kaosu iz kojeg neće izaći sve dok stvor ne bude zadovoljen.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

nemas ti o tome pojma,nepisi nesto o cmeu pojma nemas..Sirija je drzava i biti ce dalje.

trgšowergtewrgtrwiegiuwergtwert
Gost
trgšowergtewrgtrwiegiuwergtwert
1 godina prije

Moše, više voliš da se vjeruje tvojim obmanama, voliš ovdje navratiti posijati hazbaru.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

I meni se tako čini, dogovor amera i erde, osim ako turčine u tampon zoni vrlo brzo zamjene rusi/SAA. Onda bi se moglo reći da se sve odvija po ruskom/sirijskom planu. Vidjeti ćemo…

burt
Gost
burt
1 godina prije

ovo je jedna od sudbonosnih bitaka za budućnost Sirije a sve ovo je nastavak događaja kad su Kurdi sa 5% kontrole teritorija došli na 30% teritorija i osvojili naftna polja, u isto vrijeme sve opkoljene enklave su evakuirane na sjever Sirije, Assadova sudbina i kraj unitarističkog uređenja države se rješavaju u ovim događajima jer Assad nema vojnu snagu i političku podršku globalnih struktura da pokrene cijelu frontu u Siriji i tako preduhitri sudbinu i nametne svim akterima svoju volju

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  burt

ajd eburt,nelupetaj,veze o tome nemas..

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

da jos ja dodan neke stvari pa ce te imati komplentu sliku svega toga.Kurdi su preko Asada dostali stotine upozorenja od strane Rusa da se stvari pod rukovodstvo Asada i da je dosao kraj borbe protiv vlade u Siriji i na strani americke drzavne elite koja je sve to realizirala.Kurdi su to odbili jer su mislili da ce ih americka drzavna elita obraniti i da ce imati drzavu Kurdistan.Taj dogovor Kurdi su imali sa americkom drzavnom elitom koja hoce napraviti impečment protiv Trumpa.Posto je Trump zastupnik u americi globalista i sa globalnog gledista to izgleda ovako:
.1Trump dao sa tim znak svojim pindusima u drzavnoj eliti da je proslo njihovo vrijeme raznih akcija po svijetu i da ce sve to likvidirati,to znaci odlazak amerikanaca iz Sirije a onda uskoro iz Afganistana i Iraka.
2.Snizava se kredibilitetn Amerike kao svjetskog hegemona a cilj svega toga je isti kao sto je Gorbacov napravio sa bivsim SSSR-om.Jednostavno Trump likvidira ameriku kao svjetskog zandara i Amerika ce u buducnosti biti obicna drzava a ne kao do sada parzit ili zandar u svijetu.
3.Kurdistan nece biti jer zasahuje nekoliko drzava:Irak,Iran,Turska i Sirija a doslo bi do totalnog haosa a to globalisti ence dozvoliti americkoj drzavnoj eliti na cleu sa Kurdima
Kako sve to dopadne.Prije ovog napada .Prije dvana dana sastao se Lavrov sa Barzanim,sefom automatske oblasti kurdskog regionu,a Sojgun u Iraku imao sastanak sa Pentagonom,ako Kurdi neslusaju asada i Lavrova,mozda poslusaju Barzaniho.Vidjeti cemo..Sada je sudbika Kurdu u njihovim rukama,dovoljno je nazvat Asada i stvar rijesena ako imaju razum,ako nemaju,biti ce otpisani masovno likvidirani jer su zaigrali na losu kartu a to je americka drzavna elita koja je otpisana od strane globalista.

burt
Gost
burt
1 godina prije

vidit ćeš da tako neće biti jer što god Trump tweeta nema povlačenja američkiih trupa iz Sirije, Iraka i Afganistana jer globalna struktura ne želi pobjedu Homeinijeve doktrine i IRGC-a na bliskom istoku

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
1 godina prije
Reply to  burt

Burt, neznalico, vidis da su se povukli.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Stvar treba promatrati iz činjenice da diktaturama i autokratskim režimima trebaju ratovi da bi se održali. Dakle, ova operacija je više odgovor Erdogana na gubitak Istanbula, nego nekakvo rješavanje kurdskog pitanja. A koliko će ga to stajati financijski, vjerojatno nije ni svjestan. Ulaskom u ovu avanturu u cijelosti postaje zarobljenik CIAe. Oni mogu da ga zajedno sa kurdima dovedu do bankrota. To je najvjerojatniji krajnji ishod.

polako
Gost
polako
1 godina prije

koliko si plusova dobio za tekst koji je baziran na potpuno netočnim informacijama
samo zato sto si pisao ono što ofce zele čuti, nebitno da li je točno

IzNotGud
Gost
IzNotGud
1 godina prije
Reply to  polako

Nije bitno, je li Mausovo viđenje točno ili ne. Već je bitan način na koji obrazložio.

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Sad se očekuje od predsjednika AR Sirije odlučan odgovor i bar da sazove sjednicu VS u UN-u jer druga država koja podržava teroriste i pruža im logističku i svu potrebnu pomoć i drži pod okupacijom 1/4 AR Sirije krenula je u osvajanje novoga teritorija i da oslobodi ISIL-ovce koje Kurdi drže u zarobljeništvu da bi mogli nastaviti svoj krvavi pir u Siriji, a Kurdima sudbinu kao Armencima su priredili!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Kurdi su se kladili na pogresnu kartu i izgubili.Ne znam zasto ali analogija na nas ovdje je ocigledna.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Ima jedan grad u Siriji, grad za koji, do početka ovih sukoba, nikada prije nisam čuo. Zove se Kobane. Mislim 2014/15 ne znam točno, međutim to ime i te ljude koji su bili u to vrijeme u njemu, nikada nisam zaboravio. Bile su to godine u Siriji, kada je Rusija bila samo jedan pasivni promatrač, Damask skoro više niti čudo nije moglo spasiti, a kalifat na vrhuncu svoje teritorijalne i nepobjedive, božjom voljom vođene, vojne moći. Ispred kalifat, pozadi Turska i u sredini Kobane. Realne šanse za neku vojnu obranu, ravne nuli. Na dvije me stvari u trenutku jako podsjetio, prva Vukovar i druga Staljingrad. I na kraju, po mom mišljenju, to je bio sirijski Staljingrad. Grad na kome je nepobjedivom kalifatu prebijena kičma. Grad poslije kojeg su kalifatu kola nezaustavljivo krenula niz brdo. Niti jednom rječju nisam pomenuo tko su zapravo bili ti ljudi u tom gradu, u nadi da će ih Turska upoznati onako kao što ih je upoznao i kalifat i da će im svako selo, grad i naselje biti Kobane. Također se nadam i da će se pojedini cijenjeni komentatori ovoga portala prisjetiti, tko su bili ti ljudi koji su u to vrijeme napravili nemoguće, obranili Kobane.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  davor

Službeno ime je Ajn al Arab. Sve drugo je medijski hype.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik