Erdogan objavio početak vojne kampanje “Izvor mira” u sjevernoj Siriji

T 155 Fırtına turska haubica 155mm
122 komentara

Bitka na sjeveroistoku Sirije je počela. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izvijestio veleposlanstva u Ankari da je počela vojna kampanja protiv sirijskih Kurda na sjeveru arapske republike.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u svom obraćanju medijima također rekao: “Turske oružane snage, zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom, nisu samo pokrenule operaciju protiv PKK i YPG terorista, već i ISIL-a na sjeveru Sirije.”

Jutros su turski dužnosnici koje je citirao Bloomberg rekli da su turske trupe prešle sirijsku granicu da bi se uputile prema kurdskim položajima. Vijesti je tada demantiralo i samo tursko Ministarstvo obrane, koje je govorilo o “pripremama za vojnu operaciju u Siriji”.

Operacija koju je pokrenuo Erdogan, koja sada nailazi na položaje bez ikakvog otpora, dobila je ime “Izvor mira”.

Posljednjih dana su oklopna vozila i američki vojnici napustili svoje položaje kako bi Turcima ostavili priliku da nesmetano djeluju. Jasno je da predsjednik Donald Trump u ovoj bitci, još jednoj od Erdoganovih na sirijskom tlu, vidi mogućnost vraćanja američkih trupa kući. Tijekom izborne kampanje Trump je bio vrlo kritičan prema Baracku Obami i njegovim prethodnicima, koji su uvukli Sjedinjene Države u duge i skupe ratove, kako u pogledu ljudskih života, tako i financija.

Pa ipak, Trump se do sada nikada nije usudio povući iz sirijske močvare. Nije rečeno da će to učiniti i ovaj put, iako se povukao u južna pustinjska područja Raqqe i Hasake, odakle može vršiti malo utjecaja na situaciju u Siriji. Akteri na terenu kažu kako su iznenađeni odlukom američkog predsjednika. Nitko nije znao za odluku Trumpa. Odluka je bila osobna američkog predsjednika, koji opet baca karte na stol, uklanja trupe i daje zeleno svjetlo Erdoganu da stvori tampon zonu u Siriji.

A Kurdi? Zašto ih je Trump napustio nakon što su se borili i umrli kako bi iskorijenili ISIL barem na sjeveru Sirije? Oni su manjina koja je u ratu u Siriji vidjela mogućnost izgradnje svog entiteta neovisnog od središnjih vlasti.

Borili se protiv ISIL-a umjesto američkih vojnika i to je bio razlog zbog kojeg su SAD rekli Kurdima da će imati svoju državu. Ali to se nije dogodilo. I nije trebalo dugo da to shvatimo.

SAD su ušle u rat s jednim ciljem: svrgnuti Bashara Al-Assada, tek tada je došla varijabla ISIL-a i borba protiv terorizma. Sada Kurdi nemaju izbora, ako žele preživjeti, moraju se vratiti u Damask s glavama prekrivenim pepelom. No prvo će se morati pozabaviti vojnicima iz Ankare, koji već djeluju topništvom i zrakoplovstvom, a 14 000 boraca proturskih milicija je spremno zapadno od Eufrata.

Turska akcija, kako se očekivalo, koordinirana je s akterima koji su prisutni u Siriji. SAD i Rusija su na prvom mjestu. Vladimir Putin je u telefonskom pozivu Erdoganu rekao da “obje strane primjećuju važnost jamstva jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije i poštivanja njezinog suvereniteta”.

Nemoguće je ne pročitati što se događa na sjeveroistoku Sirije bez razmišljanja o onome što se događa dalje na zapadu, u Idlibu. Tamo je tisuće naoružanih terorista koje štite Turci. Vjerojatno je Putin u zamjenu za Erdoganovu vojnu operaciju zatražio mogućnost trajnog zatvaranja problema u Idlibu. To ne bi bilo iznenađujuće. Sudbina Sirije, od početka rata, odlučuje se negdje drugdje.

Operacija Izvor miraturska vojskavojna operacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
122 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Eto vam Kurdi vaše Amerike, započeli ste rat u paktu sa ISIS-om na nagovor amera i Izraela. Sada ste izdani od svojih takozvanih saveznika. Po onoj tko sa vragom tikve sada.

CPGS
4 godine prije

Postoje li dokazi da su Ameri obecali Kurdima vlastitu drzavu?

Slovenac
4 godine prije

To ceka sve americke savezniku u svetu i u natu mozete sanjati da ce vas iko da brani granice se menjaju svaki 50 godina malo gore id dole i to vazi isto za sve balkanske protektorate

Laki Topalović
4 godine prije

Prvo su rekli “Izvor mira”, onda su preimenovali u Proljeće mira, no nije ni važno

Moreno
4 godine prije

Kurdi su umisto američke vojske ratovali protiv ISIL-a . . . ali ne baš mudri Kurdi nisu shvatili kako je u stvari njih podržava i naoružava Pentagon, a ISIL je podržavala i naoružavala CIA.
Isto je bilo i u Iraku, di je Pentagon podržava i naoružava iračku vojsku, a ISIL je podržavala i naoružavala CIA.
Glavno je da se Arabi i Kurdi međusobno tamane i da oružje kuri, tako da su zadovoljeni osnovni principi ”demokracije” i ”partnerstva za mir”.
A i Erdogan uči od najboljih.

Balkan Blok
4 godine prije

Za mir!

Macchiato
4 godine prije

Obzirom na ovu situaciju često citiranu poslovicu bismo mogli preformulisati u “Ko s Administracijom tikve sadi…”, za neke buduće potrebe.

Niko
4 godine prije

Sve ovo je dogovor rusa amera i turaka da bi se ameri povukli i sultan potprasio kurde da se ovi pokunje pred asadom ili ce ih nestati ko u afrinu a sad kurdi zarobite preostalu americko bagru i isturite ih svezane duz turske granice ko sto je mladic uradio sa francuzima u bosni pa nek turci udaraju po americkim govnarima

Niko
4 godine prije

Nema vise nafte i Gaza za kurde sad asad treba preci u deir el zoru preko eufrata i uzeti izvore nafte i Gaza jer ameri ce kurde ostaviti na milost sultanu

NA TO
4 godine prije

Zašto je to sada američka izdaja? Amerima je bilo bitno samo da se ID uništi i nemaju šta tamo da rade. Šta trebaju Amerikanci da ih čuvaju ko bejbisiteri? Kurdi hoće svoju državu koju nikada nisu imali i šta sada puitam ja vas pa šta im je Amerika trebala dati u Siriji samo tako ili ŠTA?

debeli pas
4 godine prije

Putin je prije nekoliko godina upozorio sve skupine koje su sudjelovale u ratnim zbivanjima u Siriji, a sponzorirale su ih USA, da će na kraju biti likvidirane od strane svojih “saveznika” jer im više ne budu potrebne. A sad, jbg. meni ih je osobno žao kaj tako skupo plaćaju svoju naivnost.

alfa33
4 godine prije

Ajmo probat pogodit što će se dalje događati,sad kad se Turci malo ispušu na kurdima,moglo bi se dogoditi konačno riješenje idliba,poštena razmjena između Rusa i Turaka,usluga za uslugu,malo će disciplinirati Kurde…i eto čiča miča gotova priča…

nessy
4 godine prije

Erdogan je pjesnicki nadahnut kod imenovanja vojnih akcija. Prosla, protiv Kurda takodjer, se zvala “Maslinova grancica”.
Sto se tice Kurda, i njhove drzave, ocito je da su popusili. Ali, sa duge strane, razumijem i njihovo stajaliste, oni bi suradjivali i sa crnim vragom da bi dobili svoju drzavu. Pokusali, riskirali, izgubili. Hebiga, stavim se u njihovu situaciju; sve vrije promjene su na vidiku, vrijedi pokusati. Bolje pokusati i izgubiti, nego nikada ne pokusati. Zao mi ih je, i nakon Prvog rata i sada, ostali su zrtve velikih igraca. To sto ih ima 30.000.000, koga to briga, kako je netko rekao, ‘pravo i pravda su razliciti pojmovi’. Sto se tice Kurda u Siriji, koliko znam tamo su se naselili, bjezeci pred turskim progonom prije cca 100 godina, i bili su primljeni dobrodoslicom. E sada, bi oni taj teritorij otcijepili. Nece moci.

alterego
4 godine prije

neka dodju svi koliko god ih ima.

Kile
4 godine prije

Krvolok sa Bospora je došao na svoje, jadna Sirija raskomadat će je

Kvisko
4 godine prije

Kurdi su jedini ispravni u citavoj prici oko Sirije.Kurdi u citavoj svojoj povijesti imaju samo jedan problem a to je da ne pripadaju niti jednoj religiji.Naime, Kurdi u vecini slijede filozofiju Zarathustre, koja se bazira na tri osnovna principa :dobro misliti, ispravno pricati i dobro ciniti.

njofra
4 godine prije

Miki pa boga mu poljubim, zašto ne uzimaš u račun bar neki procent geografske udaljenosti 🙂 nemožemo biti baš klonirani Kurdi.

Mate
4 godine prije

Ovo je “win-win” situacija. Win za Assada i win za Rusiju.

Viki
4 godine prije

Daj malo pojasni kako su to Kurdi zabili nož Assadu ?

joze čelični
4 godine prije

da a rat je morao pokrenut u beogradu ili darul đihad (kuća đihada)odakle može legalno po nevjernicima

Majk Majers
4 godine prije

Pazi ovo, “izvor mira” haha. Ne postoji put prema miru, mir jest put!

Milance iz Ceske
4 godine prije

Citam komentare i stvarno s emoram nasmijati,jer stvarno vi momci nicemu nerazumijete a najmanje geopolitckim potezima u svemu tome.Neljutite se ali previse komentirate nesto o cemu pojma nemate a najmanje o svemu tom tzv.napadu Turske na Kurde..Velike su to igre ili bolje recneo proces upravljanja u geopolitici od strane globalista..kojem vi stvarno nemate niti 1% informacija i niti sve to razumijete..

Max
4 godine prije

Bez obzira na to koji razlozi za ovu operaciju služe kao opravdanje rijeć je o upadu strane vojske na teritorij susjedne države. Agresija

Milance iz Ceske
4 godine prije

Sam tekst nema veze sa stvarno relanoscu svega toga.Da novinari malo vise proceslaju neke stvari,shvate o sto sve to ide,mozda bi tekst svega toga bio drugaciji.Nazalost mnogi novinari pojma o svemu tome nemaju.Stojim iza toga a stajati cu dalje d amnogi novinari a i nazalost novinari logicno stvanro svemu tome nerazumiju a potezima Trumpa-Amerike u svemu tome..Nazalsot,informaicjsko polje koje se trenutno siri putem medija u svijetu od strane novinara toliko je dezinformacijsko da stvarno mnogi novinari veze o geopolitici,globalistima i njihovim potezima veze nemaju..Tuzno i zalosno sto nepostoji na prostorima balkana niti jedna novinarski mediji koji bi napisao pravi razlog svega toga..

trgšowergtewrgtrwiegiuwergtwert
4 godine prije

Rastavljaju Siriju na proste čimbenike, neće erdođanija uništiti kurde uzet će im malo gore Sirije na sjeveru a ovi će biti dolje čekajući godoa da im zekskraten stvore državu. Što veći kaos to bolje za grosse Filistinezen, naselit će erdođanija u ove dijelove one sirijce iz kampova u Turskoj a i pusti će one sifilovce da prave opet kaos po Siriji, krempita i erdođanija samo slijede zapovjedi tame. Sirija u stalnom kaosu iz kojeg neće izaći sve dok stvor ne bude zadovoljen.

burt
4 godine prije

ovo je jedna od sudbonosnih bitaka za budućnost Sirije a sve ovo je nastavak događaja kad su Kurdi sa 5% kontrole teritorija došli na 30% teritorija i osvojili naftna polja, u isto vrijeme sve opkoljene enklave su evakuirane na sjever Sirije, Assadova sudbina i kraj unitarističkog uređenja države se rješavaju u ovim događajima jer Assad nema vojnu snagu i političku podršku globalnih struktura da pokrene cijelu frontu u Siriji i tako preduhitri sudbinu i nametne svim akterima svoju volju

Milance iz Ceske
4 godine prije

da jos ja dodan neke stvari pa ce te imati komplentu sliku svega toga.Kurdi su preko Asada dostali stotine upozorenja od strane Rusa da se stvari pod rukovodstvo Asada i da je dosao kraj borbe protiv vlade u Siriji i na strani americke drzavne elite koja je sve to realizirala.Kurdi su to odbili jer su mislili da ce ih americka drzavna elita obraniti i da ce imati drzavu Kurdistan.Taj dogovor Kurdi su imali sa americkom drzavnom elitom koja hoce napraviti impečment protiv Trumpa.Posto je Trump zastupnik u americi globalista i sa globalnog gledista to izgleda ovako: .1Trump dao sa tim znak svojim pindusima u drzavnoj eliti da je proslo njihovo vrijeme raznih akcija po svijetu i da ce sve to likvidirati,to znaci odlazak amerikanaca iz Sirije a onda uskoro iz Afganistana i Iraka. 2.Snizava se kredibilitetn Amerike kao svjetskog hegemona a cilj svega toga je isti kao sto je Gorbacov… Čitaj više »

hiber
4 godine prije

Stvar treba promatrati iz činjenice da diktaturama i autokratskim režimima trebaju ratovi da bi se održali. Dakle, ova operacija je više odgovor Erdogana na gubitak Istanbula, nego nekakvo rješavanje kurdskog pitanja. A koliko će ga to stajati financijski, vjerojatno nije ni svjestan. Ulaskom u ovu avanturu u cijelosti postaje zarobljenik CIAe. Oni mogu da ga zajedno sa kurdima dovedu do bankrota. To je najvjerojatniji krajnji ishod.

polako
4 godine prije

koliko si plusova dobio za tekst koji je baziran na potpuno netočnim informacijama
samo zato sto si pisao ono što ofce zele čuti, nebitno da li je točno

Mile
4 godine prije

Sad se očekuje od predsjednika AR Sirije odlučan odgovor i bar da sazove sjednicu VS u UN-u jer druga država koja podržava teroriste i pruža im logističku i svu potrebnu pomoć i drži pod okupacijom 1/4 AR Sirije krenula je u osvajanje novoga teritorija i da oslobodi ISIL-ovce koje Kurdi drže u zarobljeništvu da bi mogli nastaviti svoj krvavi pir u Siriji, a Kurdima sudbinu kao Armencima su priredili!

Mucke
4 godine prije

Kurdi su se kladili na pogresnu kartu i izgubili.Ne znam zasto ali analogija na nas ovdje je ocigledna.

davor
4 godine prije

Ima jedan grad u Siriji, grad za koji, do početka ovih sukoba, nikada prije nisam čuo. Zove se Kobane. Mislim 2014/15 ne znam točno, međutim to ime i te ljude koji su bili u to vrijeme u njemu, nikada nisam zaboravio. Bile su to godine u Siriji, kada je Rusija bila samo jedan pasivni promatrač, Damask skoro više niti čudo nije moglo spasiti, a kalifat na vrhuncu svoje teritorijalne i nepobjedive, božjom voljom vođene, vojne moći. Ispred kalifat, pozadi Turska i u sredini Kobane. Realne šanse za neku vojnu obranu, ravne nuli. Na dvije me stvari u trenutku jako podsjetio, prva Vukovar i druga Staljingrad. I na kraju, po mom mišljenju, to je bio sirijski Staljingrad. Grad na kome je nepobjedivom kalifatu prebijena kičma. Grad poslije kojeg su kalifatu kola nezaustavljivo krenula niz brdo. Niti jednom rječju nisam pomenuo tko su zapravo bili ti ljudi u tom gradu, u nadi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI