Pokrenuta ofanziva na uporište ISIS-a u gradu Raqqa

Raqqa Sirija ofanziva
0
0

Kurdske, turkmenske i arapske snage u Siriji koje podržava koalicija predvođena SAD-om pokrenule su danas ofanzivu u cilju preuzimanja grada Raqqa, koji drže militanti Islamske Države (ISIS).

Ovaj grad je de facto prijestonica ISIS-a, a milicije će u saradnji sa međunarodnim snagama pokušati da zauzmu grad. Sirijske demokratske snage (SDF) su, u subotu naveče, uspostavile zajednički operativni centar za komandu vojnom operacijom nazvanom “Eufratov bijes“.

Milicije su započele napade u sjevernim predgrađima, ali i dalje su na 40-ak kilometara od grada, kazao je Talal Silo, glasnogovornik SDF-a.

Bitka je pripremana mjesecima, a započeta je u ranim jutarnjim satima nakon što je koalicija predvođena SAD-om dostavila oružje i municiju miliciji, dodao je Silo.

Bitka za Raqqu dolazi neposredno nakon što su iračke snage započele žestoke borbe sa militantima Islamske Države u njihovom najvećem uporištu, gradu Mosulu na sjeveru Iraka, gdje se vode krvave ulične borbe i operacije “čišćenja” grada od terorista.

ISIS posljednjih mjeseci gubi velike dijelove teritorije koje je ranije kontrolisala, a što je posljedica sve većeg broja vojnih  snaga potpomognutih stranim silama koje se bore protiv njih.

bitkaISIStalal silo
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI