Zastupnici Teksasa traže da se iduće godine provede referendum za osamostaljenje države Teksas od SAD-a

Teksas
21 komentar

Predstavnici Teksaške republikanske konvencije ovog su tjedna u potpunosti zagovarali odcjepljenje od sve politiziranije, autoritarne Amerike Joea Bidena.

Pod odjeljkom pod naslovom “Suverenitet države” posjetitelji konvencije usvojili su plan platforme u kojoj stoji: “Prema članku 1. odjeljku 1. Ustava Teksasa, savezna vlada je narušila naše pravo na lokalnu samoupravu. Stoga bi se zakon koji je propisao savezni savez i koji krši prava Teksasa iz 10. amandmana trebao biti ignoriran, suprotstavljen, odbijen i poništen.

“Texas zadržava pravo na odcjepljenje od Sjedinjenih Država, a zakonodavno tijelo Teksasa treba odrediti donošenje referendumu u skladu s tim”, nastavlja se plan.

U drugom odjeljku, prema blog stranici Strange Sounds, platforma kaže da Republikanci u Teksasu žele da zakonodavno tijelo države pod kontrolom Republikanske stranke, donese mjeru tijekom svoje sljedeće sjednice „koja zahtijeva referendum na općim izborima 2023., kako bi građani Teksasa utvrdili hoće li Država Teksas ponovno potvrditi svoj status neovisne države.”

Stranica je dalje primijetila da je vjerovanje mnogih Teksašana da država ima pravo na odcjepljenje “mit”:

‘Mit da se Teksas može odcijepiti od SAD-a nastavlja se zbog povijesti neovisnosti te države, navodi The Texas Tribune. Teksas je proglasio neovisnost od Meksika 1836. i proveo devet godina kao vlastita nacija prije nego što je postao američka država. Teksas se potom odvojio od Unije 1861. prije nego što je ponovno primljen nakon završetka Građanskog rata 1870. Ustav SAD-a ne predviđa odcjepljenje država, a 1869. godine Vrhovni je sud presudio u predmetu Texas protiv Whitea da se države ne mogu jednostrano odcijepiti od Unije.

“Ako je bilo kakvo ustavno pitanje riješeno građanskim ratom, onda je to da nema prava na odcjepljenje”, jednom je napisao pokojni sudac Antonin Scalia.

No, po samoj prirodi secesije, pristaše ne bi tražili dopuštenje upravo od vlade od koje se žele odvojiti kako bi napravili svoj potez, oni bi to sami učinili.

Ustav ne predviđa odcjepljenje, to je puno istina, ali kada su se južne države prvi put odvojile, učinile su to pod pretpostavkom da su tijekom Ustavne konvencije 1780-ih nakon pobjede nad Velikom Britanijom, delegati imali dojam da bi se države mogle dragovoljno odvojiti ako su to pokušale učiniti kasnije, inače ti delegati uopće ne bi pristali na formiranje Unije, budući da su sve kolonije bile njihove vlastite zasebne cjeline prije Revolucionarnog rata.

Ali predsjednik Abraham Lincoln i one države koje su ostale u Uniji 1861. nisu se složile te su kao takve odlučile vratiti Jug u Uniju silom oružja, što se, naravno, dogodilo.

Međutim, revolucionarni pokreti ne slijede pravila i utvrđene pravne presedane. Po svojoj prirodi oni su buntovni i kao takvi daju deklaracije i biraju smjerove djelovanja na temelju tih izjava. Uopće nije jasno hoće li republikanska većina u zakonodavnom tijelu savezne države Teksas, zapravo, donijeti glasački listić kojim se traži odcjepljenje ili će ga guverner Greg Abbott potpisati. No, sve dok se prva južna država nije odcijepila početkom 1860-ih, vjerojatno je u to vrijeme bilo mnogo Amerikanaca koji nisu ni mislili da će se to dogoditi.

Upravo sada, Teksas je u biti pod opsadom horda ilegalnih stranaca, jer Bidenov režim odbija izvršiti svoju zakletvu i provoditi graničnu sigurnost i zakone o imigraciji. Štoviše, režim uzima te migrante i otprema stotine tisuća njih u unutrašnjost zemlje.

SADSecesijaTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Putin umire smrtno bolestan. Rusija se raspada. Kinezi umiru od gladi.

dokurčilomi
1 godina prije

Volja i pravo naroda na samostalnost. Go Texas, go.

Ja to onako
1 godina prije

Nek im je sa srecom, ,,Slava Teksasu”

Max
1 godina prije

Koliko znam Texas jest republika i može se osamostaliti.

tihobl
1 godina prije

Teksas kad se odcjepio od Meksika bio je nazavisna drzava priznata od 9 zemalja, medju kojima je i Rusija. Godinama su vodili pregovore o ujedinjenju sa SAD, da bi na kraju SAD jednostavno anektirale Teksas bez ikakvog dogovora. Ni jedna drzava nije povukla priznanje Teksasa i sad kad bi povratili statusbili bi automatski priznati, kao i Kraljevina Havaji.

redneck
1 godina prije

ajmo texas, rijesi se ovih lgbtxyz cijepljenih debila

Mölltaler
1 godina prije

Teksas je jedini kao samostalna država ušao u uniju pa onda kao takav može i izaći.

MKD
1 godina prije

Od mene – dato vam je, moze (ot)cijeplenje

DEDA
1 godina prije

GRAĐANSKI RAT U TERORISTIČKOJ DRŽAVI AMERICI MOŽE.

Meštar
1 godina prije

Evo zašto volim truli zapad. U seravoj jugoslaviji uvijek sam se tješio da ćemo mi Hrvati krenuti zapadu. I nije mi krivo

1 godina prije

bez floride i njenog utjecaja,nikakva ideja o osamostaljenju nece proci..florida je postala drzava gdje svatko,tko ima financijske mogucnosti,zeli pobjeci.pa cak i oni koji su,nesvjesno,pretvarali svoje savezne drzave u zemlje treceg svijeta.ako se takve parazite zaustavi u zagadjenju floride i uspostavi neka zajednicka platforma sa ron de santisom na celu,tek tada bi ta ideja imala neke sanse.druga stvar je sha bi to moglo voditi u krvoprolice jer USA su postali zemlja bezakonja na institucionalnoj razini.a texas je kaubojska bajka,slova koja blijeste,hrpa razocaranih u svoje savezne predstavnike..bez floride nikakva promjena nije moguca.hvala.

Samuraj
1 godina prije

Bravo Teksas, samo naprijed!!!

mrdo
1 godina prije

Ako je moglo Kosovo da se osamostali, i to protuustavno, bez referenduma, onda može i Teksas Republjik.

Škotska je isto najavila referendum za oslobađanje iz GB tamnice naroda, sljedeće godine.

Živio Teksas Republjik! Živjela Škotska Republjik! Hvala kosovskim Albancima na presedanu koji omogućava i drugim narodima da se oslobode i osamostale.

Praetorian
1 godina prije

Slava Teksasu, herojima juga slava

Štef
1 godina prije

Bit će tu još zanimljivih događanja. I Škotska opet planira referendum o odvajanju.

Karma
2 mjeseci prije

Slava Texasu, sada treba poslati vojnu pomoc iz Kine i Rossije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI