fbpx

Zbog “nelojalne konkurencije” Estonija i Latvija nameću carine na jeftinu rusku struju

Zbog "nelojalne konkurencije" Estonija i Latvija nameću carine na jeftinu rusku struju 1

Cijena električne energije koju Estonija uvozi iz Rusije je gotovo upola manja od cijene lokalne električne energije proizvedene iz naftnog škriljca. Razlog su veliki porezi koje je vlada u Tallinnu nametnula lokalnim kompanijama koje posluju u ovom sektoru. Međutim, baltičke države još uvijek ne mogu u potpunosti odustati od ruske električne energije i dio moraju uvoziti, a za tvrtke je najpovoljniji uvoz kroz zajedničku elektroenergetsku mrežu izgrađenu u sovjetskim vremenima.

Stoga su Estonija i Latvija odlučile da će od jeseni početi naplaćivati carine na rusku električnu energiju i tako “riješiti problem nelojalne konkurencije”, izvještava ERR. Naravno, pri konačnom izračunu cijena je malo vjerojatno da će se kompanije koje uvoze jeftinu rusku struju odreći dobiti i trošak će prebaciti na potrošače.

Estonski ERR piše kako će Estonija i Latvija, slijedeći primjer Finske, od jeseni uvesti carine na rusku električnu energiju kako bi riješili problem nelojalne konkurencije. Od pada trgovine električnom energijom između Bjelorusije i Litve u jesen, ruska će struja u budućnosti teći u baltičke zemlje preko Latvije.

Ruska električna energija se proizvodi iz fosilnih izvora, ali nije podložna emisijama ugljičnog dioksida i ulazi na estonsko tržište preko Litve, prenosi “Current Camera”. Trošak takve električne energije gotovo je dvostruko niži od cijene električne energije koju lokalna tvrtka Eesti Energia proizvodi iz škriljca. Razlog za razliku u cijeni su porezi koje u Estoniji mora plaćati industrija škriljca.

“Primjerice, što se tiče carinske zaštite, to je u nadležnosti Europske unije i Europske komisije i države članice EU je ne mogu posebno utvrditi. Međutim, dogovorili smo se s Latvijcima o uvođenju carina za korištenje infrastrukture, vjerojatno na jesen”, rekao je Timo Tatar, zamjenik rektora energetskog odjela u estonskom Ministarstvu gospodarstva.

Slične carine na električnu energiju koja se uvozi iz Rusije već dugi niz godina naplaćuje Finska. Uvođenje carina u baltičkim zemljama je planirano za jesen, jer će tada za rad biti spremna nuklearna elektrana u Bjelorusiji.

Nakon završetka izgradnje spomenute nuklearne elektrane, Litva je zauzvrat donijela zakon kojim se prekida trgovina električnom energijom između Bjelorusije i Litve. Baltičke zemlje sada ne mogu bez ruske elektroenergetske mreže, tako da će struja iz Rusije sada dolaziti preko Latvije.

“U biti, ove se carine temelje na troškovima koji nastaju pri uvozu ruske električne energije. To možda neće eliminirati nelojalnu konkurenciju, ali će je barem djelomično ublažiti”, kazao je Taavi Veskimägi, čelnik državne tvrtke “Elering”.

Direktor kompanije “Eesti Energia” je sa svoje strane rekao da zbog djelomičnog ublažavanja situacije neće biti poboljšanja, te da bi za rusku stranu bilo potrebno odrediti poreznu stopu koja bi bila jednaka poreznom opterećenju zbog emisija CO2.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
68 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle ekonomska logika: Dobavljači jeftine ruske struje će sada plaći carine, jer su pretjerano “konukurentni” u odnosu na lokalnu industriju škriljca od koje se pravi gorivo za lokalne TE. Sada uzmemo sve MW u zemlji i dodamo poskupljenje i “škriljci” će poslovati i dalje, ovi će kupovati od Rusa i dalje i tko će platiti poskupljenje? Bože kakve vlade vode te jadne narode. Jadne uvjetno. Biraju ih od 91. do danas, manje više sve su iste.

mane
Gost
mane
1 godina prije

Rusija vec godinama planski demontira el. mrezu prema baltickim zemljama. okrecu se istoku. Takodje grade luke na severu jer zele da izbegnu uvoz preko estonskih luka. Ruse rusofobni baltik ne zanima. Postovanje prava ruskog zivlja je jedino sto ih interesuje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  mane

Čak ni to tim zemljama ne odgovara, bune se što su tu a kada Rusija sama okreće leđa tek se onda bune što odlaze.

Stanislav
Member
1 godina prije

Pa ovo je posve logičan potez. Ako država ubire porez na el energiju koja se proizvodi u državi onda treba oporezivati i onu koja se uvozi u državu.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Stanislav

mogu uvesti struju iz demokratskih zemalja
preko podvodnog kabela recimo
iz švedske i norveške
to bi bilo prihvatljivo

spartak
Gost
spartak
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA,
još je prihvatljivije kabelom iz svjetionika demokracije s druge strane Atlantika. I sigurno ekonomksi povoljnije, zar ne.

octopus
Gost
octopus
1 godina prije
Reply to  spartak

Haha, ne nego naručiti jedan veliki američki brod pun generatorakoji će se parkirati ispred obale Estonije i priključiti na el. sustav. Pa šta košta da košta!!!

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Stanislav

e Stanislave, po tvojem za prodanu rusku struju porez se ne plaća ?!?!?! Ma hajde, ocarini, oporezuj, ruši dalekovode, neće naš jadni napaćeni narod gledati, slušati radijo, hladiti pivu na jeftinu rusku struju, ma šta si taj narod misli, da će živjeti mukte, oderi mu kožu, uzmi sve pare, porezuj, porezuj, porezuj !!!!!
(a i mi smo idioti koji trpimo takvu vlast)

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Rusi če lepo, da jim prekinu dobavljati struju, pa nek se baltiki snalaze kako umeju i znaju. Ako su baltiške fašiste mislile, da če na taj način ucjenivati Rusiji, grdno su se prevarile. Ohrabrene su prisustvom američke i NATO vojske, pa misle, da če jih gazda pogladiti po čupavim ušima.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Ma idemo otvoriti firmu za distribuciju struje, to što ti ludijaci ne žele kupiti, kupimo mi i prodajemo jeftino, ide ljeto, neka narod ima za klima uređaje i firižidere. 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ovo je jedna od vijesti koju će sasvim sigurno svi suverenisti prihvatiti s oduševljenjem.. Imamo dakle jednu državu koja svojim proizvođačima nameće visoke poreze i tako poskupljuje njihov proizvod. Na drugoj strani imamo stranog proizvođača iste robe koji ima znatno niže troškove proizvodnje svoje robe s kojom konkurira domaćim proizvođačima. Carine su logične i poštene. Štite domaću industriju. Ako trgovački predstavnici stranog proizvođača trošak carina prebace na krajnje kupce, to će poskupjeti njihovu robu. U suprotnom će umanjiti njihovu maržu. Država bi se morala dosjetiti načina carinjenja strane robe do mjere da ta roba u konačnici košta isto kao i… Pročitaj više »

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Čekaj malo , kaj je sad ovo – gdje je nestalo tržišno natjecanje toliko zagovarano na zapadu . Gdje je nestala briga za da građani dobiju što jeftinije usluge . Sada kada amerika puši sad to ne vrijedi – e jeste licemjeri da ne kažem teže riječi

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  denis

Rusija i Latvija nisu u carinskoj uniji pa je uzajamno nametanje carina moguće. Samo što Latvija nema ovlasti za uvođenje carina, to je u nadležnosti EU. Pametna politika bi rekla ovako – imamo jeftinu rusku struju, odlično, idemo sad ići u proizvodnju onih roba koje zahtijevaju velike količine struje (recimo elektroliza) pa ćemo iskoristiti rusku struju za svoj profit. Glupa politika će ići za tim da udari carine na tuđu jeftiniju robu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Nokome ne pada na pamet redukovati cijenu domaće struje.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ovdje se ne radi o nikakvom pitanju iz ekonomije već o običnoj ljudskoj malicioznosti, odnosno niskim strastima.
Latvija je umislila da joj je Rusija neprijatelj I želi joj nanijeti stetu bez obzira na posljedice.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Daj molin te pojasni mi koja je to domaća pruoizvodnja energije u EU kad je energija deficitarna u ciloj EU i nema je dovoljno . . . jeli po tebi LNG koji se iz Qatara ili Amerike dovede u Liatviju i u turbinama pretvori u struju domaća ili strana energija . . . jeli ruski plin pretvoren u struju u Njemačkoj domaća energija . . . A da iden malo dalje, jeli struja u Ukrajini proizvedena u turbinama na ruski ugljen koji su Ameri bulk carrierima iz 50 milja udaljenoga ruskoga porta doveli Ukrajincima i prodali ga po američkoj… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA U komentaru na prošlu temu si indirektno izrazija sumnju u demokraciju, to je napredak . . . a ja ću ti samo uvalit klicu za kontemplaciju o slobodnome tržištu pa provaj sam doć do zaključka jeli ono postoji ili ne . . .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Hehe, koji ste vi poklonici vjetroelektrana. Kako puše, tako se okrećete. Ni zrnca dosljednosti. Evo vas jednog dana sa suverenizmom i pričom kako je tržište liberalna izmišljotina, kako se valja okrenuti centralnom planiranju i carinskoj zaštiti domaće proizvodnje. Drugi dan okrećete ploču. Cmizdrite za tržištem i protiv carina ste.
Moreno, kao dežurnom sveznadaru zahvaljujem na pohvalama mom skromnom napretku.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Tržište i je izmišljotina bez obzira ko ga zagovara . . . to je opća stvar . . . tržište je nemoguće dok god sa proizvodnjom novca upravljaju oni na vrhu piramide moći i koji proizvedenome novcu određuju količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju po njihovome slobodnome nahođenju odnosno politički, a da te parametre novca ne određuje tržište. Slijedom toga ako tržišta na vrhu piramide moći nema, onda ga ni teoretski nemože bit među nama na dnu piramide moći. To je univerzalni sustav, dobit privatna, gubitak društveni jer manipulacijom parametara se usmjerava novac u one koji ga proizvode, a to… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Zaboravija san napisat kako je moj odgovor AAA-u moj poklon i tebi osobno 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Zahvaljujem na poklonu, pogotovu zato što je tako osoban, prosvjetljujući toliko da se čini da dolazi s iluminatske razine. Osobne, dakako. Preporučam ti da ubuduće svaku temu začiniš s citatom Mayera Rotschilda tako da ne trošimo nepotrebno slova. Taj citat je jači od pjesme Kawasaki 3P koja nudi odgovor na sva pitanja, a zove se Ni da, ni ne.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
zbog “zelene energije” plaćaš struju 30% skuplje
ona nije tržišno ni tehnološki opravdana
za ozbiljne zemlje koje se bave industrijskom proizvodnjom

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije
Reply to  AAA

18 je vjetrogeneratora u Hrvatskoj , nijedan nije nas , ne placaju poreze Hrvatskoj , ali zato svako Hrvatsko domacinstvo placa “harac” za njih , “zelena energija” je itekako isplativa , vjetrogeneratori , solarne celije , solarni kolektori , biomasa , geotermalni izvori , pametno izgradjen sistem rasporedjen po Hrvatskoj tamo gde je najbolje iskoristen bi SMANJIO krajnju cijenu struje , ali to je nemoguce zbog monopola klike nestrucnih , da ne kazem polupismenih ljudi koje boli … za Hrvatski narod , gledaju svoju licnu korist , kradu i raspacavaju ovu jadnu zemlju .

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Oceania

““zelena energija” je itekako isplativa”
isplativa na mojoj jedrilici za punjenje akumulatora
da ne moram paliti pomoćni motor
ali frižider i kuhanje se radi na plin
prema tome tamo gdje se ne može osigurati
priključak na elektro sustav koriste se
alternativni izvori el energije
na svim drugim mjestima je čista pljačka i prevara

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Oceania

Da, samo budala može lupiti cijenu te “zelene struje” da je skuplja od ostalih izvora, to je legalna pljačka, da se mene pita tako dobiven kwh bi koštao ispod 5 Centi (EU) pa neka je beskonačno proizvode i tako kažu da su obnovljivi izvori, znači beskonačno trajni izvori, to nikako ne može biti skuplje od kwh dobiven iz termoelektrane, no ko sam ja da mene neko nešto pita.
Jedini pravi izvor “zelene enerigije” je hidroelektrana. Zašto na Savi nemamo ni jednu jedinu “protočnu” hidroelekranu je vrlo zanimljivo pitanje.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA Ja nisan spominja “zelene energije” pa neznan zašto mi o tome pišeš, a već kad si se dotaka toga dat ću ti moje viđenje . . . najprij to ”zeleno” je najobičnija floskula, drugo i sa tom se energijom manipulira po obrascu dobit privatna, gubitak društveni, a evo i kako; najprij zakonska regulativa je prilagođena velikima kod kojih vlada svih nas zadužuje i za uzvrat kreditorima vlada predlaže zakone koje su im veliki igrači naručili, u saboru to stranačka glasačka mašinerija izglasa i ide se dalje, tako da na primjer vjetroelektranu nemože napravit neka manja zajednica ili lokalni pojedinac… Pročitaj više »

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
odlično si opisao po kojem principu
se pljačkaju periferne zemlje u EU
još samo da si ubacio kamate
na kredite koje su za južnjake veće
nego za germane
onda bi slika bila potpuna

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA Pa, o novcu, kamatama i ostalome san napisa već gori u ovome threatu, a moran se pazit kako se nebi ponavlja jerbo je tu SoA koji budno nadgleda eventualna ponavljanja i ”začine” u mojim komentarima šta je okay, jer besmisleno se stalno ponavljat, naročito kad je o ”slobodnome tržištu” rič . . . jer ipak, zašto nešto platit više, kad to isto ima jeftinije . . . evo baš sad mi je izletija pop up sa najpovoljnijim flat internetom ikad . . . 🙂

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  AAA

AAA Ne pljačkaju se samo periferne zemlje EU, nego i sve zemlje zapadnoga carstva s tim da se ove veće i jače ipak pljačkaju malo sofisticiranije, a ne ovako bezočno ka npr balkanske ili baltičke mini kolonije.

Djurica
Gost
Djurica
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ne nego cemo napraviti financijsku konstrukciju za proizvodnju domace struje I zastititi narod. Malo manje parazitizma vladajucih struktura I manje slugeranjskog ponasanja koje unistava drzavu I eto ga. Ljudi ostaju na svojim zemlji I zive kao ljudi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Djurica

Ti bi kao u pjesmi – Moje je more, moj je brod, moji su vjetrovi, kiše i oluje?
More jest tvoje, ali iz njega plin crpe Talijani, nisi proglasio gospodarski pojas (pa ni riba u moru nije tvoja). Vjetrovi jesu tvoji, ali vjetroelektrane su danske, njemačke, finske, nikako Končareve i nikako u vlasništvu lokalne zajednice, nego lopova umreženih s vlastima. Oni imaju konstrukcije. Mi niti skelu.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA , tvoja priča je nakaradna analiza i nakaradni zaključci. U najvećem broju industrijskih grana, koje proizvode materijalna dobra, procenat učešća energije u ceni koštanja proizvoda nalazi se, odmah iza učešće osnovnih sirovina i pomoćnog materijala (supstance). Prema tome, veća cena energije znači veću cenu koštanja proizvoda, a samim tim i veću cenu za korisnika proizvoda. To nema nikakve veze sa suverenizmom , niti štiti domaću proizvodnju , a ne znam koju to proizvodnju, kada se uvoze škriljci . Znači, uvoz škriljaca koji su skuplji od gotove el- energije, pa još i troškovi prerade, umesto gotove i jeftine el. energije.… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  eks

eks
moja je priča načelna, o carinama, a ne o energentima.
No, vidjet ćeš da u latvijskoj priči ima njihove logike: “Rusija je naš arhineprijatelj i mi kupnjom bilo čega iz Rusije povećavamo neprijateljevu snagu pa je za nas bolje kupovati skuplje od prijatelja.”

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Po tvome, to znači da je njima bolje oslabiti sebe i svoju ekonomiju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  eks

Ne. Već sam gore rekao što bi pametna politika napravila s uvoznim jeftinijim energentima i da je ovdje riječ o glupoj latvijsko-estonskoj politici..

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA -ina priča kao načelna o carinama i zaštiti vlastite proizvodnje stoji, dosljedna je i logična. Isto kao i o latvijskim motivima. . . Posve je druga priča što se u konkretnom slučaju izvor energije za elektrane dobiva hidrauličnim lomljenjem škriljevaca. Staro pravilo inat i mržljivost su prije svega autodestruktivni. Ali ako Latvijci žele takvim aktivnostima raditi od svoje zemlje pustinju ,zagaditi i zemlju i vodu, na njima je odluka. Ako žele još dodatno carinama zaštititi takvu destruktivnu djelatnost, a bože moj , njihov izbor. Osobno ne bih volio da moja zemlja uopće dopusti takvu aktivnost a kamoli da ju… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Ara

Ara
Ako je tvoja zemlja Hrvatska, onda te moram razočarati – tvoja zemlja ne samo da dopušta takvu aktivnost, nego je nesmiljeno, pod neviđenom zakonskom, poreznom i carinskom kontrolom sprovodi. Riječ je o oporezivanju energenata koje uvozimo i to iznosom od cca 120% na nabavnu cijenu. detaljnije vidi pod ‘struktura maloprodajne cijene goriva’.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA
Izgleda da se nismo razumjeli.

Govorio sam o hidrauličkom lomljenju škriljevca

Dopuštenje za to , pa još takvu proizvodnju štititi carinama
VELEIZDAJA!

Ako je istina o ona dva miliona hektara, a bojim se da jeste, naravno da ćemo mi to oćutati ili će biti neki protesti dvoznamenkastog broja profesionalnih učesnika.
.

LNT_Iluvatar
Member
Ara
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

.

octopus
Gost
octopus
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kupovati domaće skuplje do određene granice. Jedan bivši ministar financije jednom reče: Do 20 % skuplje hrvatske proizvode kupovati je patriotizam. Iznad toga je kretenizam.

Grdi
Gost
Grdi
1 godina prije

Dragi Rusi …. Obustavite im opskrbu struje, plina, nafte, vode, zatvorite im granice sa svoje strane, ne pustite ni muhu preko grane pa neka zive u svom samo stvorenom zatvoru i neka ih zapad fianacira, placa i hrani …..

RAJKO
Gost
RAJKO
1 godina prije
Reply to  Grdi

sl;azem se s ovim komentarom no kako meni izgleda to ipak nije moguce svi se pitate zasto zbog velike ruske manjine koje zive u tim zemljama no rusija mozda moze samo jedno privuci privoljeti te ruse da dodju zivjeti u rusiju i tek onda opaliti samarcinu tim rusofobnim drzavAMA BALTIKA TAKO DA IH BOLI

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Litva i Estonija su upale u “slobodu i demokraciju” pa sad uživaju plodove “slobodnoga tržišta”.

Izašl su iz ruskoga mraka i došli na europsko svitlo.

Jedan put kad se uđe, uopće nije lako izać iz invertirane stvarnisti.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Moreno

Iz ruskog mraka direktno pod radiaciju zapadnog rentgena.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Moreno

Na Quratz mi idu te male nacisticke ugrofinske sprdacine od
država. A pola ih je već pobjeglo. Bijah prije 10 godina u
Vilniusu, pijem pivo u birtiji, sjedim, dupke je puno, izadjem
na ulicu popušiti duvan, vratim se, a moja stolica – još uvijek
slobodna, čeka me. Bas pederski.

RAJKO
Gost
RAJKO
1 godina prije
Reply to  Moreno

OPET MORAM REAGOVATI NA KRIVO NAVEDENU ADRESU SVE SE PISE KO I NA HEGEMONA NARAVNO TO NIKO NE SPORI DA POSTOJII
U SVIM ASPEKTIMA LJUDSKOG ZIVOTA I DJELOVANJA A JA MISLIM DA POSTOJI SAMO JEDAN I TO SAMO ISKLJUCIVO AMERICKI NEOKOLONIJALNI HEGEMONISTICKI INTERES HVALA BOGU NA TRAMPU ON JE RAZOTKRIO SVE STO JE TISTALO DODUSE NA TAJNI NACIN AMERICKU RAZNORAZNU ELITU

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Struja je potrebna zbog svjetla. Demokracije.
Malo je nezgodno da se demokracija izgubi u mraku.
Da je ne obasja, pa makar i bivša komunistička struja.
Baltičkim promicateljima slobode čovjeka treba još novaca, para, peneza……..
A u lokalnih ovaca ima još runa. Zbog zime.
P.S.
I oni tamo imaju neki svoj HNS.
U nas šef HEP-a može biti samo iz HNS-a.
Povratno ne vrijedi.
Električar ne može bit’ šef HNS-a. Nema šnjuru.
Pouka je da HEP i HNS idu skupa k’o budala i šamar.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Stavarno su zajebani ovi Rusi. Osvajaju Evropu sa jeftinim plinom, jeftinom elektrikom, jeftinom naftom pa čak i jeftinom pšenicom. Treba se hitno žaliti na UN, da pod hitno spreči rusku osvajačku politiku.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Možda se Rusi dosjete i poskupe struju, učine je malo lojalnijom.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Baš tako Siniša, ne želite jeftino, nema problema, evo vam 4 puta skuplje, preskupo, pa što ste tražili to ste dobili. Sad malo OT, to sa strujom je zanimljivo, npr. ugasimo svi stvjetla na xx minuta u isti dan i spasit ćemo planetu na xx tona CO2, pa ko je to izmislio ? Sa time nećemo spasiti Zemlju ni za jedan gram CO2 jer ni jedna termoelektrana nije prestala sa radom. Dakle, normalno je da ako postoji računica da struja bude jeftina baš iz tog razloga, da se troši jer generator se vrti, vatra gori, nepotrošena struja iz tog generatora… Pročitaj više »

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

I kad rusofobne vlade zbog uvođenja carina poskupe rusku elektriku, svojim građanima če prodavati laž, da je elektriku poskupjela Rusija. Rusofobija jim je mozak oprala do nivoja, da ljudi nisu sposobni više realno in logički misliti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

realnost je takva da gospodarstvenici koji prave novac kupuju jeftiniju rusku struju a političari, koji po običaju ne znaju ništa, to žele da spriječe. za razliku od baltičkih država, koje su pod snažnim američkim pritiskom I gdje vlade podliježu tome pritisku umjesto da štite svoje gospodarstvenike, u njemačkoj je vlada poslušala gospodarstvenike I ne odustaje od sigurne opskrbe jeftinim ruskim plinom. poslije se kao pitaju zašto im odlaze radnici I znanstvenici iz zemlje

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Zdrava gospodarska logika protiv bolesne političke i vjerske ideologije. Zna se ko na kraju pobjeđuje.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

“Zna se ko na kraju pobjeđuje.”
POBJEDNIK

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

To je slobodno tržište kada je ruski izvozni proizvod u pitanju.
Uvjeren sam da bi Balti napravili isto da je riječ o američkoj nafti.
Vlada izabrana od naroda, bolje nisu ni zaslužili.
Ameri vješto igraju na pamćenje Balta i Poljaka što im je Rusija radila kada je postojao Sovjetski Savez, ali od raspada te države prošlo je skoro 30 godina.
Kada narod ostane živjeti u prošlosti, ekonomski uništava sam sebe.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

To su narodi i države, koje su ubjeđeni, da če jim revanšizam i mržnja prema Rusima donijeti napredak, pogotovo, ako budu slušali i radili ono što jim naredi novi gazda.. A novi gazda njihov glupi revanšizam dobro koristi u svoje svrhe in na štetu njih samih.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Problem je u tome sto se oni secaju onoga od pre 500 godina, kada su kao mocna Poljsko-Litvanska unija cak stiglo do Moskve i drzali ju 2 godine, a onda se bacuska probudio i Poljsko -Litvanska unija je nestala, od tog dana su svapsko-vatikanske a sada i americke podguzne muve.

eks
Gost
eks
1 godina prije

To je sve “u skladu sa tržišnom ekonomijom”, koju zapad propagira . Odreći se jeftine energije nije ludilo, to je idiotizam.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Odluka se zove; ADIO ZDRAVA PAMETI, teret carina ne placaju Rusi vec domicilni korisnici.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Tako je, želiš zaštititi domaće proizvođaće, zabrani uvoz ! Carine ubire država od svojih ljudi, kupaca a ne onoga koji prodaje ili postoje neka nova pravila za koje ne znamo?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
To onda znači da je liberalizacija uvoza u Hrvata pun pogodak i poštena stvar koja nas je sve skupa unaprijedila?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Hrvatska bi trebala poceti uvoziti politicare umijesto ovih HDZ pljackasa

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, carine radi očuvanja domaće proizvodnje su opravdane ali samo ako je taj proizvod iste ili bolje kvalitete od uvoznog i naravo istog cijenovnog opsega. Za ono što ne proizvodimo carine su samo dodatna pljačka naroda.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Lep primjer idiotizma je Ukrajina, koja ruski plin, naftu i ugljen kupuje na revers od Njemačke i ostalih okolnih država. Naravno, da na taj način kupuje mnogo skuplji plin, ko što bi ga direktno od ruskog dobavljača. Ukrajinske oligarhe boli kurac za narod, ko ji kupuje skuplje. Njima je važno, da imaju zaštitu od strane USA i EU, s kojima zajedno pljačkaju vlastitu državu i ujedno ucjenjuju Rusiju.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Još jedna potvrda da je uzrečica “kako se može raditi u korist vlastite štete” itekako aktuelana u odnosima zapadnih zemalja prema Rusiji.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Čitam i ne vjerujem!!!

farree
Member
farree
1 godina prije

Logika NATO iovaca nema granica. Ipaje je zacudjujuce kako su “demokratski” izabrani predstavnici jednog naroda spremni da uvedu mjere protiv istog (jer na kraju krajeva je narod koji ce placati ove “carine”), kada su “visi” interesi u pitanju (recimo interesi onih 2000 milijardera da postanu jos bogatiji)

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

POREZ NA SVE NEDEMOKRATSKE STRUJE.
………. SAMI CE SEBE UBITI ZBOG MRZNJE PREMA RF.
NALOG DOSAO IZ OVALNOG UREDA.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik