Zbog “nelojalne konkurencije” Estonija i Latvija nameću carine na jeftinu rusku struju

68 komentara

Cijena električne energije koju Estonija uvozi iz Rusije je gotovo upola manja od cijene lokalne električne energije proizvedene iz naftnog škriljca. Razlog su veliki porezi koje je vlada u Tallinnu nametnula lokalnim kompanijama koje posluju u ovom sektoru. Međutim, baltičke države još uvijek ne mogu u potpunosti odustati od ruske električne energije i dio moraju uvoziti, a za tvrtke je najpovoljniji uvoz kroz zajedničku elektroenergetsku mrežu izgrađenu u sovjetskim vremenima.

Stoga su Estonija i Latvija odlučile da će od jeseni početi naplaćivati carine na rusku električnu energiju i tako “riješiti problem nelojalne konkurencije”, izvještava ERR. Naravno, pri konačnom izračunu cijena je malo vjerojatno da će se kompanije koje uvoze jeftinu rusku struju odreći dobiti i trošak će prebaciti na potrošače.

Estonski ERR piše kako će Estonija i Latvija, slijedeći primjer Finske, od jeseni uvesti carine na rusku električnu energiju kako bi riješili problem nelojalne konkurencije. Od pada trgovine električnom energijom između Bjelorusije i Litve u jesen, ruska će struja u budućnosti teći u baltičke zemlje preko Latvije.

Ruska električna energija se proizvodi iz fosilnih izvora, ali nije podložna emisijama ugljičnog dioksida i ulazi na estonsko tržište preko Litve, prenosi “Current Camera”. Trošak takve električne energije gotovo je dvostruko niži od cijene električne energije koju lokalna tvrtka Eesti Energia proizvodi iz škriljca. Razlog za razliku u cijeni su porezi koje u Estoniji mora plaćati industrija škriljca.

“Primjerice, što se tiče carinske zaštite, to je u nadležnosti Europske unije i Europske komisije i države članice EU je ne mogu posebno utvrditi. Međutim, dogovorili smo se s Latvijcima o uvođenju carina za korištenje infrastrukture, vjerojatno na jesen”, rekao je Timo Tatar, zamjenik rektora energetskog odjela u estonskom Ministarstvu gospodarstva.

Slične carine na električnu energiju koja se uvozi iz Rusije već dugi niz godina naplaćuje Finska. Uvođenje carina u baltičkim zemljama je planirano za jesen, jer će tada za rad biti spremna nuklearna elektrana u Bjelorusiji.

Nakon završetka izgradnje spomenute nuklearne elektrane, Litva je zauzvrat donijela zakon kojim se prekida trgovina električnom energijom između Bjelorusije i Litve. Baltičke zemlje sada ne mogu bez ruske elektroenergetske mreže, tako da će struja iz Rusije sada dolaziti preko Latvije.

“U biti, ove se carine temelje na troškovima koji nastaju pri uvozu ruske električne energije. To možda neće eliminirati nelojalnu konkurenciju, ali će je barem djelomično ublažiti”, kazao je Taavi Veskimägi, čelnik državne tvrtke “Elering”.

Direktor kompanije “Eesti Energia” je sa svoje strane rekao da zbog djelomičnog ublažavanja situacije neće biti poboljšanja, te da bi za rusku stranu bilo potrebno odrediti poreznu stopu koja bi bila jednaka poreznom opterećenju zbog emisija CO2.

električna enargijaestonijalatvija
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Dakle ekonomska logika: Dobavljači jeftine ruske struje će sada plaći carine, jer su pretjerano “konukurentni” u odnosu na lokalnu industriju škriljca od koje se pravi gorivo za lokalne TE. Sada uzmemo sve MW u zemlji i dodamo poskupljenje i “škriljci” će poslovati i dalje, ovi će kupovati od Rusa i dalje i tko će platiti poskupljenje? Bože kakve vlade vode te jadne narode. Jadne uvjetno. Biraju ih od 91. do danas, manje više sve su iste.

mane
4 godine prije

Rusija vec godinama planski demontira el. mrezu prema baltickim zemljama. okrecu se istoku. Takodje grade luke na severu jer zele da izbegnu uvoz preko estonskih luka. Ruse rusofobni baltik ne zanima. Postovanje prava ruskog zivlja je jedino sto ih interesuje.

Stanislav
4 godine prije

Pa ovo je posve logičan potez. Ako država ubire porez na el energiju koja se proizvodi u državi onda treba oporezivati i onu koja se uvozi u državu.

nije bitno tko
4 godine prije

Rusi če lepo, da jim prekinu dobavljati struju, pa nek se baltiki snalaze kako umeju i znaju. Ako su baltiške fašiste mislile, da če na taj način ucjenivati Rusiji, grdno su se prevarile. Ohrabrene su prisustvom američke i NATO vojske, pa misle, da če jih gazda pogladiti po čupavim ušima.

Son of Alerik
4 godine prije

Ovo je jedna od vijesti koju će sasvim sigurno svi suverenisti prihvatiti s oduševljenjem.. Imamo dakle jednu državu koja svojim proizvođačima nameće visoke poreze i tako poskupljuje njihov proizvod. Na drugoj strani imamo stranog proizvođača iste robe koji ima znatno niže troškove proizvodnje svoje robe s kojom konkurira domaćim proizvođačima. Carine su logične i poštene. Štite domaću industriju.
Ako trgovački predstavnici stranog proizvođača trošak carina prebace na krajnje kupce, to će poskupjeti njihovu robu. U suprotnom će umanjiti njihovu maržu. Država bi se morala dosjetiti načina carinjenja strane robe do mjere da ta roba u konačnici košta isto kao i domaća ili čak da bude skuplja. Ili stvari drugačije stoje kod suverenista?
Ne stoje?
To onda znači da robu (bilo koju) treba kupovati tamo gdje je jeftinija? Zašto bismo kupovali domaće samo zato što je domaće, a skuplje od stranoga? Nismo glupi. Kupovat ćemo jeftinije. I uništiti domaću proizvodnju?

Grdi
4 godine prije

Dragi Rusi …. Obustavite im opskrbu struje, plina, nafte, vode, zatvorite im granice sa svoje strane, ne pustite ni muhu preko grane pa neka zive u svom samo stvorenom zatvoru i neka ih zapad fianacira, placa i hrani …..

Moreno
4 godine prije

Litva i Estonija su upale u “slobodu i demokraciju” pa sad uživaju plodove “slobodnoga tržišta”.

Izašl su iz ruskoga mraka i došli na europsko svitlo.

Jedan put kad se uđe, uopće nije lako izać iz invertirane stvarnisti.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Struja je potrebna zbog svjetla. Demokracije.
Malo je nezgodno da se demokracija izgubi u mraku.
Da je ne obasja, pa makar i bivša komunistička struja.
Baltičkim promicateljima slobode čovjeka treba još novaca, para, peneza……..
A u lokalnih ovaca ima još runa. Zbog zime.
P.S.
I oni tamo imaju neki svoj HNS.
U nas šef HEP-a može biti samo iz HNS-a.
Povratno ne vrijedi.
Električar ne može bit’ šef HNS-a. Nema šnjuru.
Pouka je da HEP i HNS idu skupa k’o budala i šamar.

nije bitno tko
4 godine prije

Stavarno su zajebani ovi Rusi. Osvajaju Evropu sa jeftinim plinom, jeftinom elektrikom, jeftinom naftom pa čak i jeftinom pšenicom. Treba se hitno žaliti na UN, da pod hitno spreči rusku osvajačku politiku.

Siniša
4 godine prije

Možda se Rusi dosjete i poskupe struju, učine je malo lojalnijom.

nije bitno tko
4 godine prije

I kad rusofobne vlade zbog uvođenja carina poskupe rusku elektriku, svojim građanima če prodavati laž, da je elektriku poskupjela Rusija. Rusofobija jim je mozak oprala do nivoja, da ljudi nisu sposobni više realno in logički misliti.

eu kolonija
4 godine prije

realnost je takva da gospodarstvenici koji prave novac kupuju jeftiniju rusku struju a političari, koji po običaju ne znaju ništa, to žele da spriječe. za razliku od baltičkih država, koje su pod snažnim američkim pritiskom I gdje vlade podliježu tome pritisku umjesto da štite svoje gospodarstvenike, u njemačkoj je vlada poslušala gospodarstvenike I ne odustaje od sigurne opskrbe jeftinim ruskim plinom. poslije se kao pitaju zašto im odlaze radnici I znanstvenici iz zemlje

Tupko Glupko
4 godine prije

To je slobodno tržište kada je ruski izvozni proizvod u pitanju.
Uvjeren sam da bi Balti napravili isto da je riječ o američkoj nafti.
Vlada izabrana od naroda, bolje nisu ni zaslužili.
Ameri vješto igraju na pamćenje Balta i Poljaka što im je Rusija radila kada je postojao Sovjetski Savez, ali od raspada te države prošlo je skoro 30 godina.
Kada narod ostane živjeti u prošlosti, ekonomski uništava sam sebe.

eks
4 godine prije

To je sve “u skladu sa tržišnom ekonomijom”, koju zapad propagira . Odreći se jeftine energije nije ludilo, to je idiotizam.

Ive iz Pecalbe
4 godine prije

Odluka se zove; ADIO ZDRAVA PAMETI, teret carina ne placaju Rusi vec domicilni korisnici.

nije bitno tko
4 godine prije

Lep primjer idiotizma je Ukrajina, koja ruski plin, naftu i ugljen kupuje na revers od Njemačke i ostalih okolnih država. Naravno, da na taj način kupuje mnogo skuplji plin, ko što bi ga direktno od ruskog dobavljača. Ukrajinske oligarhe boli kurac za narod, ko ji kupuje skuplje. Njima je važno, da imaju zaštitu od strane USA i EU, s kojima zajedno pljačkaju vlastitu državu i ujedno ucjenjuju Rusiju.

Sardelino
4 godine prije

Još jedna potvrda da je uzrečica “kako se može raditi u korist vlastite štete” itekako aktuelana u odnosima zapadnih zemalja prema Rusiji.

Zagor
4 godine prije

Čitam i ne vjerujem!!!

farree
4 godine prije

Logika NATO iovaca nema granica. Ipaje je zacudjujuce kako su “demokratski” izabrani predstavnici jednog naroda spremni da uvedu mjere protiv istog (jer na kraju krajeva je narod koji ce placati ove “carine”), kada su “visi” interesi u pitanju (recimo interesi onih 2000 milijardera da postanu jos bogatiji)

FATIH
4 godine prije

POREZ NA SVE NEDEMOKRATSKE STRUJE.
………. SAMI CE SEBE UBITI ZBOG MRZNJE PREMA RF.
NALOG DOSAO IZ OVALNOG UREDA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI