Zelenski želi još deset godina američkog finansiranja

Zelenski - Bogatstvo prije rata
20 komentara

Najnoviji paket američke pomoći Kijevu, koji je Kongres odobrio tek nakon više od šest mjeseci partizanske svađe, mogao bi biti mali krompir u poređenju s onim što ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ima na umu za svog najvećeg dobrotvora.

Kijev pregovara s administracijom američkog predsjednika Joea Bidena o dugoročnom sporazumu koji bi stavio Washington na udicu kako bi Ukrajini pružio vojnu, ekonomsku i političku podršku za narednu deceniju, rekao je Zelenski u nedjelju u svom dnevnom video obraćanju. Takve obaveze su potrebne kako bi se osigurala da Ukrajina ima “efikasnost u pomoći” koja joj je potrebna da zaustavi nedavna napredovanja ruskih snaga na bojnom polju i dobije prednost, rekao je on.

“Radimo na tome da se zabilježimo konkretnim nivoima podrške za ovu i narednih deset godina”, rekao je Zelensky. “To će uključivati ​​vojnu, finansijsku i političku podršku, kao i ono što se tiče zajedničke proizvodnje oružja.”

Ukrajina je već potpisala bilateralne sigurnosne sporazume sa nekoliko članica NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku. Zelensky je rekao da želi da dugoročni sporazum o kojem se pregovara s Washingtonom bude najjači pakt do sada.

Međutim, bilateralni sporazumi Ukrajine sa zapadnim zemljama do sada su se zaustavili bez međusobnih odbrambenih obaveza. Ugovori samo obećavaju dugoročnu pomoć, uključujući podršku u slučaju budućeg napada, i nisu pravno obavezujući. Ugovor sa Berlinom, na primjer, može se raskinuti uz otkazni rok od šest mjeseci.

Zelenski je rekao da želi da ukrajinski bilateralni pakt sa Vašingtonom uključuje određene nivoe pomoći. “Sporazum bi trebao biti zaista uzoran i odražavati snagu američkog vodstva”, rekao je.

Američki zastupnici odobrili su 61 milijardu dolara dodatne pomoći Ukrajini ranije ovog mjeseca, nakon što je predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson (R-Louisiana) nadjačao opoziciju u svojoj stranci i usvojio zakon uz jednoglasnu podršku demokrata. Bidenova administracija ostala je bez sredstava za pomoć Ukrajini ranije ove godine, nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u prethodno odobrenim paketima pomoći.

Republikanski zastupnici tvrde da Bajden samo produžava krvoproliće u Ukrajini ne nudeći jasnu strategiju za pobjedu ili mirovni sporazum s Rusijom. Anketa objavljena u februaru pokazala je da gotovo 70 posto Amerikanaca želi da Bajden zagovara sporazumno rješenje s Moskvom, uključujući kompromise s obje strane, umjesto da nastavi financirati sukob.

DonacijeSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
17 dana prije

Je li on potpuno poludio?

Lucija, prva
17 dana prije

Ne vidim razloga zašto ne ?

Koja
17 dana prije

Republikanci se zalažu da se nađe kompromisno rešenje s Moskvom nebi li se zaustavilo krvoproliće u Ukr. a kada njihov kandidat zasedne u belu kuću brže bolje će pronaći neki drugi poligon nebi li se nastavio iliti održao “američki način života”

17 dana prije

Najvjerojatnije da ih još večina nije kupila jahte!!

Sparkling
17 dana prije

Ovaj naslov i želje ovog klauna bile bi smiješne kad ne bi bile žalosne.
Na ove nebuloze bolje ništa ne komentirati a što bi bilo pametno reći u svezi onih koji ih financiraju??
Možda “izuzetni” vode tajne i “prijateljske” razgovore s Rusijom kako da im skinu ovu pijavicu s dnevnog reda a da usput nešto korisno dogovore.
Koliko će im još biti potrebno vremena da shvate da je ovaj rat izgubljen i da Ukraina kakvu smo do sada poznavali, više ne postoji.
Lp

Dokurčilomi
17 dana prije

Može i 100 ali pitanje je imaš li još što prodati od Ukrajine ili si sve poprodavao kao i stanovništvo?

Darko
17 dana prije

Ovaj cirkuski majmun se sprda s američkim budaletinama koje su popušile njegovu kazališnu igru 🙂 Pa možda je dobro da je napravio budale od Amerike i cijele EU.

oli
17 dana prije

Ovaj nam pokazuje da je moguce americki san ostvariti i u Kijevu

nastran
17 dana prije

ma može i 100 godina

tihobl
17 dana prije

Jos 4 godine sigurno ce ga finansirati EU. Sa te strane je siguran.

Sadasnji evropski politicari ne znaju kako je Ukrajina progutala SSSR koji je davao 25% BDP planete. Crna rupa usisace EU da se nece ni opasuljiti.

Josip
16 dana prije

Ne zna se tko je veci ludak, Zelenski ili oni koji ga filaju s lovim 🙂

Pero
16 dana prije

Malo je to, barem 20 godina treba tražiti 👍

Ukrajina do Tokija
16 dana prije

Mislim da bi Hrvatska trebala organizirati ljude koji idu od kuće do kuće da skupljaju novac za rat u Ukrajini. Nema smisla da imamo novac u đepu za razvoj našeg gospodarstva i sustava, a da nismo prvo sav novac dali Ukrajini koja nije dio niti Europe niti NATO-a. Ne razumijem

Nesko
16 dana prije

Evo ovako mediji sve pamte. Prognoziram da za 10 godina EU neće postojati. Ukrajina će nestati ili ove godine do kraja,a ako kojim čudom ne kapitulira u 2024, kapitulirace tokom sledeće. Onu tamo 2026 nemoze niti teoretski doživeti. Veliko je pitanje hoće li i USA za 10 godina postojati, ili će možda hvaliti Texas, Aljaske, a možda i koji još State. Ovom narkomanu lepo, lova kaplje a on umislja da to može još celu deceniju. Bože koliko je opasno držati ludaru otključano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI