fbpx

Zlokobni planovi Washingtona za Balkan

Baza Bondsteel Kosovo

Nedavno su američki diplomati dali nekoliko izjava o Balkanu i priopćili kako se na velika vrata vraćaju u regiju. Usput, većina pozornosti je usmjerena na Srbiju. Prvo je veleposlanik Kyle Scott podsjetio na 4 milijarde dolara koje su Sjedinjene Države uložile u Srbiji i ponudio pomoć Beogradu u daljnjem privlačenju stranih ulaganja.

Zatim je Atlantsko vijeće, američki think tank zadužen za oblikovanje vanjske politike Sjedinjenih Država, predložio novu strategiju pod nazivom “Balkan Forward“. Ključne poruke uključuju trajnu američku vojnu misiju u jugoistočnoj Europi, “povijesno” približavanje Srbiji i “povratak ugleda Sjedinjenih Država kao “pouzdanog posrednika” u rješavanju međusobnih razmirica među zemljama u regiji. Izvješće Hrvatsku i Sloveniju spominje kao svršen čin, jer su zemlje već dio EU i NATO pakta, kao i Crnu Goru i Albaniju koje su u Sjevernoatlantskom savezu i nisu u središtu pozornosti američkih stratega. Atlantsko vijeće sugerira da je za vojni nadzor Balkana idealna baza Bondsteel na Kosovu, a treba uložiti napore kako bi se riješio spor između Makedonije i Grčke zbog imena bivše jugoslavenske republike, što je nepotrebna prepreka za euroatlantske integracije Skopja.

Nažalost, kada je riječ o vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država i izjavama američkih dužnosnika, ne možemo primijeniti da u njihov koncept sadrži razumijevanje situacije ili da je primjenjiv u trenutnom okolnostima.

Naime, vrlo lako je primijetiti veliki jaz između američke propagande, koja kao da gubi vezu s realnošću i bilo kakvom humanošću, te američkim aktivnostima na terenu. U svakoj zemlji posebno.

Što se tiče Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH, američka diplomacija je bezrezervno podržala rad i presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Iako presuda u odnosu na počinjene zločine vjerojatno nije upitna, Washington je u pola rečenice kratkog priopćenja izjavio da je podržava, ne obazirući se nimalo na eskalaciju napetosti i sukoba koji na političkoj razini bjesne između Zagreba, Mostara, Sarajeva, Banja Luke i Beograda.

Zlokobna najava “kako Washington mora povratiti ulogu pouzdanog posrednika” kao da najavljuje namjerno raspirivanje mržnje i napetosti, da bi se američki emisari na vrhuncu uzavrelih strasti mogli pojaviti kao “nositelji mira i stabilnosti na narode koji žive na ovim prostorima”.

Zapravo, čak i prije posljednje presude u Haagu je nemir među centrima političke moći balkanskih državica unio Deutsche Welle, koji je s dva intervjua, jedan s Bakirom Izetbegovićem, a drugi s Mladenom Ivanićem, bez obzira koliko se kasnije novinari Zorica Ilić i Bahri Cani pravdali da su ostali mediji dio izjave iz izvukli konteksta, pokrenuo lavinu polemika i izjava koje graniče s govorom mržnje.

Naravno, sve ovo stvara idealne uvjete za dolazak “pouzdanog posrednika”, dok je za spora Hrvatske sa Slovenijom oko Savudrijske vale zadužen potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, koji će posjetiti Zagreb i Ljubljanu u “posredovati u bilateralnom sporu oko arbitražne odluke o graničnom prijeporu”.

Dakle, na postoji nijedan segment vanjske politike u regiji o kojem narodi ovih prostora ne mogu odlučiti sami i svima je potreban nekakav posrednik, kao da smo zaista “balkanska plemena koja se guše u šljivovici i krmetini“, kako nas gledaju još od vremena Austro-Ugarske monarhije.

Što se tiče Srbije, najočitiji primjer je bila nedavna izjava američkog veleposlanika da su SAD uložile 4 milijarde dolara u Srbiju. Misli li Kyle Scott da bi mu Srbi trebali zahvaliti za to?

Zaista, “vrlo impresivna” ulaganja nakon uništavanja ekonomske infrastrukture zemlje. Ekonomski gubici Srbije, koja je opljačkana i lišena razvoja, samo od bombardiranja iznose oko 70 milijardi dolara, dok prema ukupnom izračunu iznose oko 200 milijardi dolara. To bi bila suma koju Washington izravno duguje Srbiji.

Mogu se računati i drugi gubici, uključuju bombardiranje osiromašenim uranom. Neizravni gubici među populacijom, Srba i manjina, bez razlike, koji u području masovnih udara imaju najvišu razinu onkoloških bolesti u Europi. Ove je gubitke nemoguće zbrojiti, jer je riječ o ljudima koji su osuđeni na užasnu smrt od posljedica američkih bombardiranja.

Među njima su i kosovski Albanci, koji su neizmjerno zahvalni NATO paktu, iako sa 7 milijardi dolara bruto domaćeg proizvoda, ili 3581 dolara po stanovniku, uz Moldaviju, imaju najniži standard u Europi i što im je navodno “neovisna” domovina predodređena da bude NATO poligon. 2014. se otkrilo da su Ujedinjeni narodi sakrili su od javnosti izvješće koje otkriva da je 1999. NATO tijekom bombardiranja na Kosovo bacio oko 10 tona osiromašenog urana, što je prenio kosovski portal Gazeta Express, ali Atlantsko vijeće u Kosovu vidi pouzdanog saveznika i sigurno mjesto za vojnu kontrolu jugoistočne Europe, posebice Zapadnog Balkana, prije svega kako bi nas zaštitili od “ruskog avanturizma”.

Američka propaganda je uspjela uvjeriti dio javnosti kako oni nisu odgovorni za izbijanje rata i da su se zalagali za cjelovitost bivše SFRJ, a ako to nije bilo moguće, onda barem za mirno rješenje i sporazumni razlaz po uzoru na Čehoslovačku.

No, pažljivijim praćenjem i istraživanjem ne tako davne povijesti nije teško zaključiti da je Washington potaknuo rat u Jugoslaviji, da bi potom pokrenuo transformaciju balkanske regije u američkom interesu.

Dakle, SAD nisu uzrokovale štetu samo Srbima, koje su tijekom rata u BiH javno označili za neprijatelje, nego i neograničenu štetu svim narodima i zemljama na ovim prostorima.

U smislu ulaganja, što je govorio američki veleposlanik u Beogradu? Gdje su te 4 milijarde dolara i koje su to tvrtke otvorene tim novcem? Zašto nema nikakvog rezultata? Što se poboljšalo? Na sva ova pitanja nema nikakvih odgovora, osim ako Kyle Scott u ulaganja nije ubrojio i novac za brojne nevladine udruge, kupovinu i osnivanje medija io podmićivanje srbijanskih političara. Tada bi mogli govoriti o 4 milijarde dolara, možda i više.

Kada govori o ulaganjima, Kyle Scott iskrivljuje stvarnost. Ovdje “ulaganja” znače samo jednu stvar, a to su korištenje resursa i sirovina i jeftine radne snage, tako da cjelokupna dobit odlazi u SAD i ne ostaje ni u Srbiji, niti u drugim zemljama u kojima imamo slična ulaganja. Dakle, izjava ambasadora Scotta nije ništa drugo nego propaganda.

Sada se Washington prebacuje na završnu fazu preobrazbe balkanske regije. S tim u vezi, izjava izvršnog potpredsjednika Atlantskog vijeća Damona Wilsona za Glas Amerike 28. studenoga je vrlo indikativna.

Wilsona je rekao da će SAD preuzeti kontrolu nad jugoistočnom Europom, a fokus je vojna nazočnost.

Znači li to da su u Sjedinjenim Državama sigurna da se Rusija, Kina, pa čak i Njemačka, povlače iz regije, stoga nema ničega čega bi se trebali plašiti i da će ova regija biti pod punom američkom kontrolom? No, ta kontrola podrazumijeva ozbiljne strateške vojne komponente.

Znakovito je da se u pozadini ovih izjava čuju glasovi albanskih čelnika, Albanije i navodno neovisnog Kosova, koji govore u ujedinjenju Albanije i Kosova, što bi značilo integraciju u jednu državnu tvorevinu. Iako to nije službeni stav ni Prištine ni Tirane, projekt Velike Albanije je u punom zamahu, a nedavnom smjenom vlasti u Makedoniji je dobio dodatni poticaj.

Damon Wilson je već spomenuo kako dolazi nova era i da Beograd mora biti spreman za “bolne odluke“, a SAD i Srbija se suočavaju s “povijesnim približavanjem”. U tom kontekstu, za pretpostaviti je da “bolna odluka” znači  puno priznanje Kosova od strane Srbije, čemu bi slijedila provedba projekta ujedinjenja albanskih zemalja, stvarnog ili neformalnog, a za to treba pristanak vlasti u Beogradu. Sve će se to vrlo lako prikriti propagandnim frazama poput onih koje je nedavno dao američki veleposlanik u Beogradu.

Ali priča ne završava samo sa Srbijom, iako je zbog svog nejasnog stana prema Rusiji ova zemlja trenutno u fokusu američke administracije. Tu je i Bosna i Hercegovina, gdje će izmjene i dopune Izbornog zakona odrediti budućnost zemlje, Makedonija u kojoj treba  konsolidirati vlast oktroiranu od strane američkog veleposlanika u Skopju i emisara iz Europske unije i brojni drugi problemi koji se trebaju “riješiti” na način da SAD budu jamac mira i stabilnosti u regiji.

To se može postići samo unošenjem podjela i izazivanjem sukoba među zemljama, ali i unutar samih naroda. Svaki narod je potrebno polarizirati na što više sukobljenih skupina i onda se pojaviti kao “pouzdan posrednik, koji će vojnom nazočnošću jamčiti da se sukobljene strane pridržavaju postignutih sporazuma”.

Vezani članci:
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju – Misija izvršena
SAD trajnom vojnom nazočnošću želi zastititi Balkan od „ruskog avanturizma“

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
186 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Potreban im je Balkan kao autocesta a sami žitelji kao topovsko meso prema jugu Rusije zato ga žele kolonizirati totalno. Zašto bi Kiowe poklanjali Hrvatskoj i odmah obučavali pilote i osoblje koje će ih servisirati ako to neće ići ka ruskim stepama i močvarama i šumama.

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije
Reply to  bbbb

Pa vrag te jebi Subaru, pa valjda je tebi jasno da se mora osigurati južni tok prije glavnog kolača… Zvuči poznato?

vuka sin
Gost
vuka sin
3 godine prije

pa otkad se vise ne zovemo zapadni balkan nisu nas uzalud sad nazvali TRANSPORTNA ZAJEDNICA juzni mossad tok plina izraelci su vojno preuzeli osiguranje cipra a to se isto dogadja sa hrvatskom za onr koji to mogu prepoznati a svima ce za par dana biti potpuno jasno kad hrvatska kupi avione od izraela a prevedeno izrael u potpunosti preuzima kontrolu nad hrvatskim vojno obavjestajnim resursima stoje vec od ranije u tijeku

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  bbbb

Ko nam je kriv? Imali smo sve i pali na ispitu
Sada nam poklone avioncic ili helic i to mjesecima glavna tema i mi svi sila. Eto nam po zasluzi.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Pastir

Baza počinje sa gradnjom u travnju /aprilu 2018.kod Brezova Polja ( Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine) veliki kompleks 350 hektara a ima i pista aerodroma koju je koristila JNA! Preko rijeke Save se nalaze sela Račinovci(Hrvatska) i Jamena(Srbija), dakle tromeđa “država” BiH, Hrvatske i Srbije!

whiteone
Gost
whiteone
3 godine prije
Reply to  Željko

..tri livade nigdje hlada

lotus
Gost
lotus
1 godina prije
Reply to  Pastir

Tako je!

Mars usrani
Gost
Mars usrani
3 godine prije

Nadam se da ce Kina i Rusija spreciti to zlo.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Mars usrani

Putin macht frei!

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Tarzan

..u pozitivnom i doslovnom smislu naravno, kao sto je original ‘**************’ bio koristen prije ijednog radnog logora.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Mars usrani

Ostavi svaku nadu:Htjeli ste veliku srbiju a dobiti će te Veliku Albaniju koja Će obuhvatiti i dijelove makedonije i srbije.Albanije će biti daleko najjači igrač u tom vašem “regionu”,ha ha

Mali
Gost
Mali
3 godine prije
Reply to  faust

Kakvi igrači takva i utakmica, sve puno loših amerikanaca!

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Mali

PO čemu su Amerikanci lošiji od sibirskuh međeda ili malih kosookih?Zar nisu spasili europu u oba svjetska rata?Malo zahvalnosti ne bi nikome naškodilo ali se od marksista i boljševika to ne može očekivati.

miroslav
Gost
miroslav
3 godine prije
Reply to  faust

Kazes od Sibirski mededa!!Sam si ti Sibirski meded..U kojoj si skoli bio ti .Rusi su spasili Europu od Hitlera a ne tvoji ameri koji su pobili desetine miliona ljudi poslije drugog svjet rata ,Faust bas si idiot!!

Mikula
Gost
Mikula
2 godine prije
Reply to  faust

Fauste, ime ti ne odgovara tvojim maloumnim izjavama, ali nisi ti kriv sto vjeruješ u ono sto čuješ na TV-u ili pročitaš u “main stream” medijima, a nisi ni jedini, nažalost.
Prvo se probaj malo educirati o povijesti i saznati činjenice za uzrok oba svjetska rata, tko ih je započeo i zasto, pa da vidim koliko ces onda biti zahvalan amerima. Pritom ne misli na američki narod koji je bio obmanut kao i svi ostali nego na određenu skupinu ljudi koja stoji iza oba svjetska rata. Pročitaj knjigu Morals and Dogma-Albert Pike npr. jedna od mnogih koju bi svi trebali pročitati ako žele shvatiti tko je iza svega. Ne budi ovca, misli za sebe i ne vjeruj slijepo svemu sto ti netko kaže nego formiraj svoja mišljenja na osnovi vlastitog istraživanja. Ovo je samo konstruktivna kritika a ujedno i prijedlog.

RobiKibor
Gost
RobiKibor
2 godine prije
Reply to  Mikula

Dobro neka je sve tako. To znaci po vama da su Rusi izvor dobrote, kulture, mira, napretka i vladavine prava???? Lipo se smirite i shvatite da postoji civiliziranost ljudi koja je vecini istocnih nasuprot amerike nepoznanica. Sve navedeno bi bilo gore 100 puta da zapad i ameri nisu vojno jaki. Azijski bi barbari jasili i kod nas a vi bi im ocito drzali svijecu. Shvatite da komunizam i ssst vise ne postoje.

Marko
Gost
Marko
2 godine prije
Reply to  Mikula

Oba sv. rata su se vodili radi ugljena i celika

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  Mikula

niti su ameri iza svega niti su bili ameri su britansko zidovske sluge tj rotchildove

gost
Gost
gost
2 godine prije
Reply to  faust

ti marksisti nisu bili Rusi nego jude, i masoni. Osim toga, da nije bilo Ruske vojske rat u Evropi bi jos godinama trajao. Vrlo je podla laz da su Amerikanci oslobodili Evropu…. a o Rusima ni rijeci! To samo govori o tebi tko si i ciju propagamdu siris na mrezi.

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  faust

Ko je To spasio europu u oba rata narocito zadnjem ti si decko ocito na buniki hajde kod americkih kravara da te naguze pa ces se valjda probuditi prije nego sto ti nakon pljacke kradezea drzave zidi i ameri pocnu naplacivati i zrak koji udises u hrvatskoj srbi su glupi ako amerima ista dozvole u srbiji nego trebaju smrad potirati odakle su i dosli To je najvece zlo na svijetu sto postoji

basso
Gost
basso
3 godine prije

Bice opet belaja,gdje amerikanci dodju tu trava ne raste.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

U Ukrajinu su, prema priznanju USA administracije ulupali 5 milijardi $. Ako su u Srbiju ulupali 4 milijarde $, to znaci da ce Nuland podijeliti 20% manje kolacica na barikadama na Terazijama i Kalemegdanu.

Mali pas
Gost
Mali pas
3 godine prije
Reply to  Andrej

U Srbiji su vec podijelili kolacice…

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Odlican clanak i vrlo vazan jer ukupna medijska slika je nekriticki naklonjena americkim interesima i krupnom kapitalu. Doslovno se prepisuju clanci iz Newsweeka i Newyork timesa o divljastvu balkanskih plemena. Haag je logican nastavak rata koji je imao zadatak porusiti drustveno-ekonomske dosege socijalizma i napraviti od nas sirotinju. Upravo taj smjer podrzavaju hrvatski mediji. Hrvatski mediji vrve antiruskom propagandom. Danas Index i Jutarnji prednjace. Jutarnji tvrdi u maniri Goebelsa da su ruski huligani najkrvolocniji ikada i da cekaju bas Hrvate kako bi nas zatrli. Index pak tvrdi kako je Rusiji namjesten zdrijeb jer ima najlaksu skupinu ikada, a regularnost samog prvenstva se dovodi u pitanje jer se igra u Rusiji. Takvih clanaka ima na desetke dnevno i sluze sirenju animoziteta prema istoku. Opet nas ceka rat i pogibelj, siguran sam. To je sudba balkanskih naroda zbog geopolitickog polozaja.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Da se ispravim: ne samo zbog geopolitickog polozaja, nego i zbog loseg i nekvalitetnog politickog vodstva-balkan ce tesko postati mjesto sretnog zivljenja.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ovo jest mjesto za sretan i ispunjen život. Medijska slika je dakako takva – loši smo, loše nam je, a uistinu se nigdje ne živi bolje,a manje radi.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik, ne znam s kim se usporedjujes, ali u Hrvatskoj se na istim poslovima radi vise nego u Njemackoj, a bitno manje se placa. Da ne pricamo o njihovom protekcionizmu diljem cijele EU!

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Možda su u Njemačkoj porezi manji, možda je produktivnost veća, možda je logistika bolja, možda je država jeftinija, možda imaju bolji marketing…? Mi imamo plaće kakve zaslužujemo.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ne! Nemamo!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Podravec

Podravec@ imamo gledano iz ugla tajkuna ( robovlasnika) ,ratnih profitera koji su se kleli u socijalizam i novopečenih stranačkih uhljeba u javnom sektoru koji nas pojedoše poput pantljičare.Takvi bi ih još smanjivali ili nas vratiti u rani srednji vijek a za sada su na dobrom putu.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

A pelene si zaboravio?

aleksandar
Gost
aleksandar
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Hrvatski mediji (osim Indexa, koji je vise buzinsko glasilo nego medij) su u o Haskom sudu govorili na negativan nacin isto kao i Logicno.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  aleksandar

@aleksandar, nisu govorili kriticki o Haaskom sudu. Jutarnji je kao i Index glasilo krupnog kapitala, a ostali su kritizirali populisticki podilazeci sovinizmu, sve je daleko od istine i pravde.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Vlasnik Hanza medie koja je izdavač Jutarnjeg je Marijan Hanžeković, član Trilateralne komisije, Bandićev odvjetnik, član masonske lože (neki kažu da je najviše rangirani mason u Hrvatskoj), ali to je samo jedan od medija.Kao i svaki medij koji misli zadržati pažnju čitatelja/slušatlčja/gledatelja mora publici nuditi kvalitetan program/tekstove/emisije kao bi kroz to mogli provlačiti svoje agende. Zato je uvijek pitanje kako to svi strani PR majstori uspijevaju u medijskom nametanju, a domoljubi, ispravni, zagovornici nacionalnih interesa ne uspijevaju? Izgleda da je nespojivo poštenje, stručnost i uspjeh.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Alerik

Koča, Hrvatski mediji vrve antihrvatskom propagandom prije svega.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  žrec

nije to žrec antihrvatska propaganda nego antislavenska propaganda. Svi mediji na Balkanu vrve antislavenskom propagandom i kao takvi stvaraju kod velikog broja ljudi mišljenje da je bolje biti sluga i naricati sve na engleskom nego biti svoj , pa strahovati da nećeš dobiti kredit ili nećeš moći otići pobjeći raditi u zapadne zemlje na “visoka” mjesta namjena Slavenima.

Ne postoji razlika između Index.hr, jutarnji.hr, vecernji.hr, dnevno.hr i dnevno.rs, klix.ba, blic.rs, b92.net… Sve je to princip mrkve i batine u kojoj svaki site okuplja neki vid “opredjeljenih ” ljudi od nacionalista do sluganskih neoliberala…

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Busola

O cenzuri bolje ne pričati , doslovno svi ti siteovi cenzuriraju ovakve normalne komentare koji potiču ljude na razmišljanje. Cilj komentara na tim medijima je stalno raspirivati mržnju i podjele , a zato ih plaćaju stranci.

Tako u Hrvatskoj sa jedne strane imate index.hr koji odiše liberalnim pljuvanjem po svemu i svačemu , a sa druge strane imate npr. večernji koji odiše nacionalističkim pljuvanjem , zajedničko im je što politika Zapada i naredbe sa Zapada se moraju izvršiti i što zapadni gospodari su nepogriješivi , bez njih mi ne bi imali ni zraka…

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Busola

Ne znam što bih mislio za dnevno.hr ali njihova geopolitika je odlična.

Marko Martin
Gost
Marko Martin
3 godine prije
Reply to  Busola

Zašto ne pozvati Kinu za saveznika?

Marko Martin
Gost
Marko Martin
3 godine prije
Reply to  Busola

Koji kurac su ti Slaveni? Kada se taj naziv prvi put pojavljuje u povijesti i gdje?
.

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
2 godine prije
Reply to  Marko Martin

Korijen rijeci Esclavo bijase rob u starom rimu pa dalje zakljuci….

gost
Gost
gost
2 godine prije
Reply to  Marko Martin

Slaveni su starosjedioci Evrope. Nas su naucili laznoj povijesti koja se prakticira od pocetka 19 stoljeca. Ima nas od Crnog do sjevernog mora, veliki dio je germaniziran, romaniziran, Slaveni su arijevci, a ne germani. Procitajte knjigu Mavre Orbina Kraljevstvo Slovena. Biti ce vam puno jasnije povijest nasih predaka!

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  žrec

Problem je u jugonostalgičarima koji nekritički gutaju sve što antihrvatski mediji bacaju pred njih

Pero
Gost
Pero
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Koca, s cijelim clankom se slazem osim sa: “Danas Index i Jutarnji prednjace. Jutarnji tvrdi u maniri Goebelsa da su ruski huligani najkrvolocniji ikada i da cekaju bas Hrvate kako bi nas zatrli.” – problem je sto tadasnja Rusija i danasnja Rusija nemaju veze jedna s drugom. Ondasnja Rusija je ubijala vlastiti narod pa Goebelsova izjava ima smisla. Nazalost, i ja mislim da ce novi rat uskoro na balkan, Bih, Srbija, Albanija, Kosovo i Mak, a vjerovatno i Hr

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Pero

Nema države na svijetu koja ne ubija vlastiti narod, ako se pod tim podrazumjevaju izdajnici, zavjerenici, politički protivnici i kritičari, jedino se razlikuju metode. I britanske i američke državne tajne, i sve njihove nestašluke, također čuvaju nebrojena mrtva usta.

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Protiv sam amerike ali zar su rusi ili kinezi bolji?pametujemo za libijce Irak, siriju a zaboravili sta smo mi imali?I jos zaboravili kako nam je bilo u jugi…

Nelogicno
Gost
Nelogicno
3 godine prije
Reply to  Pastir

Rusi i Kinezi su ljudi, za razliku od ovih drugih

Pero
Gost
Pero
3 godine prije
Reply to  Nelogicno

Ivan Lola, u rusiji minimalno 20 milijuna mrtvih da su izdajnici, politicki protivnici, zavjernici i kriticari? Pa ako seljaku uzmes cijeli urod, da, onda je sve to.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Pero

Ili ako mu oduzmeš pravo na rad, kao što su u nas uradili kroz banditsku privatizaciju i zakone o radu, pa mladi ljudi polagano umiru, odumiru, neprimjetno, u tišini svojih domova, ono, infarkt u tridesetosmoj, rak u četrdesetoj, otkazali bubrezi u dvadesetdevetoj. Btw, mogao si komotno da napišeš i 60 milijuna jer se i ta cifra spominje u nekim zapadnim elaboratima, a after the Soviet Union dissolved, evidence from the Soviet archives also became available, containing official records of 799,455 executions (1921–1953), around 1.7 million deaths in the Gulag and some 390,000 deaths during kulak forced resettlement – with a total of about 2.9 million officially recorded victims in these categories. Ako laže Wiki, laže svijet!

gcotar
Gost
gcotar
3 godine prije
Reply to  Nelogicno

To čemo procjeniti u skoroj budučnosti.

Miro
Gost
Miro
3 godine prije
Reply to  Nelogicno

Nelogično, svi su ljudi dok radiš za njegov interes. Vjeruj mi, nema većih nacionalista i rasista od Kineza.
Sve je dobro dok imaju kakvu radnju i zarađuju kruh kod tebe, ali ne daj Bože da ovisiš o njemu. Pričam iz iskustva!

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  Pastir

Pad juge je daleko najbolja stvar koju sam u životu vidio

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

USrA je USrA,jedno misli,drugo radi.trece govori.Pasja vira.USrA je samo gnojni cir na guici Balkana (i ciloga normalnog covicanstva).Mogu oni svirat ku—cu sinfonoju,bitno je samo jesu li divlja Balkanska plemen(ne tkz.demokratske stranke i instalirana vlast)spremni skinit gace ili napokon zaradit “LJ” od ljudi i za sva vrimena odjebat i protirat kuznu bolest,zasluzit slobodu,okrenit se ljudskosti,postenju,radu i putu u sigurnu buducnost za svoje potomke.potpis “FUCK OFF YENKI”

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Da su narodi bivše Jugoslavije išta naučili iz povijesti, sasvim sigurno ne bi same sebe dovele u takve konfliktne odnose koje su onda morali rješavati ratovima. Stoga, koliko god nam to bilo teško čuti – doista mi sami nismo sposobni ni danas urediti međusobne odnose. Niti nakon 26 godina od nestanka Jugoslavije nismo uspjeli riješiti većinu graničnih problema, u tijeku su arbitraže oko granice, tu su još neriješeni imovinski odnosi, od elektroprivrede do banaka.
Koliko je tko od stranih službi pridonio ratu ne moramo licitirati. Da nisu imali sugovornike s druge strane, nikad ne bi uspjeli u svojim naumima. Kad već jesu, zajedno s udbaškim strukturama (koje se sad pojavljuju kao vlasnici svega bitnoga u ex yu državama) uspjeti u svojim naumima, onda je i logično da žele i vlastito repozicioniranje. Balkan je geostrateški bitan svim silama.
Dok se Zapad Balkana opredijelio, kao i Crna Gora, kao i Kosovo za NATO i EU, još su ostali BiH, Srbija i Makedonija za trajno osvajanje. Natječu se svi. I Kina, i Rusija, i EU, i SAD. I to je legitimno s njihovih pozicija.
Rusi imaju nekakvu kvazi vojnu bazu u Nišu, Kinezi financijski okupiraju Balkan, EU pokušava s politikom mrkve i štapa ostvariti svoj utjecaj (i čine to dobro, dovoljno je pogledati prodor trgovačkih lanaca), SAD imaju Bondsteel.
Dakle, američko uplitanje u balkanska posla je jednako legitimno kao i kinesko, kao i rusko. O državama u kojima velesile žele zagospodariti ovisi koliko i kako će ostvariti svoje interese unutar interesa velesila (budući da su se trajno odrekli mogućnosti da budu samostalni). Zato ove američke novoprobuđene težnje balkanske oloigarhije trebaju gledati kao svoju šansu i ne treba potcjenjivati ni jedan dolar, ni jedan euro koji kao investicija ulazi na ta područja.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik, iznosis puno netocnosti. Avonejvske granice su najbolje rjesenje za sve narode, gledano povijesno. Koliko god lose nase vodje iz devedesetih bile, one su posljedice dugogodisnje pripreme i rada kapitalistickog imperija koji je koristio nacionalizam u rusenju. Juznoslavenski narodi se nisu mogli suprotstaviti toj snazi. U Nisu nije ruska vojna baza, obmana je to medija. Kina se nije uplitala nasilno mijenjajuci politike i granice za razliku od USA. Ljutio se ili ne, upravo si slika prosjecnog hrvatskog konzumenta medija kojima upravlja krupni kapital, bez ikakva kritickog promisljanja.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

@KP Nisam uopće spominjao koje su najbolje granice, već činjenicu da se oko granica ne uspijevamo dogovoriti. Ili tvrdiš da je to netočno?
Za Niš sam rekao kvazi baza.
Kina se upliće financijski (je li i to netočno?).Nisam rekao da je vojno.
Da smo valjali, onda nam nitko sa strane ne bi mogao uvaliti sukob.
A sad probaj iznova utvrditi što je netočno.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik, tvoj pogled je iz dominantne pozicije nasih vladara. Sovinisticka je tvrdnja da mi ne valjamo. Sovinisticka je tvrdnja da bilo koji narod sam po sebi nije dobar. To nam se uvaljuje da bi se nama moglo vladati. jedino protiv toga se borim. Nacionalizam nije dosao sam po sebi. Juzni Slaveni su imali i pojedince koji su u socijalizmu pokazali da mogu organizirati humano i uspjesno drustvo, ali oni su nasilno odstranjeni cemu je posluzio rat i nacionalizam. Sad nam se s visoka obracaju kao divljacima i sirotinji.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Što sam rekao netočno?

vukasin
Gost
vukasin
3 godine prije
Reply to  Alerik

alrik ne sekiraj se nisi ti puno netocan nego si ogorcen kao i svi mi ali koca ti je sve lijepo laganini tocno objasnio nitko nema legitimitet da nas dira ne smijes gledati iz te pozicije nikakvih problema sa granicama nema samo ih oni provociraju po svojim politickim potrebama procitaj jos jednom kocine komentare smireno sve ti je covjek kulturno i tocno objasnio isao sam svojevremeno u piranski zaljev da vidim i cemu je problem nema ga zaljev ko bilo koji drgi nikakvih problema nema samo kad politici treba naprave medijsku krizu a u stvarnosti se nista ne dogadja

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  vukasin

Ok, idemo ispočetka. Pogledamo li bilo koje usporedne ljestvice država, vidjet ćemo koja mjesta zauzimamo. Uglavnom je to pri dnu ljestvice. I to nema veze s tim jesmo li mi dobri, pametni kao narod, niti sa šovinizmom.
Drugi narodi su imali sreću,a nama su krivi drugi – to je logika s kojom tepate sami sebi. A istina je da niti smo toliko dobri, niti toliko pametni jer da jesmo već dosad bismo znali izabrati bolje premijere, bolje politike. Ne bismo dopustili da nam bivši udbaši kroje sudbinu i rasprodaju ono što je naše. Koliko krivnju svaljujemo na druge, toliko bježimo od odgovornosti. ALi i od istine. Na kraju ćemo se morati suočiti (kad sve bude u stranim rukama) s istinom – da nismo dostojni ovog prekrasnog komada Zemlje koji je Bog za sebe sačuv’o.

vukasin
Gost
vukasin
3 godine prije
Reply to  Alerik

oni to i zele da nas ponize da sami odemo sa ovih najboljih prostora u svijetu skini predrasude mi smo na ovim prostorima odavno bez obzira da li se danas zovemo bosnjaci srbi hrvati makedonci sanzaklije istrijani dalmatinci itd korjeni su nam isti povijest lazna zavadi pa vladaj apsolutno je bolesno da se mrzimo medjusobno a nema s nama na ovom portalu ni arapa ni turaka ni njemaca ni rusa ni amerikanaca ni belgijanaca niti ce ih biti i ukoliko budemo tolikoglupi da se opet medjusobno pokoljemo nece nas vise biti na ovim prostorima

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  vukasin

Vukasine dobro si to rekao međutim onda otkud legitimitet Miloševiću da pokrene rat sa drugim republikama ako nema nikakvih problema sa granicama i nitko nesmije da nas dira?

vukasin
Gost
vukasin
3 godine prije
Reply to  Zigi

zigi mislio sam na sadasnje granice sad je 2017

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  vukasin

Da,na sreću iste granicu su sada kao i 90 , a nije tako trebalo biti.

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije
Reply to  Zigi

Granice nisu postojale u ovakvom
obliku . Ne treba zaboraviti politiku Vatikana , pravoslavne crkve i islamsku podrsku ratu.
Jugoslavija je morala biti unistena da bi nastalo kopija u vidu EU.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Jedno kratko pitanje Koča , pa po čijem je onda nalogu Sloba napao Sloveniju i Hrvatsku?

GER
Gost
GER
3 godine prije
Reply to  Zigi

Ne sumnjam u Kočine iskrene namjere. Vidi se da je jugoslavenski idealist, što poštujem. Samo problem je u tome što on ne vidi da one koje brani i za koje misli da su bolju su ustvari oni koji su ovo sve napravili.

Koča ne konta da svi ljudi ne misle isto. Ne konta da ono što netko govori, ne mora značiti da to misli, a pogotovo da će to i uraditi.

Ne konta da je Praljak dao svoj život ne zato da bi pobjegao od istine ili što se boji zatvora, pošto je iz njega trebao izaći gotovo odmah, nego što ima čast koji su Kočini izgubili još 1945.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  GER

GER i ti melješ li melješ imaš brdo jugooficira koji su izvršili samoubojstvo na početku rata u Hrvatskoj (cca 1991…) ili rata u BIH. Druga je stvar što se svi prave blesavi kao nacionalisti. Imaš priče na stotine hrabrih ljudi koji su poginuli braneći svoje građane bez obzira na nacionalnost od onog mladog Srbina u Trebinju do npr. Kira u Osijeku…

Koča da previše idealizira , ali Praljak sa ovime je napravio veliku glupost, jer je gurnuo svoj narod u još veće poniženje. Bilo bi tragično (ništa nemoguće poznavajući ološ iz HDZ-a,..) da su mu naše tajne službe dostavile otrov, jer kako objasniti da na pozornici je čovjek vikao NE , jedino ako nije znao da će se ubiti…

Da smo hrabri kada bi to bila istina isti čas rasformirati stranke (posebno HDZ, SDP…) , zabraniti nacionalizam i u Hrvatsku uvesti vladu nacionalnog jedinstva po principu nešto političara što bi ostalo van ekipe HDZ, SDP poltrona + stručnjaci i domoljubi svako na svom polju.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Busola

Problem je što većina ljudi naginje na sluganstvo Zapadu (posebno tzv. nacionalisti i tzv. liberali neki javno neki potajice…) pa imamo za primjer da Hrvatskom vladaju obični poltroni i ulizice…

Premalo je tu stvarnog pravog patriotizma i domoljublja u svim republikama, previše interesa – mirovine, lova od neke privatizacije, zapošljavanje preko veze, sitna korupcija…

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Zigi

Padaju minusi ali nitko da odgovori!

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Zigi

Ja ću odgovoriti Zigi ako ne znaš.

Slobodan Milošević je napao Sloveniju i Hrvatsku po nalogu SAD-a i elita sa Zapada. Dobio je zeleno svjetlo , a sam je postavljen sticajem okolnosti na vrh KPS tik iza povratka iz SAD (rad sa najjačim američkim bankama…). Samo budala bi pomislila da Milošević je pao kao grom iz vedra neba i napravio slučajno karijeru nakon povratka iz SAD . O tome je Slobodan Milošević htio pričati i ispitivati strane državnike pa je “slučajno” umro…

CIA ima dokumetne napravljene u kojima proriču gotovo 100% razvoj sukoba kako će se koja strana naoružati 1988 godine. Ako misliš da lažem mogu ti poslati na mail dokument… CIA u tom dokumentu govori da rat ne može dobiti nitko zbog raspada JNA i jakog nacionalističkog naboja naroda koji će se svi lako naoružati.

PS. da je postojao interes elita sa Zapada da rata ne bude sve bi završilo kao u Španjolskoj sa Katalonijom ili u Čehoslovačkoj sa Češkom i Slovačkom… Interes Zapada i elita je BIO DA RATA BUDE, i tada je trebalo samo malo sve potpaliti postaviti na prava mjesta prave ljude i obećati im nagradu (privatizacijski kolač…)

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Busola

Bilo bi dobro da taj materijal ponudiš npr redakciji pa neka naprave kvalitetan članak , ali JNA nije imala nedostatak oružja da bi joj trebalu još više, a Hrvatska je pristala i pustila većinu vojnog naoružanja iz zemlje, a poslje nabaljvala na crnom tržištu.Ne vjerujem da je Milošević dobio nalog za napad ali je imao prešutno dopuštenje.
Zapravo ti tvrdiš da je on(Milošević) bio instaliran i dirigiran od SAD, a dokaz je negiranje CIA-e o naoružavanju strana u sukobu, ili sam ja nešto krivo spojio?

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Zigi

Neću više trošiti puno vrijeme , ali dosta sam to sve proučavao i pa ću malo ti opisati što se dešavalo po mom mišljenju.

Nakon smrti Tita USA se ukazala prilika da radi na destabilizaciji Jugoslavije putem svojih igrača postavljenih u KPJ (isto je i Istok imao svoje igrače agente u SAD-u…) Standard Jugoslavije je enormno porastao , pa su apetiti naroda postali puno veći (ah i ljudi… zaborave ono dobro sve zbog love i kako su nekada bili sirotinja…) željelo se npr. imati dobar auto kao na Zapadu (ali nisu brojali da većina ljudi na Zapadu nemaju svoju kuću ili stan što je daleko vrijednije od jednog npr. Mercedesa…) , željelo se štošta a propaganda je radila svoje .

Ljudi kao Marković, Šuvar ajmo reći ideolozi nekog socijalizma i slični su ismijavani , a uzori postaju razne zvijezde i new age manageri koji obrću pare…

Poslije smrti Tita se dižu ogromni krediti za “stabilizaciju” zemlje (iako do smrti Tita Jugoslavija nije imala velikih problema sa inflacijom, niti je imala duga…) sa zamisli sada PROMJENJIVOM KAMATOM koja je “SLUČAJNO” skočila sa 3% na 32%. Ekipa koja je u tome sudjelovala je Milka Planinc i slični , a Milošević u ime Jugoslavije odlazi poslovati (mislim da je radio u Beobanci…) sa Chemical bankom i Citibankom (današnji JP Morgan…) Uslijed problema sa rastom duga i nemogućnosti nabavke deviznih sredstava za otplatu duga dolazi do inflacije , a posljedično narod masovno kreće mijenjati novce u marke (mislim da se narod tada jako vezao za marku zbog gastarbajtera i kvalitete njemačke marke…) što uzrokuje još veću inflaciju. Ironija se dešava Jugoslavija ima i imovine, dobara i vrijednosti , ali nema NOVCA da plati rate kredite što otvara krug devalvacije domaćeg novca čemu će vrlo jednostavno Marković probati stati na kraj (jer se itekako znalo da vrijednost rada u stranoj valuti je daleko veća nego se to prikazuje na zapadu…) – već prekasno jer se lonac zakuvao…

Nažalost već tamo 1985 prilikom povratka Miloševića u Srbiju dešava se uspon nacionalizma i malo kasnije čuvena Miloševićeva prijetnja : Nitko ne smije da vas bije…, a to posljedično ima uspon ostalog nacionalizma u ostalim republikama (imaju tajni dokumenti CIA o hrvatskom proljeću i da će se prilika ponovno ukazati…) . Hrvatska npr. dobija većinu kadra izvana , kadra koji je npr. u Kanadi dizao kuće blagim Hrvatima (tj. nenacionalistima…) UDBA je već tada bila premrežena stranom agenturom , pa se ljudi polako pripremaju za pad komunizma. Svi povezani u svim republikama vjerojatno su se dogovarali kome će koji kolač pripasti , što se i pokazalo u ratu kada se npr. novac iz Vukovarske banke izvlačio u dogovoru velikih nacionalističkih “vođa” i sa jedne i sa druge strane.

Dalje neću ima materijala , jedan dio je proglašen strogom tajnom (debelo u zatvoru zavšriš i šta bi ti rekao vidi budale…) drugi mali dio (što je CIA okarakterizirala da više nije tajno…) sam tu linkao pa čitaj. Nažalost samo mogu reći ljudi su prevareni , a koliko smo vrijedni sami zasebno kao svaki narod smo dokazali u ovih 25 godina kada mladi jedva čekaju da napuste ovaj predivan kraj. Ti mladi kasnije na Zapadu shvate da ni zapad nije bajan , dapače , ali već postaje kasno da se vrate , bore , ispričaju se međusobno i krenu surađivati i raditi na zajedničkoj blagodati svih naroda na ovim prostorima. Uz to stari ljudi forsiraju iz interesa i dalje mržnju , a Zapad to podržava jer dobija i ovce i novce, i ljude kao radnu snagu i zemlju , važne tvrtke i npr. hotele na moru.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  Busola

Ponovo točno.Nema slučajnosti.Ekipe su uvijek unaprijed odabrane.Neki možda na egotripu pomisle da su “bogom dani “a ustvari su samo lutke na koncu ,za jednokratnu upotrebu,..koje “elita” iskoristi da opljačka zemlju,pa ih onda ispljune…

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  nonwo

http://sanela.info/blog/stolac_bola/12860-operacija-ram-1991
“Već tada, u septembru 1991. godine, bilo je jasno da neki ljudi, najprije neki generali JNA, vode privatni rat u BiH i Hrvatskoj i da su se stavili direktno u službu jedne strane – za račun stranih sila. Dakle, da se radi o udruživanju u organizaciju sa zločinačkim namjerama, grupe ljudi koji su samo koristili svoje visoke položaje u vladama Srbije, Hrvatske i BiH, da bi ostvarili svoje privatne ciljeve – podsticane iz “nekih” stranih centara.

Dijelovi iste te transkript-trake – koju je obznanio Ante Marković – čuli su se i tokom suđenja Miloševiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.
U septembru 1991. godine, jugoslovenski premijer Ante Marković obavijestio je javnost o postojanju plana RAM i objavio detalje tog plana u beogradskom nedeljniku “Vreme”.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  Busola

https://www.youtube.com/watch?v=waEYQ46gH08
težina lanaca 1, i poslije 2
Interes Zapada i elita je bio da rata bude…I poslijeratne pljačke i geopolitičke preraspodjele.Uostalom,mi nismo ekskluziva,… na svim ostalim dijelovima svijeta gdje ratove započinju isti,događa se isto……Doktrina šoka-kapitalizam katastrofe..Modus operandi..To je jedina istina…
i bez obzira na nesavršenosti i nešto propagande,dokumentarac…težina lanaca treba promatrati sa stanovišta-što su “elite” SVIMA na području bivše YU namijenile?
Kad to jednom shvati kritična masa ljudi ima možda šanse za popravak…Budale će ponavljati (neugodnu) povijest unedogled..

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Cim se oni pocnu brinuti za nase zdravlje, mi se pocinjemo zivi raspadati!

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije

..Nikola..vrati se kući.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

4 milijarde? Ne, ne, mi možemo prihvatiti samo 2 – “donirano” kroz rakete i oborene avione a ostale 2 su za osiromašeni uranijum koji je na Kosovu. Ako se Kosovo vrati pod upravu Srbije onda se može govoriti o 4…

Dobro, a sada ozbiljno. Govori se o ulaganju u Srbiju. Pre bilo kakvih “ulaganja” bilo je neophodno sprovesti “demokratizaciju” i “privatizaciju”
Demokratizacija je bukvalno značila veće (ili potpuno) učešće političkih struja koje su sa “tri noge” na Zapadu. Jesu finansirali NGO ali oni se danas sve otvorenije nazivaju “strani agenti” a nije daleko dan kada će se otvoreno zvati NEPRIJATELJI. Dakle, nisam siguran da su sretstva utrošena na njih baš korisna za Srbiju.
Privatizacija je još gora varijanta. Na stranu što kompanije koje dođu u Srbiju daju radnicima smešne plate u odnosu na plate kod njih – često su te plate značajno veće od plata koje isplaćuju domaći poslodavci. Na stranu i što srpska vlada subvencionira ?!? te strane kompanije (kad pomislim na to plačem i nisam siguran da li je to od tuge ili smeha). Sve je to sitno u odnosu na činjenicu da stranci kupuju naše firme, zatvaraju ih i onda nam prodaju svoje proizvode manjeg kvaliteta a više cene. I tako nam je ionako loša privreda dodatno “zatučena”. A preduzeća koja su ostala naša moraju da se bore protiv neuporedivo jače konkurencije kojoj nije zabranjen damping jer Srbija je slobodno tržište. I još gomila stvari – ne mogu dalje jer narušavam zdravlje.

I onda Ameri počnu priču o “priblizavanju”. Ako pogledamo šta su uradili sa privredom Nemačke, Japana, Južne Koreje, Tajvana… zaista bi mogli za 5 godina da preporode privredu Srbije. Naša najveća zabluda je su ljudi ovde lenji, nesposobni… Nema neke prevelike razlike među Nemcima i Balkancima ali su uslovi drugačiji.
Ali Srbija nema tih 5 godima čak i da Amerika želi da pomogne. Srbije se sete samo kada treba da se ratuje pa i sada ovu “inicijativu” treba posmatrati u tom svetlu. A da li Srbi “puše” te priče videćemo vrlo brzo.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Sjor “Shumadinac”,ako je ostalo samo slovo “S” od slobodarske istorije naroda Srbije(Srbi ce imat teske gubitke ka i uvik)siguran sam da ce pusaci bit i Eu i NATO i USrA i sve izdajice.Srbi,ostali ste zadnji(,nikad Vas niko nije porobija) i jos vase svitlo slobode svitli za cilu Jugu.Zar se raspiri i kod najmanjeg,a plamen ce bit ogroman,cin zapuse novi vitar,jer ga jos jedino vi raspirujete,prije izlaska sunca da ogrije sve kojma je dosta,do guse ovoga logora.Ne dajte se,budite slobodni,jer sloboda je zarazna i siri se ko pozar.Pozdrav

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  dalmata

Eh kolega dalmata, mi imamo neki usud da se stalno krećemo između dve krajnosti – poltronski ekstremisti i nacionalni ekstremisti. I ne zna se ko je gori: prvi nas nateraju da legnemo a drugi (zbog kojih kreće pucanje) nas nateraju da dignemo glavu. I tako nam svaki rat prepolovi populaciju.
Jedina sreća bi bila da se okrenemo jedni drugima jer kad zagusti komšija je najbliži. Da li je bilo ovakve i ovoliko mržnje 70tih? Sada nismo ista država ali nas ništa ne sprečava da gradimo dobre odnose. Sve što treba je da uklonimo iz priče “strane elemente” koji raspiruju sukobe i da mislimo svojom glavom a ne da ponavljamo priče kao papagaji.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  dalmata

Dalmata(ako si uopće iz Dalmacije) ne da si ga pretjerao nego prijatelju turbo izlupetao.

faust
Gost
faust
3 godine prije
Reply to  dalmata

Liebe dalmata namjerno zaboravljaš da su Turci porobili srbe i vladali nad njima 500 godina,gradili ćele-kulu i druga čudesa

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije
Reply to  faust

Istina,ali su opet i Turci popusili.Kome pravo kome krivo,JEDINI narod(Evrope) kojemu vladari nikad nisu imali germanske krvi.Sta se tice DALMATE,postojin ka lik od 190cm visine,95 kg tezine,broj postoli(cipela)44,ispod kolina iman 17cm,broj klobuka(sesira)48, kularinu(kravatu)nosin samo u zepu jakete(sako).Zivija po brodima sa puno rac,vira,kolori(boja)raznih ljudi.Naucija jedno,ako oces da te postuju,moras postovat druge.Da imas misljenje o ljudima moras ih upoznat,Kako je govorija moj pok.dida Frane (napravija 9 god u mornarici Franje Josipa,jer se onda mornarica sluzila 4 god i u sluzenju ga uvatija 1,sv,rat) “Sinko,nikad drugome ne cini ono sta tebi nije drago” ijos ovo “Ako celjadinu ne mores pomoc,nemoj mu odmoc”Jebi ga,sjebani DALMATA govori istinu pa je uvik jebena stranka.Lipi moji,zivili

vukasin
Gost
vukasin
3 godine prije
Reply to  shumadinac

bzirom da je vecina tema usmjerena prema hrvatskoj ili srbiji sto se tice balkana nedostaje mi opservacija o bosni i hercegovini o federaciji bih republici srpskoj naravno i o districtu brcko ima tu puno lipih stvari ali nedostaje tema i komentara a nedostaje i bosnjaka nema ih ni rijeci iz njihove vizure pogled na unutrasnja i inozemna zbivanja

zoran
Gost
zoran
3 godine prije

pa dragi moji,to nam je kada amer deli srecu.kada on to cini onda ledja puciju i te kako.lako ce on da zapodene nov rat,budala za to uvek ima ali malo umnih i pametnih ljudi da izbegnu tu njihovu zamku.ambasador rece cifru i jedva ostade ziv,jer on misli da srbi padaju na te fore.neka kaze koliko i dan danas placa i koju bagru po beogradu i uopste po celom balkanu zaradi svojih interesa.a sto se tice albanaca oni ce se sami zatrovati,toga nisu ni svesni a mozda jesu ali ne smeju ni da zucnu,jer sloboda pod navodnicama od amera uvek kosta,ako imaju petlje da ne kazem necega drugoga neka kazu koliko ih sada boluje od karcinoma i ostalih malignih bolesti.sve to amere zabole,samo da nije u njihovom dvoristu,zabole ih i za hrvate,srbe,muslimane vazan je njihov profit i njihov interes.ali ocito da su tupavi i glupi,sve to sto zarade kada krenu bogu na ispovest nista ne mogu da ponesu-izgleda da je to najveci vic,barem za njih.

vukasin
Gost
vukasin
3 godine prije
Reply to  zoran

neka nam amerikanci stampaju dolara i minimalna placa da bude 1000 pa na vise pa sto je predlozio dacic neka nas sve skupa prime za 53 americku drzavu kad je vec tolika briga za sve nas usput gledao sam intervju jednog viskog intelektualca bih sa velikim stazom zivota na zapadu respektabilna osoba covjek kaze da po njegovom iskustvu sto god ti zapadnjaci nude savjetuju cak i koji su ti kao prijatelji ucini upravo suprotno jer to je najbolje za tebe njih vodi iskljucivo njihov goli interes nista bas nista im ne treba vjerovati

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  vukasin

I da daju 1000$ našli bi načina kako da izvuku duplo. Ranije se sa 200 maraka živelo bolje nego sada sa 400 eura – danas kada ti neko kaže dobar dan to te košta 10 eura.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Poslusah sada kratki intervju humanoida odnosno robota imena Sophia koja je odgovorila na par pitanja novinara ..Nakon nepune 2 minute i par odgovora dosao sam do zakljucka da taj robot ima vise pameti nego li moja predsjednica . Tako da na ovu temu nemam vise nista za komentirati.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bolje da nisi ni to.

vukasin
Gost
vukasin
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

precjednica od skole ima da je naucila dva strana jezika tako da se moze prograbirati bez prevodjenja medjutimona za razliku od robota izrecitira i nesto svoje pa tu ispadne svasta imamo srece sto joj pamet nije jaca strana mozes misliti kakvu ni nam poparu skuhala bolje je ovako malo koristi od nje ali malo i stete ona je samo u okviru svojih mogucnosti mala streberica a vjerujem zukov da ces i ti glasti za jos jedan njezin maandat jer alternativa su nam milanovic josipvic gotovina krsticevicili neki peti igrac iz sorosevsko nato briselskog sesira nije li kolinda bolja opcija bez obzira na liposukcije i tone ribe koje joj placamo nema do kolinde kitarovic

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  vukasin

Druze Vukasin nisam sudjelovao niti na jednom prazniku demokracije cak niti na onom cuvenom plebiscitarnom o tzv osamostaljenjima , kada su ovce plebiscitarno rekle DA ovome sto nam se dogadja u posljednjih 27 godina , ja sam samo kolateralna zrtva demokracije u kojoj 9 kretena nadglasaju jednog pametnog .Ne sudjelujem u toj paradi pijanstava , kica i krkanluka , ali ako oni izaberu ja to moram akceptirati , jel takoooo , dakle precednica jest i moja precednica htio ja to ili ne 🙂

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Olinjalim komunjarama demokracija nije draga, oni bi da je sve po kratkom postupku i po sudu Partije,a da su oni u njoj. Samo stoka može nazivati 95% naroda ovcama.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik
Ocito ste zesce posvadjani sa zdravom seljackom logikom. Kada 95% naroda ne bi blejalo poput ovaca, tada zasigurno ne bi 7 puta izabirali za vlast isto sranje u drugom pakovanju. Guknite mudrace, koji to nadareni ucenik 7 puta izlazi na jedan ispit?!!
Dodjite kod nas u SLO, imamo nekoliko ugodnih toplica, a najblize su vam one u Podcetrku nedaleko granice, pa setajte malo kroz Kneippovu kupelj, da vam malo procirkulira krv kroz mozak.
Dovoljno je samo prisjetiti se, da je upravo otac moderne RH, predsjednik Tudjman, taj isti narod nazivao sitnozubom stokom, pa da time skratimo uzicu vasim podivljalim mislima.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Andrej

Uvijek volim čuti savjet uebermenscha iz dežele.Koji bi barem ‘dimnik’ za sebe plus Svetu Geru na naš račun. Usput, niste li se vi ono ogradili žicom pa napravili od države tor?

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik
Tko to MI? Tom famoznom “MI” ste kao prvu zrtvu prinijeli racionalno razmisljanje. Ne operiram sa pojmovima MI i VI na ozbiljan nacin, vec iskljucivo u saljivom ili provokativnom tonu. “MI” ne postoji. “MI” je kamen smutnje postavljen od strane frustriranih akademskih krugova. “MI” je neuspjeli koncept onih kojima se kita vise ne dize, pa utjehu traze naguravajuci i dijeleci ovce po torovima. “MI” je nista doli utjeha za slaba muda i neuspjeli JA. Stoga mene necete pronaci u tom bezoblicnom “MI”, jer imam svoje ime i ne ogradjujem se zilet zicom. Imam svoj ljudski integritet i ne dozvoljavam da me naguravaju u “MI” ili “VI” torove. Pronasao sam u zivotu nesto daleko vrijednije od nacije i nacionalnih mitova. Ne klecim pod zastavama, ne klanjam se administrativnim jedinicama, niti sputavam vlastitu djecu uvaljujuci im vlastiti neafirmirani JA.
Taj “MI”, to je horda zivih mrtvaca, samo im to jos nitko nije rekao.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej
Skoro pa ispisana oda o samom sebi, samosvjesnoj veličini koja ne koristi MI jer ima veliko JA. Pa sam možda mali ja napisao ovo Dodjite kod nas u SLO u tvom komentaru (rekao bih vašem, ali tko zna bi li se pronašao u toj masi)?

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

“…ja sam samo kolateralna zrtva demokracije u kojoj devet kretena nadglasaju jednog pametnog”. Današnja demokracija se upravo zasniva na tom modelu, gdje devet medijski indoktriniranih kretena nadglasa jedinog među njima koji ima čuku u glavi i zna čitati između redova.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Eto, a baš ta dvojica ti i Žukov!?! Kojim uređajem ste utvrdili vlastitu natprosječnost?

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik, dobili su potvrdu od Sedam Sekratara Skoja u Egzilu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pricidnica nema pamet, ona je dron na daljinsko upravljanje? A oni momak, sta je ka anemican ima nesto u glavi al i to je daljinski upravljano. U biti, zagledaj im se u oci, vidit ces samo prazninu, posebno u pricjednice. Duboka, tamna praznina. Teledirigirane lutke. A znamo svi ko je master of puppets

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Potpisujem tvoju opsevaciju druze Majk.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Necu (jako) puno tupiti, samo da izjavim svoju nadu da ljudi koji procitaju ovaj clanak odu procitati i onaj spis Atlantic Councila koji je svima dostupan, pa odluce je li ovo vjerodostojno predstavljanje onog sto u njemu pise.

Babic tvrdi: “No, pažljivijim praćenjem i istraživanjem ne tako davne povijesti nije teško zaključiti da je Washington potaknuo rat u Jugoslaviji, da bi potom pokrenuo transformaciju balkanske regije u američkom interesu.”

Pa dobro, onda, gdje je to pazljivo pracenje i istrazivanje? Iz svog malog kutka vidim samo insinuacije i teorije zavjere, a ama bas nikakve ekspozee. A dosao sam tu da se informiram. Mislim, ono, vec 27 godina tupimo o ovom gore a do sad ni jedna trunka dokaza da se to dogadjalo, pa barem od Rusa ako vec ne nekog drugog?

Ovim se samo misli reci da ja i ostali koji nismo “upuceni” u ovakvu nesumnjivu istinu nismo pazljivo pratili ili istrazivali. A oni koji imaju zakljucke koje dijeli i autor su samo mogli doci do njih pazljivim pracenjem i istrazivanjem.

“Citam nedjeljni komentar koji jasno kaze, tko ne misli ovako taj klevece i laze…”

Usto, dojmi me se da se ovdje preuvelicava znacaj tog think tanka i njihovih preporuka. Ameri imaju think tankova k’o vrapcica i svi cvrkucu razlicite pjesme. Kao samo jedan primjer, Cato Institute ima prilicno drukcije vidove o tom.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  Gordan

Ne postoji “teorija” zavjere, jer zavjera je udruzuvanje dvoje ili vise ljudi u svrhu vlastite koristi, na ustrb drugog. A za to imas dokaz di god se okrenes, pod uvjetom da živiš tu, na brdovitom Balkanu i da se bar povremeno osvrnes oko sebe. Povijest nas uci jednoj stvari, da se ista ponavlja. Od Chilea pa do Jugoslavije, ista je doktrina sa istim akterima u pozadini. Nista se prominilo nije. Bas nista. A ako zelis virovat u slucajnost, onda se moran slozit da se s tvojom tvrdnjom necu nikad slozit ?

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Dakle dokazi su svugdje. Daj jedan.

Ne govorim o tome sto se dogodilo kad je rat vec poceo. Govorim o tvrdnji da je nama rat nametnut od strane, konkretno, amera i njihovih vazala.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

A za americko mijesanje u ovim drugim slucajevima – a ima ih o ho ho – postoje dokazi.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  Gordan

Di su ti dokazi za Chile,Panamu,Boliviju,……da ne nabrajan do sutra??? Takve dokaze nesec nikad nac
A dokaz oko nas? Korupcija, kriminal, nemoral, nacionalizam,rasizam… Anglosaksonski stil!

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Dakle, nema. 🙁 Mozda ce netko drugi, jos drzim nadu.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Gordan

Evo ja ću Gordan ako dopusti uredništvo – CIA dokumenti 1988 čitaj … i kasnije reci nisu imali prste u tome…

http://www.mediafire.com/file/fr2tfeq482e925m/Cia+Jugoslavija+1991-03-01.pdf

Kako su znali , molim objasni? Izvješće je krenulo se praviti već 1987/1988 godine…

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Busola

Izvijesce je iz ’91. i osvrce se na dogadjaje iz ’91. i prije. Sto mi je promaklo? 87. su nosili mosti kneza Lazara Kosovom pa mi se cini da bi CIA bila traljava da se nisu poceli raspitavati o tome sto se dogadja…

Rane ’90. sam bio u Valjevu i nisam mogao kupiti Adidas dres jer je bio proizveden u Sloveniji po licenci. A sjecam se da je i guza zuljala od nedostatka WC papira Paloma, koji je jedini valjao u nasim krajevima… Ak se ne sjecas, to je bilo zbog unutarnjeg trgovackog embarga Srbije protiv onih izdajnickih (tada jos socijalistickih) republika koje nisu htjele slati specijalce na Kosovo.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

Dakle, korupcija i kriminal su nam nametnuti?

Rasizam nam je nametnut? 🙂 🙂 🙂

Nacionalizam nam je nametnut? 🙂 🙂 🙂 🙂

I sve je to anglosaksonski stil? Pa jos ces mi reci i da nam je, recimo, homofobija nametnuta.

Hajde da nam jos netko moze nametnuti samosvijest, onda bi s vremenom sve sjelo na svoje mjesto.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Od prvog dana sam te skužio. 🙂

Idemo redom kao i uvijek:

1. Korupcija. Veliš nema dokaza da su nam nametnuli korupciju i da je to stvar nas samih. Daj nam sada reci tko je korumpiran i tko korumpira? Zar ne vidiš da onaj tko korumpira dolazi s vana na primjer Patria i Knight? O bankama nećemo ni pričati. Jesi li čuo što je radila Hypo Banka na ovim prostorima?

2. Rasizam. Koji rasizam? Balkanski narodi su jedan narod i dok ne otvoriš osobnu, nemaš pojma tko je tko? Dakle i ovdje manipuliraš.

3. Nacionalizam. Tko govori o nacionalizmu? Tko nas gura u sukobe? Mediji koji su u rukama stranaca. HINA prepisuje 4 informativna izvora koji pripadaju zapadnim grupama, tako da gotovo svi portali prenose istu stvar. Ako se ne varam, jedino ovaj portal nikada nije prenio niti jednu vijest HINE.

Dole ispod veliš da je spriječen Iran da gura Muslimansko bratstvo, a ili ne znaš ili se praviš lud da su oni suniti, a ne šiti.

Moje polemike su s tobom završene.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

A sto ti ja mogu. Ti si me isprva prokuzio, kao sto si valjda isprva prokuzio cionisticku zavjeru protiv Juge, pa ti u tom nece smetati nikakve cinjenice. (Ako i ima nesto kontra tog, to je samo mucenje vode da bi se stvorio plausible deniability, kako kazu kod nas u Langleyju.)

Korupcije je, naravno, bilo na nasim krajevima oduvijek. Kao i na drugim, u ostalom. To ne mislim da je nesto sto se treba bas nametati, nego se treba aktivno suzbijati. Oni koji su korumpirani i koji su se iskoristili ratnim i poratnim bezakonjem su bili mahom iz nasih krajeva, pa ne vidim tko je to “nama” nametao.

Rasizam… pa, kao sto kazes i sam, nema bas drugih rasa kod nas. Najblize takvom necem su zidovi (a nemoj mi reci da nam je netrpeljivost prema njima, u mjeri u kojoj postoji, nametana sa strane) i romi (tu si naprosto smijesan ako ne priznas opce stavove o njima.) Dakle, Majk Majers tvrdi da nam je nametnut rasizam, ne ja. Ja tvrdim da nije. Pa je valjda tvoja polemika s njim, ne sa mnom.

Nacionalizam… moze se reci da je nacionalizam nametnut svima od strane “inteligencije”, ali jos u drugoj polovini 19. stoljeca. Jugoslavizam je isto nacionalizam, i koristio se kao protuteza onim drugim nacionalizmima o kojim valjda ti pricas, ali 1) koristio je iste mehanizme kao i oni pa i nije mogao biti efektivna strategija protiv njih, i 2) jos vaznije, nikad nije iskorijenio svoju konkurenciju, inace bi se svi u popisima stanovnistva izjasnjavali kao Jugoslaveni i ne bi bilo nadimaka jednih za druge poput “siptari” ili “vlasi” ili “turci.”

Ima li jos nesto?

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Gordan

Zašto si čekao 27 godina da se informiraš?

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Krivis moje rijeci. Ne cekam 27 godina da se informiram. Cekam 27 godina na iole nekakav dokaz da je razbijanje Jugoslavije bilo posljedica americkog uplitanja, a kamo li cilj njihove vanjske politike u to doba.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Gordan

Ljude uglavnom, na zalost, ne zanima istina. Mozes im predociti milion dokaza, oni ih nece prihvatiti, nece ih videti. Crno ce im i dalje biti belo, jer je tako jednostavno lakse. Ljudska skolonost ka istini je selektivna. Oni traze samo ono sto ih ostavlja u iluziji udobnosti ili iluziji bitnosti. Budjenje je tesko, istina cesto boli i zulja, narocito ona da smo neretko bili slepi i manipulisani i ona nije za kukavice. Stalna budnost pak trazi veliku, natrposecnu hrabrost i inteligenciju. “Mnogo je zvanih, malo odabranih”. Drugim recima, svima nam je data mogucnost da zivimo maksimum svoje vrste zvane homo sapiens sapiens, ali ako je nekom draze biti misom, lisicom, vukom, ovcom… balegarom, sokolom, konjem… njegova je volja, no i ona nam je po prirodi ili, ako je nekom draze, bogom dana i to treba postovati.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Helena

Dostajao bi samo jedan dokaz.

Samo jedan.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Gordan

Tražiš dokaze??Ja imam 17 dokaza na ovom tekstu da si ti trol koji zamajava ljude.Svaki tvoj novi komentar bit će dokaz više.Čekamo…?

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Gordan

Kao sto sam rekla, Gordane, imas milion dokaza, ako zelis da ih nadjes naci ces ih. Ko trazi taj i nadje. Ja sam ih zelela i nasla i nikom drugom nisam trazila da ih umesto mene nalazi. Izvoli, iskoristi svoje ljudske resurse, kao sto su sposobnost razmisljanja, citanja i prestani da trosis nase vreme i da nas pravis majmunima. Meni je vreme dragoceno, na kraju krajeva moje je i ne zelim da ga trosim na uzaludne ljude i stvari, kada mogu i na neke korisne i lepe. Postedi nas svoje bitnosti i egocentrizma. Da se svi mi ovde lomimo tebi nesto dokazujuci, gladimo ti jajca, a ti na sve te dokaze da ignorantski iznova i iznova ponavljas zahtev za dokazima. Razumem da ti gladjenje prija, ali ne i nama. Valjda mislis da smo vesla umesto majcinog mleka sisali. Nemas ni najmanje postovanja za sagovornike, formalno si pristojan, ali sustinski bezobrazan i stoga ni ne ocekuj uzvratno postovanje.

vuka sin
Gost
vuka sin
3 godine prije
Reply to  Helena

helena za tog gordana samkad je napisao prvi komentar sestim culom osjetio da je laznjak

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  vuka sin

Naravno, u pravu si, Vukasine. Samo me iritiraju manipulacije raznoraznih Kurti i Murti. Nekad mi strasno ide na zivce koliko ljudi ne shvataju da su prozreni u svojim namerama, samo jer vecina nas cuti ili im se pristojno obrati i polemise sa njima. Takvi ne umeju da sjasu. A tu smo i sami krivi. Kakvi argumenti, kakvi bakraci. Pravi nas budalama, trosi nase vreme, isisava energiju. Samo i uvek ignorisati i postedeti i sebe i ovaj portal i ljude na njemu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Gordan

Pa zar nema tone materijala na netu o pripremi rata, ne može se nijedan rat pokrenuti bez dobre pripreme. Cato Institut , a jest tiizvor…

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Cato Institute je izvor za ono sto se Cato Institute zalaze, i nicim ga drugim nisam ni nastojao prikazati. Jedan je od uglednijih americkih think tankova. No, time samo ilustriram svoju opasku da nema previse smisla izabrati jedan think tank kao izvor americke vanjske politike bez daljnjih dokaza da on to i jest. Ne nastojim mu pridati znacaj koji mu ne pripada, naprotiv.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordan
Ne odgovaram trolovima jer neću bez veze da gubim vreme ali ti iako zauzimaš suprotan stav od većine ovde iznosiš realne sumnje mada se hvataš za izjave “iznete u afektu”.

Tačno kažeš da “nema dokaza svuda” – ne može ih ni biti jer bi onda bilo isuviše providno i našao bi se neko da izađe sa dokazima. Uglavnom se radi preko posrednika tako da iako je sasvim jasno ko šta i u čije ime radi ipak se može tumačiti na više načina. Daću ti jedan vrlo osetljiv primer: celom svetu je poznat zločin u Srebrenici (dakle zločin je, bez dileme) ali pitaj bilo koga vam Balkana da li zna za masovna ubistva Srba od strane Muslimana tu, u selima oko Srebrenice (možda baš od tih Muslimana koji su ubijeni u Srebrenici) – niko nema pojma da su Srbi uopšte ubijani – NIJE BILO U MEDIJIMA! Zahvaljujem Bogu (iako nisam verujući) što me nije doveo u takvu situaciju jer iako sam izuzetno tolerantan kada se pređe granica tada se svetim. Rat je specijalno ludilo i ratna logika ne može da se poredi sa mirnodopskom.

Još uvek nisam izneo nikakve dokaze ali reportaža koju je uradio Musliman (raseljen u Norvešku) a koja govori o nameri i planu Izetbegovića da se “dozvoli zločin nad većom grupom Muslimana” da bi se dobila podrška međunarodne zajednice to jeste. U reportaži svedoče bitniji akteri tog područija i vremena (takođe Muslimani) i direktno optužuju Izetbegovića. Ali takvih vesti na Zapadu NEMA. Nema ni dokaza da su ga na to nagovarali sa strane ali on nije bio toliko lud da takve akcije preduzima na svoju ruku (mislim na zločine nad Srbima a da im se ostavi Srebrenica “na izvolte”. Pa onda svedočenje one britanske novinarke (koju su na Kosovu raketirali NATO avioni i koja je ubrzo zatim obolela od raka) kada je čekala na razgovor sa Izetbegovićem i kada su u nedogled odlagali taj sastanak da bi preko reda na sastanak ušao neki “Arapin sa svitom” – kasnije je shvatila da je to bio Bin Laden, tada još nije bio dovoljno poznat da bi ga prepoznala. A u zapadnim medijima ni reči o tome.

Ali lakše nam je da sagledamo današnju situaciju posebno što nismo mi umešani.
Da li se Zapad bori protiv islamskih ekstremista u Siriji? Ako slušamo zapadne medije vrlo su uspešni. Ali nekako njihovo oružje uvek završi u rukama islamista, za naftu sa teritorije pod kontrolom islamista niko ne pita za poreklo, “umerena opozicija” je umerena čak i kada minobacačima i tenkovima gađa regularnu vojsku… Da li ima dokaza za fašističke stavove dela vlasti i oružanih snaga u Ukrajini? Da li ima osude sa Zapada zbog toga? Da li ima pritisaka na Severnu Koreju zbog kojih ona mora da pokazuje u neprijateljima i svom narodu da može da se brani?

Možemo se mi praviti ludi ali ako hoćemo da gledamo videćemo toliko “nagoveštaja” da nam dokazi neće ni trebati. Ako ne želimo da vidimo – onda smo društvo Sonje Biserko i Nataše Kandić.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shuma –

Pardon, bum kasnije. Odoh lijepit plocice u kupaoni, ubit ce me zena Amerikanka. (Ona mi je data kao “nagrada” za lojalnost, a kao i sve amerske nagrade za zasluge sjela mi za vrat pa izrabljuje. 🙂 )

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Gordan

Što ne kažeš kolega, sada je sve jasnije – i oprošteno ti je 🙂 🙂 🙂

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Daklem, ovako:

1. To sto ja ovdje zauzimam suprotan stav od vecine ovdje ne znaci automatski da sam u krivu, a ako i jesam, ne znaci ni da je vecina u pravu. Na primjer, tokom rata u diskusijama koje sam vodio zalagao sam se za tolerantnost kad se vecina zalagala za medjusobnu mrznju i odmazdu, pa ni tad nisam bas bio popularan. Valjda mi je sudjeno.
2. Nisam ja rekao da su dokazi svugdje niti da nisu dokazi svugdje, pa me krivo citiras i vodis polemiku na toj osnovi. Ja sam trazio jedan jedincati dokaz, a ne njihovu sveprisutnost.
3. Poznato mi je i to o Srebrenici i teorije o Markalama 2, a narocito teza da je Tudjman zrtvovao Vukovar kad se ovaj mogao spasiti da bi ta tragedija urodila javnim misljenjem koje bi cinilo politicki neprihvatljivim status quo nepriznanja i neintervencije. Markale 2 su iskoristene kao izgovor za operaciju Deliberate Force ali je i te kako bilo po zapadnim medijima teorija da je to inscenirano od strane ARBiH. Isto tako mi je poznato da je jos ’92., kad je Roy Gutman objavio onu reportazu iz Omarske, javno misljenje bilo naklonjeno intervenciji no ta intervencija je cekala jos dosta. (Usput: bio sam prisutan na njegovom predavanju na Haverford College-u i tamo sam opet popusio zvizduke kad sam se usudio iznositi neke argumente kontra intervencije, koju je on zagovarao na humanitarnoj osnovi.) Ako te pravo shvacam, samim time da je trebalo ikog “nagovarati” da intervenira dovodi se u pitanje da je to cijelo vrijeme bio njihov cilj. No, recimo da je to bilo ono “mi zelimo intervenirati ali nam treba politicko pokrice za to.” Kako objasniti Gazimestan? Kako objasniti embargo? Zar nije vec tada zemlja bila na putu ka raspadu? Mislim da je vremenski faktor kljucni faktor. U vise navrata ljudi se osvrcu na stvari koje su se dogodile podosta nakon sto je rat poceo kao dokaz odgovornosti za pocetak rata, a to LOGICNO nema smisla. To sto se lesinari okupljaju na truplu zivotinje ne znaci da su lesinari ubili zivotinju.

Ne pravim se lud, ali ni nisam lud. Niti zelim poluditi od silnih umisljenih zavjera za koje je dokaz dokaz a nedostatak dokaza samo jos veci dokaz. Mislim da je takav nacin razmisljanja do velike mjere pridonijeo onoj tragediji koje sam se zgrazao onda i grozim se jos uvijek, pa se ne bih upustao u to, ma koliko me to cinilo izdvojenim.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Gordan

Gordane, djelim tvoje mišljenje da bi ipak trebalo ponekad konkretnije odraditi neke tvrdnje kao što je uplitanje SAD u propast juge.Često se ostaje na nekim površnim floskulama (ja ne negiram terorije zavjere) , i ne ide se dalje od toga.
Međutim za mene nema dilem da je prošla federacija minirana sa više strana.Pregovarači Cyrus Vans , lord Owen i lord Carrington su eksponirani alati završne provedbe zavjere.Jedino pretpostavljam da je plan bio da se cijela juga prebaci na zapad i da nisu bili za odcjepljenje Slovenije i Hrvatske, ali je nešto sa Miloševićem krenulo po zlu.Njima je interesantan samo cijeli ovaj prostor i bili su spremi pustiti Miloševiću da zagospodari sa svima.Na kraju su ga odlučili maknuti i to uz pomoć režirane revolucije.I dan danas u Srbiji puno ljudi podržava politiku Miloševića i on nebi nikada pao da ga nisu odradili vanjski igrači.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Zigi

O koristenju Juge od strane zapada kao antitezi sovjetskog socijalizma nema nikakve tajne – to je bila zvanicna politika i da se vec vidjeti po posiljkama oruzja, kreditima, itd. Takodjer se kasnija uplitanja, kad je pokolj vec poceo, ne mogu poricati, no uplitali su se i Rusi, i sigurno bi se uplitali vise da je bio tada na celu Putin umjesto Jeljcina. To da su, kad je vec sve poslo na zlo, razni akteri gledali kako bi okrenuli stvari u svoju korist, mi se ne cini nekakvim otkrovenjem. Npr., blokirani su pokusaji Irana da “pomogne muslimanskoj braci” ali je dopusteno Saudijcima da sire svoju neusporedivo goru ideologiju. No, ovdje medju vecinom citateljstva (i, izgleda, autora) prevladava teza da je zapadu smetala cjelovita Juga i zato su nas, niti krive niti duzne, rasturili. Meni se ne cini da se presudni faktori raspada Juge trebaju traziti izvan Juge, a posto je to “nul hipoteza’, za druge tvrdnje trebaju dokazi koji, za sada, izostaju.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Gordan

Gordane, šta veliš, Iran spriječen da pomaže “muslimansku braću”? Imaš li dokaz za to? Pošto tvrdiš i voliš argumente, daj ih postaj tu da svi vidimo. 🙂

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  PPP

Jedan clanak slijedi (no sigurno ce zaglavit u moderaciji.)

Gordan
Gost
Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Gordan

Tada se Rusi nisu mogli uplesti nigdje jer su bili na koljenima , a i Jeljcin je bio insataliran, a proces rušenja jedne države nije jednodnevni posao već cijeli niz pokušaja i promašaja,u glavno traže se pukotine i pogodni ljudi to ja ne otkrivam toplu vodu već je to zakon njihovog zanata.Dokazi crno na bijelo vjerojatno postoje ali ne vjerujem da će ugledati svjetlo dana.Sam koncept bivše države je bio neprihvatljiv za obje strane ali zapad je tu napredniji u primjeni ne borbenih metoda pokoravanja.Ponavljam, meni je samo Milošević karika koja ne paše, nešto kao Sadam u Iraku, igrao igru pa prestao.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Zigi

Kolega Zigi, Miloševića teško shvataju i Srbi – ni mi nemamo objektivno viđenje. Kao prvo treba znati da je na njega veliki uticaj imala njegova žena Mira Marković.
Milošević je hteo da bude drugi Tito, da očuva celu državu ne samo zbog vlasti već i zbog ideologije. Zbog ideologije je forsirao i socijalizam iako je pritisak bio preveliki da ne uvede pluralizam ali je zato koristio stare metode da se protivnik “neutrališe”. U kriminal je krenuo iz nužde, kroz šverc pod sankcijama ali kako je Bulatović najbolje objasnio “kriminal se samo donekle može držati pod kontrolom”.
Možda se njegova psihologija najbolje može videti kroz sledeći primer: “muzao” je celu državu i pare slao na Kipar da bi se mogla finasirati odbrana zemlje. Logično bi bilo da su te pare “nestale” ali od njih najviše koristi ima današnja garnitura.

Nemoj da pomisliš da opravdavam Miloševića, on nam je mnogo zla naneo glupom politikom. Ali samo ako se hladne glave posmatra (kao što gledamo van Balkana) možemo sagledati koliko-toliko realnu sliku.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordan
citam i ne mogu vjerovati, pitam se jesi li stvarno lud ili samo glumis, ili si toliku dozu (dolara ili eura) uzeo pa se ne mozes kontrolirati!
Autor je jedino i zapravo samo u tome u PRAVU, da je trebalo rasturiti Jugoslaviju i tu su nebitni ni Srbi ni Hrvati ni Makedonci ni Slovenci ni ostali, nego je trebalo unistiti ikonu NESVRSTANIH!!!
Zasto je trebalo unistiti, pa samo pogledaj sto se je sve desavalo nakon toga, nakon rasturanja YU doslo je do tektonskih geopolitickih promjena, sto pak pokazuje da je ta YU imala veliki ugled i ulogu u svetu….
Dozvoljavas sebi da autoru i vecini koja ovde ostavlja svoje komentare lepiti etiketu, samo to pokazuje skim se ima posla.
Trazis dokaze da je YU rasturena od strane EUSA, kakve dokaze trazis, materijalne – nema problema idi kod Mesica i priupitaj ga zasto je nakon svakog sastanka pretsednistva isao avionom u Salcburg, idi kod BND ili MI6 ili kod majke alCIAda i trazi od njih dokaze.
Zasto mislis da su ti dokazi nama dostupni?
Ako imas za cilj prinuditi vecinu da rzmislja svojom glavom, e tu si zakasnio 27 godina, niti su tada razmisljali niti danas, ali zato takvi kao ti i tada i danas *ebu ove ovce u glavu, a njima nikako da dodje iz guzice u glavu.
Sudeci po stilu pisanja ti mora da si sef trolova!

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  DLM

@DLM- Ne treba pretjerivati. Neće biti da je SFRJ bila baš toliko važna. I nije cijeli svemir vibrirao kad se raspala. Ta naša umišljenost, na kojoj su nas odgajali, da smo najbolji i primjer, da ni istok ni zapad nisu dovoljno dobri za nas, koju neki ni danas gotovo 30 godina poslije nisu preboljeli, ima za posljedicu današnje nesnalaženje u svijetu u kojem jesmo. Nisu nama trebali drugi da se dohvatimo kao klinci,dosta smo si bili sami. I kakva Amerika, pa ona se nikada nije snalazila na Balkanu. V. Perica je u svojoj knjizi “Pax America na Jadranu i Balkanu” pokazao da niti je Amerika imala posebne interese niti se dulje zadržavala na ovim prostorima jer joj jednostavno nisu bili zanimljivi a u krajnjem slučaju ni razumljivi. U svijetu u kojem veliki dio Azije doživljava procvat treba biti prilično umišljen pa očekivati da će kreatori svjetske politike trošiti vrijeme na balkanska plemena koja nemaju čak ni prirodne resurse.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Zigi

Izricito se sjecam da je deves’ prve barem u Hrvatskoj prevladavala teza da su ameri dali JNA zeleno svjetlo da rasciste stvar, ali brzo i bez pretjeranih kerefeka. A kad je JNA popusila u Sloveniji a ono u Vukovaru se otegnulo kako se otegnulo, politicki je postalo skakljivo i dalje to podrzavati.

No, su valjda oni koji nisu cekali da se informiraju nasjeli na propagandu. Isto tako i ovi koji jesu cekali. A oni kojima je oduvijek bilo lako zakljuciti da su za sve krivi drugi, su otporni na informacije pa time i na dezinformacije.

U tome se ameri razlikuju od, recimo, Njemacke, koja je maltene odmah priznala Sloveniju i Hrvatsku.

Pa cak i Babic priznaje da su Rusi priznali Hrvatsku prije nego sto su to ucinili Amerikanci. No, to je valjda samo podmukla varka za naivne.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Gordan

Gordane, sry nisam shvatio što bi bila varka za naivne ?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Gordan

@Gordan- Moram priznati da ti danas stvarno ide. Teško te je pobiti, pa ni neću (usput, ni ne mogu). Nije problem, bar ne toliki, u tome što je bilo kad je bilo nego što smo mi sami zamislili da je bilo. Prvo nam se činilo da nas neopisivo vole Vatikan i Njemačka i da su nas zdužili pa smo im se odužili kako smo znali u umeli, tj potpisali “vatikanski sporazum” a nijemcima prodali (skoro poklonili) banke i dozvolili da preuzmu trgovinu. Onda smo shvatili da su nam amerikanci pravi prijatelji pa smo im se zakleli na vjernost i članstvo u NATO-u, a sad bi, prvo stidljivo, bili dobri malo i sa Rusima ali njima eto ne možemo ništa obećati i dati jer smo već sve dali a usput i njihovu banku olakšali za pozamašni iznos.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Gordan

opet nebuloze i lazi – zasto kome su potrebne i namenjene?????
To sto se ‘deves” sirile razne propagande nije dokaz nego upravo to propaganda. Ipak evo nekoliko dokaza za tebe jer imas deficit intelekta pa ne mozes svariti propagandu!
1. kauboji nisu dali nikakvo zeleno svetlo nego su doneli sestu flotu u Jadran!!!!!
2. radi direktne pretnje tih kauboja i friceva, avioni koji su trebali bombati njihove jedinice(velika vecina domacih kvislinga i instruktora) u Sloveniji, bacila je bombe – saznaj sam, gde u Jadranu???
3. kad se rastura drzava prvo se rasturaju bezbednosni sistemi (naravno pre toga se instalra agentura koja treba izvrsiti taj zadatak).
4. oko priznanja Hrvatske od strane friceva, opet bulaznis, vidi kakv je poklon dobio Genser i ulogu Vatikana u tome – sve nabrojano samo je potvrda da se islo na rasturanju YU jer im je smetala zasto, danas vide svi koji zele, samo ti i tvoji govorite da ovde zive zaostala plemena. I na kraju prelistaj dijalektiku i strukture, mozda skuzis zasto te ljudi odmah vide kao trola!

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  Gordan

@ Gordan

https://www.congress.gov/bill/101st-congress/house-bill/5114

Evo pa čitaj. Ali po svemu viđenome ti si samo običan trol. Inače bi već davno našao ovaj znameniti link koji sam ti ja ostavio.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Mercury

Hvala na linku. Mozes li mi, molim te, objasniti znacaj istog? Jel’ to sadrzano u ovom pasusu?

“Prohibits, six months after this Act’s enactment, the expenditure of funds made available pursuant to this Act to provide assistance to Yugoslavia. Directs the Secretary of the Treasury to instruct the U.S. executive directors to international financial institutions to oppose any assistance to Yugoslavia. Exempts from such prohibition assistance to support democratic parties or movements and emergency and humanitarian assistance. Makes such prohibition inapplicable if: (1) all the individual republics of Yugoslavia have held free and fair elections and are not engaged in a pattern of human rights violations; or (2) the Secretary of State certifies that Yugoslavia is making significant strides toward complying with the Helsinki Accords and is encouraging any republic which has not held free and fair elections to do so.”

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  Gordan

@ Gordan

http://www.hartford-hwp.com/archives/62/060.html

Evo i jedne analize koji ti možda više po mjeri?

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Mercury

Evo, spominju Eagleburgera koji je bivsi ambasador USA u SFRJ. Valjda je tokom i nakon toga ostvario neke veze sa “vaznim cimbenicima” privrede i politike (ista stvar), pa se njima okoristio kasnije. Npr., kako je spomenuto, bio je u upravnom odboru posrednice Ljubljanske banke u USA, a kako nije spomenuto, i uvoznika “Yugo America.” Bio je proponent odobravanja kredita Jugoslaviji. Ti krediti bi, naravno, dozvoljavali investicije koje direktno i indirektno pogoduju poduzecima u cijim je upravnim odborima – on. Je li to znak neceg dubljeg nego sto je uobicajeni nivo korupcije i klijentelizma? Naravno, ima o tome dosta teorija; Lyndon Larouche je konspirativni teorist par excellence, ako zelis vidjeti sto o tome misle njegovi istomisljenici (optuzuju Eagleburgera za kolaboraciju sa Yu, a preko njih i SSSR, obavjestajnih sluzbi) guglaj npr. eirv16n19-19890505.

Ali nesto ne stima s tim o aferi u kojoj je Lj. banka izdala milijardu dolara obveznica bez pokrica u skandalu koji je uzdrmao Yu ekonomiju. Sto je to, i je li moguce da nisam za tu ogromnu aferu cuo??? Ispada da je, po svim izgledima, to dobra stara afera Agrokomerc, koju sam spominjao kao dobar primjer trulezi u SFRJ ekonomskom sustavu. Evo sto o tome kaze sjajan clanak (po bogatstvu argumenata, kojih ima tisucu puta vise od ove povrsne i ideoloski korektne analize USA komunista) kojeg sam nasao u svojoj potrazi za podacima o cemu se radi:

“Proširenom istragom i zahvaljujući medijima utvrđeno je da su 63 jugoslovenske banke učestvovale u plasiranju novca za Agrokomerc preko lažnih menica tog preduzeća. Među bankama su bile: Ljubljanska banka Novi Sad, Jugobanka Beograd, Jugopetrol banka Beograd, Osnovna banka Priština, Travnička banka… Iako se među prvima našla na udaru, Ljubljanska banka je negirala umešanost u aferu, ali je morala da prihvati zabranu da prima čekove od građana koji imaju žiro račune u poslovnici Bihać. Predsednik Ljubljanske banke podneo je ostavku zbog afere s lažnim menicama Agrokomerca.”

(“Pre 30 godina počelo je konačno urušavanje Jugoslavije: Sve što treba da znate o Fikretu Abdiću i aferi ‘Agrokomerc'” – Misa Brkic za nedeljnik.rs, 16.8.2017.)

Kaze clanak i puno drugih stvari, pa ga najtoplije preporucam – ne radi zakljucaka nego radi argumenata koji su svakako dostupni i iz drugih izvora koje cete mozda naci kredibilnijima.

Je li Eagleburger sjedio na upravnim odborima svih ovih banaka?

Jedina afera vezana specificno za americku filijalu Lj. banke o kojoj sam nasao izvijesca je ona u kojoj su ljucne figure te banke bile osudjene od strane Amerikanaca za industrijsku spijunazu.

Posmatrač+
Gost
Posmatrač+
3 godine prije

Pošto je nekad na takozvanom “Zapadnom Balkanu” postajala država imenom Jugoslavija, tu je jedan
interesantan članak američkog stručnjaka za istočnu Evropu (na engleskom), koji dobro piše o uspesima , koje
je naša bivša država postigla i razlozima zbog kojih su SAD i neke Evropske zemlje počele rušiti Jugoslaviju :
http://moderndiplomacy.eu/index.php?id=1257%3Ahow-yugoslavia-was-syrianized-25-years-ago&option=com_k2&view=item
Izvinjavam se komentatorima, ako ste sa ovim več upoznati .

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Posmatrač+

Hvala – nakon prvog citanja, ovo se vise odnosi na dogadjaje nakon pocetka rata nego na uzroke rata no procitat cu jos par puta, kao i Hackwortha.

Posmatrač+
Gost
Posmatrač+
3 godine prije
Reply to  Gordan

Koliko sam ja shvatio, autor objašnjava uspehe socialističke Jugoslavije i kako je dobre prakse trebalo srušiti,
da se nametne “Zapadni sustav vrijednosti”, da ne bi i neke druge zemlje probale sa svojim putem, koji odgovara
vlastitom narodu a ne “Zapadu”

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Posmatrač+

Okej, jos sam jednom procitao. Slazem se s tobom u potpunosti da je to autorova teza, ali pokusaju argumentacije te teze poziva se na Hackwortha (koji se, na osnovi mog pregleda onog sto tvrdi, uopce ne bavi genezom rata nego se tek ukljucuje u pricu krajem rata u HR i BiH, i bavi se uglavnom raznim, po njegovoj ocjeni laznim, izjavama koje su u to vrijeme davane o daljnjim namjerama USA za podrucja bivse YU.) Dakle, opet tu izostaje ista sto bi bilo korisno s pogleda uzrocno-posljedicne relacije. Zahvaljujem se na linku, ali se meni cini da “to nije to.”

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Očito, kampanja iz Washingtona je krenula. Na svim hrvatskim i regionalnim mainstream medijima mogu se čitati raznorazne “analize” stanja u regiji i svijetu, koje nisu ništa drugo nego širenje straha, mržnje, histerije i panike, za račun kartela koji živi od proizvodnje i prodaje sredstava za masovno ubijanje. Mi narodi Balkana, bivše Jugoslavije, mi ne smatramo Rusiju i Ruse prijetnjom, za razliku od naših sluganskih elita i njihovih medija, koje vjerno slijede upute iz Langleya, upute onih od kojih primaju novac i zaštitu, da mogu raditi što ih volja dok nas drže u pokornosti. Pokornosti! Da, to je prava definicija stanja u koje su nas i u koje smo im mi dopustili da nas dovedu. Da budemo jasni, oni su pokrenuli rat protiv svojih naroda, protiv ovih ljudi ovdje, naprosto zato što ne shvaćaju da mi nismo nikakvi ruski agenti, niti rusofili, ali preziremo biti – pokorni dok nas pljačkaju i iskorištavaju za njihove morbidne socijalne eksperimente i geopolitičke projekte!!!

fakebild
Gost
fakebild
3 godine prije

moj stari je uvijek govorio: ko je rodjen da ga j**u, gace mu same padaju…

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Moram da kažem da pojedinci ili ništa ne znaju pa lupetaju ili svjesno lažu i usmjeravaju priču u pogrešnom smjeru. Neki su dilajle i brzo budu skresani pa odustanu a neki baš znaju kako se to radi. Nekad vješto skrenu temu i svi komentiraju stvari koje veze s temom nemaju. Nekad se razbacuju podacima, silom linkova i ultimativno traže to od drugih koji su svoje suprotno mišljenje stvorili na osnovu višegodišnjeg ili višedecenijskog iskustva, slučajnih saznanja i nepristrasnog logičnog zaključivanja. Naravno da takvi nemaju arsenal linkova i spremnu priču te tako ne pripremljeni, za razliku od onih drugih, često uzmaknu i odustanu od rasprave.
Istina je da su obični ljudi izvarani, indoktrinirani i zavedeni. Misleći da se bore za pravu stvar, borili su se za tuđe interese. Pa zar to nekima ni danas nije jasno? Mediji su i tada odradili najveći dio posla, pogotovu strani. Dokazi se uvijek na kraju pojave kad lutkari pokidaju konce i puste svoje lutke niz vodu. Da li su se lutke otele i otkazale poslušnost ili se lutkar odlučio za drugi scenarij nije bitno, kraj je uvijek isti. Naravno, za neke ne postoji dovoljna količina dokaza zbog kojih će promijeniti mišljenje ili priču.
Znam da nikad potpuna i prava istina neće isplivati na površinu i zauvijek će se pričati bajke o sebi i horori o drugima. Najgorljiviji će biti oni koji su se najviše nafutrali. Oni koji misle drugačije su naravno izdajnici, komunjare, udbaši ili još gore Jugosloveni. Protiv njih su sva sredstva dozvoljena a tako je i počela naša kalvarija. Ničim se ne mogu opravdati stradanja i žrtve na ovim prostorima a prebacivanje sve krivice na neke druge je laž i obmana. Svi smo obilato dali svoj doprinos da stignemo tu gdje smo sada. Oni koji su se okoristili, a skupili su tek mrvice u odnosu na one koji su sve zakuhali, su pravi izdajnici. Ako ih pitaš da li su sve te žrtve vrijedile toga, odgovorit će baš kao Madeleine Albright: „Vrijedilo je“ .

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Tomica

Tomica, cini mi se da se ovo dijelom odnosi i na mene, pa da objasnim svoju namjeru. Ovdje se cesto olako serviraju floskule koje su, kako se moze vidjeti, siroko prihvacene od strane citateljstva kao neupitne premda nikad nisu potkrijepljene dokazima, i onda se s polaskom od njih namece nekakav zakljucak. Kao i neke druge ovdje (barem po vlastitom izjasnjavanju), smeta me povrsnost i traljavost. Na takvim klimavim temeljima se ne moze graditi solidan zakljucak, a kamo li svjetonazor. To se mozda cini kao skretanje teme ali mislim da nije, ako ili odaje pristranost autora u sirem kontekstu, ili se na njemu zasniva sredisnja teza autora u izravnom kontekstu.

Arsenal linkova mi je isti kao i svakom drugom: Google. Linkove je lako naci ako znas sto trazis. Imam ono sto kazes da i drugi imaju: visedesetljetno iskustvo, slucajna saznanja, i dosta dugu karijeru pokusaja da svoje zakljucke donosim nepristrasnim i logicnim procesom. To je, u ostalom, i ono za sto se zalazem, da ne kazem ono na cemu inzistiram. Kad se nesto sto se iznosi kao ziva i neupitna istina kosi s mojim visedesetljetnim iskustvom, onda dijelim ono cega se sjecam (a sjecam se puno toga) a kad netko zatrazi argumente ili mislim da je logicno da ce ih traziti, onda ih i pruzam. U ostalom, nismo mrtvi, pa nema razloga zasto jedni ne bi od drugih mogli dobiti nova iskustva.

Toliko o tome, i pozdrav.

GER
Gost
GER
3 godine prije
Reply to  Gordan

Gordane, jedina floskula na ovom portalu si ti.

Perfidan jesi, to je istina, samo što ovdje nisi trajao ni tri dana dok te nisu otkrili.

Pokušavaš isprovocirati bilo što kako bi portal osudio za antisemitizam, a gotovo svi posjetitelji su osobe preko 30 godina koje traži bolje sutra i ježe se na rasizam, šovinizam…

Iznosiš laži vezano za Iran.

Pokušavaš diskreditirati autora.

“A da pajdo ti nisi novinar s Indexa? Možda onaj Jarić ili Gordan Duhaček”? 🙂 🙂 🙂

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  GER

Koje lazi o Iranu iznosim, konkretno?

Ne sudim portalu za antisemitizam. Na koncu, tu sam ja, tu je i Piretis a i sijaset drugih koji po tome sto govorimo sigurno nismo antisemiti. Jedan izvjestaj jest zvucao antisemitski ali to je bilo direktno s Kremlja pa je valjda antisemitizam prisutan tamo. Tupis o stvarima koje su bile posljedica nesporazuma i koje sam vec ispravio. A da su odredjeni komentatori antisemiti – pardon, antiKAZARI – je jasno svakom tko ima oci i iza njih mozak. Nije to nista posebno, ima njih posvuda.

Ako je prozivanje autora radi logickih greski i neobjektivnosti nesto podmuklo, onda sam podmukao. No, meni je najgora vrsta suzanjstva nekriticki dopustiti da mi netko nabija svoje zakljucke u glavu. Pitam se, zasto sva sila vas uopce dolazi ovamo? Pa tvrde zakljucke ste vec oformili i za to vam nisu trebale cinjenice, nit ce vas cinjenice od tog odvratiti. U pravu ste, to znate, pa ustedite vrijeme koje provodite citajuci sto vec znate i usmjerite se na nesto drugo.

Jedni se sa drugima nadvikujete u raznim stvarima, najvise o tome tko je od koga jos gori, ali nemate nikakvih kriterija po kojima bi dosli do zajednickog zakljucka. Osim jednog: svi se slazete da sam ja perfidan i trol.

Ja imam vise pitanja nego odgovora, pa mi pristoji da ih jos trazim.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Gordan

Ja bi tebi rado odgovorio na sva pitanja ali postavljas ih na nacin ili kao da sam dosao na intervju za posao ili u drugom slucaju kao da sam priveden od strane gestapoa .Mene je u oba slucaja strah i imam tremu , ja ti nebum odgovoral a za kolege ne znam 🙂

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Znam, GZ, tebi vise odgovaraju obimni narativi nego tocka po tocku. Ima i to svoje mjesto, ali ima i ovo.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Jugoslavija je srusena iskljucivo zbog socijalistickog radnickog samoupravljanja , sa takvim nacinom organizacije drzavnog uredjenja imperija zla (amerika -engleska) odnosno tvorac kapitalizma nece se nikada sloziti i unistiti ce ga svim sredstvima cim se za to ukaze prva prilika , bilo gdje i u bilo kojem vremenu se pojavi na planeti zemlja .
No medjutim Jugoslavija je srusena iz unutra iz jednog jedinog razloga , balkanske ovce su specificne ovce , one su sklone entropiji i samounistenju i uniste sve oko sebe kad god nema pastira koji ce ih debelom batinom cuvati u toru .

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Jugoslavija je srusena iskljucivo zbog socijalistickog radnickog samoupravljanja, sa takvim nacinom organizacije drzavnog uredjenja imperija zla (informbiro i njihovi nasljednicki kadrovi) odnosno tvorac Staljinizma nece se nikada sloziti i unistiti ce ga svim sredstvima cim se za to ukaze prva prilika, bilo gdje i u bilo kojem vremenu se pojavi na planeti zemlji.

Vidi, pa ide ovo i meni!!! 🙂 Cudo sto se sve moze napraviti kad nisu potrebne konkretne sirovine. K’o Minecraft kreativni mod!

Steta sto zivimo u survival modu.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije

Jadnici koji misle da je 91 god.pojma nemaju sta se sve izdogadjalo na geopolitickoj sceni,Srbi samo okenu broj u Kremlju i Rusi su tu i zavrsena prica

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Kad smo kod telefona priznaj i sam da se neke brojeve jednostavno nećeš javiti.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Kad su Srbi i Bugari ratovali u drugom Balkanskom ratu, Srbi su isto očekivali pomoć u ljudstvu i oružju od Rusije, pa je izginulo 100.000 Srba.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

ja se vise nemogu natezati ovdje sa nazovi amerima jeste li vi zemljokradice ili niste vidite sta oni rade samo kod nas nasi mozgovi su stvarno velicine ljesnjaka i to malo oteceni

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

drzi nedaj eto opet drogiranih sa dva prsta i kazu mir boziji 90 posto njih potpise ugovor sa vojskom zato sto nisu u stanju placati dugove tj kapitalisticki harac

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  luni lunovic

@luni l.- A nije ti pali na pamet da je dobar dio u tih 90% u stvari tu gdje je da slučajno ne bi morao obrađivati zemlju ili ne daj bože radio sa zidarima. Ima ih koji će radije umrijeti nego nešto konkretno raditi.
A glede dugova, pa oni su plod trošenja preko mogućnosti.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Amerika gubi pozicije u svetu i takođe na Balkanu.To je dobro i za Srbiju i za zemlje Balkana( ili Helma ,kako se nakada zvao).Neka zemlje Helma rešavaju svoje probleme bez uplitanja Amerike.ali to Brisel neće dozvoli.Šta trebe činiti?Slušajte Ivana Pernara šta on kaže o tome!

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Vlastimir, jao si ga tebi ako slušaš Pernara. Ovdje postoje 100 pametnijih ljudi od njega, uključujući i one s kojima se ja ne slažem. Bolje da nema opozicije nego da ti je on opozicija. EU ti je u potpunosti pod kontrolom amerike, i ne gubi ona još nikakve pozicije na Balkanu. U tome i jest problem.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  žrec

Žrec, Pernar jeste osebujan. Ono što govori nisu glupost. Ima svojih “izleta” ali ne treba ostalo bacati.

Volio bih čuti koji su to političari u Hrvatskoj vrijedni naše pažnje?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  PPP

dzeneral glasnovic npr 🙂 🙂 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

hrvatski dzeneral , bivsi legionar , koji maltretira sve oko sebe svojim ustastvom , nije mu svet ni hrvacki sabor za kojeg se borio odnosno nosio krvave gace od obale slonovace do velebita , prenaru je zaprijetio smrcu u sred sabora , mali pernar ce njemu citati psalme , umjesto da mu je u sred sabora razbio njusku .

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov, pitao sam tko je vrijedan pažnje od političara, a ne za one koji nisu toga vrijedni.

General Glasnović je dobar vojnik i nije mu mjesto u Saboru, već na bojnom polju pod strogom kontrolom “zdravog” državnog aparata.

U slučaju ratnih sukoba, nećemo valjda slati Modnog Mačka na ratište. 🙂

Svatko ima svoje mjesto na ovom svijetu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  PPP

Od politicara je bio vrijedan paznje pokojni Gotovac i Vladimir Bebic , tu prica zavrsava sto se tice RH .
Dzeneral Glasnovic bi trebao biti u mentalnoj ustanovi zatvorenog tipa a ne u parlamentu jedne drzave .
Nema slucajnih ratnih sukoba , sa budalama gore spomenutim rat je programiran i neizbjezan .
Tocno, svatko ima svoje mjesto na ovom svijetu , nazalost to ne vrijedi za Hrvatsku , u hrvatskoj mentalni bolesnici sijede u saboru a posteni , odgovorni , radisni , pametni ljudi kopaju po kantama za smece.

Marko Martin
Gost
Marko Martin
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Kakva si ti pametna budla.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Pa naravno da je većina pozornosti je usmjerena na Srbiju., jer im je strateški najznačjnija. Hrvatsku, C. Goru i Makedoniju i BiH, već imaju u džepu, a treba postići da se Srbija ne okrene prema Rusiji, zato se Srbiji progledalo kroz prste što se tiče odgovornosti za ratove 91-95, zato jer SAD nije želo da Srbi izgube rat, zato im je pokolnio pola BiH, zato je Haški sud od početka tjerao nekakvu politiku ravnoteže i ocjenu o građanskom ratu. Iz Srbije kažu,- pa mi imamo daleko najviše optuženih u Haagu, To je točno, ali to je zapravo nevažno i samo kozmetika. Ako ćemo iskreno; Milošević je ionako umro, a i Mladić će brzo umrijeti (ima rak), u Haagu će imati bolje liječnike nego u Beogradu, karadžić će provesti nekoliko godina u zatvoru i vjerovatno će dobiti pomilovanje kada ostari i možda oboli. Plavšić, Šljivančanin itd… su već odslužili kazne, kao i većina drugih. Vučić i srpsko vodstvo na jednoj strani galame kao da je Srbija kofol zakinuta, ali na drugoj strnai istovremeno provode politiku za ulazak u EU, jer se Srbija nikada neće odreći Zapada i okrenuti Rusiji, to sam oduvijek govorio, cijela politika srpskog vodstva zadnjih godina bila je samo blef. Najjasniji znak bio je imenovanje američke plaćenice i anti-ruske lezbe, za premjerku.
Beograd lukavo koristi taaj strateški značaj Srbije za SAD i Zapad i naravno želi izvući korist iz toga. RS je bila poklon Zapada baš zato da Srbe drži na svojoj strani. Dodik je samo blefer i klaun. Ivanić je nedavno rekao sasvim realno brutalnu istinu, da se RS ne može otcjepiti bez rata, i da Srbi nisu u stanju voditi rat i da ga nitko ne želi, ni Beograd ni Moskva ne bi se upuštali u taj rat za otcjepljenje RS-a.
BiH se namjerno drži u takvom stanju kakvom je, to je taktika iscrpljivanja i mrcvarenja.
SAD i Zapad u svakom trenutku mogu imati većinu za referendum za mogući ulazak BIH u EU, jer znaju da će velika većina Bošnjaka i Hrvata glasati za to. a Srbi bi većinom, bili protiv i ostali u manjini, ali onda bi RS bio gotov. Dakle, opstanak RS-a zavisi samo o Zapadu, Uvjet daljeg opstanka RS-a je da BIH bude na strani EU i Zapada i zato Srbija automatski također mora bitui na strani EZ i Zapada.
. A to vrlo dobro zna Vučić, zato i Srbija želi u EU, jer zna da bi, ako bi Srbija prekinula odnose sa EU i Zapadom i priključila se Rusiji, RS bi odmah bila izgubljena, i Zapad bi brže bolje požurio privući BiH u EU i NATO i tako bi se uspostvila granica EU na Drini. Takvu bojazan je istakao i Dodik. SAD dakle manipulira sve i sve drži u šaci. Srbima i Srbiji su dakle davani ustupci i RS, ali ako bi Dodik i ekipa iz Banja Luke, doista pokušali neko otcjepljenje (što je u stvari znastvena fantastika i u stvarnosti i praksi potpuno nemoguće), Washington bi uz pomoć svojih saudijskih pajdaša, odmah dao odriješene ruke (i oružje) Bošnjacima da napanu RS. Zapad pomaže Bakiru, da dovozi islamiste u BiH– to je izvjestio RT. Hrvate u BiH, Washington ioanko ima u šaci, jer su oni orijentirani na Hrvatsku, i zato će uvijek glasati za sve mjere BiH za EU i Zapad.
Dakle, srpsko rukovodstvo ne bi se nikad odreklo Srba u BiH i Hrvatskoj, zato se Srbija nikad neće odreći Zapada i staviti na stranu Rusije. zato Srbija želi u EU i na Zapad, a Vučićevo šuruvanje sa Rusijom većinom je glumatanje, kazališna presstva , blefiranje da se zadovolji onaj dio srpskog konzervativnog i pravoslavnog stanovništva, koji je tradicionalno naklonjen Rusiji. Vučić također ima u vidu stvaranje nekakve nove varijante Jugoslavije, Jugo-unije, i slično, jer su Srbi i dalje daleko najveći pristalice te ideje — a to jedino može dobiti od Zapada, ne od Rusije

pa, ja stalno slušam te priče; Zapad želu zavaditi, posijati nepovjernje, polariziarti itd,. da bi lakše vlado i da bi se pokazao kao onaj koji uspostavlja red. To je u principu točno, da globalna elita svugdjde tako radi, po onom starom rimskom načelu: zavadi pa vladaj,
Ipak za svaku igru je potrebno dvoje. Hoću da kažem; mogu ja naprimjer biti vrhunski prevarant, ali da bi bio uspješan, da bio prevario nekoga, taj netko mora biti ipak toliko glup i naivan, da ga mogu prevariti.
E tako je i u regiji. Kada imaš ovoliko glupana na sve strane ,među svim narodima—onda “dubokoj dravi” nije teško da kontrolira sve.

Deutsche Welle je njemački dražavi medij– podružnica NATO-a i Washingtona, pod kontrololom Rockefellervog CFR-a kao i svi ostali njemački mediji. Glavna urednica DW je Ines Pohl, ružna musškarsta lezbača, koja živi u “braku” sa svojom frendicom.
Ines Pohl je ranije bila glavna urednica lijevih njemačkih novina “Tageszeitung”, –koje su glasilo stranke Zelenih i pedera.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Nizozemski sorosev bandit Frans Timmermans to je onaj što je izjavio, da europske nacije trebaju nestati i da se stvara jedna velika miješana nacija

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  alan ford

alan ford,vrlo logično razmišljanje,ne razumijem čemu minusi..Može se to nekom sviđati ili ne sviđati ali ponavljam-logično i “opipljivo”..za onog tko zna ” opipati”..

Kkk
Gost
Kkk
3 godine prije

Nama ne trebaju Ameri za širenje mržnje. Mi sami sijemo mržnju unutar naše “lijepe” međusobno (dobri i loši Hrvati).

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije

alan ford”Pa naravno da je većina pozornosti usmjerena na Srbiju., jer im je strateški najznačjnija. Hrvatsku, C. Goru i Makedoniju i BiH, već imaju u džepu, a treba postići da se Srbija ne okrene prema Rusiji, …”
Proučavajući na stotine “povijesnih intervencija” imperijalističkih tvorevina dolazi se do zaključka da su njihovi razlozi vrlo prozaični,a ni metode nisu ništa sofisticiranije…Ne Rusiji,mrkvom ili batinom..

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
3 godine prije

Da nismo krhotine naroda i plemena razbacanih po balkana ne bi bio moguć bestijalni rat devedesetihm

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

NAROD mora reci NEEEE, NECEMO OKUPACIJU amerikenjaca, demonstracije, protesti, ozbiljne pa ako treba i oruzane pobune. Svaki strani vojnik pod oruzjem ivan svoje domovine je okupator, a ovo bi bio akt okupacije.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Amerikenjci se ponašaju poput bijesnih pasa, i nije problem dok su u svom ogradjenom dvorištu ali izalskom vani prijeti opasnoist da bjesnoćom kontaminiraju i lisice, i velike i male mačke, treba poduzeti mjere ya suzbijanje bjesnoće. Ako ne pomogne vakcinacija i ljekovi biti če potrebno angažirati šintere.

Robin Hud
Gost
Robin Hud
2 godine prije

Ameri su tek 1998. shvatili kolika im opasnost prijeti od Velike Srbije, koja će se, za samo sto godina, protezati od Tokija do Milvokija. Zato su 1999. uz pomoć NATO alijanse pokrenuli nuklearni rat iz kojeg su se sramno i podvijenog repa jedva izvukli. Međutim, budućnost je već programirana i tu NATO više ništa ne može da izmjeni. Može samo da plati pričinjenu štetu od 422 miljarde dolara i da moli za oprost.

Zlatko
Gost
Zlatko
2 godine prije

nije niti Hrvatska bolje prošla jer su i nju indirektno opljačkali preko privatizacije i kamatarenja koje je država prihvatila u interesu male skupine ljudi.

Mikula
Gost
Mikula
2 godine prije

Jedina vojska u povijesti koja je upotrijebila ne jednu vec dvije atomske bombe na nedužnim civilima. Sve je jasno kao dan koliko su dobronamjerni. Njihov M.O. je stvoriti lažnu prijetnju, izazvati strah kod naroda koji ce za uzvrat moliti na koljenima “vladu” da učini nesto(ista vlada koja je i stvorila problem) i pritom se odreći svih prava u ime zastite od “terorizma” npr. to je jako popularno danas, onda ta ista divna vlada, u ovom i MNOGIM drugim slučajevima američka, dođe i “spasi” stvar odnosno napravi jos jedan korak blize prema ultimativnom cilju tj. famozno fasistickom novom svjetskom poretku(NWO). Inače, to se zove problem-reakcija-solucija i ta praksa nije od jučer. Hitler je dao spaliti njemački parlament i za to okrivio nekog jadnog zidova kojeg su vrlo praktično našli u nekoj obližnjoj uličici polu golog i neuhranjenog. To se jos zove i “False Flag” kojeg ameri naprosto OBOZAVAJU!!!
Vrijeme je da se probudimo iz dubokog sna i počnemo surađivati međusobno a ne ratovati, jer to je upravo ono sto oni žele. To je njihova hrana. Sto je političar ikada napravio za dobrobit naroda? Prestanimo biti ovce i počnimo upotrebljavati mozak i inteligenciju koju nam je Bog dao. Oni su bez nase kooperacije nitko i nista stoga je LOGIČNO da svu moć imamo mi, a ne oni! Vrijeme je da počnemo koristiti tu moć umjesto da se skrivamo k’o
miševi. Shvate jednu činjenicu, glasanje je iluzija da imate nekakav izbor! Izbora nema jer vas glas ide istim ljudima bez obzira bili oni “lijevo ili desno”, “republikanci ili demokrati”. Svima njima vlada jedna skupina ljudi na vrhu. Otprilike 300 odnosno 13 obitelji. Necu ulaziti dublje jer nema dovoljno mjesta za sve objasniti. Sami napravite domaću zadaću i nedopustive drugima da vam kroje mišljenja, sugeriraju sto je tocno a sto nije, na koji nacin misliti, sto jesti, kako se oblačiti, sto je dobro a sto nije. Mi smo individualna bića i vrijeme je da se tako počnemo i ponašati.

Moje Ime
Gost
Moje Ime
2 godine prije

“balkanska plemena koja se guse u sljivovici i krmetini” – u samoizlagivanju osvojili bi vrh svijeta i vise

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

kasno je sada plakati uništenjem socijalizma zatvoreno je jedno poglavlje pa može se slobodno reći najbolji period u povijesti balkana a sada nas čeka kaos eksploatacija pod robovskom uvjetima ratovanja za tuđe profite a sam bog zna kada će se ponovno stvoriti uvjeti da se uzdigne ideja socijalizma za nadati se da će vražji imperij sa druge strane Atlantika sam sebe uništiti rasnim i socijalnim sukobima unutar vlastitih granica

POVEZANE VIJESTI

Izbornik