Zoran Zaev: ”Popustit ćemo Grčkoj, samo neka nas puste u EU i NATO”

Zoran Zaev
33 komentara

Premijer Makedonije iz redova takozvanih ”socijaldemokrata”, Zoran Zaev, spreman je na ustupke Grčkoj oko imena zemlje, ako se Atena prestane protiviti članstvu Makedonije u EU i NATO paktu. Zoran Zaev je to izjavio za europski portal Politico.

Politico navodi da, ako želi ostvariti ovaj cilj, Zaev treba riješiti najteži problem s kojim se Makedonija suočava od raspada Jugoslavije.

Prethodna vlada Nikole Gruevskog nije htjela pristati ma kompromis s Atenom oko imena zemlje. Za razliku od svog prethodnika, Zaev s Bugarskom želi poboljšati odnose kroz potpisivanje ”Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima” s bugarskim kolegom Bojko Borisovim.

No, kako pojašnjava Politico, glavni spor Makedonija vodi s Grčkom zbog imena i Atena blokira put Skopju prema EU i NATO paktu.

”Političari su u prošlosti zloupotrebljavali sustav”, rekao je Zaev.

Premijer buduće ”Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije” (FYROM), kako je zovu Grci, na što će gotovo sigurno pristati i Zoran Zaev, kaže ”kako će njegova vlada pokušati stvoriti drugačije društvo u Makedoniji”, koje će biti ”više demokratsko, slobodnije i pravednije”.

Portal podsjeća da je Zaev došao na vlast nakon dugotrajne političke krize u Makedoniji, koja je kulminirala kada su političke pristalice bivše vlade provalili u parlament i napali Zaeva i njegove suradnike, među kojima i Radmilu Šekerinsku, koju gotovo polovica Makedonaca smatra izdajicom zemlje, budući da je nakon studija 1995.  ušla je u Institut Otvoreno društvo Georgea Sorosa i na lokalnim izborima 1996. osvojila mjesto u Skupštini grada Skopja, nakon čega je na parlamentarnim izborima 1998. godine kao zastupnica ”socijaldemokrata” ušla u Sobranje Makedonije. 2007. je dobila magisterij Pravnog fakulteta i diplomacije Fletcher na američkom Sveučilištu Tufts i kasnije je uvijek bila u vrhu Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Šekerinska je bila jedna od ključni osoba u izazivanju političke krize u Makedoniji, bliska plaćenim aktivistima koji su pokrenuli ”Šarenu revoluciju”, zbog čega je Gruevski na bio prisiljen raspisati prijevremene izbore, ali nakon nekoliko odgađanja, sve dok SDSM i američko veleposlanstvo u Skopju nisu bili sigurni da će albanski lider Ali Ahmeti napustiti VMRO-DPMNE i ući u koaliciju sa  ”socijaldemokratima” Zaeva i Šekerinske.

Aktualni makedonski premijer je rekao ”da je spreman provoditi reforme koje su uvjet za početak pregovora pristupanju EU”, a što se tiče Grčke, izjava je više nego jasna.

”Ako je Atena spremna odustati od svog protivljenja makedonskom članstvu u EU i NATO savezu, mi smo spremni na ustupke”, za Politico je rekao Zaev.

Izvor: Politico

Ulazak Makedonije u NATO se može riješiti u tri do četiri mjeseca

GruevskiNATOZaev
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ja pročitao ”popušit ćemo Grčkoj” 🙂

fenix
6 godine prije

Aaaaa kakav jad i cemer kad se svijet potpuno mijenja on zuri u Nato i EU cak daje i ime drzave. Snas li ti Zorane sta je ime to je ono sto si i tvoj indentitet. Bojim se sto ce sve biti u Makedoniji.

NSU
6 godine prije

R.I.P. za Makedoniju!

NSU
6 godine prije

Nema više “tamo gdje sunce vječno sja, tamo je Makedonija!’

dalmata
6 godine prije

Izdaji nikad kraja,a vi Makedonci(i svi ostali) jadna vam mati koja vas je donila na svit.Njene mrtve kosti ce vas proklinjati iz groba u koji ste sami usli,bit cete prokleti,vas rod i porod ce nestati.Vasi preci ce Vas cekati na vratima pakla i gurnuti unutra da budete vjecno prokleti jer ste tolike kukave kukavice da ste svoju dicu prodali da budu zivi mrtvaci u logoru koji je nekada bila vasa kuca i vas dom

gogijard
6 godine prije

Makedonija ide prema scenariju već viđenom na Kosovu. Ne trebaju se borit za ime, ionako će to sve biti Albansko za koju deceniju. Možda im Albanci velikodušno daju tu i tamo neki rezervat ka Indijancima di ćeš moć bit Makedonac.

Busola
6 godine prije

Makedonci ne dajte da ološ vam ugasi indetitet!

17 novembar
6 godine prije

samo je pitanje vremena kada ce doci na red bosna i srbija koja je prepuna ovakvi smradova poput zaeva u bosni sfor i domaci izdajnici sve uradili na prikrivanju pogibije trajkovskog

radijacija2000
6 godine prije

Koji glupson ! Pa ako je ovo politicar, onda sam ja Putin ! Pazi sad, Makedoniju godinama silom guraju u NATO I EU i umesto da traži nekakav benefit za državu i građane on bi popu*io Grcima . Pa Makedonija još od 2008-me ima poziv za članstvo u NATO, naravno uz uvjet da reši spor oko imena zemlje sa Grčkom. Dakle sve dosadašnje vlade u roku od ovih 9 godina su odbijale odstupiti, a sada ovaj šarlatan bi na brzaka popu*io nekome i još će na kraju i zahvaliti ! Nema šta, ovo je vrhunsko političko umjeće !

Matija Vlačić
6 godine prije

FYROM= Future YROM. Neka živi Jugoslavija u imenu slavne Makedonije. U nato/eu ne treba ulaziti, osim ako Makedonci imaju plan da tako vrate područja ( i nacionalnu svijest) do oko Soluna…

Tomica
6 godine prije

Ako si bivši – znači da više nisi. To ime može biti samo privremeno, “Makedonija” će se na kraju morati izbaciti. Kako će se zvati ta država i njen narod, ne znam. Zaev nije smio proći na izborima a ko je glasao za njega je izdajnik kao i on sâm.

igi
6 godine prije

Jasno je i ovom liku da državu koju zovu bivšom yu republikom ne mogu održati makedoncisami i zbog toga se uzdaju u EU i NATO;međutim, te organizacije su trenutne povjesne kategorije iliti organizacije kao npr.protunapoleonska koalicija ili savez antanta ili centralne sile itd a makedonija bi trebala biti vječna kategorija,ali to neće uspjeti skrivajući probleme pod EU i NATO tepih i desit će se za njih najpogubnija stvar a to je da izgube ime a za 10 – 20 god. i državnost kada se raspadne EU ili NATO…..

Калина
6 godine prije

Никогаш досега не сме биле толку во опасност како сега со нашиот одроден мутант Заев. Целиот народ веќе е против неговите одлуки кои се граничат со лудило. Нас Македонците не чека многу тешка иднина, сите политичари се замолчани оставени сме сами на себе. Дури не можеме ниту да протестираме не парализираа не уништија. Учете од нас не дозволувајте да ви влезе натовска-соросоидна чизма тие се црна чума на векот. Поздрав од Македонија.

tuni
6 godine prije

EU u rasulu, a on bi prodao državu.
Skoro svi političari u EU su prodane duše. Treba jim jeb..mat..
Oterati kučii i zatvoriti sve parlamente.i druge državne institucije. Kriminalci i budale.

dalmatarati sve ,*
6 godine prije

Postovani sjor Gjorgji,dragi druze.oprosti sta nisam bija jasan,Sve napisano se odnosi na sve one,ma ko su da su,koji su nas uvalili u ovi jad.Dozvoli da naglasim,svaki slobodarski narod na svitu duboko postujem,a svakog izdajicu prezirem.Nasi preci su bili na istoi strani,strani slobode i mira,i siguran sam da smo mi danas dostojni njih.Svakom Makedoncu,prijatelju i drugu od srca zelim.srce junacko da opstanete i zivite u svojoj slobodnoj drzavi,onako ako vi zelite.Iskren,drugarski pozdrav iz prijatejske Dalmacije

dalmata
6 godine prije

Skuzajte ljudi,umist0 “Dalmata” ispalo je ovo dalmatirati.Ne pitajte kako,jer sam falija i ne znan kako

Aleks
6 godine prije

E tek tga ima da gori I vlada I _parlament! Nema ovj narod vishe sto da izgubi!! A I dobro bi bilo da se zavrshi ednom za uvek SAS tranzicisku bagru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI