fbpx

“Žuti prsluci” Čin XI – Raskol i pojava kontraprosvjednog pokreta

Žuti prsluk na ulici sa zastavom

Jučer je u Francuskoj održan Čin XI mobilizacije Žutih prsluka, koji je vrlo slabo popraćen od mainstream medija.  Prema informacijama koja se pojavila na jednoj od Twitter stranica pokreta, glavni mediji u Francuskoj i drugim  zemljama EU su dobili upute da ne izvještavaju o događaju. Postoje samo videozapisi koji kruže internetom i na nekoliko medija zemalja izvan EU.

Ipak, primjetno je slabljenje pokreta, na što su ciljali predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada. Došlo je i do raskola unutar Žutih prsluka. Jedni su izabrali institucionalnu borbu i izlazak na izbore za Europski parlament, a tu frakciju predvodi medicinska sestra Ingrid Levavasseur koja se tajno sastajala s Macronovim ministrima i koju su Žuti prsluci odmah odbacili, dok drugi drže da treba nastaviti izvaninstitucionalni pritisak na ulicama i strateškim prometnicama. Iako spisak zahtjeva pokreta ne sadrži “ljevičarske” i “desničarske” prijedloge, za naklonost pokreta se jednako bore lider ljevice Jean-Luc Mélenchon i čelnica desnice Marine Le Pen. Jedan dio je pristao na Veliku debatu na lokalnoj razini, iako je to prijedlog Macrona u kojem se unaprijed moglo pretpostaviti da je upućen da se “razvodni” mobilizacija.

Situaciju pokušava popraviti mladi karizmatični vođa pokreta, Éric Drouet, koji je na stranici pokreta, koju je nazvao “Francuska u bijesu” (La France en colère), objavio priopćenje o incidentu s Jérômea Rodriguesa, ozbiljno ranjenom jučer tijekom Čina XI prosvjeda Žutih prsluka. Drouet je pozvao prosvjednike da se organiziraju “više nego ikad”.

Nakon ranjavanja Jérômea Rodriguesa, jednom od istaknutih aktera pokreta, Éric Drouet je na stranici “La France en colère” proglasio  “narodno izvanredno stanje” i pozvao prosvjednike na “nezapamćeni ustanak”.

“Prijatelji Žuti prsluci, organizirajte se više nego ikad i ostavite vaše svađe po strani. S borbom se ne igra, ona se dobiva […] Građani, formirajte svoje bataljone”, stoji u ovoj objavi.

U osudi “ovog kukavičkog čina”, naglasio je da je Jérôme Rodrigues “snimao prosvjed bez ikakvog uznemiravanja javnog reda” kada je pogođen “hicem od strane policije”. Eric Drouet je optužio “određene policijske službenike da ne poštuju uvjete upotrebe oružja”.

Ranjeni Jerome Rodrigues

Ranjeni Jerome Rodrigues

Osudio je policiju i zbog njezina “nedjelovanja” protiv pripadnika skupine Black Block, koji izvrsno poznaju taktiku ulične borbe s policijom, uz unaprijed pripremljene rute bijega, nakon čega policija krene u obračun s mirnim prosvjednicima. Ova heterogena “anarhistička” skupina, čije su ćelije često povezane sa zapadnim tajnim službama, dobivaju od njih naloge i često im, nakon prvih sukoba, policija ostavlja koridor za bijeg, nakon čega se obračunava s prosvjednim pokretom, kao što je dokazano na dugom sudskom procesu zbog policijskog nasilja na velikim antiglobalističkim prosvjedima u Genovi u srpnju 2001. godine.

“Vlasti i pravda su jaki sa slabima, ali su kukavički slabi s jakima!”, ogorčeno je izjavio Eric Drouet.

Jedan od ključnih aktera pokreta Žutih prsluka, Jérôme Rodrigues, ozbiljno je ranjen u oko u Parizu 26. siječnja tijekom održavanja Čina XI mobilizacije Žutih prsluka. Kasnije je na Facebooku rekao da će izgubiti oko.

Le Parisien piše da se sve dogodilo jučer oko 16 sati u blizini trga Bastille. Rodrigues je snimao skupinu policajaca kada je granata koja je lansirana u njegovom pravcu eksplodirala pet metara od njega. Le Monde piše da je Jérôme Rodrigues “pogođen projektilom čiju vrstu tek treba utvrditi”.

Le Figaro piše kako Žuti prsluci sve sigurnije vide nove pristaše u  internetskom prostoru. Prema francuskom listu, čelnici pokreta već su pokrenuli vlastitu mobilnu aplikaciju i uskoro će otvoriti platformu za komunikaciju s građanima. Usluga nazvana “Stvarne rasprave” namijenjena je izravnom odgovoru na nacionalne rasprave koje organizira vlada.

Nakon društvenih mreža koje su postale “odskočna daska” za popularnost Žutih prsluka, njihovi članovi su se sada okrenuli polju mobilnih aplikacija i čak stvorili vlastitu GJ-France, piše Le Figaro i navodi kako ovom taktikom broj prosvjednika koji su se priključili pokretu svakodnevno raste, jer su im pristupačna predavanja na kojima se govori o mogućnosti raspisivanja referendume na inicijativu građana, što je jedan od glavnih zahtjeva pokreta. Žutim prslucima koji su daleko od kuće se također nudi mogućnost da pronađu suputnike, prijevoz ili noćenja.

Le Figaro navodi kako je, osim ulice, digitalni prostor najbolji način da se dopre do običnih ljudi, osobito s obzirom na nezadovoljstvo nekih članova pokreta u vezi izjava o podnošenju izborne liste Žutih prsluka na europske izbore.

Međutim, ovo može biti i taktika vlade da se Žuti prsluci sklone s ulica i premjeste u internetska bespuća, gdje će biti povezani, vodit će rasprave, ali će postati bezopasni.

21. siječnja Maxim Nicoll, jedan od čelnika pokreta, također poznat kao Fly Rider, inicirao je stvaranje aplikacije GJ-France, te s Lydie Coulon, jedom od Žutih prsluka iz prvog vala, pokrenuli su vlastitu platformu za komunikaciju s građanima “Stvarne rasprave” (Le vrai débat), što je bio izravan odgovor na veliku dimnu zavjesu s Velikom debatom koji organizira vlada. Platforma će početi prikupljati zahtjeve građana u ponedjeljak.

Zabavno je primijetiti, piše Le Figaro, da su se u utrci za približavanje ljudima i vlasti i Žuti prsluci okrenuli istoj IT “startup” kompaniji, Cap Collectif, koja je pružatelj usluga za različita ministarstva, političke stranke i gradske uprave.

Žuti prsluci su vlastitu platformu pokrenuli iz preventivnih razloga, svjesni opasnosti da plan vlade na nacionalnoj razini neće uspjeti zbog niza neispunjenih uvjeta koje su prosvjednici u otvorenom pismu priopćili predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Kako podsjeća list, prema ideji vlade je Velika debata zamišljena da građani ispunjavaju ankete s pitanjima o porezima, ekologiji, državnoj organizaciji i demokraciji. Iako prema vlastima u ovoj raspravi “nema zabranjenih tema”, po mišljenju organizatorice jedne propale rasprave, Chantal Joanno, koja je bila prisiljena napustiti projekt nakon što se sukobila oko pitanja naknada za svoj rad, “nametnuti izbor pitanja podrazumijeva ograničavanje odgovora, što vladinu raspravu pretvara u običnu prijevaru”.

Međutim, to je problem vlade, a ne pokreta, koji je, gotovo sigurno planski i izvana, pogođen raskolom.

Žuti prsluci su i jučer paralizirali su veći dio zemlje, blokirali ceste i održali prosvjede u Parizu i drugim gradovima, 11 uzastopnu subotu.

Međutim, danas bi u svoje prve kontraprosvjede trebali krenuti “Crvene marame” i “Plavi prsluci”. Ova dva pokreta, što uz zagovornike institucionalne borbe u Europskom parlamentu, kasnije vjerojatno i Nacionalnoj skupštini, te dio koji će nastaviti borbu isključivo putem interneta, sugeriraju predstojeću fragmentaciju i možda i gašenje mobilizacije koja je trebala pometi Macrona i njegovu svitu.

Sa sloganima kao što su “Dosta je!” i “Prekinite nasilje”, “Crvene marame” i “Plavi prsluci”, kao i “STOP, sada je dosta”, pojavili su se krajem prošle godine kako bi se suprotstavili protestima Žutih prsluka i neredima u Parizu.

U početku su ova dva pokreta živjela uglavnom na društvenim mrežama, ali kako su prosvjedi Žutih prsluka trajali u za Novu godinu, ove alternativne skupine su udružile snage kako bi pokrenule kontraprosvjede i danas bi trebali izaći na ulice i na nacionalnoj razini održati demonstracije.

Ovaj provladin združeni pokret je objavio zajednički manifest: “Osuđujemo pobunjeničku klimu Žutih prsluka. Također odbacujemo prijetnje i neprestano verbalno zlostavljanje koje trpe oni koji ne podržavaju Žute prsluke.” Njihove izjave su slične izjavama Macrona, premijera i njegovih ministara i bune se kako ne mogu ići na posao ili se brinuti za obitelj.

Facebook grupu “STOP, sada ja dosta” osnovao je inženjer zrakoplovstva Laurent Soulié (51) iz Toulousea sredinom prosinca, “kako bi omogućio Francuzima koji su bili mirni šest tjedana da konačno mogu reći što žele”.

U intervjuu za AFP, ranije ovog tjedna, Laurent Soulié je rekao da je stvaranje skupine bila nužnost, jer se protesti Žutih prsluka uopće nisu smirili, usprkos navodnim ustupcima koje je vlada poduzela kako bi ispunila neke od njihovih zahtjeva.

Vođa Pro Macronovih Crvenih marama

Vođa pro Macronovih Crvenih marama

Nema sumnje da je pokret Žutih prsluka ušao u kritično razdoblje u kojem može biti razbijen na više skupina, dok pristaše vlade s druge strane organiziraju kontraprosvjede i traže uspostavu reda i sigurnosti.

U smislu brojki, jučer su samo u Parizu uhićena 223 prosvjednika. Ministarstvo unutarnjih poslova je procijenilo da se jučer u cijeloj zemlji okupilo 22 000 ljudi, što je nešto u usporedbi s 27 000 prošle subote.

U Parizu je službeno bilo 2500 prosvjednika, dok ih je prošle subote bilo 7000. Sukoba je bilo u Parizu i Montpellieru.

Sudionici na Elizejskim poljanama su Macronovu nacionalnu raspravu kao “dimnom zavjesom” kako bi se odvratila pažnju Francuza od njegove poslovne politike. Mnogi žele da Macron vrati francuski porez na bogatstvo i dopusti referendum na inicijativu građana, izvlačenje Francuske iz eura do ponovnog pisanja ustava.

“Zaboravljeni smo. Nećemo odustati”, izjavio je prosvjednik Mervyn Ramsamy, bolnički djelatnik sa sjevera Pariza, žaleći se zbog nedavnog zatvaranja rodilišta i drugih medicinskih službi u područjima koja se već bore.

France24 predviđa da nije jasno koliko dugo pokret može zadržati svoj zamah, pravdajući Macrona “da je ukinuo povišenje poreza na gorivo, koje je u početku izazvalo prosvjede, te ponudio veliko porezno rasterećenje kada je nasilje u prosincu doseglo vrhunac”.

Francuska medijska kuća podsjeća “kako je jedan ogranak pokreta ovaj tjedan izašao s prijedlogom da se ide na izbore za Europski parlament u svibnju, ali se ostali vođe prosvjeda ne slažu s tom idejom”.

Policija, naoružana “nesmrtonosnim gumenim kuglama”, koje su ozbiljno ozlijedile više prosvjednika, jučer je po prvi put bila opremljena karoserijskim kamerama, kako bi zabilježila upotrebu oružja od strane prosvjednika, što će se kao dokaz koristiti na sudu, ako bude potrebno.

Kao što smo rekli, uz ubačene skupine nasilnika, koje je Éric Drouet prepoznao kao pripadnike Black Bloka, raskol na “institucionalni” dio pokreta i onaj koji želi nastaviti s prosvjednim aktivnostima na ulici, logičnu uporabu društvenih medija u artikuliranju zahtjeva, uz opasnost da “najumorniji” mogu odustati od prosvjeda i nastaviti “neovisne debate” na aplikacijama i društvenim mrežama, i na kraju ubacivanjem kontraprosvjednog “crveno-plavog” pokreta, Žuti prsluci ulaze u razdbolje neizvjesnosti. Ali sve navedeno su odavno oprobane metode, od kojih je omiljena podijeliti mase na više frakcija i čelnici Žutih prsluka su morali računati na infiltracije, diskreditaciju i pojavu kontraprosvjeda. Je li ova priča završila, znat će se uskoro.

La France en Colere / France24

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

crvene marame I plavi prsluci su, diktatora i fašiste macrona, eskadroni smrti koji moraju ušutkati gladni narod francuske dok im diktator macron podržaje, novcem francuskih poreznih obveznika; američke nacionalne interese u venezueli I širom svijeta

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Pogledaj naslici vodju crvenih marama, prava francuska faca.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Izgleda kao da voli da mu se trpa nešto. Baš liči na onom klasičnog ljigu ljigavog i egotripera koji misli da je najpametniji na svijetu, a inače je obična mala kujica.

filip
Gost
filip
1 godina prije

gladan je zbog američkih sankcija

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa ako gledaš cnn moglo bi se tako reći ali od toga, što je narod u venezueli gladan, neće biti francuz manje gladan. ima bolesnika koji se hrane nesrećom drugih ali njih je malo.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Čuda velikoga.
Crvene marame opet u modi?
Slušati roditelje i starije….
marljivo učiti i raditi
i biti dobar drug…..
Tko bi rekao….

Agresor
Gost
Agresor
1 godina prije

Da se primjetiti da 30% policije bude u civilu

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

u francuskoj se sprema novi dugi marš dragog vođe

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

I koga ovo čudi? Da li bi vi poverili svoju budućnost onima koji hoće nasiljem da završe posao ili onima koji prodaju ideju i pre nego što su došli na vlast (što je fenomenalan potez Makrona).

Ni jedan pokret nije uspeo bez harizmatičnog vođe sposobnog da povede masu, sposobnog da stvori poverenje i da ga održi. Internet je dobar put ili recimo mobilna platforma ali ceo projekat mora da bude izuzetno dobro osmišljen, funkcionalan i mora imati “glavu” – vođu koji će biti sposoban moderator da bi sprečio glupiranje, spamovanje, razvodnjavanje… i obezbedio kvalitetnu diskusiju o važnim pitanjima. To je neophodno jer ljudi nisu u stanju da razvrstaju pitanja po prioritetu, da isključe osećanja već da se maksimalno koncentrišu na činjenice ali i da bi se sprečili trolovi sistema što je i najveća opasnost.

Narod može mnogo da postigne ali samo ako je ujedinjen oko zajedničkog cilja i ako se bori pameću a ne srcem – srce je lako zavarati, danas lakše nego ikada do sada. Nekada su se promene mogle izneti samo srcem ali danas narod ima moćnog saveznika – medije :)))))))
Zar nije vrh ironije?

Vaslij Zajcev (bivsi Dan Dare)
Gost
Vaslij Zajcev (bivsi Dan Dare)
1 godina prije

Mozda vrijedi dodati kako je provokatorska skupina Black Block poznata pod jos jednim nazivom, naime “Antifa”. Naravno da nemaju bas nikakve ideoloske veze s antifasizmom, vec se iskljucivo radi o suvremenim Smedjim kosuljama.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ni Antifa nemaju “ideološke” veze s Black Blokom, koji su deklarativno “anarhisti”, a oni bi deklaratvno bili “crveni” , iako su i jedni ni drugi, drugi više, nego prvo, pod palicom BND/CIA/MI6 i drugih službi. Ništa nepoznato, kao što nije nepoznato da o anarhizmu ili komunizma znaju onoliko koliko stoji na sličicama i citatima na Facebooku.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

Ok jesam ja za ove zute prsluke..Al kako licemerni komentatori su na ovom portalu. Francuska tu su “legalni” prosvjedi, u u Venecueli Americki placenici i jos neznam kakva pogrdna imena..ajde zamislite se malo

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Postavi to malo drugacije… Cijeli zapadni establisment je protiv zutih prsluka i demonstracija , au Venecueli je to ok. Priznaju i predsjednika sa ulice..

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

To je pravo licemjerje…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Koliko čovjek mora biti glup da stavi pod zajednički nazivnik Macronovo pozdravljanje ”obnove demokracije” kako on naziva državni udar u Venecueli, dok istovremeno mlati svoj vlastiti narod, da ne bi došlo do ”obnove demokracije” kojom bi on dobio šup kartu.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Evo gledam kastu kojoj ova vlast potpuno odgovara. Protestiraju za demokraciju, kao/ A vlastodrzackih milicija nigdje…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Raskol?
🙂
Nema tu nikakvog “raskola”.

Ima posljedica Macronovog represivnog aparata, koji broji na desetke TISUĆA policajca obučenih u teški armor, naoružani do zuba i ostalih agenata svih vrsta.
Protiv GOLORUKIH ljudi.
Naravno da je pokret vidno ranjen, prvi u redovima,
većina od Žp. koja je do sad pokazala agresiju su kažnjeni, zatvoreni, po bolnicama, pretučeni, poniženi. Tu ima starijih ljudi koji su sa najboljom demokratskom namjerom prosvjedovanja na ulici dobili ni krivi ni dužni UDARCE PO GLAVI, GUMENE METKE I SUZAVAC i intimidaciju od policije svih vrsta.
Policija je pokazala još neviđenu agresiju i protiv jako mlade djece, ranih srednjoškolaca.
Ali, ali, veliko Ali.
Ljudi u cijelom svijetu, ne samo u Francuskoj,
sada jasno VIDE kako je nepravedan, brutalan i licemjeran ne samo Macronov sistem, nego kad se digne glas i pokaže otpor i belgijski, nizozemski, engleski, njemacki…
Mislim da svatko tko osjeća prezir prema vladajućima, nepravdu i prebogaćenje bogatih u svojoj zemljama,
prati i uči “uživo” kako se stvari razvijaju sa Žutim prslucima, uličnom revolucijom bez ikakvog oružja u rukama.
Čak i neki visoki dužnosnici susjednih država daju podršku Žp.
I svi, ili bar ogromna većina jasno vidi, da u sammom centru stare Evrope,
na ulici, u krvi, valja se teška i mučna kriza k. kapitalizma,

I vrlo vjerojatno je svima Žp. u glavi, naravno nisu budale da to objave i kažu javno,
kad zatopli,
u proljeće,
rane će zacijeliti, Francuska će se mobilizirati u OPĆI USTANAK protiv Macronove tiranije,
koji za inicirati ga, nakon svega što se desilo, više neće biti nikakve prepreke ni pitanja dali je to ispravno ili nije.
Šef države i predstavnik bogatih, još uvijek sakriven i bahat ispred svog naroda,
opasno se igra vlastitom glavom,
jer krv nije voda,
kad masa općeg ustanka zajedno sa građanskim neposluhom zapali i paralizira cijelu državu,
Macron bi lako mogao završiti obješen na nekom drvetu,
u magli baklji,
pjesmi Marseljeze i
novom vjetru koji nezaustavljivo diže francuske zastave,
i kosi i diže sve na revoluciju,
udružene i složne ispod Trijumfalne kapije i
ispred oslobođenih Elizejskih poljana.
VIVA LA FRANCE!

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

U zadnjih barem 10 godina, niti jedan jedini prosvjed u Francuskoj nije prosao bez divljanja antifa milicija! Niti jedan jedini! Sve do ovoga danas!

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

A to nesto znaci!

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

Što?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Ajd da ti porastu zazubice- zadnjih barem 10 godina, svaki prosvjed ne borne za prava naroda, nego za odrzanje postojecih prava zagadjen je razbijanjem, premlacivanjem prosvjednika od strane placenickih milicija. Tako su mnogi prosvjednici drzani dalje od prosvjeda, a svaki prosvjed uprljan tipa- ta divlja rulja samo razbija, ne protestiraju demokratski i civilizacijski. Jucer su zuti prsluci (na stranu sto je Jerome ciljan namjerno) po n- put zatvoreni u jedan dio grada pa su ih zasipali suzavcem i pomenutim granatama. Uhiceno je preko 5000 ljudi, mnogi popili ekspresne zatvorske kazne, za razliku od inih bandi ( potrajalo bi da ti sve opisem)- jesam li zaboravila da policija svaki put posmatra rezimske milicije u djelovanju, jer ne smiju reagirati? Stetu tako zadnjih 40 godina placaju “zuti prsluci”. Danas, protesti burzujskih dinosaura-sedni, osmi, 16 arondisman, kasta kojoj je jako dobro u ovakvoj Francuskoj i ovakvoj EU- pajdasi kojima je prvi dan vratio par milijardi poreza, a iste milijarde pokupio od umirovljenika i radnika. Njih danas niti jedna granata suzavca nije stigla, niti jedan zandarm nije stavio prst na nikoga od njih! Napominjem da su prosvjedi bili deklarirani i mirni I JUCER , kada su zute prsluke , opet, poceli, onako demokratski, obradjivati.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

Aha, nisam skontao da si mislila na ove crvene marame.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

https://youtu.be/87IAWELzs0I Ovakvi “propagiraju nenasilje i demokraciju”- dobro poslusati i ovoga prvoga! Mislim, pored burzujskih fosila, pariske kaste ,par stotina placenika i nekoliko naivnih budala!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Možda, ali nema apolitičnih prosvjeda, kako oni kažu. Mi nismo s nikim, nego smo protiv ovog. Što to znači? Zaboravi Vučića i njegovu kliku. Zanima me kako može politički prosvjed biti apolitičan i koji klinac treba onom glumcu da glumi budalu, a bio mi je drag. što ne umre ko N. Glogovac. bolje bi mu bilo. Trifunović, kako mu je ime.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Valja očekivati da če španjolska vlada dati 8 dana vremena macronu da raspiše izbore ili če priznati žute prsluke

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

ma da naravno, ovako izgledaju “francuzi”, kao ovaj azijat na slici, sa francuskim imenom i prezimenom, Laurent Soulié.
niste objavili najvažniju činjenicu da je ovaj Laurent Soulié pristalica Macronove stranke “En Marche”, što su objavili čak i mainstream mediji na Zapadu.

Baš sam se čudio, zašto vlasnici Francuske, ciohazarska rotšildska mafija, dosada nisu aktivirali svoje protudemonstrante, Soroseve batinaše Antife i slične. Vjerojatno su mislili da će pokret žutih prsluka postepeno posustati i tako nestati sam od sebe. Međutim, kada su uvidjeli da nakon 2 mjeseca, pokret ne posustaje, sada se ide oprobanom taktikom, koja je već viđena u Njemačkoj, u taktici slabljenja pokreta Pegida i slabljenja stranke AFD.

1)-slanje plaćenih protudemonstranta, među kojima su i brojni batinaši Antife i upravo ovog “Crnog bloka”, o kojem se govori ovdje. Pripadnici Crnog bloka, su ustvari dio Antife, i glume kofol ljevičare i anahrhiste, a ustvari su plaćeni batinaši i razbijači duboke države, Oni su preklani u Hamburbgu na skupu G20 razbijali, demolirali na sve strane,
Dakle; slanje protudemonstranata ima za cilj zastrašiti građane i javnost, i tako oslabiti svaki pokušaj šireg otpora

2)-paralelno istovremeno se ubacivanjem vlastitih ljudi u svaki pokret i stranku, koji bi mogli biti prijetnja dubokoj državi, pokušava posijati razdor, taj pokret se oslabiti i razvodniti i usmjeriti u svom vlastitom smjeru, Poznati su mnogi primjeri iz NJemačke. Ubacivanje vlastitih ljudi u stranku AFD, da se otupi njena oštrica i da se posije razdor, I onda je fora ova; taj neki ubačeni čovjek duboke države, nakon nekoliko vremena iziđe is stranke AFD i kaže; joj kak sam se zeznuo, pa AFD je ekstremistička, nacistička stranka, koja želi srušiti demokratski poredak, unistiti Njemacku, izazvati rat, itd..

Vidi se da je Rotšildova mafija isturila ovog azijata i očigledna je taktika, da se sada posiju rasni i etnički nemiri i konflikti. Da u ovom protu-pokretu “crvenih šalova” vjerojatno bude puno Francuza, ne-europskog podrijetla, Afrikanaca, azijata i ostalih. I onda će se reći: ma to su prvai francuzi , demokrati i humanisti, a ovi iz Žutih psraluka”, su fašisti, rasisti, koji hoće samo “bijelu Francusku” i slično

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Poznati ciohazarski mutikaša Bernard Henri-Levy, već je nazvao Žute prsluke fašistima. Inače, taj isti Henri-Levy, prije 4 godine je u Kijevu na Majdanu držao govor pred pripadnicima Azova i nazvao ih borcima za slobodu i napadao Putina kao fašista i diktatora. Henri-Levy je osobni pajdo Sorosa.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Zasto mi je admin skinuo post sa linkom? Ok, mozda ne dozvoljavate reklame drugih kuca, ali valjda treba gledati sadrzaj?

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovana Ana,

Nedjelja je, tako da su komentari validirani s malim zakašnjenjem.

Ugodno čitanje i hvala na razumijevanju.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Steta! Zgodno bi bilo vidjeti dvije individue koji zagovaraju slobodu i demokraciju, od kojih jedan trazi od Macrona zaista fasisticke mjere, dajuci naslutiti kako niti mrtvi ne bi bili na odmet. Tip se zaista nabrijao na supranacionalnu EU- nesto kao- sve EU narode zatrti, ssvom silom. Druga individua je gotovo nackocio na novinara (kojem skidam kapu na hladnokrvnosti i civiliziranom ponasanju, fiksirajuci ga kao pobjesnjelo pseto. i frfljajuci ne znam vec sta). Napominjem- obojica su ucesnici danasnjeg prosvjeda za slobodu, demokraciju i toleranciju.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovana Ana,

Video je odličan i otkriva pravo lice “demokrata”.

Hvala još jednom na participaciji, a ako imate prijevod na jedan od nama razumljivih jezika, ne ustručavajte se poslati ga na desk@logicno.com. Naš tri člana redakcije koja pričaju francuski nisu pri računalima.

Redakcija

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije

nerazumis ti tome uopce..nema to veze za dmeokracijom ,slobodom..malo jace su tu igre bile..

Maduro
Gost
Maduro
1 godina prije

Zute veste su bile organizirane od strane americke elite koja je imala za cilj destabilizaicja Evrope,sada su ulogu preuzeli globalisti i organizirali crvene marame i sada uz sukob obadvije strane situaciju u Francuskoj zele stabilizirati ili bolje recneo zute veste destabilizirati..sve ide kako treba..

Agresor
Gost
Agresor
1 godina prije

Čitava litanija. Cinjenica je da ni jedan medij nece i ne smije prenositi sta se dogadja u srbiji i francuskoj. Jer po razmisljanjima spanjolaca engleza francuza cim ima 20.000građana tj opozicije na ulici protiv vlasti imaju oravo na legitimnog predsjednika.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
34
0
()
x