Zvanično imenovana prva žena kao premijerka Italije

Giorgia Meloni
21 komentar

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je u petak novoj premijerki zemlje Giorgia Meloni mandat za formiranje vlade. Očekuje se da će nova vlada položiti zakletvu u subotu.

Novu koalicionu vladu trebalo bi da formira nekoliko desničarskih stranaka, uključujući Melonijevu braću Italije (FdI), stranku Liga Mattea Salvinija i stranku Forza Italia, koju će predvoditi političar veteran i bivši premijer zemlje Silvio Berlusconi.

“Spremni smo da upravljamo Italijom”, navodi se u saopštenju objavljenom na Meloninoj zvaničnoj Facebook stranici. “Moći ćemo se svjesno i kompetentno suočiti s hitnostima i izazovima našeg vremena.”

Već je najavljen novi sastav vlade, pri čemu je FDI dobio devet ministarstava, dok su druga dva člana koalicije dobili po pet. Formiranje vlade dolazi nakon dvodnevnih zvaničnih konsultacija, poremećenih skandalom oko Berlusconijevog govora koji je procurio na sastanku njegove stranke.

Eksplozivne opaske, čiju je autentičnost u četvrtak medijima potvrdila Forza, uključivale su otkrića kao što je Berlusconi ponovo povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pri čemu su njih dvojica razmjenjivali “slatka” pisma i poklone uprkos tekućim tenzijama između Rima i Moskve oko tekućeg sukoba. Prema Berluskonijevim rečima, Putin ga naziva “prvim od svojih pet pravih prijatelja”.

Berlusconi je također osporio stav Zapada o neprijateljstvima, optužujući Kijev da je podsticao sukob odbacivanjem mirovnog plana za istočnu Ukrajinu. Međutim, skandal, izazvan curenjem informacija, očigledno je ostavio nepromenjeno formiranje koalicione vlade.

FDI je dobio najviše glasova 25. septembra tokom vanrednih izbora izazvanih padom premijera Marija Dragija. Prethodna vlada nije se mogla dogovoriti o tome kako se nositi s ekonomskim problemima s kojima se Italija suočava, poput rastuće inflacije i suočavanja s posljedicama pandemije Covid-19.

ItalijaMeloniNova vladaPremijerka
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ih ružna ko lopov.

CroExit
1 godina prije

Powered by WEF.

AJeTo
1 godina prije

I tako je, nakon 14 godina, štafeta iz Grčke stigla u Italiju.

Max
1 godina prije

Žena koja tvrdi da su joj Bog Domovina i Obitelj tri najvažnije stvaru u životu.

tihobl
1 godina prije

Talijanski Cipras.

Vojni analitičar
1 godina prije

Jućer, u petak je u mojoj firmi prva žena zvanično koristila muški WC na prvom katu.

Pa dobro ljudi zar je od svega vezanog uz Giorgiu Melloni najvažnije to što je “prva žena….”. Zadnjih desetljeća u svijetu smo imali stotine, možda i tisuće predsjednica, premijerki, ministrica, kraljica, generalica, gradonačelnica, šefica policije, guvernerki, astronautkinja, znanstvenica i čega sve ne. O rezultatima takvih eksperimenata neću sad ovdje raspravljati jer nije tema Ali neshvatljivo mi je da se još uvijek tupi “prva žena ovo, prva žena ono…”. Pa postaviti žene na visoke pozicije danas nije ništa neobično. To je gotovo pa obaveza. Dokle čemo se onda više načuđavati svaki puta kad neka žena uspije postati premijerka. Dokle ćemo praviti senzaciju svaki puta kad neka žena uspije prdnuti a ne ukenjati se pritom.

alexosijek
1 godina prije

Jel problem što je žena, ili je problem u ideologiji…ili to online postaje isto. Pa, EK vam vodi žena, ECB vodi žena…Hrvatsku vodi muškarac — pa vidi gdje smo stigli. Hoću reći, dakle ipak je agenda rod, spol, LGBTQ i još 70-tak naziva postigla izvrstan uspjeh ukoliko na ovim stranicama ljude bode u oči to što je žena (ali i majka i katolkinja – kako je izrekla na govorima). Pa, koliko godina su Italiju vodili svi drugi osim samih njih? Kao i kod nas zadnjih 6 godina, ali i duže? Da li je održiva ova politika USA i EU? Ne, definitivno. Da li će doći do promjene? Da, definitivno. Kako i kada? Ne znam, vidjeti ćemo, možda Italija, Švedska, dijelom i Francuska budu pokretači te promjene…Ali, sigurno ovo nije sukob spolova ili rodova (kako žele predstaviti), nego ideologija, kao i vjernika/nevjernika…možda Giorgia u svemu tome bude jedan od bitnijih kotačića..promjene… Čitaj više »

Snow
1 godina prije

PINOKIOKINA…ke belleca….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI