fbpx

Američke škole ukidaju domaću zadaću – Fox News ocijenjuje prednosti i mane

Djeca u školi

Neke škole u Sjedinjenim Američkim Državama će zabraniti dodjeljivanje domaćih zadaća ili ocjenjivanje djece, citirajući The Wall Street Journal izvještava Fox News. Prema pristalicama zabrane, djeca su previše zauzeta i treba im dati više vremena za odmor i druženje. Kritičari inicijative strahuju da će bez domaće zadaće mladi Amerikanci zaboraviti kako planirati svoje vrijeme, a roditelji neće moći kontrolirati njihov napredak.

Za djecu je jedna od glavnih božićnih radosti, naravno, da cijeli tjedan ili više, ne moraju ići u školu. Ali sada neke škole ograničavaju količinu domaćih zadaća ili ih u potpunosti ukidaju. Druge škole više ne daju djeci ocjene za domaću zadaću, izvještava The Wall Street Journal. Cilj ukidanja domaćih zadaća je dati učenicima više vremena za obitelj, čitanje i odmor. Ranije su se roditelji žalili na prekomjerno opterećenje djece školskim programom.

Jedan od roditelja koji je podržao ovakvu obrazovnu politiku je izjavio: “Ova djeca imaju toliko domaćih zadaća, počevši od najranije dobi, a ako još imaju kakve nastavne aktivnosti poslije škole ne mogu provesti vrijeme sa svojim obiteljima.”

Međutim, neki učitelji tvrde da ih ova inovacija lišava načina da konsolidiraju nastavni materijal, a neki roditelji smatraju da su isključeni iz obrazovnog procesa.

“Uobičajeno je u mom domu da držim stvari pod kontrolom, a domaća zadaća je prilika da saznam da li naše dijete zaostaje. Mislim da se roditelje ovdje jednostavno ne uzima u obzir”, rekao je jedan od protivnika ove inicijative.

Melissa Francis, Fox News: Imam osjećaj, Harris, da ti i ja imamo različita mišljenja o ovoj temi…

Harris Faulkner, voditeljica programa Fox News: Ovdje govorimo o odgovornosti i popunjavanju njihovog vremena. Postoje rokovi za ispunjavanje programa i domaći zadaci, a bez njih sve počinje šepati. Osim ako, naravno, nema drugih poticaja. Na primjer, rad. Ali ako netko ima devet godina, nema posao, već ima domaću zadaću!

Katie Pavlich, voditeljica programa Fox News: Ili nogomet…?

Melissa Francis: U redu. Bit ću s druge strane u ovoj bitci, jer u New Yorku postoji takav fenomen da neke škole puno traže i hvale se kako djeca rade nad domaćom zadaćom do jedan ujutro. Ovo je neka vrsta ludila. Rekla bih da je škola u koju ide moj najstariji sin vrlo konkurentna, vrlo brzo prolaze kroz materijal, stječu puno znanja, ali imaju rasporede “studentskih sati”. Želim reći da moj sin godinama učeći provodi više od osam sati dnevno. Kako ga ne mogu naučiti sve što je potrebno za to vrijeme,  da provede nekoliko sati kod kuće i ako želim provesti dio vremena s njim, ili da se bavi sportom ili nečim drugim…

Harris Faulkner: Ne govorim o tome. Naravno, to je iznimno veliko opterećenje. postoji i sport koji također razvija društvene navike i vještine, i tako dalje… Ali mora postojati neka vrsta ravnoteže. Ne želim ukidati domaću zadaću!

Melissa Francis: Ne baš!

Katie Pavlich: I to mi odgovara. Mislim da bi učitelji trebali biti odgovorni za ono što su ih naučili u učionici. Tako je učitelj više odgovoran za izvršavanje zadaća dodijeljenih u razredu. A ako imate problema, možete doći nakon predavanja, raditi s učiteljem i roditelji kod kuće… Naravno, možete to učiniti kod kuće, ali…

Harris Faulkner: Mogu li postaviti pitanje? Stvarno mislite da će ljudi provoditi mnogo više vremena s djecom ako ne rade domaću zadaću? Budući da mnoga djeca uglavnom rijetko vide svoje roditelje, jer gotovo svi rade.

Katie Pavlich: Da, ali to nije … Suština je da ne treba uvijek izvlačiti proces učenja izvan škole. Mislim da su učitelji dužni poučavati u učionici, tamo dovršiti zadaće i otići kući. Tako da djeca mogu biti djeca, umjesto da rade domaću zadaću.

Harris Faulkner: Ja sam u manjini!

Melissa Francis: Ne znam, ovdje sam kod kuće…

Katie Pavlich: Osim toga, nemam djece, tako da se moje mišljenje može i promijeniti.

Melissa Francis: Ne. Jer, dok moja djeca nisu narasla, također sam mislila da je domaća zadaća nužna, da su od ključne važnosti i da se radi o tome kako će organizirati svoj život. Ali sada živim ovdje, vodim djecu s raznih sportskih treninga, vraćamo se kući, radimo domaću zadaću… Ali nakon toga trebam samo malo vremena. Zato što su se bavili sportom, onda su radili domaću zadaću, večerali i već je bilo vrijeme za spavanje. A treba mi malo vremena da sjednem s njima, da razgovaram o tome kako im je prošao dan…

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Triba ploču minjat globuson
i ukinit krede da dica ne kredu krede?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Danas dižu male krede a sutra će velike.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@jezurka:
U bolnici
i prije nego rana zaraste
spremni ukrasti krastu?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

kRastrirati ih?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kao što govore sve naše svete knjige, iz Raja su najprije izašli Adam i Eva, a za njima Bog i Batina. Dok je Bog išao po zemlji, barem onoj u kojoj se nije u njega vjerovalo, Batina je bila glavno nastavno pomagalo. Bilo u matematici, bilo u kemiji, jezicima, to pomagalo je imalo univerzalnu primjenu.
Ali onda dođoše neka loša vremena, neoliberalni oblak se nadvio nad našim krajevima i Batina bješe istjerana iz Antiraja, natrag odakle je i došla. Gdje je Bog dospio, ne zna se. Možda bi se i znalo da Kinezi ne (s)maknuše direktora Interpola.
Djecu treba odgajati i obrazovati (uf, pa tako se to i zove, gle čuda) kako bi postali odgovorni poslušnici i vojnici novog, starog, zaostalog ili modernog poretka. Nekad ih se na to moralo prisiljavati, a danas se prisiljavaju sami. Nema na ovom dužničkom svijetu mjesta za one koji malo zarađuju. Mislim, nije da nema, ima, ali na dnu koje je šire od dna Kaspijskog jezera. Kad malo bolje promisliš, skoro svi smo na dnu. Osim vlasti i slizanih s vlasti. Oni nisu. Ne završavaju škole. To je za sirotinju. Škole se kupuju, kao krafne ujutro. S čokoladom? Ne, prometni fakultet, komada jedan molim zamotajte u škartoc.
Imam puno razumijevanje za Amerikance. Preopterećeni su. Odmah sam prepoznao naše gore list Katie Pavlich. Zalaže se za ukidanje domaćih zadaća. Kao i ja. Zato jer više ne idem u školu. Ne ide ni ona. A i kad sam išao, prepisivao sam. Prepisivala i ona. Prepisujući shvatio da je bolje prepisati točnu zadaću, nego li napisati netočnu. Ili nikakvu.
Amerikanci ne moraju učiti i ne moraju puno znati pa uglavnom i ne znaju. Osim kupiti one koji znaju. Koliko nam treba ove godine inženjera? 20000? Ajmo onda podijeliti toliko i toliko green card i uzeti koliko nam ih treba.
Dat ćemo im godišnju plaću da im se zavrti u glavi, a tu plaću ćemo oteti od bijelaca koji rade kao crnci ili od crnaca koji rade kao crnci. Tako da dno ostane na dnu.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Dobar 🙂
Što se prepisivanja tiče na njega je računato – dok prepisuješ moraš da pročitaš a tako nešto i ostane…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Čovjek bi pomislio da portalski bard liberalizma gubi vjeru. Teška izgleda dolaze vremena…

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Škola postaje igralište i poligon za zaglupljivanje. Klinci moraju bubati stvari napamet inače ništa od razvoja mozga. Ono što se do16te godine nauči napamet ostaje za cijeli život.
Ovo je za mlade roditelje, za starije je kasno.
Počinje se od trećeg mjeseca sa samoglasnicima, potom se prelazi na složenije riječi mama, tata, treba djetetu reći dnevno 20,000 riječi svaki dan do treće godine, to diže IQ trajno do 30%, učiti napamet pjesmice i brojalice čim progovori.
Sa tri ipo godine se uči drugi jezik još 10%(obvezatno jezični vrtić), sa četiri godine na klavir (razvija koncentraciju i memoriju) istovremeno kreće zbrajanje na prstiće,razvoj apstraktnoga mišljenja, prije osnovne škole mora znati napamet napisati tablicu množenja. inteligencija se razvija do pete šeste godine intezivno, to treba iskoristiti, dijete ne smije biti gladno, ovo je vrlo važno.

Radi se svaki dan sa djetetom, u početku minut ujutro i minut popodne, sedmično se povećanje za jedan minut ne duže od 15 min nikako, čim klinjo počne da se vrpolji stvar se prekida. kroz jutro majka radi sa djetetom, popodne otac, otac je kolosalno važan. napravi se plan po danima šta se i kako radi, kao u školi raspored. treba se uvesti takmičenje i navijanje ovo je krucijalno mora biti sve kroz igru i smijanje, inače ništa od svega jer se javljaju otpori. Slova, boje i brojevi moraju biti apsolvirani do treće godine, najlakše preko čitanja tablica sa automobila i boje i modela.

Majka navija za sina i slavi pobjedu sa sinom (gratifikacija odmah poslije uspjeha tj, pobjede)kada se takmiči protiv oca, otac redovito gubi (pušta da bude pobijeđen i brontulaje) ali sve teže i teže, tako se razvijaju kapaciteti za takmičenje i pobjeđivanje. uz dijete se mora sjediti inače neće samo, mora se potrošiti vrijeme. Pustiti dijete da se besciljno igra po cijele dane kada se mozak najintenzivnije razvija znači najgore zanemarivanje i zlostavljanje, nema besciljnog nabijanja baluna po ulici, sport se radi isključivo klubski organizirano sa profesionalnim trenerima, zaboravite talente to NE postoji postoji samo kvalitetan rad sa djetetom.
Za uber uspješnog klinju postoje tri pravila, tri rečenice, onaj koji se bude interesirao će znati pronaći koje su to tri rečenice. Sve ovo dosad nabrojeno je polovica onog što bi se trebalo raditi,ima toga još puuuno……

Klinju redovito voditi kod defektologa da se prati razvoj.
Dokaz uspjeha, prvi najbolji u gimnaziji drugi u svojoj generaciji, nikad nikakvih problema sa školom, kontrolne iz matematike napiše za 15 minuta ostalo vrijeme ide po razredu i pomaže drugima.
Onaj koji ne može prepoznati važnost razvoja intelektualnih i emotivnih kapaciteta u djeteta i raditi na njima radi od djeteta nesretnog čovjeka.

Učiti, učiti i samo učiti, kako je rekao drug Lenjin. ovaj put je bio u pravu!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

A ima i starinski vic: Marx kaže da je bolje imati ženu, a Engels – ljubavnicu. Lenjin kaže: treba imati obje. A ti se zatvoriš u sobu i učiš, učiš…
Lokalna varijanta: Lala. Ja kažem Sosi da sam kod ljubavnice, ljubavnici da samkod Sose, te se popnem na ambar i – spavam….

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

To je to. Tako su uvjek radile i plemenitaške familije ; u novije doba – diplomacija. Npr. Fran.što ranije…
Bitno je naglasiti učenje kroz igru…
Btw, danas dolaze u 1. gimn.bez da su savladali – čitanje s razumijevanjem (3. ili 4. osnovne).
Djetinjstvo je priprema za život. Ma što davatelji minusa mislili.
Čak neće biti svjesni mogućih talenata/ nedostataka kod djeteta, da se može daljr ispravno usmjerit.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

interesantno je kako se reagiralo na post, Ovo gore je gotov recept za uspjeh svakog djeteta. ima li netko tko to ne želi? ili nemaju malu djecu ili su ne zainteresirani, što mi je malo čudno.
Vidiš ti si isto pomalo pasivnoagresivno reagirao u prvom postu da bi osjetio potrebu za drugim dijelom, ne znam imaš li klince ali ako ti je ovo pomoglo, meni drago.
Najintenzivniji razvoj mozga kod djeteta je do treće godine, on uspije naučiti jedan jezik, savladati društvene norme i naučiti kontrolirati tjelesne funkcije. Razvoj je podijeljen po etapama uglavnom najvažnije do pete šeste, ako se uspiješ ubaciti u njegov razvoj dovoljno rano onda klinjo praktično nema ograničenja, najveći broj aktivnih gena kod čovjeka je povezan sa razvojem mozga. kad radiš sa njime u takvoj dobi onda stimuliraš i usmjeravaš razvoj mozga, praktički ga programiraš. moje kolege, koje sam nagovorio da rade sa klincima imaju isto rezultate van očekivanja, primjera radi, klinjo je riješio sve testove za upis u osnovnu školu, što se još nije dogodilo otkad ima te škole, najbolji dio je da ih je riješio sve točno, danas je šesti razred i ide okolo po takmičenjima, francuski je naučio u vrtiću sa tetama, a engleski mu je teška dosada. slično je bilo i sa onim malim što je pobijedio magnusa, ali to je druga priča….
Zaključak, što se više radi-igra sa klincima to su uspješniji, traži samo malo vremena i znanja.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Niš’ pasiv/agresiv. Znala sam od prije…ima i druge konotacije. Inače, danas sam već jednom komentatoru, koji se grdno ogriješio o Sokrata, rekla da me i tarot vidi kao dečka…pred par dana u jednom komentaru o religijama (Božić, Damask), navela sam da se 5% znanja usvaja do 5. god…

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

I još jedna VAŽNA stvar. Igra s drugom djecom. Ne samo učenje intetakcija, već i načina razmišljanja drugih ljudi.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

“Niš’ pasiv/agresiv. Znala sam od prije” je inače više ženski obrambeni mehanizam izražavanja.
No uglavnom, ovo gore rečeno je samo polovica razvijanja karaktera u klinje, druga polovica se trenira na malo drugačiji način, radi ilustracije imamo tipove koji imaju 160 pa su vatrogasci ili striptizete, znači što je to u njemu da ne koristi svoje resurse na najkvalitetniji način, frajer ima iq kao albert a život provodi ispodprosječno za svoje mogućnosti. Trik jer u razvijanju emocijonalne spremnosti da se nešto uradi, tj postigne. To traje jako dugo i jako je individualno, nešto na tu temu je natuknuto u filmu Good Will Hunting mada je više u fokusu adolescentska kriza nego razvojna ego psihologija. štaš niko nije savršen.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
1 godina prije

U principu pa to je i normalan postupak ako ameri kleknu u trecerazrednu zemlju ubrzo. Nece imati potrebe za mozgovima, niti ce biti policajci svijeta.Sta ce im onda previse mudraca pametnih.Poput mozgova-mudraca Sorosevih su i dosli na tanke grane.Ovo saltanje iz 5 u 3 je prilicno dobar potez.Da i mi odahnemo napokon .Usput skolovanje je i skupo u usa a iz jevrope mogu kupiti mozgove koje nisu skolovali za par zvaka.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

svejedno, ništa se neće promjeniti. kod njih gllava služi samo da bi nosili frizure

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

A skola da bi im neko cuvao djecu dok su na poslu.
Tramp kad bi uduplao broj nastavnih casova dobio bi naredne izbore bez problema.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Charlotte Thompson Iserbyt – The deliberate dumbing down of America (World)
Sve preporuke – pogledajte.

U Francuskoj će od naredne godine biti obvezno djeci krenuti u škole od 3-će godine – da se zaglupljivanje i indoktrinacija bolje prime.
Kvalitetna (klasična) naobrazba će biti dostupna samo odabranima.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Kao i dosad. U čemu je problem?
Hoće li i vjeronauk početi već u 3. godini života ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Ne,Kiki..Crkva će tražiti da se počne sa vjeronaukom odmah nakon začeća.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

E, al’ su tražili vjeronauk u vrtićima? Tolstoj nije bio nikakav nevjernik, ali ono što je napisao o vjeronauku za djecu – točno je. Apsolutno ne.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

kiki@buduće naraštaje neće kastrirati crkva, koja i tako gubi utjecaj koji je imala u društvu (iako se tebi zbog napisa u javnostii konstantnog potenciranja crkve i vjere po msm-u, možda čini drugačije), nego POLITIČKA KOREKTNOST pa ti se u vrtiće uvode i npr. slikovnice gay sadržaja. Da ne prejudicirate – Nemam ništa protiv gay populacije – imam jako puno prijatelja gay orjentacije, nego protiv propagande, jer jedno su prava – koja pred zakonom imamo svi ista, a drugo je nuclear family meltdown kao osnovne jedinice društva.
Zbog indoktrinacije po političkoj korektnosti djecu žele čim ranije u školama.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Škola nije JEDINI ‘oblikovatelj’ uma (viditi komentare). Postotke utjecaja treba nanovo istražit.
Drugo. Pa neće li stručnjaci, zdrava logika i roditelji imati utjecaja na programe. Pazi, netko to i financira. Ako pretpostavljaš nemogućnost utjecaja, onda pretpostavljaš – totalitarno društvo, ne samo manjak demokracije.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

jezevakucica@ Plan i orogram rada škola, ne dolazi od crkve, nego od UN-a (UNESCO), jer budući da žele federalizirati EU, moraju uskladiti planove i programe sa ostalim državama članicama, iako ne negiram utjecaj crkve, a osobno sam protiv vjeronauka u školama.
Sam portal Logično je lani objavio članak o Blaženki Divjak kako pada u nesvijest kada joj je HAZU postavila pitanje, zbog čega HR curriculum “Škola za život” mora čekati na odobrenje Velike Britanije glede istoga.
Prije nekih mjesec dana sam baš kopala o tom HR curriculumu, jer sve što znamo, znamo iz usta političara i msm-a. Ne znam na kojoj stranici sam zaslijedila (jako mi je žao što to nisam spremila) gdje se taj HR curriculum (upravo pod nazivom Škola za život) spominje još 2001.godine na nekom sastanku u Ženevi. Izvješće sa tog sastanka je bilo napisano u pdf. formatu i nije bilo objavljeno niti u jednom od medija.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ne trebamo tako daleko. U kojoj državi je u 5. osnovne uvedena prošle godine – informatika? Srbija. To se godinama j Hrv.prikazuje kao veliko čudo i napredak.
Oni koji se bore za nešto dobro nailazd na velika ometanja i podmetanja nogu. Tako da često ne vide čija je noga. A gube i cilj iz vida.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Nije istina. Škola u FRA je do sada bila obvezna od 6-te godine.
https://www.usatoday.com/story/news/world/2018/03/27/attention-french-parents-youll-need-send-your-3-year-olds-school-french-schools-become-obligatory-3/463552002/

Pogledaj bilo koji od njenih intervjua pa ćemo onda debatirati, jer uopće ne znaš o čemu pričam, odnosno, o čemu ona priča i zbog čega sam ju spomenula.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

To zavisi od programa škole. Možda će biti i dobar?
Škola nije jedina koja ima utjecaj: tu su (postojali su i postoci, ali internet i dr.mreže su to grdno promjenili), obitelj, ulica, mediji…

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

kiki@Gospođa koju sam spomenula je bila viši savjetnik za edukaciju u Reganovoj administraciji, a kada je vidjela što se radi, postala je zviždač.
malo više o njenom radu
https://unmasker4maine.wordpress.com/2014/07/08/back-to-basics-reform-or-obe-skinnerian-international-curriculum-by-charlotte-iserbyt/

Jesi li čula za common core?
Matematika: zadatak za djecu uzrasta 10 godina, ono što smo mi rješavali u 2 poteza.
Škola ima 90 učenika. Koliko razreda škola treba napraviti da bi u svakom bilo po 18 učenika.
dakle, x=90/18. x=5.
Za riješiti taj zadatak, djeca po “common core” programu MORAJU napraviti 107 koraka, inače se rezultat ne pika pa makar bio i ispravan.
To je poglupljavanje djece, a ne kvalitetan program, jer to s*anje od programa ubija logiku, a dok dođu do npr. derivacija neće znati ni kako se zovu od silnih koraka koje će morat napraviti da dođu do ispravnog rezultata na (njihov) željeni način.
Prekompleksno je ovo područje da bih išla parafrazirati sve što je Charlotte Iserbyt rekla i pokušala obijasniti (change agents, Hegelova dijalektika, BF Skinner, Humanist manifesto, slamanje društvenih vrijednosti, etc.), pogledaj sama, vrijedno je.
Istina je da škola nije jedina koja ima utjecaj, ali što ranije djecu odvojiš od obitelji, svi ostali utjecaji će biti jači.

evo ti npr. ovaj
https://www.youtube.com/watch?v=9RTSZH2xDV4

anti-sistem
Gost
anti-sistem
1 godina prije

Škola je mjesto gdje se ispire mozak budućih radnika-robova.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Djecu treba ispisati iz škole i upisati u neki nogometni klub.Obavezno ih učlaniti u neku dobro stojeću partiju i za svaki slučaj u NATO pakt,čisto radi osiguranja da ne dođe do vršnjačkog nasilja.E da ne zaboravim i učlanjenje u MMF,radi đeparca.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Umpah dobija jaku konkurenciju – eto kapitalizma na delu u kome ćemo uživati 🙂

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Kako jih je krenula karta još malo pa će škole ukinuti totalno, a i mirovine i zdravstvo. Iz prostog razloga kaj će sve šolde spiskat u razvoj oružja da stignu Ruse, pa jim neće niš ostati za škole i ostalo……
A već sad su polupismeni, njihova srednja je ravna našoj osnovnoj po težini a fakultet našoj srednjoj.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

I gore. Jedna došla – oko 2000.- na postdipl.iz Kanade u Hrv. – kemija, i uopće nije mogla pratiti kolegije.
Njemačka! 90-te., kraj. Arhimedov poučak u srednjoj….!
E to vam je nwo. Ali zato Kinezići i J.Koreja – prva mjesta…

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Iz škola treba izbaciti sve obaveze, uključujući i učenje. Tako obrazovana djeca će kada odrastu vjerovati svojim vladama i masmedijima.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Da se upoznamo, Bond, James Bond.

14 razloga zašto su škole u Finskoj najbolje na svetu
Došao je i prvi školski dan, a najviše su srećni oni koji prvi put sedaju u školske klupe. Prema istraživanjima, finski učenici su među najboljima na svetu.
Budući da u poređenju sa drugim nacijama u proseku provode najmanje vremena u školi, a da im je za pisanje domaćih zadataka potrebno najviše 30 minuta dnevno, normalno je da se zapitamo – kako onda finski đaci postižu tako ogroman uspeh?
Saznajte koje su tajne obrazovnog sistema u Finskoj i zašto su ova deca na vrhu liste najuspešnijih đaka:
Sve je besplatno
Finsko obrazovanje je u potpunosti besplatno. Sve propratne stvari povezane sa školom su isto tako besplatne, kako ručak, užina, ekskurzije, tako i sva ostala potrebna školska pomagala.
Ukoliko učenik živi na udaljenosti od škole koja je veća od 2 kilometra, obezbeđen je poseban autobus sa besplatnim prevozom u oba pravca. Sve ove troškove pokriva država. Za obrazovne ciljeve se iz ukupnog budžeta izdvaja 12.2%.
Individualni pristup svakom učeniku
Ono što je interesantno i što zaslužuje svaku pohvalu je činjenica da u Finskoj učenici sa različitim fizičkim i mentalnim sposobnostima uče zajedno. Ukoliko dete ima problem da prati određene delove nastave, nastavnici organizuju dopunske individualne časove. Postoje i dopunski predmeti, kao na primer časovi maternjeg jezika za decu drugih nacionalnosti.
U Finskoj nastavni kadar veruje da svaki učenik može sam sebi da odabere aktivnost. Shodno tome, ukoliko učenik nije zainteresovan za neku lekciju koja se obrađuje, može da čita knjigu ili da izrađuje nešto kreativno svojim rukama.
Ocene se saopštavaju samo učenicima
Način bodovanja uspeha učenika u Finskoj ima 10 poena. Ipak, oni se ne daju do trećeg razreda. Od trećeg do sedmog razreda nastavnici najviše primenjuju opisno ocenjivanje od: „Može mnogo bolje“, pa sve do „Odlično“.
Samo učenici znaju svoje opisne ocene ili poene. Ova zapažanja služe samo da bi motivisali decu sa ciljem da se usavrše i da naprave korekciju njihovog individualnog obrazovnog plana i razvoja.
Može da dođe u školu i u pidžami
Ne postoje uniforme u finskim školama. Deca mogu da dolaze obučena onako kako žele. Skoro i da ne postoje ograničenja u pogledu kodeksa oblačenja. Učenici se često mogu videti u pidžami, ili samo u čarapama, bez cipela. Udobnost pre svega.
Za vreme predavanja deca mogu da sede u položaju koji im je udoban
Učenici ne moraju po svaku cenu da sede u školskim klupama, odnosno na stolicama. Ukoliko im je udobno da slušaju nastavu sedeći na sofi ili na tepihu, odnosno na podu, to im je dozvoljeno.
Kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, nastava se održava napolju u prirodi, sedeći na travi ili na specijalnim klupama postavljenim kao u amfiteatru.
Pišu malo domaćih zadataka
Nastavnici u Finskoj veruju da dete kod kuće treba da se odmori i da se druži sa porodicom i prijateljima. Domaći zadaci oduzimaju veoma malo vremena, od 15 do 30 minuta dnevno i najčešće su interesantni. Na primer, domaći iz istorije može da bude zadatak da dete pita baku o životu u prošlosti, odnosno “u njeno vreme”, sa ciljem da uoči razliku sa današnjim, modernim dobom u kojem živimo.
Ne postoje pismeni zadaci i testovi
Obrazovni sistem u Finskoj se vodi motom da jedan čovek treba da bude spreman ili za život ili za testove, a oni su očigledno izabrali ovo prvo.
Zbog toga ovde nema mesta za pismene zadatke, klasična odgovaranja i testove. Postoji samo jedan standardizovani test koji svaki učenik polaže sa 16 godina kada završi srednju školu.
U nekim školama su ukinuti svi predmeti
Šta ovo znači? Jedan od novih pravaca kojima se bavi finski obrazovni sistem je ukidanje svih standardnih predmeta i započinjanje novog obrazovnog pravca nazvanog „Učenje zasnovano na pojavama“.
Umesto klasičnih lekcija i predmeta, postoje predavanja koja traju 6 nedelja i tada učenici istražuju jednu temu sa nekoliko različitih aspekata. Na primer, migrante sa geografskog aspekta (odakle dolaze), istorijskog (odakle potiču), kulturološkog (kakvu tradiciju su negovali u zemlji porekla).
Deca postavljaju pitanja, a istovremeno, preko niza diskusija, sami pronalaze odgovore.
Imaju veće pauze između časova
Koliko god da su neka predavanja interesantna, za decu su najinteresantniji odmori, odnosno pauze između časova. Posle časa od 45 minuta, deca imaju odmor od 15 minuta.
Nastavnici u Finskoj su prilično kul
Prosečna plata nastavnika u Finskoj je oko 3500 evra mesečno. Biti nastavnik u školi, prilično je prestižna profesija i za nju je zainteresovanost 10 puta veća nego za bilo koje drugo radno mesto.
Ne postoji striktan program u nastavnom planu u Finskoj. Svaki nastavnik samostalno odlučuje kakav nastavni plan će da sprovodi i koje knjige će učenici da koriste.
Pored nastavnika postoji i specijalni asistent za vreme časova koji učenike usmerava i pomaže im.
Učenici uče samo one stvari koje su im potrebne u životu
Na časovima plivanja učenici uče kako da prepoznaju signale ako se neko davi u vodi. Na časovima domaćinstva deca uče kako da kuvaju, pletu i šiju.
Mnogo pažnje se usmerava na brigu i negu prirode, odnosno životne sredine.
Finski učenici mogu da veoma lako naprave svoj rezime, portfolio ili sopstveni veb sajt.
U Finskoj veruju da svaki učenik treba da bude spreman za životne izazove. To podrazumeva da nema potrebe za „bubanjem“, odnosno za učenjem podataka napamet, jer zašto onda imamo Internet?
Sve škole su podjednako dobre
Nema potrebe da roditelji razmišljaju gde će upisati svoje dete, zato što ne postoje elitne, bolje ili lošije škole. Sve su na istom nivou, a obično se bira po principu koja je škola najbliža kući.
Gde god da učenik živi, u svakoj školi će dobiti isto kvalitetno obrazovanje, sve stvari koje mu sleduju, kao i odličnu hranu.
Deca sama odlučuju šta će jesti
Hrana u finskim školama je obilna i raznovrsna. Meni se objavljuje jedan mesec ranije na zvaničnoj veb stranici škole, sa ciljem da ga učenici pregledaju i da se izjasne šta bi najviše voleli da jedu.
Zastupljene su sve vrste hrane, a dostupna je i vegetarijanska verzija obroka.
U školama se organizuju pidžama-zabave sa spavanjem
Ponekad deca donose svoje vreće za spavanje i ostaju da prenoće sa svojim drugovima i nastavnicima. Zajedno gledaju filmove, igraju se, a najčešće spavaju u fiskulturnoj sali. Ujutru doručkuju i jedu sladoled.
Ko ne bi voleo da ide u školu u Finskoj? Čak bismo i mi voleli da vratimo vreme unazad i da ponovo budemo đaci. Možda i ukrademo neki pozitivan primer iz finskog obrazovnog sistema i malo izmenimo naš nastavni plan. – (O)Milena | CRNOBELO rs

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Jebo’takvu školu u kojoj nema šalabahtera,magarećih klupa i Titove slike na zidu.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Titova slika se podrazumeva – zar ne vidiš da je to živi komunizam.

To što si izneo bruno me podsetilo na jedan članak o norveškom novinaru koji je intervuisao službenicu svog ministarstva za socijalna pitanja (recimo) koja je tvrdila da je normalno da postoji više rodova, da je to prirodno?!? i profesorku sa Kembridža koja ju je isekla kao repu. A Norveška i Finska nisu daleko – u svakom smislu.

Ali ovaj komentar se odlično uklapa u članak. Pre tridesetak godina razmišljanje je bilo da je na Zapadu sve bolje pa i obrazovni sistem. A onda sam video neke serije pa čak i dokumentarni program gde učenici za pismeni dobijaju test u kome biraju tačan odgovor pod a, b ili c?????? Imam i rodbinu koja je, nažalost, išla u takve škole…

Najbolji udžbenici iz kojim sam učio su oni koje je sačuvala moja majka iz srednje škole. Tamo je tako dobro i pristupačno objašnjeno da sam ih čitao kao lektiru. Čitajući današnje udžbenike ne mali broj puta ostanem zbunjen, potpuno razumem decu koja iz njih uče. U svakom slučaju, ja nisam voleo domaće zadatke jer sam praktično sve učio na času (mnogo lakše učim ono što čujem nego što pročitam) a i oduzima vreme – za fudbal, pecanje, sankanje…

Šalu na stranu, domaći zadaci su vrlo bitni ali nisu presudni. Ako nastavni program, udžbenici i nastavni kadar (tj. bilo šta od nabrojanog) nisu kvalitetni neće deca dovoljno naučiti makar noćevala u školi. Ali ako država (SAD konkretno) “štiti decu” (od roditelja) pri odluci o promeni pola već od uzrasta od 5 godina (za sada samo predlog koji se ozbiljno razmatra) onda ovakva “rasterećenja” dece zvuče sasvim logično – koja će imati još više vremena za video igrice.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Sve točno. Što stariji udžbenik to – bolji. On mora biti takav da se samo uz pomoć njega može naučiti potrebno.
Današnji su katastrofa. Jer je to biznis. Pa se za recenzente uzimaju ljudi bez objavlj.članaka ili radova.
Ako je dobar program i prof., ovo se može prevazići…međutim….

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Zatrebalo mi da se podsetim nekih detalja o kvarkovima, “okrenem internet” i nađem FE-NO-ME-NA-LAN diplomski rad iz nuklearne fizike. Toliko dobro napisan da može da se prati sa najosnovnijim predznanjem. Devojka je postavila takve temelje iz te oblasti da se može nadgrađivati na bilo kom mestu.

Danas je lako za onoga ko želi da uči. Evo ja danas u 50toj godini učim programske jezike od svoje kuće što je ranije bilo nezamislivo. Može i da se radi od kuće, mogućnosti su neverovatne i svakim danom sve veće. Sa minimalnim sretstvima ali sa dobrom organizacijom mogli bi da napravimo čudo. Ali…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

A trojansko konjske klupe?
Nama su zbog Jovankine pundže (slika)morali dizat plafon.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@giordano:
Jako blizu idealnom i puno hvala na trudu.
U vezi domaćeg rada:
A domaće je domaće?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Jel’Jovanka glumila Marge u Simpsonima ili obratno?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Nema odgovora,
zvonilo je!

Mladi Staljin na ispitu:
PROF:
Koliko je 321-128
STALJIN:
A što se to tebe tiče?

U Čiti su banane-Jane,Tarzanu dok je tražio banane?

Gumiflex
Gost
Gumiflex
1 godina prije

Ovoga Giordana B. bi trebalo opet spaliti zbog hereze. Što nedostaje postojećem obrazovnom sustavu? Pa zar ne vidite, kako isti uspješno proizvodi nogometaše i pripadajuće im sponzoruše. Što bi vi sada htjeli? Doture ne trebate, jer vlast veli da je jedan župnik vrijedniji od 10 liječnika. Ne trebate niti inženjere, jer će kinezi izgraditi most koji vam ne treba. Do sada ste se uvjerili i sami, da vam niti brodogradnja nije jača strana.
Ne trebate niti seljake, jer ste im rekli, da pale traktor i pravac Srbija, a one seljake s ispravnom krvnom slikom ste poslali u Irsku, da se okušaju u pranju čaša.
Danas klince ne treba zamarati učenjem jer za konobarenje i čiščenja apartmana ne morate biti lumen. Valjalo bi možda samo oformiti jednu grupu darovitih učenika za strane jezike, koji bi se potom na benzinskim pumpama godinama usavršavali pranjem automobila strancima.
Mislim, da bi balkan trebao pratiti svjetske trendove i postojeći školski program obogatiti smjerom za Instagram ili YouTube influence-re.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Sounds like hippie school to me…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Fala bogu.
Domaci zadaci postoje zbog lenjosti ucitelja.
Osim toga danas ne vazi formalno znanje, bubanje, vec emotivna inteligencija, kako se ulizavati. Do formalnih podataka se uvek moze doci preko interneta.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Elita ide od malih nogu u elitne skole. Tamo ih uce da budi vladari. Da su oredredeni za vladare je jasno po sebi. Posao dobijaju preko veza. I to je predodrdeno. Ali eto… da ne budu skroz debilni.
U komunalne/drzavne skole ide sirotinja. Tamo ih uce da budu dobri podanici.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ako ih ne pregledava. Ali i onda ima koristi za učenika.
Jedna cijenjena komentatorica se ovdje požalila kako joj je prof.dao nešto da prepiše…a ona se – uvrijedila i pomislila kako je to – glupo. Dan danas se vidi u njenim komentarima da joj fali – sistematičnost i postupnost u komentarima.

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

Sto manje skole i skolskih zadataka, sto vise zaglupljivanja i realitija, a za sve probleme, tu je uvijek jeftina droga…idealni stanovnici svake drzave

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Mora da su malo prošetali Hrvatskom a i malo istočnije. Pa upoznali sve ove uspješne poduzetnike i političare koji su i bez školovanja zasjeli na vlast. S toga mislim da je ukidanje domaće zadaće samo prvi korak a slijedi ukidanje škole kao institucije. Što bi se gnjavio kada u Širokom možeš kupiti diplomu.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

U finskoj koja ima jedan od najboljih obrazovnih sustava to je davno ukinuto

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Djecu se sustavno i namjerno zaglupljuje, jer liberalni sustav treba ovce koje su taman dovoljno inteligentne da rukuju sa strojevima i vode jednostavno računovodstvo, ali ništa više od toga. Liberalnom sustavu najmanje trebaju individue koje misle, i svjesne su laži u kojoj žive. To se nastoji spriječiti pod svaku cijenu.

Pod krinkom ‘zaštite ljudskih prava učenika’, nastavnike se efektivno sprečava da discipliniraju djecu, ukore ih, izbace sa sata u hodnik, itd. Umjesto toga, moraju trpiti male delikvente, koji ni sami ne shvaćaju koliko su bedasti i koliku štetu čine sami sebi.

Normalno, ta ista ‘ljudska prava’ koja ih štite od izbacivanja u hodnik kad ometaju nastavu, ne važe ako im roditelji ne uplate ratu kredita za stan u kojem žive. Tada ih se momentalno naglavačke deložira na ulicu, skupa s roditeljima, braćom i sestrama, i njihovim ljudskim pravima.

Pravi napredak u rješavanju obrazovnog sustava u Hrvatskoj bi bio povratak na obrazovni sustav od prije 20 – 30 godina, kad se djecu zaista tjeralo da uče, a ne trkeljalo o nerkakvim izmišljenim ‘pravima’, dok se učenici pretvaraju u debile i bespomoćne robove liberalnog sustava.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
1 godina prije

Ispada da je Idiocracy proročanski film.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Idiocracy

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Treba djecu uciti kako se zdravo hraniti, kako zivjeti u skladu s prirodom. Treba ih uciti kako nastaje novac (ne kako se stampa)…Ako zelimo izbjeci da nasa djeca u buducnosti ratuju ucimo ih zajednistvu a ne natjecanju!

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Slažem se, sve u školi obaviti! Doma samo pričati s roditeljima, dodatno predložiti djetetu knjigu ili film o onome što ga zanima, ovisno o dobi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
55
0
()
x