UN agencija otkriva uticaj zatvaranja škola tokom Covida-19

Online nastava
8 komentara

Zatvaranje škola dovelo je do gubitka osnovnih vještina računanja i pismenosti i izazvalo niz problema sa mentalnim zdravljem, saopštio je Dječji fond Ujedinjenih nacija.

Štetu po obrazovanje djece tokom pandemije Covid-19 teško je nadoknaditi, jer mnogi mladi ljudi gube „osnovne vještine računanja i pismenosti“ zbog zatvaranja škola, saopštio je UNICEF.

„Sasvim jednostavno, gledamo na skoro nepremostivu skalu gubitka u školovanju djece“, rekao je šef za obrazovanje UNICEF-a Robert Jenkins u ponedjeljak.

„Iako se poremećaji u učenju moraju okončati, samo ponovno otvaranje škola nije dovoljno. Učenicima je potrebna intenzivna podrška da povrate izgubljeno obrazovanje“, tvrdi Jenkins, dodajući da škole „takođe moraju da idu dublje od mjesta učenja kako bi obnovile mentalno i fizičko zdravlje djece, društveni razvoj i ishranu“.

UNICEF je tvrdio da su djeca „izgubila osnovne vještine računanja i pismenosti“ koje bi „stekli da su bili u učionici“, dok se smatra da su mlađa djeca najviše pogođena nedostatkom ovakvog školovanja.

Broj desetogodišnjaka u zemljama sa niskim i srednjim prihodima koji ne znaju da čitaju ili pišu porastao je za nevjerovatnih 17 %, sa 53 % na 70 %.

Takođe se smatra da je šteta univerzalna i pogađa djecu od Etiopije i Južne Afrike do Brazila i Sjedinjenih Država.

UNICEF je dalje upozorio da je zatvaranje škola tokom pandemije „uticalo na mentalno zdravlje djece, smanjilo njihov pristup redovnom izvoru hrane i povećalo rizik od zlostavljanja“.

Preko 370 miliona učenika propustilo je školske obroke zbog zatvaranja, što je jedina sigurna hranu za mnogu siromašnu djecu, dok su „visoke stope anksioznosti i depresije“ među djecom zabilježene od početka pandemije 2020. godine – pri čemu su žene najviše pogođene.

CovidDjecamentalno zdravljePandemijaŠkolaUNzatvaranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
2 godine prije

ono kad globohomo mafija potpali krizu korona krizu s bolnickim protokolima koji uzrokuju smrt pa njihova “agenCIA” dijagnosticira problem.

🤡

preseren3
2 godine prije

Imali smo u lljudskoj istoriji puno nekih razdoblja…
Posle WW2 doba oporavka.
Pa hipije, baby boom…
Pa milenijce, pa razdoblje, kad je mladež otkrila online igre…
E sad čemo dobiti Idiocracy…
Jer, nije samo obrazovni sistem raspao, rođeni u tom razdoblju mogu biti zakrnjeli zbog psihičkog uticaja na majke, cjepiva, počinju kasnije govoriti, zbog brnjice…
Bit če to vrlo zahvalna biračka baza za buduče voditelje…

Jbs
2 godine prije

Još si ziva? Dragi mi je , ali nije ti boja dobra zadnje vrime

tuf
2 godine prije

Sad će oni iznebuha izroditi Naknadnu Pamet(tm), snebivati se & iščuđavati nad sudbinom kletom svih koje je Covid kampanja okrznula, ozlijedila ili ubila. Novinari opet mogu puniti naslovnice depresivnim, potresnim ali prije svega ekskluzivnim reportažama o samoubojstvima, poslovnim i osobnim krahovima, psihičkim slučajevima, obračunima na ulicama. Sociolozima će se financirati brojna istraživanja o učinku krize. Farmaceuti opet mogu višestruko zarađivati na spuštačima i dizačima – što u kliničkim okvirima što van njih. Političari će uživati u plodovima ostvarene kontrole nad aspektima života. A narod, naivan kakav je, okrenuti će se jedan protiv drugog zbog neimaštine ili parkirnog mjesta ili krivo izrečene riječi. Nitko neće otići do visokih ograda i bedema iza kojih stoje lutkari njihovih života.

Zagten
2 godine prije

Zatvaranje skola je najbolja stvar u ovoj prici. Po ovoj logici djeca, a vecinu ljudske povijesti su srecom po njih tada bili izvan skole, bili su u teskim problemima. Mos si misliti.

DEDA
2 godine prije

RODITELJI KLINCI NETREBAJU NIKAKVU ŠKOLU.DANAS UPALI MOBAČ I IMA SKORO SVE KAJ MU TREBA.PISMENI SU I SVIJETSKI DOKTORI PA SE IPAK OTKRILA ISTINA DA SU ZADNJE DVE GODINE IPAK NEPISMENI.VISOKO SI DIŽEMO LJESTVICU KOJU NEMREMO PRESKOČIT.PISMEN JE I ARHITEKT PA SRUŠI ZGRADU SVOJIM IZRAČUNOM.ŠKOLA NIJE DEMOKRACIJA AKO JE OBAVEZNA.GOVORIMO O PISMENOSTI A VJERONAUK U ŠKOLI.TOLIKO O PISMENOSTI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI