Američki astronaut nakon 45 godina nagrađen za organiziranje “Lunarne olimpijade”

Charlie Duke
29 komentara

Čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach je predao posebnu nagradu američkom astronautu Charlesu Dukeu, koji je 1972. godine bio prva osoba koja se bavila sportom na Mjesecu. Pokušaj skakanja na Zemljinom satelitu je Dukea gotovo stajao života. Naime, zbog teške naprtnjače izgubio je ravnotežu i pao, riskirajući da ošteti sustave za održavanje na životu. Međutim, sve je dobro završilo, izvještava Euronews.

Olimpijska nagrada za skok na Mjesecu, ovim je riječima glavni tajnik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach predao posebnu nagradu astronautu Charlesu Dukeu, koji je odlučio biti prvi čovjek koji će se baviti sportom na Mjesecu.

Godine 1972. su astronauti ekspedicije “Apollo 16”, Charles Duke i John Young, sletjeli na površinu satelita Zemlje i navodno su se odlučili natjecati u skoku u vis. Igru su u čast Olimpijade u Münchenu, koja se održala iste godine, nazvali “Lunarna olimpijada”.

Charles Duke: Imali smo još nekoliko minuta pa smo odlučili organizirati “Lunarne Olimpijske igre”. Odlučio sam pokušati postaviti rekord na Mjesecu u skoku u vis.

Thomas Bach, čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora: Do danas, kao predstavnici 206 nacionalnih olimpijskih odbora, možemo reći da su olimpijski duh i olimpijski pokret globalni fenomen. Ali sada se sa sigurnošću može reći da je to fenomen “svemirske” skale.

Prema pripovijesti, skok na Mjesecu je Dukea gotovo stajao života. Zbog teške torbe na leđima, astronaut nije mogao zadržati ravnotežu i pao je. Najgora stvar u ovoj situaciji bi bila oštećenje skafandera ili ruksaka s instrumentima, jer se u slučaju problema mogao pokvariti sustav za održavanje astronauta u životu. “Lunarna olimpijada” mogla je završiti tragično. Prema Dukeu, bio je to prvi i posljednji put kad je, dok je bio na Mjesecu, doživio paniku i strah za vlastiti život.

VIDEO – Snimka “Lunarne olimpijada” i dodjela nagrade Charlesu Dukeu nakon više od 45 godina

 

Apollo 16astronautiCharles DukeJohn YoungkosmonautikaLunarna olimpijadaNASAThomas Bach
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Svako ko se u mladosti bavi nekom fizickom aktivnoscu, to mu se u starosti visestruko vraca.
Deca koja se uclane u klubove, nece biti prepustena ulici i nece imati problema sa drogom.
Najveci broj krivicnih dela cine narkomani, tako da to nije tudja briga, nego briga cele zajednice.
Popularizacija sporta najvise dolazi od nasih uspesnih sportista.
Sport je postao i veliki biznis, narocito fudbal, mada mi u Srbiji, nismo toliko uspesni u nogometu, kao sto je to slucaj u Hrvatskoj, ali se mozemo, imamo mogucnost, ugledati se na Hrvatski fudbal, uspesni smo u nekim drugim sportovima.
Sportisti su uspesni i u privrednim aktivnostima, gde god da su rukovodioci imaju uspeha.

Umpah Pah
5 godine prije

Mesecina bato!

Koba
5 godine prije

Ti bi trebao imati toliko obraza da se informiraš prije što nekog drugog optužiš za laganje. Činjenica je da su se slijetanja na mjesec dogodila. Zavjera na tom nivou u kojoj bi morao učestvovati i sam SSSr nije ni racionalno moguća.

Koba
5 godine prije

Tragedija za odrasle je “ravna Zemlja”. Težina ruksaka bi bila njegova masa pomnožena s ubrzanjem mjesečeve sile teže.

Goce
5 godine prije

Danas izbrisano rekordnih 9 komentara razlicitih komentatora, koji tvrde da ameri nisu nikad bili na mjesecu i da je ovo sve jedna velika farsa. Logicno je izgleda na platnom spisku NASA/e. Em ucestali sa raznim svemirskim temama, em ih ne smijes dovoditi u sumnju. Bravo manipulatori!

davor
5 godine prije

Znači nismo se vraćali na mjesec odonda zbog opasnosti od sportskih ozljeda?

Hezbollah
5 godine prije

U vrijeme tih Olimpijskih igara računalo je bilo veliko kao ormar i ukupna memorija mu je bila oko 400 MB što je veličina jednog video clipa na YouTubeu. Mislim da u modulu Apolo nema mjesta za ormar. Oni su bili na Mjesecu kao i ja.

internet je zakon
5 godine prije

A jesu li mozda olimpijsku vatru upalili bez zraka ? Da je bio tamo umro bi deset puta od cancera teske radijacije gore. Izvan atmosfere je rostilj tihi ali ubitacan. U onim konzervama bez zastite nebi daleko to je jasno svakome sto i malo poznaje fiziku i kemiju.
I sportsko pitanje zasto nismo imali svake 4 godine moon olimpijadu. hihihihi
Crtani filmovi i muppet show

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI