Anketa: Većina Amerikanaca ne želi rat protiv Irana

vojna parada Iran
38 komentara

Sudeći po aktivnostima izraelskog režima i verbalnom sukobu proteklih dana između Sjedinjenih Država i iranskog vodstva, većina analitičara je raspravljala o mogućem napadu američke vojske na Islamsku Republiku. Naravno, ovaj ratni vihor bi privukao i druge aktere i posljedice bi mogle biti katastrofalne, stoga mnogi misle da će se situacija ipak smiriti.

Utješna vijest stiže i iz samih Sjedinjenih Država. Naime, prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja, većina Amerikanaca odlučno odbacuje ulazak zemlje u rat protiv Irana.

Iako po mnogima nikad prije nije svijet nije bio toliko blizu rata između Sjedinjenih Američkih Država i Irana kao danas. To je zapravo stari plan američkih neokonzervativaca i tvrdolinijaša, kojeg podupiru Izrael i židovski lobi u Americi. Javno ga je predstavio general Wesley Clark još 2007. godine. Prema generalu Clarku su SAD i saveznici trebali zauzeti Irak, Siriju, Libanon, Libiju, Somaliju, Sudan i na kraju Iran.

VIDEO – General Wesley Clark predstavlja plan uništenja 7 država u 5 godina

Američka vlada kao da očajnički traži traže razloge za napad na azijsku zemlje i svrgne šiitsko vodstvo u Teheranu, koje je došlo na vlast zbog američke podrške tiraniji šaha Reze Pahlavija.

Ali u američkoj populaciji nema većinske potpore za vojnu kampanju protiv Irana i bilo koji korak u ovom smjeru bi republikance mogao skupo koštati na predstojećim izborima u Sjedinjenim Državama.

Podsjetimo, 6. studenog se u Americi održavaju izbori na kojima se biraju svi zastupnici Predstavničkog doma i 30 od 100 senatora u Senatu američkog Kongresa, te 39 saveznih i teritorijalnih guvernera, te brojni drugi državni i lokalni dužnosnici.

Prema anketi tvrtke You Gov, koju je, među ostalima, objavio i Huffington Post, samo 23 posto ispitanika podržava takav rat, a 53 posto je protiv njega.

 

Napad na Iran snažno podržava samo devet posto ispitanika, dok se ovoj opciji snažno protivi 37 posto, a oko četvrtine ispitanika nije sigurno.

Iranski balistički projektili

Dvadeset i jedan posto ispitanika u Iranu vidi vrlo ozbiljnu prijetnju, 37 posto kao  prijetnju, 18 posto ne vjeruje da Islamska Republika može biti prijetnja Sjedinjenim Državama, a 6 posto je uvjereno da nema nikakve prijetnje. Oko petine ispitanika nije znalo kakav odgovor dati na ovo pitanje.

Dakle, ako američka uprava želi započeti rat protiv Irana, morat će pronaći dobar razlog za njegovo pokretanje ili ga “proizvesti” oprobanim metodama “false flag” operacija, inače će imati veliki unutarnji problem.

Ovo je gotovo sigurno razlog zbog kojeg je Trump zemljama u svijetu “dao rok” do 4. studenog da u potpunosti prekinu uvoziti iransku naftu, nakon čega se u utorak, 6. studenog održavaju izbori, nakon kojih ćemo znati konačnu odluku Trumpove uprave i novog saziva američkog Kongresa o iranskom pitanju.

U svakom slučaju, Teheran nije nimalo impresioniran američkim prijetnjama, što se vidjelo iz govora kojeg je ranije ovog tjedna održao zapovjednik Quds snaga iranske revolucionarne garde, general Qassem Suleimani, koji je Trumpu poručio “kako može pokrenuti rat, ali će Islamska Republika biti ta koja će ga završiti”.

You Gov

Gen. Suleimani ismijao Trumpa i rekao: “Možete započeti rat, ali mi ćemo ga završiti”

SAD i Iran – Sukob u kojem nitko neće ostati po strani

false flag'
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
5 godine prije

Od kad to američka javnost odlučuje o ratovima.

minimoris
5 godine prije

Vecina Amerikanaca nije zelela ni da Amerika ucestvuje u 2.Svetskom ratu,pa su ih ubedili napadom na Pearl Harbour.Vecina Amerikanaca nije htela ni Zalivske ratove pa su ih ubedili da treba da napadnu Irak.Vecina Amerikanaca nije htela ni napad na Afganistan,pa su srusili kule WTO i u svim slucajevima su svi Amerikanci ili bar velika vecina pozeleli rat.Ovo govorim samo za vece sukobe,o onim manjim suvisno je i pricati. Da bi Amerikanci pokrenuli rat protiv neke ozbiljne sile treba mnogo priprma pvenstveno da krene medijska masinerija,pa tek onda dalje. Koliko sam primetio sva americka trenutna medijska kampanja se vodi preko Trampovog Twitter naloga,a to je smesno. Tram ima neuobicajeni nacin komunikacije sa ostalim zemljama.U primeru S.Koreje se videlo da nece napasti nikoga,nego samo ima zapaljivu retoriku preko twitera,ali ne sme bas da dozvoli napad.Takav je slucaj i sa Iranom,pokusava da uz tviter pretnju i malo setkanja vojnim brodovima dobije ustupke i… Čitaj više »

Branko
5 godine prije

Kao sto je Iranski predsjednik rekao, rat sa Iranom je majka svih ratova. Taj rat Ce gurnuti cijeli BI u katastrofu. Iran ima utjecaj u Iraku,Siriji i Libanonu.. to će biti totalni rat do unistenja jedne od zaraćenih strana. Vrlo vjerojatno da Iran posjeduje nekoliko nuklearnih bojevih glava koje čuvaju pod zemljom. Ajatolah je već upozorio Ameriku, ukoliko nas napadnete Tel Aviv i Haifa će nestati sa mape.

burt
5 godine prije

nemali broj Amerikanaca ne zna razliku od Irana i Iraka a neki su u anketama govorili da je Iran u Europi ili Australiji, problem je što se Trumpove prijetnje ne shaćaju ozbiljno, Assad mu se smije, Rouhani i Soleimani mu prijete i smiju mu se, stvar je loše krenula u Ghouti kad su nakon napada kemijskim oružjem bili pripremljeni planovi o napadu na veliki broj ciljeva SAA; IRGC i Hezbollaha po Siriji, to se nije dogodilo i Trump je nakon Ghoute izgubio inicijativu u Siriji i dao je Assadu i Putinu iako američka vojska još kontrolira dio Sirije, FSA fronta u Siriji se radi petokolonaštva i špekulanstva raspala, srušen je mit o FSA, iako još djeluju oko Idliba, Afrina i Aleppa oni više nisu značajan faktor, pojeli su sami sebe uz Trumpovu asistenciju

Adriana
5 godine prije

Amerikance (pučanstvo) se ne pita hoće ili neće biti kakvog rata, već da se vojni obveznici pojave gdje im piše na pozivu Nacionalne garde i po proceduri budu upućeni u zemlje za koje su jedva ili nikako čuli i šire US demokraciju.

Zoran
5 godine prije

Iranski siitski resin od samog pocetka jeste izvor nestabilnosti i sirenja mrznje. Uveli su opresivan rezin koji je nadmasio onaj iz Staljinova vremena. ova mrznja i ratohuskacke izjave pojedinih celnika (para)vojnih jedinica izazvati ce ultimativno rat na ovaj ili onaj nacin. Stim vise sto njihove prijetnje Izraelu jesu digle izraelce na noge, a poznato je kakav uticaj oni imaju u Vasingtonu. Mozda i treba da ovaj rezim i skonca i iranski narod madje sebe i sviju slobodu.

Alen
5 godine prije

Izrael je u šahu , tu ce se vidjeti hocel usa napasti iran ili nece…

Moreno
5 godine prije

Krivicu za rušenje nebodera 2001 Ameri su još lani sa Saudijske Arabije pribacili na Iran kako bi i dalje blokirali miljarde dolari koje su tribale bit blokirane do potpisivanja nuklearnoga sporazuma, Trump je mrtav ladan otkaza sporazum jer je ”loš za Ameriku” . . . tako da za napad na Iran netriba ništa, nikakvi false flag, samo triba proglasit kako je Iran opasan i ugrožava američku nacionalnu sigurnost i bombe i rakete lete . . .također destabilizacija iz unutra i oformljivanje ”naoružane opozicije” u Iranu je skoro pa neizvedivo . . . sad druga je stvar oće li se napad dogodit jer je svima upućenijima jasno kako se i bombardiranjem Irana nebi skoro ništa postiglo, a neznan koji bi to plaćenici i ”saveznici” čizmom kročili na tlo Irana . . . A američke građane u Americi se ne pita niti ih se ima šta pitat jerbo oni pojma nemaju ni… Čitaj više »

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

A zar netko nesto kao narod pita, demokratska prava na zapadu ovise samo o kolicini kapitala, dakle oni koji imaju kapital odlucuju a ne stoka sitnog zuba, tako je i u Hrvatskoj, tako je i u SAD, tako je u EU.

....
5 godine prije

Koliko je USA trebala da napadnr Irak, koji nije ocekivao nikakav napad izvana i koju su tehnologiju imali kao prednost. Nikog nije ni bilo da se pobuni, a kamoli da stane na stranu i u obranu Iraka kao sto je sad situacija u Siriji. A sad ocekivat napad na Iran je malo vjerojatno, 1. Iran se vec dugo priprema za to(faktor iznenadjenja;nema) 2.Iran trenutno ima jako dobru obranu (avioni su beskorisni, rakete nebi imale neki veci ucinak i koji broj bi ih morali ispalit) 3.kopnena invazija nedolazi u obzir, koji broj vojnika bi morao imat da napadnes takvu vojsku i uz to logistiku koja ce to pokrivat 4.Iran nije sam (Rusija, Kina ….. imaju sklopljene vise saveza jedan je i u segmentu obrane i sumljam da ce ih prodat) 5.Svi USA saveznici na istoku su ranjivi, a sumljam da su trenutno vojno sposobni da se suprostave Iranu 6. Koliko se… Čitaj više »

Tupko Glupko
5 godine prije

21% vidi Iran kao ozbiljnu prijetnju? Ovi su stvarno ispranog mozga.
Iran na drugom kraju zemaljske kugle okružen američkim bazama u susjednim zemljama.
Ovi ga ipak žele okupirati, a oni ga vide kao ozbiljnu prijetnju Americi, premda brane svoje ognjište?
Ja ne znam što je u njihovim glavama, sada bi mogli one glupave viceve o plavušama.
Ali ako će ipak biti napadnut, e onda će im stvarno biti ozbiljna prijetnja.
Nisu oni navikli da im se proturječi, naročito na ovakav način kako to rade Iranci ne pokazujući strah.
U Siriji su njihovim plaćenicima slomili zube.

Kažun
5 godine prije

Wesely,napuši se Iranske kite,ostalo možeš samo sanjati

Tom
5 godine prije

Nema nikakvog rata cionisti ce pokusat uz pomoc sankcija da ekonmski iscrpe iran te izazovu pobunu naroda nadam se da nece uspjeti

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Narod u Americi kao i ovdje niko nista i ne pita. Vecina Amerikanaca i ne zna gdje je Iran a kamo li da zele rat. Ali politicka elita amera zeli maknut vlast u Iranu koja im ne odgovara. Za razliku od nasih vlasti tamo se vlasti bore za interes svoje drzave i naroda i kao takvi su nepodobni amerima. Pokusat ce sve,pokretanje revolucije,pada standarda zbog sankcija i sve metode specijalnih ratova koje su vec oprobali po Latinskoj Americi i drugdje po svijetu. Ako ne uspiju onda ce pokrenuti raketiranje i avio napade i pokusat ce da Iran vrate 200 godina u nazad. Kopneno tesko da mogu nesto mada ce iskoristiti kurde za kopnene napade. Neki dan su kurdi na sjevorozapadu Irana ubili 12 ljudi i ako ih ameri nastave naoruzavati i obecaju im dio Irana kao buduci Kurdistan napravit ce dugogodisnju pomutnju i nemire tamo. Bas zbog straha od kurda… Čitaj više »

Tom
5 godine prije

Zasto su rusi i iranci u sirij
Zato sto prijatelja moras imat blizu a neprijatelja jos blize .IZRAEL
Rusija i iran imaju izrael u mat pozicij
Cionisti ce morat smanjit apetite

Siniša
5 godine prije

A u opste znaju li amerikanci gdje je Iran,i to subtrebali anketirati.

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Ne pita se to njih na taj način, ako ih se pita. To se ovako radi: Hoćete li galon za dolar i ajfon 12x za 500?

HEKPCT
5 godine prije

Nema tu leba za Izrael sve dok Netanjahu ne zasjedne na čelo bijele kuće.

HEKPCT
5 godine prije

Pričate o anketi nacije koja mapu svijeta vidi kao apstraktno slikarstvo.

dobagan rogić
5 godine prije

Ovako ispada da su Kurdi nekakve budaletine.

Maus
5 godine prije

Većina Amerikanaca nema pojma di je Europa, a kamo Iran(Perzija) 😀 znaci Povijest, Geografija, Politika, Gospodarstvo 0bodova 😀

alan ford
5 godine prije

“Većina Amerikanaca ne želi rat protiv Irana” pa naravno da ne žele, većina Amerikanaca ne žele ni sukob sa Rusijom, ni sa Sirijom, ni sve ostale brojne sukobe i intervencije, samo što se te većine ništa ne pita. Jer sa SAD-om vladaju cionistički hazari, i oni kroje tu agresivnu vanjsku politiku i sve te ratove. Obični amerikanci, naprimjer iz Texasa, Kansasa, Nebraske, Arizone, itd su iskreni, pomalo naivni, ali pošteni ljudi.. Onaj agresivni američki patriotizam, Georgea Busha, Johna McCaina, Johan Boltona, itd.. –to je lažni patriotizam., koji propagiraju američki mediji, svi pod kontrolol cio-hazara, Taj patriotizam nije patriotizam običnih amerikanaca. I ovaj Wesley Clark je hazar, obitelj je podrijetlom iz bivšeg SSSR-a i još da se nadovežem na ono što je napisao minimoris–većina amerikanaca nije željela ni da SAD idu u 1. svjetski rat, ali propagandom ih je u to ubjedio Edward Bernays, koji važi kao otac moderne propagande. Bernays… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI